Η Αίγλη Ζαππείου, το "πλέον απολαυστικόν κέντρον των Αθηνών" που λειτούργησε πρώτη φορά το 1904, μετασχηματίζεται σε έναν πολυσυλλεκτικό προορισμό γαστρονομίας, πολιτισμού, ψυχαγωγίας και εκδηλώσεων με ευρύτερες δυνατότητες, ανοιχτό σε διαφορετικές ομάδες κοινού. Με ένα εστιατόριο, ένα all day bar-restaurant, τρεις σύγχρονους χώρους εκδηλώσεων και έναν θερινό κινηματογράφο, η Αίγλη μετατρέπεται σε ένα σημαντικό επίκεντρο γαστρονομικών και πολιτιστικών εμπειριών το οποίο θα ζει και θα αναπνέει σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο.
Η νέα ταυτότητα της Αίγλης Ζαππείου είναι περισσότερο από μια απλή ανακαίνιση - είναι μια επαναπροσδιορισμένη εμπειρία, ένα οικοσύστημα που αγκαλιάζει τη δημιουργικότητα, την πολυσυλλεκτικότητα και το storytelling.
"Δεν είναι πλέον απλώς ένα τοπόσημο - είναι ένας οργανισμός που αντανακλά τον παλμό της σύγχρονης Αθήνας", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος, συμπληρώνοντας πως "στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που ενσωματώνει την ποικιλομορφία και την πολυσυλλεκτικότητα, με έμφαση στη γαστρονομία και τις εκδηλώσεις, την κοινωνική συνεισφορά και τη δημιουργία πολιτιστικού περιεχόμενου".
Η Αθήνα και η Αίγλη μοιράζονται μια ιστορία αιώνιας αγάπης, υφασμένη στο ίδιο το ύφασμα του χρόνου, με τον παλμό της Αίγλης να συντονίζεται με την αιώνια χάρη της Αθήνας. Αυτή η σύνδεση και η κληρονομιά αγάπης δημιουργεί κοινά νήματα που μας συνδέουν όλους. "Η νέα Αίγλη χτίστηκε πάνω σε αυτή την κληρονομιά, αλλά στοχεύει να διευρύνει την εμβέλειά της, να είναι πιο συμπεριληπτική, πιο ανοιχτή και πιο δυναμική. Θα υποδεχθεί και θα καταλύσει μια πιο ευρεία ερμηνεία του τι σημαίνει να είσαι Αθηναίος" υπογραμμίζουν τα αρχιτεκτονικά γραφεία Neiheiser Argyros και Ese Studiο που ανέλαβαν την αρχιτεκτονική επιμέλεια της Αίγλης.
Η νέα Αίγλη, από τον σχεδιασμό φωτισμού από το γραφείο Eleftheria Deko & Associates Lighting Design μέχρι την οπτική επικοινωνία από το γραφείο Busy Building και τις στολές προσωπικού που είναι σχεδιασμένες από την Ορσαλία Παρθένη, είναι ένας χώρος εντυπωσιακών αντιθέσεων, ένα οικοσύστημα κοινωνικών ανταλλαγών, ένας ενιαίος προορισμός-τοπόσημο με πολλαπλές έλξεις, καθεμία με τα δικά της χαρακτηριστικά και σχεδιαστικά concepts.
Η γεύση στην Αίγλη
Η γαστρονομική φιλοσοφία της Αίγλης Ζαππείου αντικατοπτρίζει την ευρύτερη προσέγγιση του χώρου για πολυσυλλεκτικότητα. Τα μενού εκτείνονται από προσεκτικά φτιαγμένα hot dogs, burgers και φρέσκιες pizzas μέχρι chateaubriand και ψάρι ψημένο στην parilla, καθώς και παιδικά μενού και μενού για κατοικίδια. Αυτή η ποικιλία επιλογών, που συνδυάζει την καθημερινή απόλαυση με τη γαστρονομική εμπειρία, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της Αίγλης να είναι ένας χώρος όπου κάθε επισκέπτης μπορεί να βρει αυτό που ταιριάζει στις προτιμήσεις του.
Το Αίγλη Restaurant είναι μία Αθηναϊκή Brasserie. Στο εστιατόριο της Αίγλης Ζαππείου, παραδοσιακές και διεθνείς συνταγές συνυπάρχουν. Οι λαχανοντολμάδες και οι αγγινάρες α λα πολίτα εμφανίζονται δίπλα σε πιάτα όπως το bittoque à la Russe, το Chateaubriand και το χοιρινό schnitzel. Ο sef Δήμος Μπαλόπουλος και ο executive sous chef Γιώργος Κηρύκος δημιούργησαν ένα μενού με αναφορές στην αθηναϊκή κουζίνα.
"Αυτή η προσέγγιση γεννά την αίσθηση ότι τρως σε μία "Brasserie", όπου η γευστική εμπειρία συνδυάζεται με τη ζωντάνια της καθημερινής ζωής. Εδώ, κάθε πιάτο αφηγείται μία ιστορία που μας προσκαλεί να απολαύσουμε, να μοιραστούμε και να δημιουργήσουμε αναμνήσεις. Αυτό είναι το πνεύμα της σύγχρονης Αθηναϊκής Brasserie που διαμορφώνουμε με προσοχή και πάθος" σημειώνει ο Νικόλας Λιάπης, Director of Operations της Αίγλης Ζαππείου που μαζί με την ομάδα των σεφ έφτιαξαν ένα μενού που επιθυμεί να αναδείξει "πιάτα-προορισμούς" Ελληνικών και διεθνών συνταγών, άλλες φορές μέσα από κλασικές αναφορές και άλλες φορές μέσα από ένα πιο σύγχρονο πρίσμα.
