
Ακόμα ένα γαστρονομικό σαφάρι, το τέταρτο κατά σειρά στην κυπριακή επικράτεια, ολοκληρώθηκε αισίως με τη λαμπερή τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων Κύπρου 2024 που έλαβε χώρα το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου στο "Four Seasons" της Λεμεσού, με τη συνδιοργάνωση του "αθηνοράματος" και του δημοσιογραφικού οργανισμού "Ο Φιλελεύθερος" της Κύπρου. Ο κορυφαίος και πλέον έγκυρος γαστρονομικός θεσμός της χώρας αποτύπωσε με σαφήνεια το όλο και πιο ενδιαφέρον σκηνικό που φαίνεται να διαμορφώνεται από χρόνο σε χρόνο, ανακοινώνοντας συνολικά 35 βραβεία, τρία περισσότερα δηλαδή σε σχέση με πέρυσι, ανάμεσά τους και έναν ολοκαίνουργιο Χρυσό Σκούφο για την Κύπρο.

Ταυτόχρονα, επιφύλαξε ανατροπή στην κορυφαία θέση της βαθμολογικής κατάταξης για το 2024, αλλά και ένα εξαιρετικό dîner de gala δημιουργημένο αυτοπροσώπως από τον βραβευμένο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη που γοήτευσε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους της βραδιάς. Ανάμεσά τους βρίσκονταν όπως πάντα σημαντικοί εκπρόσωποι από τους χώρους της πολιτικής, των τεχνών και των γραμμάτων, των επιχειρήσεων και των ΜΜΕ που μαζί ασφαλώς με τους σεφ και τους επιχειρηματίες των βραβευόμενων εστιατορίων άρχισαν να καταφθάνουν στην εκδήλωση από νωρίς το απόγευμα.

Τους υποδέχονταν εγκάρδια η πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής και επικεφαλής του γαστρονομικού θεσμού των Χρυσών Σκούφων, Άννη Ηλιοπούλου, ο εκδότης του δημοσιογραφικού οργανισμού "Ο Φιλελεύθερος", Νίκος Παττίχης, ο εκδότης του "αθηνοράματος", Δημήτρης Ηλιόπουλος, και η CEO του Ομίλου "Ο Φιλελεύθερος", Μυρτώ Μαρκίδου. Η θετική διάθεση και τα χαμόγελα στα πρόσωπα όλων έδειχναν να περισσεύουν, τα φλας άστραφταν διαρκώς και τα πηγαδάκια στήθηκαν σχεδόν αμέσως τόσο μέσα όσο κι έξω (οι βραδιές στην Κύπρο είναι ακόμα γλυκές), παρέα με τα πολύ ενδιαφέροντα welcome cocktails της βραδιάς –Whiskey Sour από το πολυτελές ουίσκι The Macallan, Nespresso Martini Martini και Nunca Solo με τη σφραγίδα της Nespresso–, την εκλεκτή σαμπάνια Jacquard και, βεβαίως, τη φινετσάτη δροσιά των γαστρονομικών νερών Acqua Panna και S.Pellegrino.





Όλα αυτά ασφαλώς μέχρι τη στιγμή που άνοιξαν οι πόρτες του Grand Ballroom και άπαντες πέρασαν στις θέσεις τους, σε ένα χώρο που χάρη στην εξαιρετική πρωτοβουλία και επιμέλεια του Νίκου Παττίχη θύμιζε έντονα γκαλερί σύγχρονης τέχνης. Ένα εκτυφλωτικό κόκκινο χρώμα χάριζε τη ζεστασιά του ολόγυρα και άνοιγε διάλογο με τα centerpieces που κοσμούσαν κάθε τραπέζι, καθώς επρόκειτο για καρδιές σκαλισμένες από πέτρα στην Κένυα που μετατρέπονται σε μοναδικά έργα τέχνης στα χέρια Κύπριων καλλιτεχνών, δημιουργών και φίλων του Σοφία για τα Παιδιά, οι οποίες μάλιστα πρόκειται να δημοπρατηθούν στο πλαίσιο ειδικής φιλανθρωπικής δράσης τον Δεκέμβριο.

