
"Οx Αthens": Κρεατοφαγία στην αστική ψησταριά του τώρα

Λίγα μέρη εμβαθύνουν στην ποιοτική κρεατοφαγία και γενικότερα, στην ευρύτερη εμπειρία νοστιμιάς– με τον τρόπο που το κάνει το "OX Athens". Βλέπεις, από την αρχή έως το τέλος κάθε γεύματος, εδώ όλα είναι εξόχως φροντισμένα και προσεγμένα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Το χειροποίητο ζυμωτό ψωμί, οι αεράτες αλοιφές και τα εμπνευσμένα ορεκτικά το επιβεβαιώνουν – το ίδιο και τα λαχανικά που σερβίρονται στο peak της εποχικής τους ωριμότητας. Υπάρχει επίσης σοβαρή επένδυση στη συνεργασία με μικρές φάρμες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με απώτερο σκοπό την κορυφαία, πάντοτε, πρώτη ύλη.
Έπειτα, συναντάμε μαεστρικά δομημένα πιάτα κρεατικών σε χειροποίητεςπαρασκευές όπως το λουκάνικο και το πασά κεφτέ, πριν πάρουν σειρά τα "βαριά χαρτιά" που ικανοποιούν όλα τα τερέν εκλεκτής κρεατοφαγίας. Επιπροσθέτως, μια προσεκτικά δομημένη και αποψάτη οινική λίστα έρχεται, όχι απλώς να συμπληρώσει, αλλά και να αναδείξει την εμπειρία κρεάτινης απόλαυσης και να δώσει θαυμάσιες προτάσεις σε οποιονδήποτε επιθυμεί απλώς να χαλαρώσει με ένα ποτήρι κρασί. Όλα τα παραπάνω, σε ένα εσωτερικό φιλόξενο και ντιζαϊνάτο, με ένα αρμονικό blend από πέτρα και σκυρόδεμα, τυλιγμένο με γήινες αποχρώσεις και διακριτικούς τόνους, και μια σε διαρκή κίνηση και με τη φλόγα μονίμως αναμμένη ανοιχτή κουζίνα.
Tip: Σημείωσε πως το "OX Athens" ενδείκνυται και για business lunch, χαλαρό μεσημεριανό ή after-office χαλάρωση.
Χατζηγιάννη Μέξη 9, Ιλίσια, 2107107070, FB:Ox Athens, IG:@ox_athens
"Γίδι": Η αντισυμβατική χασαποταβέρνα

Π αρ’ όλη τη διάχυτη νοσταλγία που αισθάνεσαι όταν περνάς τις πόρτες της πέτρινης ταβέρνας του 1960, μια ματιά στο μενού της αρκεί για να καταλάβεις ότι δεν μένει κολλημένη στο παρελθόν αλλά επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία, αναβιώνοντας την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Το στέκι του Βασίλη Ακρίβου παραμένει ένας κλασικός προορισμός για τους κρεατοφάγους, αλλά και για τους μερακλήδες που θέλουν να γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη (και όχι μόνο) με τον πιο παραδοσιακό τρόπο. Αρνιά, προβατίνες, μοσχάρια, συκωταριές, λουκάνικα, κοκορέτσια και ένα σωρό άλλα λαχταριστά κρεατικά μαγειρεύονται διαρκώς στην κουζίνα του "Γιδιού" και προσκαλούν τους καλοφαγάδες να δοκιμάσουν κλασικά πιάτα αλλά και πιο… βαρβάτους συνδυασμούς, που "παντρεύουν" παράδοση και πρωτοτυπία.
Για να μας ανοίξει η όρεξη, επιλέγουμεκοντοσούβλι χοιρινό, φρυγαδέλι και την αντισυμβατική πίτσα προβατίνας με μαγιονέζα αβοκάντο, φράουλες και πίκλες κρεμμυδιού και συνεχίζουμε με συκωταριά λεμονάτη. Οι επιλογές στα κάρβουνα είναι πολλές, και όλες ιντριγκαδόρικες. Ξεχωρίζουν όμως οι ζουμερές σπαλομπριζόλες, τα αρνίσια παϊδάκια, καθώς και το all time classic αρνί στη σχάρα.
Tip: Οι πατάτες "χάος" του "Γιδιού", με διπλό τυρί ρακλέτ και πικάντικο λουκάνικο, είναι το ιδανικό συνοδευτικό.
Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, 2102828848, www.gidi.gr, FB:ΓΙΔΙ, IG:@gidi_athens
"Ο Καλοφαγάς": Ο ορισμός της ποιοτικής
H μινιμαλιστική σάλα του "Καλοφαγά", με τα industrial στοιχεία και τα ιδιαίτερα έργα τέχνης στις "κρυφές" προθήκες στους τοίχους, μας υποδέχεται στα Βριλήσσια για όλο το χειμώνα ώστε να βιώσουμε μια κομψή εμπειρία κρεατοφαγίας σε ένα φιλόξενο όσο και σύγχρονο περιβάλλον. Ένα μακρόστενο παράθυρο μας επιτρέπει ένα sneak peek στα καλούδια που ετοιμάζει η έμπειρη και αφοσιωμένη ομάδα της κουζίνας, πριν αυτά φτάσουν στο τραπέζι μας συνοδεία προσεκτικά επιλεγμένων κρασιών και αποσταγμάτων.Τα 55 χρόνια προϋπηρεσίας του "Καλοφαγά" στο χώρο του κρέατος δεν αφήνουν αμφιβολίες για την ποιότητα αλλά και για τις εξελιγμένες τεχνικές που αξιοποιούνται στα πιάτα του.
Μπορείτε να κινηθείτε κλασικά, ρίχνοντας την ψήφο σας στη σταβλίσια μπριζόλα που καθιέρωσε το εστιατόριο, αλλά σας προτείνουμε έντονα να τολμήσετε κάποια από τις πολύ λιχούδικες κοπές ντόπιων μοσχαριών, όπως τα flap ή flank steak, αλλά και να μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κάποιο από τα εξαιρετικά rib-eye (Ουρουγουάης, Αμερικής και Wagyu Αυστραλίας), τη ζουμερή picanha ή τη χορταστική tomahawk. Πάντως, σε ό,τι κι αν επιλέξετε, από τα καλοφτιαγμένα ορεκτικά (άχαστο το μπεγιεντί με μπεσαμέλ, καπνιστή μελιτζάνα και σιγομαγειρέμενο κιμά αγριογούρουνου) έως τα λίγα αλλά ιδιαίτερα κυρίως, όπως το κριθαρότο με μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο, λάδι τρούφας και παρμεζάνα, η διαλεχτή πρώτη ύλη και η σύγχρονη, προσεκτική αξιοποίησή της είναι πάντα στο επίκεντρο.
Tip: Κρατήστε οπωσδήποτε χώρο για το (γλυκό) γκραν φινάλε που γράφουν με μαεστρία περιποιημένα επιδόρπια.
Πλατεία 28ης Οκτωβρίου & Π.Π. Γερμανού 1, Βριλήσσια, 2108040380, o-kalofagas.gr, FB:O Kalofagas, IG:Okalofagas
Μαύρος Γάτος": Παϊδάκια με... "ιστορία"

