Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024: Τα κορυφαία εστιατόρια του νησιού

Απονεμήθηκαν τα σημαντικότερα γαστρονομικά βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024: Τα κορυφαία εστιατόρια του νησιού Helios

Η τελετή απονομής των γαστρονομικών βραβείων "Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024", που συνδιοργανώνεται από το αθηνόραμα και τον Φιλελευθερο,  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Four Seasons στη Λεμεσό, βραβεύοντας τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού.

Στη λαμπερή τελετή της φετινής βράβευσης παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων από τον χώρο της πολιτικής, των τεχνών και των γραμμάτων, των επιχειρήσεων και των ΜΜΕ απονεμήθηκαν συνολικά 35 βραβεία σε εστιατόρια της Μεγαλονήσου. Η βραδιά έκλεισε με το dîner de gala, το οποίο έφερε την υπογραφή του πολυβραβευμένου σεφ Αλέξανδρου Τσιοτίνη

Οι Χρυσοί Σκούφοι για το 2024

HELIOS, Ξενοδοχείο Anassa, Νέο Χωριό Πάφου, 15,50/20 και 1 Χρυσός Σκούφος

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Helios

Στο fine dining εστιατόριο του ξενοδοχείου "Anassa" ο ταλαντούχος executive chef David Goodridge παρουσιάζει μια υψηλού επιπέδου γαστρονομική πρόταση που ναι μεν έχει κλασική γαλλική αφετηρία, αγκαλιάζει όμως με επιτυχία τις σύγχρονες τάσεις και τεχνικές. Εξαιρετικές επίσης οι vegetarian και vegan δημιουργίες του που αποτελούν οργανικό κομμάτι του καταλόγου. Πολυάριθμο σέρβις με γνώσεις, πλούσια λίστα κρασιών, αύρα καλού ρεστοράν τόσο στον εσωτερικό χώρο όσο και στην ατμοσφαιρική αυλή.

AMBER DRAGON, City of Dreams Mediterranean, Λεμεσός, 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Amber Dragon

Η μοντέρνα καίτοι ελαφρώς ψυχρή αίθουσα του premiumεστιατορίου του ολοκαίνουριου casino hotel "City of Dreams Mediterranean" - κυπριακό αδερφάκι της πολυβραβευμένης εστιατορικής οικογένειας των "Dragons" στις μητροπόλεις της Ασίας –αποτελεί τερέν κοψμής και προσεγμένης πανασιατικής καλοφαγίας με πρώτη ύλη αξιώσεων. Το γευστικό πανόραμα, με αφετηρία το sushibar, την ανοιχτή κουζίνα και τον ξυλόφουρνο, ξεκινά από ισορροπημένα rolls και πολύ καλά nigiri, συνεχίζει με πολύ κομψές εκδοχές ασιατικών φαβορί όπως τα dimsum και τα springrolls, ήη πάπια Πεκίνου και το μελωμένο porkbelly, για να καταλήξουν σε signatureπιάτα σαν το ρύζι με χτένια, γαρίδες και XO sauce, ή τον αστακό στο wok με "φρυγανάδα"σκορδάτου panko.

L’ ATELIER ROBUCHON, Αγία Νάπα, 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Atelie

Εξαιρετικά δημοφιλές στους gourmands κάθε μητρόπολης στην οποία το συναντάς (από το Παρίσι μέχρι το Τόκιο και από τη Νέα Υόρκη έως το Χονγκ Κονγκ), το "L’ Atelier Robuchon" πιάνει για τρίτη συνεχή χρονιά πόστο στην αρχιτεκτονική εξτραβαγκάντζα της μαρίνας Αγίας Νάπας, έχοντας καθιερωθεί πια σαν ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Κύπρου. Με θέα στον επιβλητικό 'περιστρεφόμενο' πύργο και το φωτιζόμενο event center, μοιράζει τα τραπέζια του στην κομψή βεράντα και το εντυπωσιακό μαυρο-κόκκινο εσωτερικό και σερβίρει μία haute cuisine με cool χαρακτήρα. Θρυλικές συνταγές του αείμνηστου σεφ Joël Robuchon, καθώς και custom made προτάσεις κάνουν τη διαφορά - ακριβώς τέτοιες είναι το γεμιστό με φουα γκρα ορτύκι με την παιχνιδιάρικη micro salad, τα χτένια στο teppanyaki, με baby πράσο, μπισκ, και κουμκουάτ βελουτέ και οι γλυκόξινες γαρίδες σε ραβιόλι. Πλαισιώνονται με μία πολύ δυνατή οινική λίστα, που κάνει, προφανώς, focus στο γαλλικό αμπελώνα.