Την παρουσίαση ανέλαβε και φέτος το αγαπημένο των κυπριακών ερτζιανών ντουέτο των Μαρίνας Φιλιππίδου και Ηλία Χαλντούπη, με την ωραία χημεία και το χιούμορ που τους διακρίνει. Οι κοφτερές ατάκες τους προκάλεσαν έκπληξη, έδωσαν τροφή για σκέψη και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον της αίθουσας μέχρι την ώρα που ξεκίνησε ο χορός των βραβεύσεων. Η αντίστροφη μέτρηση προς την κορυφή είχε ως αφετηρία τα συνολικά 12 για φέτος Βραβεία Κυπριακής Κουζίνας με βαθμό 14/20, που παραδόθηκαν στους αποδέκτες τους από σημαντικές προσωπικότητες όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ισραήλ Κορνήλιος Κορνηλίου, ο διευθυντής του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου και πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής και η πολυαγαπημένη ερμηνεύτρια Αλέξια Βασιλείου.

Η ανακοίνωση των 16 εστιατορίων που απέσπασαν την τιμητική διάκριση Top Notch με βαθμό από 14,25 έως 14,99/20 σημαδεύτηκε από την πρωτότυπη συγκατοίκηση επί σκηνής των δημάρχων Λευκωσίας, Χαράλαμπου Προύντζου, Λεμεσού, Γιάννη Αρμεύτη, Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, και Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα. Έχοντας παραδώσει ο καθένας από ένα βραβείο σε εστιατόριο της επαρχίας του, οι τέσσερις άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού επιδόθηκαν στη συνέχεια σε ένα άτυπο και πολύ χαριτωμένο γαστρονομικό ντιμπέιτ που χειροκροτήθηκε θερμά.
Η βραδιά είχε πια ζεσταθεί για τα καλά και ήταν η κατάλληλη στιγμή για την αποκάλυψη του φετινού βραβείου One To Watch, το οποίο απέσπασε το εστιατόριο "Cor Gastronomy" ως η πιο ενδιαφέρουσα από τις νέες αφίξεις της σεζόν με ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον να ανοίγεται μπροστά της. Αμέσως μετά ήταν η ώρα για τους πρώτους των πρώτων να παραλάβουν το βραβείο τους. Με βαθμό, λοιπόν, 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο διακρίθηκαν τα εστιατόρια "Matsuhisa Limassol", "Polo Restaurant", "Sera by Ettore Botrini" και "L’Atelier Robuchon", υποδεχόμενα το νεοεισερχόμενο στο κλαμπ των βραβευμένων "Amber Dragon", ενώ κορυφαίο εστιατόριο της Κύπρου για το 2024 ανακηρύχτηκε το "Helios", με βαθμό 15,5/20 και έναν Χρυσό Σκούφο.

Το ανατρεπτικό μενού του dîner de gala
Το γαστρονομικό σασπένς είχε πια καταλαγιάσει, πλατιά χαμόγελα ικανοποίησης ζωγραφίζονταν στα πρόσωπα των νικητών και η βραδιά πλησίαζε στην απολαυστική της κορύφωση, διά χειρός Αλέξανδρου Τσιοτίνη. Μετρ των πειραματισμών και της τολμηρής προσέγγισης της γαστρονομίας που έχει πάντα στην καρδιά της το στοιχείο της έκπληξης, ο πολυβραβευμένος σεφ άφησε για μια βραδιά το χρυσοσκουφάτο "CTC", προκειμένου να δημιουργήσει και να μαγειρέψει αυτοπροσώπως ένα εξαιρετικό μενού, όπου τίποτα δεν ήταν ακριβώς αυτό που φαινόταν.


Πιάτο πιάτο, το μενού του dîner de gala μύησε τους συνδαιτυμόνες στην ξεχωριστή γαστρονομική ματιά του Τσιοτίνη που έχει το εκπληκτικό χάρισμα να δανείζεται ελεύθερα υλικά και τεχνικές και να δημιουργεί γευστικά κομψοτεχνήματα που συναρπάζουν. Τις προθέσεις του έκανε σαφείς ήδη από την αρχή, μετατρέποντας την παραδοσιακή κυπριακή ελιόπιτα σε ένα αιθέριο αρτοπαρασκεύασμα σε στιλ μπριός, με χαλούμι, μαραθόσπορο και περγαμόντο. Στη συνέχεια πήρε το πατροπαράδοτο χούμους της Κύπρου και με αυτό δημιούργησε ένα εικονικό χταπόδι με γκλάσο ψητού χταποδιού, το οποίο σέρβιρε με εξαιρετική σος vierge, ενισχυμένη με ερεθιστικά αρώματα από χταπόδι ψημένο στα κάρβουνα.