Aπό τη δεκαετία του ’60, η αυθεντική ταβέρνα του "Μαύρου γάτου" προσφέρει κρεατοφαγία περιωπής στους θαμώνες της. Ο "αίλουρος" του Παγκρατίου στήνει τα τραπεζάκια του και στο πεζοδρόμιο, όμως η ημιυπόγεια σάλα του είναι αυτή που ξεχωρίζει, χάρη στις ζωγραφιές του Ντόρη Παπαγεωργίου που την κοσμούν. Υπό το βλέμμα των καρναβαλιστών που αυτές απεικονίζουν, απολαύστε καλούδια που θα απογειώσουν την Τσικνοπέμπτη σας και όχι μόνο. Για σαλάτα, προτείνουμε τη χωριάτικη ή εκείνη του μαγαζιού με τις πιπεριές Φλωρίνης, ενώ τα παντζάρια θα κάνουν τη διαφορά.
Άχαστο ορεκτικό το σαγανάκι από κεφαλογραβιέρα Παραμυθιάς ΠΟΠ, με τη λαχταριστή κρούστα και το εσωτερικό που λιώνει στο στόμα. Στα κυρίως, πρωταθλητές αναδεικνύονται τα νοστιμότατα αρνίσια παϊδάκια με το λιπάκι τους – αυθεντικά, όχι από μπούτι. Στο βάθρο της πρώτης θέσης στέκονται, επίσης, το τρυφερό μοσχαρίσιο συκώτι, που το απολαμβάνετε τυλιγμένο σε αρνίσια μπόλια με σκορδόλαδο, και η σιτεμένη σπαλομπριζόλα από μοσχίδα Σερρών.
Tip:Συνοδέψτε το γεύμα σας με ούζο, τσίπουρο ή κρασί και γράψτε γλυκό επίλογο με τον χειροποίητο κορμό σοκολάτας.
Πολέμωνος 4, Παγκράτι, 2107236903, FB: Μαύρος Γάτος
"BurntBone": Καρνιβορική υπεροχή στο Μαρούσι

Στo Μαρούσι και στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, το "BurntBone" είναι ένας ναός της εκλεκτής κρεατοφαγίας. Ένας χώρος προσεγμένος, όπου η κομψότητα συναντά τη ζεστή φιλοξενία, δημιουργώντας την ιδανική ατμόσφαιρα για τους λάτρεις του καλού κρέατος. Η φιλοσοφία του "BurntBone" βασίζεται σε μία αδιαπραγμάτευτη αρχή: η απόλαυση ξεκινά από την ποιότητα.
Ο επιχειρηματίας Χάρης Χασταζέρης (Halandri Club) και ο συνεργάτης του Κωνσταντίνος Κυριακού δημιούργησαν ένα εστιατόριο που αποθεώνει τη δεξιοτεχνία της καρνιβορικής τέχνης. Στην κουζίνα, ο σεφ Πρόδρομος Κωσταράς ενορχηστρώνει ένα μενού που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργικότητα. Εδώ, κάθε πιάτο είναι μια ωδή στη γνώση, την εμπειρία και, πάνω απ’ όλα, στη βαθιά νοστιμιά. Το "BurntBone" δεν υπόσχεται απλώς καλό φαγητό, αλλά μια τελετουργία γεύσης, με επιλογές όπως το καψαλισμένο μεδούλι με πάστα ταμάρινδου και πιπεριά chipotle, τον γύρο με χοιρινό Iberico, πιτάκια, ψητή πιπεριά, chimichurri και γιαούρτι, το σιγομαγειρεμένο μοσχάρι Black Angus με παρμεζάνα, μελιτζάνα, miso και κριθαράκι ή τις premium κοπές να επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω.
Tip: Αρκετά συχνά, το "BurntBone" διοργανώνει live βραδιές, πλαισιώνοντας τη νόστιμη κουζίνα του με μια ολοκληρωμένη πρόταση διασκέδασης.
Αγίου Κωνσταντίνου 50, Μαρούσι, 2106180801, www.burntbone.gr, FB: BurntBone Athens, IG: @burntbone_athens
"Zaatar": Η εξωστρέφεια της κρεατοφαγίας