MATSUHISA LIMASSOL, Ξενοδοχείο AMARA, Λεμεσός, 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος  

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Matsuhisa

Το διάσημο όνομα της ιαπωνικής κουζίνας φιλοξενείται στη Λεμεσό σ΄ έναν κομψό χώρο του πολυτελούς ξενοδοχείου Amara, με άνετη αυλή και ανοιχτή κουζίνα, όπου μπορείς να θαυμάσεις live τη δεξιοτεχνία του sushi chef. Το μενού περιλαμβάνει όλες τις signature και new style σπεσιαλιτέ του θρυλικού σεφ Nobu, μαζί με μια πλούσια και άψογα εκτελεσμένη σειρά από sushi, sashimi και nigiri με εξαιρετική πρώτη ύλη. Προσθέστε μια λίστα κρασιών επιπέδου, τα πολύ καλά κοκτέιλ από το μπαρ και τη χαλαρή ατμόσφαιρα του εστιατορίου, που συμπληρώνουν το απολαυστικό πακέτο.

POLO RESTAURANT, Alasia Boutique Hotel, Λεμεσός, 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Polo

Το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Alasia" σκηνογραφείται κομψά σε μια όμορφη σάλα όπου κυριαρχούν οι παλ αποχρώσεις και οι προτομές αλόγων που παραπέμπουν στο ευγενές σπορ από το οποίο παίρνει το όνομά του. Τα ηνία της κουζίνας κρατά πλέον ο πολλάκις διακεκριμένος με Χρυσό Σκούφο στην Ελλάδα Παύλος Κυριάκης, ο οποίος παρουσιάζει πιάτα στο χαρακτηριστικό γαστρονομικό του πνεύμα, φροντίζοντας παράλληλα να εντάσσει με τόλμη και φαντασία στις προτάσεις του ορισμένες γεύσεις και προϊόντα της Κύπρου. Τις ημέρες που ο καιρός το επιτρέπει μπορείτε να καθίσετε στην καταπράσινη αυλή, ενώ το σέρβις περιποιείται με επαγγελματισμό και η λίστα κρασιών είναι ιδιαίτερα αξιόλογη.

SERA BY ETTORE BOTRINI, Ξενοδοχείο Four Seasons, Λεμεσός, 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος     

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Sera

Σε μια κομψή βεράντα, τον στυλάτο εσωτερικό χώρο του και την κουζίνα που επιμελείται ο Εκτορας Μποτρίνι, το γαστρονομικό εστιατόριο του Four Seasons Λεμεσού υπόσχεται μια απολαυστική εμπειρία. Ο πολυβραβευμένος σεφ έχει σχεδιάσει για το Sera ένα comfort fine dining μενού με πιάτα βαθιάς νοστιμιάς και ιταλικής φινέτσας, από το οποίο δεν λείπουν κάποιες signature συνταγές του, όπως το ασύγκριτο vitello tonnato, το καλαμάρι carbonara, το μοσχάρι ταρτάρ από chianina και ο τόνος carpaccio. Στις επιλογές ενός μενού που αλλάζει με τις εποχές, προσθέστε το ανοιχτό ραβιόλι με καραβίδες και θαλασσινά. Το δείπνο αξιώσεων συνοδεύεται με τα κρασιά που θα σας προτείνει ο sommelier από μια ολοκληρωμένη λίστα και συμπληρώνεται μ΄ ένα σέρβις αντάξιο του επιπέδου του εστιατορίου. 

