
Σαν να έλειπε ένα τέτοιο μέρος από το κέντρο της Αθήνας και πιο ειδικά από τη (μάλλον απρόσωπη τα τελευταία χρόνια) στοά του City Link. Αυτό είναι το γενικότερο feeling που σου δίνει με μια πρώτη ματιά -αλλά και επίσκεψη- το ολοκαίνουριο Atelier Papaioannou, που εδώ και λίγες ημέρες προστίθεται στην εστιατορική άνοιξη της αθηναϊκής σκηνής, καταμεσής του χειμώνα.

Ο Παπαϊωάννου και η S | One Hospitality φέρνουν το βαρύ εστιατορικό brand σε έναν εξόχως περιποιημένο χώρο με ανοιχτή κουζίνα, που απλώνει τραπέζια στο ντεκ δίπλα στην περαντζάδα της στοάς αλλά και σε ένα καλόβολα κομψό εσωτερικό.
'Ενας άλλος Παπαϊωάννου
Αυτή τη φορά, ο Γιώργος Παπαϊωάννου παρουσιάζει μιαν άλλη πτυχή της θαλασσινής του άποψης στην καλοφαγία. Ανατρέχει σε πιο μαγειρευτές πτυχές της κουζίνας του (αν είσαι τυχερός, ίσως έχεις δοκιμάσει κάποιες ή παρεμφερείς των συνταγών στα υπόλοιπα εστιατόριά του), "μεριδοποιεί" τα πιάτα του και φιλοδοξεί να χαρίσει στο αθηναϊκό κέντρο ένα μέρος για lunch, dinner αλλά και κάτι σαν ένα tapas bar ψαριού, όπως υποστηρίζει και ο ίδιος. Στα ενδότερα της γευστικής δημιουργίας εδώ συναντάς τον ταλαντούχο executive- chef των εστιατορίων Papaioannou, Κωνσταντίνο Παππά.

Η εξαιρετική πρώτη ύλη (και) στο Atelier Papaioannou είναι δεδομένη και την αντιλαμβάνεσαι πλήρως από τα ωμά όπως το συμιακό γαριδάκι που μαρινάρεται σε εσπεριδοειδή και 'ραντίζεται' με χαβιάρι ή το έξοχο ταρτάρ σφυρίδας με dressing πρασοσέλινου και φύκι 'σταφύλι' της θάλασσας.

Οι πιο μερακλήδες είναι δεδομένο πως θα ενθουσιαστούν με το κεμπάπ ψαριού (στην περίπτωσή μας, τόνος) με κρέμα από κατακάθι ελληνικού καφέ και ελαφρώς πικάντικη σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης -καταφθάνει με μία καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και φινόκιο- που όμως χρειάζεται λίγη παραπάνω προσοχή στη ζουμερότητα και τις εντάσεις του - είμαι απολύτως βέβαιος πως θα συμβεί.
Το πραγματικό στίγμα όμως για το τι συμβαίνει το αντιλαμβάνεσαι απόλυτα όταν στο τραπέζι σου προσγειωθούν οι κυρίως προτάσεις, που για να χρησιμοποιήσω ξεκάθαρα γαστρονομικούς όρους -μπορεί και όχι- δε γίνεται να χάσουν. Τοπ πρώτη ύλη (που διαφοροποιείται αναλόγως της ψαριάς της ημέρας), μαγειρική μαεστρία, παρασκευές ακριβείας και σπιτική φροντίδα μπλεντάρονται σε επιλογές σαν το τσαούσι με υφές κουνουπιδιού, το φιλέτο σκορπίνας με μια απίστευτη σάλτσα λεμονιού-αχινού ή τον μπακαλιάρο με τη σιφνέικη ρεβιθάδα.


Αν μπορούμε να πούμε πως ξεχωρίζει κάτι -αδόκιμο, μιας και το εστιατόριο μόλις άνοιξε- αυτό είναι η πεσκανδρίτσα οσομπούκο που περιβάλλεται με έναν εθιστικό πουρέ σελινόριζας με Αρσενικό Νάξου. Κερασάκι στην τούρτα, η αψεγάδιαστη τάρτα αχλαδιού, στο φινάλε.
'Έξτρα πόντοι για το άκρως ενημερωμένο, άμεσο και φιλικό σέρβις αλλά και για την πληθωρική οινική λίστα που επιμελείται η σομελιέ του ομίλου, Βασιλική Γιάνναρου(ο έτερος σομελιέ, Γιώργος Σωμαράκης, είναι αυτός που μεριμνά για την άψογη καθοδήγηση στο Atelier Papaioannou).

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.