Tο "κρυμμένο πετράδι" της Νέας Ερυθραίας με την ανοιχτόκαρδη, ζεστή σάλα και τον πανέμορφο φροντισμένο κήπο είναι και προορισμός για γεύμα με το ποιοτικό κρέας στο επίκεντρο. Καθισμένοι στους άνετους καναπέδες του θα μοιραστείτε "φαγητό, αγάπη και συναισθήματα", με την υπογραφή του έμπειρου σεφ Χρυσόστομου Πρασατζή, ο οποίος εξασφαλίζει την ομαλή γαστρονομική ροή της βραδιάς. Μια σειρά από ευρηματικές προτάσεις που αναδεικνύουν τα ελληνικά προϊόντα συμπυκνώνει το σύνολο μιας φιλοσοφίας που εστιάζει στην εντοπιότητα, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι διεθνείς πινελιές.
Θα ξεκινήσετε με μοσχαρίσιο ταρτάρ με λέμονγκρας, μυρωδικά, αγουρέλαιο, αλάτι καπνού και μαγιονέζα σκόρδου και ένα κανταΐφι με κυκλαδίτικα τυριά αρωματισμένο με βούτυρο γάλακτος, ενώ από ζυμαρικά, οι παπαρδέλες με μοσχαρίσια φιλετίνια, μανιτάρια του δάσους και μαύρη τρούφα είναι εξαιρετική επιλογή. Στα κυρίως, η φίνα ταλιάτα από Black Angus Αμερικής με σάλτσα Hollandaise, το ribeye Aberdeen Αngus Ουρουγουάης με τριλογία σαλτσών και το μπαχαράτο σις κεμπάπ θα σας
κερδίσουν με την πρώτη μπουκιά.
Tip: Εκλεκτά κρασιά και κοκτέιλ κλασικά, signature και χωρίς αλκοόλ συμπληρώνουν την εμπειρία.
Χειμάρρας 7, Νέα Ερυθραία, 2108070969, www.zaatar.gr, FB:Zaatar, IG:@zaatar.gr
"Agios Merkourios": Γράφοντας ιστορία από την κουζίνα

Eγγυημένη απόλαυση είναι το εξοχικό κέντρο στη Βαρυμπόμπη, το οποίο σερβίρει ασύγκριτο, νοστιμότατο φαγητό από το 1977. Μέχρι σήμερα, ο "Agios Merkourios" συνεχίζει να γράφει ιστορία στο καλό φαγητό, έχοντας ως πυρήνα του μενού του παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις αλλά με twist! Χαρακτηριστικές, εκσυγχρονισμένες προσθήκες αποτελούν η tomahawk, το ζουμερό rib-eye, το μοσχαρίσιο διάφραγμα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.
Φυσικά, το highlight για την Τσικνοπέμπτη δεν θα μπορούσε να είναι άλλο απ’ τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού… τα αρνίσια παϊδάκια γάλακτος! Όσοι προτιμάτε κάτι πιο ελαφρύ, δοκιμάστε το ψητό κοτόπουλο ή το μοσχαρίσιο μπιφτέκι. Απολαύστε τα αγαπημένα σας πιάτα μέσα στη ζεστή, πέτρινη ατμόσφαιρα του μαγαζιού με θέα όλη την Αθήνα από τους πρόποδες της Πάρνηθας.
Tip: Για τους λάτρεις του συκωτιού, μην ξεχάσετε να το αναζητήσετε στον κατάλογο. Η ζουμερή του γεύση θα σας αποζημιώσει!
Α΄ Φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη, 2108169617, www.agiosmerkourios.gr,
FB: Εξοχικό Κέντρο "Άγιος Μερκούριος", IG: @ agiosmerkourios
"Συν Αθηνά": Κρεατοφαγία στα κεντρικά

Στο "Συν Αθηνά" δεν πάμε μόνο για το λαχταριστό του κρέας –το νεοκλασικό κτίριο στη γειτονιά του Θησείου έχει κάτι για όλα τα γούστα, αλλά και για όλες τις ώρες της ημέρας– αξίζει όμως να αποκτήσει μια πινέζα στον κρεατοφαγικό χάρτη της Αθήνας. Είτε το επισκεφθείς το μεσημέρι είτε καθίσεις για δείπνο, οι επιλογές σε κρέας είναι εξίσου δελεαστικές: μοσχάρι Black Angus με baby πατάτες, βούτυρο αρωματικό και καπνιστό αλάτι Κύπρου, μοσχαρίσια μπριζόλα βουτηγμένη σε σος μουστάρδας ή το πιο παραδοσιακό μοσχαράκι σιγομαγειρεμένο στη γάστρα με μυρωδικά και σάλτσα από το μεδούλι του.
Το αρνίσιο κότσι δεν θα μπορούσε να λείπει από το μενού, αλλά ούτε απ’ το τραπέζι, καθώς είναι μια πολύ ελκυστική επιλογή: συνοδεύεται από νιόκι πατάτας, λιαστή ντομάτα και gluten free γιαούρτι με ελαιόλαδο. Ειδικά για την Τσικνοπέμπτη, ο σεφ σχεδιάζει έξτρα προτάσεις με πιάτα ημέρας που αξίζει να ανακαλύψετε!
Tip: Αν ο καιρός το επιτρέπει, απολαύστε το γεύμα σας στο roof garden για να χαζέψετε την πόλη από ψηλά.
Ηρακλειδών 2, Θησείο, 2103455550, www.sinathina.gr, FB:Συν Αθηνά - Sin Athina, IG:@sin_athina
"Αμπιμπάγιο":Ξανά στην αγαπημένη μας γαστροταβέρνα