Τα τιμητικά βραβεία Top Notch για το 2024

ANAÏS City of Dreams Mediterranean,  14,75/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Anais

Μοιράζοντας το χώρο του ανάμεσα σε μία αριστοκρατική σάλα με ανοιχτή κουζίνα και μία αλέγρα αυλή που επιβλέπει την εντυπωσιακή πισίνα του "City of Dreams Mediterranean", το "Anaïs" συστήνεται ως το πρώτο γαλλικό gastro-club της Ευρώπης, μπλενάροντας μία γαλλόστροφη κουζίνα με μπόλικες επιλογές διασκέδασης. Στο πρώτο πεδίο τη διαφορά κάνουν σταθερές της προαναφερθείσας γαστρονομικής κουλτούρας όπως η γλώσσα meunière ή ευφάνταστες προτάσεις σαν το εκλέρ με καβούρι και αστακό. Σπουδαία οινική λίστα με πληθώρα γαλλικών ετικετών, lives και fireshow κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

RISTORANTE LOCATELLI, Ξενοδοχείο AMARA, Λεμεσός, 14,75/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Locatelli

Το εστιατόριο του διακεκριμένου με αστέρι Michelin ιταλού σεφ Giorgio Locatelli λειτουργεί υπό τη στενή του επίβλεψη σ΄ έναν κομψό χώρο με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, στο πολυτελές ξενοδοχείο "Amara" της Λεμεσού. Η κουζίνα του εμπνέεται από την τοπική παράδοση της πατρίδας του, δοσμένη με σύγχρονο τρόπο και με έμφαση στις επιλεγμένες πρώτες ύλες, που προέρχονται κυρίως από την Ιταλία. Ανάμεσα στα signature πιάτα του Locatelli ξεχωρίζουν το vitello tonnato, η σφυρίδα με φράουλες και σαμπάνια, τα ravioli με μοσχαράκι, σαφράν και αγκινάρες. Επιμελημένη λίστα κρασιών με έμφαση στον ιταλικό αμπελώνα και έμπειρο σέρβις με επαγγελματική ευγένεια, στο επίπεδο του χώρου.

RISTORANTE BACCO, Ξενοδοχείο Elysium, Πάφος, 14,50/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Bacco

Το ιταλικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Elysium" ξεδιπλώνει τη δράση του στον εσωτερικό χώρο που θυμίζει πέτρινο κελάρι αλλά και σε μια ατμοσφαιρική αυλή με κομψή διακόσμηση για τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα πιάτα που δημιουργεί ο σεφ Ανδρέας Θεοδώρου εμπνέονται από τις κλασικές αξίες της ιταλικής κουζίνας, ενσωματώνοντας παράλληλα πολλές μοντέρνες ιδέες με δόκιμο τρόπο. Το σέρβις περιποιείται με κλασική κομψότητα και υπάρχει ειδική μέριμνα για το κρασί.

BASILIKO, Ξενοδοχείο Anassa, Νέο Χωριό Πάφου, 14,50/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Basiliko

Ο σαφής προσανατολισμός του μενού στην Ιαπωνία χαρακτηρίζει το ασιατικό εστιατόριο του ξενοδοχείου Anassa.Το Basiliko βρίσκεται σε έναν ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό χώρο, με γοτθικές αναφορές στο εσωτερικό του και μια πολύ όμορφη, ήσυχη αυλή. Υπό το φως των κεριών θα δοκιμάσετε ένα μενού που αναδεικνύει τις εξαιρετικές πρώτες ύλες μέσα από δημιουργικούς συνδυασμούς. Πολύ ενδιαφέροντα κάποια πιάτα που ολοκληρώνονται στο τραπέζι όπως το takikomi gohan με σολομό.

