Από μήνα σε μήνα και από μέρα σε μέρα πήγε φέτος η ανακοίνωση των βραβείων του Κόκκινου Οδηγού. Στις 18/12, πιο αργά από ποτέ τα τελευταία χρόνια, κάποιοι χάρηκαν, κάποιοι λυπήθηκαν και όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις προκύπτει άφθονη τροφή για σκέψη. Εκ πρώτης όψης, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και το πρόσημο είναι θετικό. Οι συνολικά 27 διακρίσεις του 2022 έγιναν 31 το 2023, ενώ για το 2024 επιβραβεύτηκαν για την προσπάθειά τους 36 εστιατόρια. Σε αντίθεση όμως με τα τρία καινούργια περσινά αστέρια, ένα μονάχα άναψε φέτος για να επιβραβεύσει το "Makris" του Θησείου. Tο "Delta" κρατά τη σπουδαία διάκριση των δύο αστεριών, και το ένα αστέρι τους τα "Botrini’s", "CTC Urban Gastronomy", "Hervé", "Hytra", "Patio", "Pelagos", "Soil", "Spondi", "The Zillers" και "Tudor Hall".
Από αυτήν την παρέα των επίλεκτων λείπει για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια το "Varoulko Seaside" και μας εκπλήσσει δυσάρεστα το γεγονός ότι παρά τη σταθερή του εικόνα, περιορίζεται πλέον στην κατηγορία με τις Επιλογές του οδηγού. Η συγκεκριμένη κατηγορία παραμένει και φέτος ελλιπής (υπάρχουν εστιατόρια που βρίσκονται στο ίδιο ή και σε καλύτερο γαστρονομικό επίπεδο από κάποια που αναφέρονται αλλά έχουν μείνει απέξω) αλλά και ανομοιογενής αφού προτείνει εστιατόρια διαφορετικού διαμετρήματος δημιουργώντας σύγχυση στο κοινό. "Athénée", "Cookoovaya" και "Οικείο" καταγράφονται στις απώλειες, ενώ δεν λείπουν οι νέες προσθήκες που άλλοτε φανερώνουν γρήγορα αντανακλαστικά ("Gallina", "Esthiō", "Dolli’s"), άλλοτε όχι και τόσο ("Οvio").
Με ειδικό βάρος τα καινούργια Bib Gourmand σε "Pharaoh" και "Άκρα" που δικαιώνουν την απόφαση των δημιουργών τους να εστιάσουν, καθένας με τον τρόπο του, στη γευστική μας παράδοση και να την επαναφέρουν στο προσκήνιο. Για μια ακόμα χρονιά βέβαια θα επαναλάβουμε πως η Αθήνα δικαιούται δύο με τρία αστέρια παραπάνω αλλά και πως αξιόλογα εστιατόρια δεν βρίσκονται μονάχα στην πρωτεύουσα. Αν ο οδηγός αξιολογούσε τα εστιατόρια των μεγάλων τουριστικών προορισμών θα μετρούσαμε κατά την άποψη μας άλλα οκτώ έως δέκα αστέρια. Υπάρχουν λοιπόν ελλείψεις, ακόμα και λάθη (το εδώ και κάποιους μήνες κλειστό "Le Pavillon") που δείχνουν ότι χρειάζεται ένα βαθύτερο σκανάρισμα της εστιατορικής σκηνής, ούτως ώστε να αποτυπώνεται με ακρίβεια το status της γαστρονομίας μας στο παγκόσμιο στερέωμα.