Την Τσικνοπέμπτη δίνουμε ραντεβού στο Θησείο, σε ένα κλασικό πια στέκι, για να γευτούμε την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα "αλλιώς". Το "Αμπιμπάγιο" μαγειρεύει ένα ξεχωριστό μενού με κρεατικά, από φρυγαδέλι με συκώτι από μοσχαράκι γάλακτος με ξινολάχανο και καπνιστό ελαιόλαδο μέχρι το αγαπημένο όλων κοντοσούβλι κοτόπουλο μαριναρισμένο με μυρωδικά και μαγιονέζα κοτομπέικον.
Τα περισσότερα κρεατικά είναι για τη μέση, επομένως σημειώστε και την πορκέτα γουρουνοπούλα με χειροποίητη BBQ μήλου, το χειροποίητο λουκάνικο με δροσερό γιαούρτι και χωριάτικο pico de gallo και τη μοσχαρίσια πικάνια συνοδευόμενη από chimichurri του βουνού, για να μοιραστείτε με την παρέα σας, καθώς και το αρνίσιο παϊδάκι γάλακτος με ντρέσινγκ ψητής ντομάτας. Κοπανιστή Μυκόνου, τραγανές πατάτες και χαλούμι σχάρας κάνουν ένα ωραίο "πάντρεμα" με τα κυρίως, όπως και οι σαλάτες, ελληνική ή "Αμπιμπάγιο".
Tip: Καλά τα κρεατικά, αλλά αφήστε χώρο και για τα λαχταριστά επιδόρπια: καρυδόπιτα με κρέμα τιραμισού, τάρτα λεμόνι και μπακλαβά.
Ηρακλειδών 3, Θησείο, 2103426794, www.abibayio.gr, FB: Αμπιμπάγιο – Abibayio,
IG: @ abibayio
"Μαγγίνας": Η νοστιμιά της σούβλας

Στην ανοιχτόκαρδη ψηλοτάβανη και ευρύχωρη σάλα της ταβέρνας "Μαγγίνας" στα Μελίσσια, τα πιάτα της παρέας και οι κρεατοφαγικές σπεσιαλιτέ έχουν τον πρώτο λόγο δίπλα σε γνώριμα αλείμματα και ορεκτικά. Σπεσιαλιτέ αφτιασίδωτες και κρεατικά πουπερνούν μαστόρικα πάνω από τις φλόγες φτάνουν στο τραπέζι αχνιστά και λιμπιστικά, μόνο με την απαραίτητη συνοδεία – για όσους εκτιμούν τη γεύση της απλότητας. Για του λόγου το αληθές, εδώ θα νιώσετε πλήρεις με μεζέδες και στεριανές νοστιμιές, απλώνοντας στο τραγανό τηγανόψωμο τζατζίκι, τυροκαυτερή και μελιτζανοσαλάτα, θα τσιμπολογήσετε κολοκυθοκεφτέδες, τυρί σαγανάκι, φέτα ψητή και μερικές τηγανιές πατάτες δίπλα σε πλούσια πολίτικη ή χωριάτικη σαλάτα λίγο πριν πάρει τη σκυτάλη η παραδοσιακή κρεοφαγία.
Θα βρείτε όλα τα καλά, από ζουμερά λουκάνικα, συκώτι ωραία τηγανισμένο, μαυλιστικό κοκορέτσι και κοντοσούβλι-έπος, χοιρινές μπριζόλες, μπριζολάκια και μοσχαρίσιες γάλακτος, αρνίσια παϊδάκια και προβατίνα μέχρι rib eye, ψαρονέφρι και, φυσικά, γουρουνόπουλο για το οποίο φημίζονται.
Tip: Θα τσουγκρίσετε ποτήρια φουλαρισμένα με τσίπουρο, κρασί και ούζο ενώ γιαούρτι με κυδώνι ή μέλι, πανακότα και φρούτα θα σας γλυκάνουν στο τέλος μιας απόλυτα χορταστικής εξόδου.
Σολωμού 1, Μελίσσια, 2108046143, manginas.com.gr, FB: Μαγγίνας Ταβέρνα -
Αίθουσες Εκδηλώσεων, IG: @manginas_taverna_melissia
"Πρίγκιπας": Βασιλική περιποίηση

Eδώ πρίγκιπας είναι "όποιος έρχεται να φάει, να πιει και να διασκεδάσει" δηλώνει το κρεατοφαγικό σουξέ των Εξαρχείων, που τιμά το εθνικό street food, αλλά όχι μόνο αυτό. Επιμένοντας ποιοτικά και αυθεντικά, προμηθεύεται τα κρέατά του από μικρές ελληνικές φάρμες, επενδύει σε αγνά υλικά και φέρνει στην πρωτεύουσα γεύσεις της Βόρειας Ελλάδας σε ψαγμένες εκδοχές.
Μαύρος χοίρος, προβατίνα και μοσχάρι σερβίρονται σε καλαμάκι ή σουβλάκι, τα βουβαλίσια μπιφτέκια σημειώνονται στα άχαστα, ενώ τα κεμπάπ δεν λείπουν από κανένα τραπέζι στον φροντισμένο και χαρούμενο χώρο του. Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από μια μεγάλη ποικιλία σε σάλτσες και αλοιφές, αλλά και από μια υπερπλήρη λίστα φυσικών κρασιών.
Tip: Αν η παρέα περιλαμβάνει και μη κρεατοφάγους, το φιλέτο καπνιστής πέστροφας ή το χέλι σε πίτα καλαμποκιού σώζουν πεντανόστιμα την κατάσταση!
Χαριλάου Τρικούπη 23, Εξάρχεια, 2114050070, prigkipas.gr, FB: Πρίγκιπας Streetfood Εξάρχεια, IG: @prigkipas.exarcheia
"Azimouthio": Ένα tapas bar για κάθε κρεατοφάγο