KINGFISHER, Πάφος, 14,50/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Kingfisher

Κομψό περιβάλλον ντυμένο στα λευκά και μια άκρως εντυπωσιακή βιτρίνα γεμάτη με όλων των ειδών τα θαλασσινά καλούδια πλάι στο ειδικό ψυγείο ωρίμανσης ψαριών. Ο Λευτέρης Σαπαρίλλας κυκλώνει εντυπωσιακά το κεφάλαιο της ψαροφαγίας, ξεκινώντας από τα κλασικά (τηγάνι και σχάρα) και φτάνοντας ως τα εξαιρετικά ωμά, τα δικά του αλλαντικά από ψάρια και θαλασσινά αλλά και σπέσιαλ πιάτα ημέρας με δημιουργική κουζίνα ψαριού.

LIMANAKI SEAFOOD RESTAURANT, Amathus Beach Hotel, Λεμεσός, 14,50/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Limanaki

Ριζικά ανανεωμένο μας υποδέχτηκε φέτος το εστιατόριο ψαριού του ξενοδοχείου "Amathus", με ολοκαίνουργια κομψή επίπλωση στα τραπέζια και τις καρέκλες του που απλώνονται δίπλα στη θάλασσα, αλλά και νέους σύγχρονης αισθητικής χώρους που στεγάζουν την κάβα-μπαρ, την γυάλινη ψαριέρα και την μεγαλύτερη πλέον ανοικτή κουζίνα. Ο επικεφαλής σεφ Σταύρος Σωτηρίου παρουσιάζει μια κουζίνα αφιερωμένη στη θάλασσα, ξεκινώντας από τα κλασικά (τηγάνι και σχάρα) αλλά και φτάνοντας σε μοντέρνες ιδέες όπως οι δημιουργικές προτάσεις ωμοφαγίας αλλά και πιο σύνθετα πιάτα με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά. Καθισμένος στη βεράντα έχεις την αίσθηση πως ταξιδεύεις με κρουαζιερόπλοιο και το σέρβις σιγοντάρει με ευγένεια και επαγγελματισμό.

M FUSION, Ξενοδοχείο Four Seasons, Λεμεσός, 14,50/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_MFusion

Το τέλειο... fusion από καλό φαγητό, ενδιαφέρουσα μουσική και ειδυλλιακή ατμόσφαιρα πετυχαίνει το "M Fusion", που πιάνει πόστο και απλώνει τραπέζια σε μία από τις πιο προνομιακές βεράντες του "Four Seasons". Έχοντας στο φόντο τη lagoon πισίνα του ξενοδοχείου και τον κυπριακό ορίζοντα, ο έμπειρος σεφ Σταύρος Κακοφεγγίτης περιποιείται πιάτα ασιατικών γευστικών απολήξεων, με αρκετές νότες και από άλλες γαστρονομικές κουλτούρες, έχοντας πάντοτε ως αρχή τη χρήση της πολύ καλής πρώτης ύλης. Αστακός στη σχάρα και ραβιόλι, με μπρόκολο και σάλτσα βουτύρου με φύκια, το βοδινό τατάκι με πόνζου και τρούφα καθώς και οι φροντισμένες επιλογές σε σούσι επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές.

ROUS, Λευκωσία, 14,50/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Rous

Σε φρέσκο γευστικό ρου βαδίζει το γοητευτικό εστιατόριο με την προσεγμένη αυλή, υπό τις γαστρονομικές κατευθύνσεις του ταλαντούχου σεφ Τριαντάφυλλου Σουλιώτη. Ο νεαρός γευσιπλάστης μπλεντάρει μοντέρνες τεχνικές και σύγχρονες ιδέες με την κυπριακή γαστρονομική κουλτούρα, βασιζόμενος αρκετά σε sustainable τακτικές. Κάτι που μεταφράζεται σε πιάτα όπως ο ντολμάς θαλασσινών με το εξαιρετικό αυγολέμονο και η α λα σεφταλιά μπαλοτίνα κουνελιού. Σοβαρή επένδυση στο κρασί, με ετικέτες του ντόπιου αλλά και του διεθνή αμπελώνα.