Η τόσο προσφιλής σε αμφότερες τις κουλτούρες χωριάτικη σαλάτα έγινε η αφετηρία για ένα πολύ ξεχωριστό σεβίτσε με καπνιστό λαβράκι σερβιρισμένο στα ζουμιά της, μαζί με γρανίτα ντάκου και ένα sponge cake ντομάτας εν είδει γαστρονομικής "παπάρας", ενώ η χαρακτηριστική του σεφ βελουτέ σούπα καλαμποκιού αρωματισμένη με αστακό, που σερβίρεται στο "CTC" από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του μέχρι σήμερα, συνάντησε εξίσου ένθερμη αποδοχή και επί κυπριακού εδάφους. Ενδεχομένως να είχε ανακηρυχτεί και καλύτερο πιάτο της βραδιάς, αν δεν έβρισκε σθεναρό ανταγωνισμό στη γουρουνοπούλα που σερβιρίστηκε σε βρώσιμη λαδόκολλα, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως τα μονοπάτια της παραδοσιακής γεύσης μπορούν να οδηγήσουν, όσους επιλέξουν να τα ακολουθήσουν, σε δημιουργίες υψηλής φινέτσας.


Οι ανατρεπτικές αυτές προτάσεις συνδυάστηκαν με την πλούσια, γήινη γεύση της premium μπίρας Staropramen και επιλεγμένες ετικέτες από το Κτήμα Παπαγιαννάκου, εντυπωσιάζοντας τους καλεσμένους της απονομής με την ξεχωριστή τους προσωπικότητα. Εξ ου και όταν ο Τσιοτίνης ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τα στενά μέλη της ομάδας του για να παραλάβει την αναμνηστική του ανθοδέσμη, το χειροκρότημα που πλημμύρισε τη σάλα της απονομής ήταν κάτι παραπάνω από θερμό. Ο γενικός διευθυντής του "Four Seasons" Κώστας Νικολάου, ο F&B manager Γιάννος Γρηγορίου, ο Group executive chef Πανίκος Χατζηττοφής και ο executive chef του ξενοδοχείου Παναγιώτης Χαραλάμπους με την μπριγάδα τους και το εξαιρετικά χορογραφημένο σέρβις υποστήριξαν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες μιας τόσο απαιτητικής βραδιάς και τις υψηλές απαιτήσεις του guest chef, συμβάλλοντας στην αδιαμφισβήτητη επιτυχία της.




Η βραδιά της απονομής σε 16 κλικ

Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, πρόεδρος Αττικών Εκδόσεων, Μυρτώ Μαρκίδου, CEO του Ομίλου Ο Φιλελεύθερος, Νίκος Παττίχης, εκδότης του δημοσιογραφικού οργανισμού Ο Φιλελεύθερος, Άννη Ηλιοπούλου, πρόεδρος Δ.Σ. Δέσμης εκδοτικής Α.Ε. και επικεφαλής της επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, Δημήτρης Ηλιόπουλος, εκδότης του "αθηνοράματος".





Κωνσταντίνος Γεωρκάτζης και ο πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων Θεοχάρης Φιλιππόπουλος.

Λευκωσίας, ο Φαίδωνας Φαίδωνος, δήμαρχος Πάφου, ο Νίκος Παττίχης, εκδότης του δημοσιο-
γραφικού οργανισμού Ο Φιλελεύθερος, η Άννη Ηλιοπούλου, πρόεδρος Δ.Σ. Δέσμης εκδοτικής
Α.Ε. και επικεφαλής της επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, ο Γιάννης Αρμεύτης, δήμαρχος
Λεμεσού, και ο Ανδρέας Βύρας, δήμαρχος Λάρνακας.

Φιλελεύθερος, η Αθηνά Λοϊζίδου, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, η Εύα Σάντη, Interior Designer και η Δικηγόρος Λίζα Πελεκάνου.