Kρυμμένο σε μια γωνιά της Αμφιάλης, το "Azimouthio" είναι το απόλυτο tapas bar για τους λάτρεις του κρέατος. Με ζεστή ατμόσφαιρα, ξύλινα τραπέζια και boho chic διακόσμηση, αυτό το στέκι υπόσχεται αυθεντικές γεύσεις και χαλαρή διάθεση. Το μενού περιλαμβάνει λαχταριστά μαγειρευτά πιάτα, ζουμερά κρεατικά στη σχάρα (από μπριζόλες ωρίμανσης και χοιρινό Duroc μέχρι ταλιάτα Black Angus), εκλεκτούς μεζέδες και ευφάνταστα tapas φτιαγμένα με μεράκι και ποιοτικά υλικά. Στη μέση του τραπεζιού, οι κλασικές ελληνικές και ισπανικές λιχουδιές θα "παντρευτούν" σε μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία. Αρωματική σαγκρία και εκλεκτά κρασιά θα συνοδεύσουν το γεύμα σας, ενώ οι μουσικές επιλογές και η χαλαρή ατμόσφαιρα θα ανεβάσουν τη διάθεση στα ύψη.
Tip: Αυτή την Τσικνοπέμπτη το "Azimouthio" φέρνει την παράδοση στο πιάτο σας με ένα μοναδικό μενού γεμάτο γεύσεις που τιμούν την ημέρα!
Ταϋγέτου 4 & Παύλου Φύσσα, Κερατσίνι, 2104014682, FB:Azimouthio, IG:Azimouthio
"Kastelorizo Grill": Επιστροφή στις ρίζες

Στο νεοαφιχθέν, υψηλής αισθητικής "παιδί" του Ομίλου Καστελόριζο ξεκινά ένα ταξίδι στο ελληνικό γευστικό παρελθόν της χώρας με αναβαθμισμένα ρουστικάνικα πιάτα που επιμελείται ο σεφ Κωνσταντίνος Καρόζης. Οι ποιοτικές εγχώριες πρώτες ύλες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα σενάριο που τιμά, μεταξύ άλλων, το καλό κρέας, επίσης ντόπιας παραγωγής. Στα τραπέζια της άνετης, καλαίσθητης σάλας φτάνουν πιάτα με οικεία ταυτότητα και δημιουργικά ιδωμένες συνταγές αυθεντικού στιβαρού προφίλ. Μελιτάτο τυρί Αρκαδίας στη σχάρα, χωριάτικο καρβελάκι με πατάτες τηγανητές, μοσχαρίσιο λουκάνικο και αβγά δίπλα σε κεφτεδάκια και χωριάτικο λουκάνικο ανοίγουν ένα λουκούλλειο γεύμα με επιλογές όπως χοιρινό κοντοσούβλι, παϊδάκια μαύρου χοίρου, αλλά και αρνίσια γάλακτος, φιλέτο προβατίνας, μοσχαρίσια σταβλίσια μπριζόλα ελληνικής εκτροφής και χοιρινή μπριζόλα tomahawk.
Tip: Θα αφήσετε λίγο χώρο για τα επιδόρπια όπως ο "καρπός" σοκολάτας, το σπασμένο μιλφέιγ και η τάρτα λεμονιού, που παρασκευάζονται στη "Ζουμπουρλού" του ομίλου Καστελόριζο
Ιλισίων 13, Νέα Κηφισιά, 2106202475, kastelorizogrill.gr, IG:@kastelorizogril
"Τέλης": Μια εξοχική ταβέρνα για γνώστες της κρεατοφαγίας

Tο διαχρονικό σημείο συνάντησης στην Πεντέλη είναι το ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν το καλό κρέας και την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Με έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο που αποπνέει αυθεντικότητα, η ταβέρνα προσφέρει μια νοσταλγική γευστική εμπειρία με κλασικά εδέσματα. Από τα μαγειρευτά, ξεχωρίζουν οι λαχταριστοί λαχανοντολμάδες, το παστίτσιο και ο παραδοσιακός μουσακάς, ενώ είναι δύσκολο να προσπεράσει κανείς τον κρασάτο κόκορα και τα σουτζουκάκια.
Για τους λάτρεις της σχάρας, τα αρνίσια παϊδάκια, το φρυγαδέλι και η σταβλίσια μπριζόλα είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που θα συγκινήσουν κάθε γνώστη της κρεατοφαγίας. Πέρα από τις διάσημες ψηστικές ικανότητές του, ο "Τέλης" φημίζεται επίσης και για τη σούβλα του, όπως το ζουμερό αρνάκι, το παραδοσιακό γουρουνόπουλο και το μοναδικό κοκορέτσι, που ετοιμάζονται με μεράκι στην ανοιχτή φωτιά. Με προσιτές τιμές και φιλική εξυπηρέτηση, ο "Τέλης" είναι απαραίτητος προορισμός για τους ταγμένους της καρνιβορικής δίαιτας.
Tip: Πριν ξεκινήσετε για το δρόμο της επιστροφής, δώστε μια ευκαιρία σε κάποιο από τα εξαιρετικά γλυκίσματα του "Τέλη", όπως η καρυδόπιτα, το ραβανί ή η πανακότα.
Πλατεία Αγίου Τιμόθεου, Πεντέλη, 2108040484, www.otelis.gr, FB:Ο Τέλης, IG:@otelis.gr
"Ένα & Ένα" : Μόνο τα καλύτερα για τους κρεατοφάγους