"H κουλτούρα του κρασιού στην Αίγλη Ζαππείου εστιάζει στον Ελληνικό Αμπελώνα, περιλαμβάνοντας γηγενείς Ελληνικές ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο, με την τραγανή οξύτητά του και τα αρώματα εσπεριδοειδών, το Ξινόμαυρο, με τις πλούσιες τανίνες και τα αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών, ή πιο σπάνιες όπως το Βιδιανό και το Λημνιό, τα οποία προσφέρουν γευστικά προφίλ που ταιριάζουν στα μενού τόσο του Εστιατορίου της Αίγλης όσο και στο All Day bar restaurant" εξηγεί ο Head Sommelier, Γιώργος Δέδες. Η λίστα των κρασιών περιλαμβάνει φυσικά και διεθνείς ποικιλίες όπως το φρέσκο και ζωντανό Sauvignon Blanc, καθώς και ετικέτες από τις φημισμένες περιοχές της Βουργουνδίας, του Bordeaux και της κοιλάδας του Ροδανού, γνωστά για την πολυπλοκότητα και την ποιότητά τους.
Αίγλη μέρα-νύχτα
Το Αίγλη All Day φιλοδοξεί να γίνει μια όαση που θα αλλάζει πρόσωπο και ρυθμό μέσα στο 24ωρο, ένας ευέλικτος χώρος που ως ένας χαμαιλέοντας τοπίου θα μπορεί να διαμορφώνεται ποικιλοτρόπως. Με άπλετο φως το πρωί, γίνεται "ένα" με την φύση που το περιβάλλει, είναι ένας οργανισμός ψυχαγωγίας και συγχρόνως, ανάπαυλας, ενώ το βράδυ μεταμορφώνεται σε προορισμό βραδινής διασκέδασης που αναπνέει με τον ρυθμό μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.
Ο χώρος απλώνει ένα χαλαρό χαλί φιλοξενίας για τους digital nomads, τις οικογένειες και τους περαστικούς - με ήσυχες γωνιές, πρωινά και καφέδες, υγιεινούς χυμούς, adaptogenic lattes και δυναμωτικά αναψυκτικά φυσικής ζύμωσης, το μεσημέρι μετατρέπεται σε γαστρονομικό στίβο με business meetings που εξελίσσονται πάνω από δυναμωτικά quinoa burgers και αυθεντικά cacio e pepe ενώ αργά το απόγευμα και το βράδυ, η 20 μέτρων μπάρα γίνεται το επίκεντρο της νυχτερινής Αθήνας και σημείο συνάντησης είτε για after office aperitvi, μικροζυθοποιίες και cocktails, είτε για βραδινή έξοδο για δείπνο με ζουμερά Entrecote, ετικέτες του Ελληνκού και διεθνούς Αμπελώνα και tailor made μουσικές επιλογές με καθημερινούς free style DJs.
Για γονείς, ίσως εξελιχθεί σε καταφύγιο: αρωματικοί καφέδες που θα αγκαλιάζουν την κούραση, παιδικά χαμόγελα που θα στολίζουν ειδικά πιάτα. Και επειδή η οικογένεια σήμερα είναι κάτι παραπάνω, ακόμα και τα κατοικίδια θα βρίσκουν το δικό τους μενού-αγκαλιά. Από εκείνους που χρειάζονται ένα "ήσυχο" καταφύγιο μέχρι τους λάτρεις της νυχτερινής ζωής, το Αίγλη All day προσφέρει μια πολυεπίπεδη εμπειρία που ξεπερνά τα συνηθισμένα όρια ενός all day χώρου.
Ποτό και γλυκό
Ο Δημήτρης Ρούσσος μεταμορφώνει το μπαρ της Αίγλης Ζαππείου σε ένα σύγχρονο εργαστήριο γευστικής χημείας όπου τα cocktails αποτελούν γευστικές ενώσεις. Με φιλόδοξο όραμα που ξεπερνά τα παραδοσιακά όρια του μπαρ, σχεδιάζει μια σειρά signature cocktails και all time classics, που αποτυπώνουν τις πιο προοδευτικές τάσεις της παγκόσμιας mixology.
Οι δημιουργίες του αγκαλιάζουν τη νέα φιλοσοφία του ποτού: χαμηλόβαθμα spritzers και aperitifs που αναδεικνύουν τη λεπτότητα, συνθέσεις με βιώσιμα υλικά που μειώνουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα, και γευστικές προτάσεις με απρόσμενους συνδυασμούς εξωτικών βοτάνων, σπάνιων μπαχαρικών και φρούτων. Στην εικοσάμετρη μπάρα της Αίγλης τα cocktails είναι μια επαναπροσέγγιση των κλασικών συνταγών με μοναδικό twist, ενώ παράλληλα προσφέρει επιλογές χωρίς αλκοόλ.
Ο Αλέξανδρος Κονιάρης με τη σειρά του θέλει να αφήσει το στίγμα του, καθώς επιμελείται το προφίλ των γλυκών τόσο για το Αίγλη All Day όσο και για το Αίγλη Restaurant, με δημιουργίες του παντρεύουν νοσταλγία και σύγχρονη ματιά. Κάποια γλυκά όπως η σοκολατίνα "ποντικάκι" ξυπνούν γλυκές αναμνήσεις, θυμίζοντας κλασικά αριστουργήματα της Αθηναϊκής αστικής κουλτούρας, ενώ άλλα όπως η tarte tatin δίνουν ένα πιο διεθνές στίγμα. Σε κάθε μενού, ο Αλέξανδρος αποδεικνύει την ικανότητά του να παντρεύει παραδοσιακά και σύγχρονα στοιχεία με σωστό τρόπο.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.