ξενοδοχείου "Four Seasons", η Έλλη Φωτιάδου, ο Παύλος Φωτιάδης, διευθύνων σύμβουλος του
ομίλου Φώτος Φωτιάδης, και ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, πρόεδρος Αττικών Εκδόσεων.






Τα βραβευμένα εστιατόρια
Χρυσοί Σκούφοι 2024
HELIOS, Ξενοδοχείο Anassa, Νέο Χωριό Πάφου, 15,50/20 και 1 Χρυσός Σκούφος

AMBER DRAGON, City of Dreams Mediterranean, Λεμεσός, 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος

L’ ATELIER ROBUCHON, Αγία Νάπα, 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος

MATSUHISA LIMASSOL, Ξενοδοχείο AMARA, Λεμεσός, 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος

POLO RESTAURANT, Alasia Boutique Hotel, Λεμεσός, 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος

SERA BY ETTORE BOTRINI, Ξενοδοχείο Four Seasons, Λεμεσός, 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος

Τιμητικές διακρίσεις Top Notch 2024
ANAÏS City of Dreams Mediterranean, 14,75/20

RISTORANTE LOCATELLI, Ξενοδοχείο AMARA, Λεμεσός, 14,75/20

BOTTEGA AMARO, Λευκωσία, 14,25/20

RISTORANTE BACCO, Ξενοδοχείο Elysium, Πάφος, 14,50/20

BASILIKO, Ξενοδοχείο Anassa, Νέο Χωριό Πάφου, 14,50/20

KINGFISHER, Πάφος, 14,50/20

LIMANAKI SEAFOOD RESTAURANT, Amathus Beach Hotel, Λεμεσός, 14,50/20

M FUSION, Ξενοδοχείο Four Seasons, Λεμεσός, 14,50/20

ROUS, Λευκωσία, 14,50/20

SCALE, MAP Hotel, Λευκωσία, 14,50/20

SEASONS ORIENTAL, Ξενοδοχείο Four Seasons, Λεμεσός, 14,50/20

SENTIO, Λευκωσία, 14,50/20

TOCAYO, Λευκωσία, 14,50/20

THE GRILL ROOM, Amathus Beach Hotel, Λεμεσός, 14,25/20

MOMO ASIAN KITCHEN BAR, Πάφος, 14,25/20

THĒTA MEDITERRANEAN, Λάρνακα, 14,25/20

Βραβεία Κυπριακής Κουζίνας 2024
ΓΕΥΣΗΚΛΕΟΥΣ 62, Λευκωσία, 14/20

DIONYSUS MANSION, Λεμεσός, 14/20

ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΑΜΑΣΙΑΣ, Παραλίμνι, 14/20

ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΛΙΑΣ, Λάρνακα, 14/20

ΟΙ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΕΣ, Λευκωσία, 14/20

ΜΠΕΜΠΑ, Λευκωσία, 14/20

ΠΑΛΑΙΑ ΕΛΙΑ, Λευκωσία, 14/20

PELAGOS, Ξενοδοχείο Anassa, Νέο Χωριό Πάφου, 14/20

ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΗΣ ΜΗΛΙΤΣΑΣ, Καμπί Φαρμακά, Λευκωσία, 14/20

SOFIA AND ANDREAS TRADITIONAL HOUSE, Λετύμπου, Πάφος, 14/20

ΣΤΟΥ ΡΟΥΣΙΑ, Λάρνακα, 14/20

SYMPOSIO, Πελένδρι, Λεμεσός, 14/20

Βραβείο One to Watch 2024

Οι χορηγοί της βραδιάς
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ: EUROBANK Κύπρου
XΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ "ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ": The Macallan
ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ "TOP NOTCH": Quality Group
ΧΡΥΣΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: CIC Mercedes-Benz, Nespresso, St. Pellegrino & Acqua Panna, Οινοποιείο Παπαγιαννάκος, , Staropramen Beer, Mövenpick
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Ξενοδοχείο FOUR SEASONS
ΧΟΡΗΓΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ: Amaxulus
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ: Trapalides Hotel & Restaurant Supplies
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Αθηνόραμα, Ο Φιλελεύθερος