Aν η μυρωδιά της τσίκνας σάς προκαλεί γλυκιά ευφορία, τότε αυτή η ταβέρνα στην πλατεία Κουνελίων είναι ο απόλυτος προορισμός για εσάς. Κι αυτό επειδή στο "Ένα & Ένα" η ποιότητα του κρέατος συναντά το αριστοτεχνικό ψήσιμο αποκλειστικά στα κάρβουνα, δημιουργώντας μια εγγυημένα νόστιμη γευστική εμπειρία. Το σκηνικό της απόλαυσης είναι, φυσικά, η ευρύχωρη ρουστίκ σάλα, που αποκτά έξτρα πόντους θαλπωρής χάρη στο τζάκι της.
Εδώ θα δοκιμάσετε, για αρχή, εκλεκτά ορεκτικά, όπως η παστουρμαδόπιτα, η "γκράνε" σουσαμογραβιέρα και το πουγκί με λαχανικά και κοτόπουλο. Από το τραπέζι δεν γίνεται να λείπει, φυσικά, η σαλάτα, οπότε ποντάρετε στην καινούργια, τη μεσσηνιακή, με σφέλα, σύγκλινο και λαλάγγια. Στο τερέν του κρέατος, μπορείτε να επιλέξτε ανάμεσα στα εκλεκτά αρνίσια παϊδάκια γάλακτος, το ζυγούρι, την προβατίνα, το μοσχαρίσιο συκώτι και τη σταβλίσια, ενώ θα γλείφετε τα δάχτυλά σας με το κοντοσούβλι, το κοκορέτσι γάλακτος και το φρυγαδέλι.
Tip: Στο χώρο λειτουργεί και παιδότοπος, όπου μπορούν να διασκεδάσουν οι μικροί μας φίλοι.
Κύπρου 19, Χαϊδάρι, 2105819463, enakaienataverna.gr, FB:Ένα Και Ένα - Ena Kai Ena, IG:enakaienataverna.gr
"To Τρίγωνο": Η χασαποταβέρνα της καρδιάς μας

Για μια καλή ταβέρνα που αγαπά και ψήνει σωστά το καλό κρέας αξίζει να απομακρυνθούμε μερικά χιλιόμετρα από την πόλη. Το "Τρίγωνο" στα Καλύβια ανήκει σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία: είναι η κλασική χασαποταβέρνα, με παραδοσιακή ταυτότητα, που ξεδιπλώνει με εξωστρέφεια την κρεατοφαγική της προσωπικότητα, σαγηνεύοντας τους καρνιβόρους.
Όλα εδώ, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, το 1992, είναι υπόθεση οικογενειακή, διατηρώντας μέχρι σήμερα τον οικείο χαρακτήρα που επέλεξαν ο Κωνσταντίνος Καρακασίλης, ο οποίος είχε ήδη γράψει χιλιόμετρα στο κρέας με όχημα το κρεοπωλείο του, και ο γαμπρός του, Ανδρέας Κόλλιας. Τι τρώμε λοιπόν; Χρυσοτηγανισμένες πατάτες, κολοκυθάκια και πιπεριές με μπουγιουρντί δίπλα σε μια "σπέσιαλ σαλάτα" με όλα τα φρέσκα ζαρζαβατικά και βραστά χόρτα για αρχή, που προλογίζουν στιβαρές επιλογές για δυνατούς παίκτες, όπως ζουμερό αρνίσιο κοντοσούβλι γάλακτος, θηριώδεις σταβλίσιες μπριζόλες και tomahawk, προβατίνα και κατσικάκι γάλακτος.
Tip: Η περιεκτική λίστα με όσα θα τσουγκρίσετε είναι υπεραρκετή για να συμπληρώσει την έξοδο της οικογένειας ή της παρέας.
Αθηνών 36, Καλύβια, 299048540, FB: To Τρίγωνο, IG:@to_trigono.kalyvia
"Kalamaki Bar": Το καλαμάκι στα καλύτερά του

Tο μοντέρνο ψητοπωλείο του Κουκακίου, που δίνει μια για πάντα την απάντηση στο ψευδοδίλημμα "καλαμάκι ή σουβλάκι" με το όνομά του, αγαπά τα ζουμερά κρέατα και τους μερακλίδικους μεζέδες. Απόλυτος πρωταγωνιστής του μενού είναι φυσικά τα καλαμάκια, όπως φαίνεται και από τη μεγάλη ποικιλία τους σε χοιρινό, κοτόπουλο, κεμπάπ, ακόμα και αρνί ή μοσχάρι, χωρίς όμως να λείπουν και οι επιλογές για vegetarians και vegans με χαλούμι ή μανιτάρια.
Φρεσκοκομμένες πατάτες που βγαίνουν καυτές και τραγανές από το τηγάνι, δροσερές αλοιφές, όπως η αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, το χούμους και η κοπανιστή –ανάμεσα σε άλλα σπιτικά ορεκτικά και εμπνευσμένες σαλάτες– συνοδεύουν ιδανικά τα καλαμάκια. Ακόμη περισσότερες κρεατοφαγικές απολαύσεις υπόσχονται οι πληθωρικές μερίδες του "Kalamaki Bar", από τη ζουμερή T-bone γάλακτος και το βουβαλίσιο μπιφτέκι μέχρι το αφράτο μοσχαρίσιο συκώτι ή τα χοιρινά φιλετάκια.
Tip: Μια ωραία ποικιλία από ελληνικές ετικέτες κρασιών και αποσταγμάτων τροφοδοτεί την παρεΐστικη ατμόσφαιρα, που μας κάνει να επιστρέφουμε στο αλλιώτικο bar της οδού Δράκου.
Δράκου 15, Κουκάκι, 2110171862, FB: Kalamaki BAR, IG: kalamakibar.athens
"Gyro Land": Level up στη γεύση!

Τα μονοπάτια των φίλων του τυλιχτού, του γύρου και των σούπερ μερακλίδικων μερίδων οδηγούν στο Παλαιό Φάληρο, σε ένα σημείο που απέκτησε πρόσφατα νέα γευστική ταυτότητα, χάρη στους καινούργιους ιδιοκτήτες του, τους Πάρη και Αχιλλέα Κουφάλη και τον Νίκο Παππά. Η φιλοξενία είναι στα ατού του μαγαζιού, αφού αντιμετωπίζει τους πελάτες ως επισκέπτες που τους ευχαριστεί για την παρουσία τους με την ποιότητα των προσφερόμενων πιάτων. Τον πρώτο λόγο στο "Gyro Land" έχουν οι εξαιρετικές πρώτες ύλες από μικρές φάρμες που προσδίδουν έξτρα πόντους στα γευστικά χειροποίητα καλαμάκια. Πάντως, όταν έρχεται ο κατάλογος, δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις, από μερίδες γύρο χοιρινό, κοτόπουλο ή ντονέρ, κοτομπέικον, ποικιλία από τυλιχτά, burger και σκεπαστές μέχρι σταβλίσια μοσχαρίσια μπριζόλα.
Με λίγα λόγια, ό,τι λαχταρήσει η καρδούλα του καλοφαγά θα το βρει εδώ. Για να διευκολύνουμε όμως λίγο την επιλογή, προτείνουμε να μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη χωριάτικη σαλάτα με φέτα ΠΟΠ και ελιές Αμφίσης, αλλά και από ορεκτικά τη φέτα σαγανάκι και το τηγανόψωμο Χαλκίδας. Επίσης, να παραγγείλετε οπωσδήποτε κοκορέτσι και χοιρινό κοντοσούβλι (εξοχικό), γιαουρτλού και, άντε, ένα με δύο τυλιχτά με πίτα γίγας για να "τσιμπήσετε".
Tip: Η σκεπαστή με γύρο και το burger γίγας είναι επίσης ό,τι πρέπει για να τα μοιραστείτε μαζί με μερικές τηγανιές πατάτες.
Ακριτών 11, Παλαιό Φάληρο, 2109409800
"Αρχοντικόν": Value for money κρεατοφαγία αξιώσεων

To παραδοσιακό μεζεδοπωλείο που ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες από την πλατεία Μπουρναζίου και έγινε στέκι για πολλούς συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του σε δύο περιοχές: στην αρχική του βάση στο Περιστέρι και στην Αρτέμιδα με θέα τη θάλασσα. Το ντεκόρ με γερές δόσεις νοσταλγίας, ρετρό αντικείμενα, επένδυση από ξύλο και πέτρα και άλλες ρουστίκ λεπτομέρειες προϊδεάζουν για τις οικείες μυρωδιές που αναβλύζουν από την κουζίνα.
Παραδοσιακά ορεκτικά με το απαραίτητο μοντέρνο twist, όπως το "μελιτζανάτο" με πέστο βασιλικού, οι φωλιές τυριού από κανταΐφι ή τα σκοπελίτικα στριφτάρια και τα μπουρεκάκια παστουρμά, δίνουν την τέλεια εισαγωγή, προτού το λόγο πάρουν οι πληθωρικές σαλάτες: από βραστά χόρτα και λαχανικά εποχής μέχρι ντάκο, burrata και άλλες ευφάνταστες προτάσεις. Τα "κυρίως" θα ικανοποιήσουν και τον πλέον απαιτητικό κρεατολάγνο, ενώ η σχάρα, που παίρνει φωτιά καθημερινά, σερβίρει ζουμερά κρεατικά από γεμιστό μπιφτέκι και ψαρονέφρι, μέχρι αρνίσια παϊδάκια και κεμπάπ γιαουρτλού.
Tip: Τα δύο μεζεδοπωλεία φιλοξενούν μουσικά σχήματα που φροντίζουν για την αλέγρα ατμόσφαιρα καθημερινά, εκτός Δευτέρας και Τρίτης.
Αρτέμιδα (Λούτσα), Λεωφ. Βραυρώνος 12, 2294084434, FB:Αρχοντικόν Αρτέμιδα,
IG:arhontikon.artemida / Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 94, Περιστέρι, 2105743525, FG: Το Αρχοντικόν, IG: arxontikon_mpournazi
"Καραγκιόζης": Νόστιμα ραντεβού δίπλα από το τζάκι

Εκλεκτοί μεζέδες, λαχταριστά πιάτα της ώρας και τσιπουροποσία σιγοντάρουν τη ζωηρή ατμόσφαιρα της σάλας του "Καραγκιόζη". Η παραδοσιακή ταβέρνα πλησίον της πλατείας Μπουρναζίου, με ιστορία που ξεπερνά τις πέντε δεκαετίες, ποντάρει στη σταθερά καλή σχέση ποιότητας-τιμής και στη δυνατή σχάρα της που έχει κερδίσει τις καρδιές των κρεατοφάγων θαμώνων και όχι μόνο.
Η κουζίνα "προτείνει" αυθεντικές γεύσεις, όπως το μερακλίδικο κοκορέτσι, χειροποίητα ντολμαδάκια και τηγανητά τυροπιτάκια, για να ανοίξει η όρεξη, και ύστερα τον πρώτο λόγο έχουν τα πιάτα "της ώρας", από ζουμερά μπιφτέκια και γλυκάδια μέχρι παϊδάκια και ζυγούρι. Το ίδιο αξιόλογα είναι και τα ζουμερά εδέσματα της σούβλας, όπου φτιάχνουν αρνί αλλά και κοντοσούβλι. Συνοδεύουν ιδανικά οι επιλογές της περιεκτικής λίστας σε μπίρες, τσίπουρο, ούζο και κρασί.
Tip: Η αρνίσια σπάλα κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο στη σούβλα και πολλοί fans του "Καραγκιόζη" επιστρέφουν αποκλειστικά γι’ αυτή!
Τρώων 9, Περιστέρι, 2105749586, www.karagiozis-taverna.gr, FB: Ο Καραγκιόζης, IG: @o_karagiozis_
"Grill Square": Στην "Πλατεία" του καλού κρέατος

Mαστόρικη σχάρα, διαλεχτά υλικά από μικρούς παραγωγούς, value for money χαλαρή έξοδος: Το "Grill Square" στην Πλατεία Αγίας Παρασκευής αγαπά το καλό κρέας, δίνοντας στο μαγαζί της παρέας τη νόστιμη διάσταση που αποζητάς στη βόλτα για "τσιμπολόγημα" και κρασάκι. Και το καλύτερο; Εκτός του ότι το κρέας εδώ έχει περίοπτη θέση και ψήνεται όπως πρέπει, η καλή πρώτη ύλη είναι το (κοινό) μυστικό της αληθινής νοστιμιάς του.
Στο μενού θα βρείτε, ανάμεσα στα κλασικά και αγαπημένα, επιλεγμένες κοπές όπως πικάνια, διάφραγμα ή rib-eye, tomahawk και μοσχαρίσιες μπριζόλες Γραβιάς, θα παραγγείλετε τα ζουμερά βουβαλίσια μπιφτέκια τους και κεμπάπ, θα απολαύσετε σκοπελίτικες πίτες και φρέσκες σαλάτες με μανουρομυζήθρα Κεφαλονιάς, ραντισμένες με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε έξτρα μερακλίδικες σπεσιαλιτέ, όπως η στριφτή παστουρμαδόπιτα, τα αρνίσια παϊδάκια Ελασσόνας, η φιλεταρισμένη προβατίνα και το αργοψημένο χοιρινό κότσι με τραγανή πέτσα.
Tip: Αφήστε λίγο χώρο για το μωσαϊκό και την καρυδόπιτα Σκοπέλου. Αξίζει!
Ευεργέτου Γιαβάση 3, Πλατεία Αγίας Παρασκευής, 2106000919, FB: Grill Square, IG: @grillsquare.gr
"Σχολαρχείο της Κυψέλης": Η κρεατομυθία της γειτονιάς

Παρεΐστικο και νόστιμο στέκι της Κυψέλης, που σε καλωσορίζει αβίαστα στο όμορφο, χουχουλιάρικο εσωτερικό του, αλλά και στον ιδανικά διαμορφωμένο για κάθε συνθήκη εξωτερικό χώρο που βλέπει στην πλατεία, με φόντο την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Εδώ την τιμητική τους έχουν πιάτα μεσογειακής κουζίνας και οικείας νοστιμιάς, με ιδιαίτερη συμπάθεια στο κρέας, που προσεγγίζεται με ακρίβεια, ποιότητα και νοστιμιά.
Επιβεβαιώνουν τα γραφόμενά μας τα πληθωρικά πολίτικα κεμπαπάκια, το αργοψημένο κότσι, το έξοχο μοσχαρίσιο συκώτι, οι ζουμερές χοιρινές προτάσεις σε μπριζολάκια και σπαλομπριζόλα. Λίγο πριν, έχεις ξεκινήσει ιδανικά με κάποια από τις ποιοτικότατες σαλάτες (δοκίμασε την ομώνυμη με το μαγαζί) και τα εξαιρετικά ελληνικά τυριά, ενώ κατά το φινάλε μην παραλείψεις να ρωτήσεις για τα γλυκά της ημέρας. Το "Σχολαρχείο της Κυψέλης" μπορεί επίσης να εξελιχθεί σε αγαπημένο στέκι για μεζέδες με αποστάγματα και ποικιλία κρασιών για τους νέους του φίλους, όπως άλλωστε συμβαίνει με τους παλαιότερους –και φανατικούς– θαμώνες του.
Tip: Το "Σχολαρχείο της Κυψέλης" σερβίρει και προτάσεις της θάλασσας, για όποιον έχει τέτοια διάθεση ή για ιδανικό surf n' turf. Τιμάς τα αχνιστά μύδια και τις γαρίδες σαγανάκι.
Επτανήσου 18, Κυψέλη, 2108815820, tosxolarxeio.com, FB: Το Σχολαρχείο της Κυψέλης, IG:@to_scholarchio_tis_kypselis
"Smokey joe's": Όπου υπάρχει καπνός...

Το "Smokey Joe’s", στην off-Broadway γειτονιά των Μελισσίων, είναι ένα εστιατόριο ύμνος στην τέχνη του αργού καπνίσματος και της σπιτικής γευστικής παράδοσης από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Εδώ, το BBQ δεν είναι απλώς φαγητό, αλλά μια ιεροτελεστία, ένα πάθος που γεννήθηκε στην αυλή του σπιτιού και τελειοποιήθηκε με το χρόνο. Κάθε κομμάτι κρέατος υποβάλλεται σε διαδικασία αργού ψησίματος για 15 ώρες σε BBQ Smoker Grill με ξύλα Hickory, ακολουθώντας πιστά την κουλτούρα του "low and slow". Το αποτέλεσμα; Βαθιά καπνιστό άρωμα και μαγική υφή, σε ένα κρέας που λιώνει στο στόμα.
Όλα τα κρέατα είναι 100% Black Angus, διασφαλίζοντας κορυφαία ποιότητα σε κάθε μπουκιά. Όμως, η αφοσίωση στο χειροποίητο δεν σταματά εκεί. Από το αφράτο, homemade brioche στα burger μέχρι τις πλούσιες σoς και το ακαταμάχητο, καπνιστό μπέικον, κάθε υλικό αφηγείται μια ιστορία αυθεντικού BBQ.
Tip: Μην παραλείψεις να πλαισιώσεις τα πιάτα σου με bourbon glaze, BBQ sauce ή μαγιονέζα τρούφας
Αν. Παπανδρέου 2Α, Μελίσσια, 2108101889, www.smokeyjoes.gr, FB: Smokey Joe's, IG: @smokeyjoesathen