SCALE, MAP Hotel, Λευκωσία, 14,50/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Scale

Από τη βεράντα του εστιατορίου στο ισόγειο του κομψού "Map Hotel" απολαμβάνεις τη θέα στα πέριξ της ανανεωμένης πλατείας Ελευθερίας, ενώ ο εσωτερικός χώρος αποπνέει design αύρα με έντονα χρώματα και τη μεγάλη μπάρα να δίνει τον τόνο. Ο κατάλογος που επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος και εκτελεί με πολύ καλή τεχνική ο Νίκος Κούτρας κινείται σε σύγχρονο ύφος με έντονες ελληνικές και ορισμένες κυπριακές πινελιές.

SEASONS ORIENTAL, Ξενοδοχείο Four Seasons, Λεμεσός, 14,50/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Seasons Oriental

Το διαχρονικά δημοφιλές κινέζικο εστιατόριο του "Four Seasons" είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό, απλώνοντας τη δράση του σε έναν πολυτελή εσωτερικό χώρο αλλά και στη βεράντα του που ίπταται πάνω από την εξωτική λίμνη του ξενοδοχείου και ανανεώθηκε ριζικά φέτος με ολοκαίνουργια τραπέζια, καθίσματα και ζεστούς φωτισμούς. Ο σεφ Guan Ruijiong συνεχίζει να υπηρετεί με πάθος την κλασική όψη της καντονέζικης κουζίνας, παρουσιάζοντας έναν πολύ πλούσιο κατάλογο που σου επιτρέπει να επιλέξεις ανάμεσα σε πιάτα γνώριμα αλλά και πιο ασυνήθιστα εδέσματα από την ιδιαίτερη πατρίδα του καθώς και μια ενδιαφέρουσα γκάμα από σπεσιαλιτέ που εκφράζουν το προσωπικό μαγειρικό του ύφος. Εξαιρετικό σέρβις και προσεγμένη wine list.

SENTIO, Λευκωσία, 14,50/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Sentio

Το εστιατόριο που δημιούργησε ο σεφ Ανδρέας Γιαγκουλλάς είναι άνετο, κομψό και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό με μελετημένο φωτισμό, ωραίες μουσικές και τραπέζια σε "πριβέ" καμάρες. Ο κατάλογος απηχεί το ελεύθερο πνεύμα του δημιουργού του, που αγαπά να παντρεύει τη Μεσόγειο με τη Μέση Ανατολή και την Ασία σε πιάτα μοντέρνα, πρωτότυπα και απολύτως προσωπικά. Ιδιαίτερη φροντίδα για το κρασί από εξειδικευμένο οινοχόο και πολύ καλά κοκτέιλ.

TOCAYO, Λευκωσία, 14,50/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Tocayo

Ατμόσφαιρα μυστηριακή και noir που αναπτύσσεται με επίκεντρο τη φωτισμένη μπάρα και διαχέεται στους υπόλοιπους χώρους και την open air βεράντα του δημοφιλούς εστιατορίου της Λευκωσίας. Ο κατάλογος σταχυολογεί ελεύθερα γεύσεις με πανασιατικό χαρακτήρα που προτείνονται για τη μέση του τραπεζιού και υποστηρίζονται από πολύ καλά κοκτέιλ σε ανάλογο ύφος.

BOTTEGA AMARO, Λευκωσία, 14,25/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_bottega amaro

Άνετο, μεγάλο και όμορφο εστιατόριο με μητροπολιτική αύρα και ολοήμερη φιλοσοφία. Ο κατάλογος έχει σαν αφετηρία του την Ιταλία, ανοίγεται όμως με επιτυχία και σε γεύσεις από άλλες κουζίνες με σύγχρονο πρόσημο και έμφαση στην ποιοτική πρώτη ύλη. Ενδιαφέροντα γλυκά και πολύ καλά κοκτέιλ.

THE GRILL ROOM, Amathus Beach Hotel, Λεμεσός, 14,25/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Grill Room

Το "Grill Room" του ξενοδοχείου Amathus φιλοξενείται σε έναν χώρο κομψό και διακριτικά πολυτελή, που αγκαλιάζεται από μια ιδιαίτερα άνετη και ατμοσφαιρική βεράντα με θέα στους καταπράσινους κήπους και τη θάλασσα.Το μενού είναι προσανατολισμένο στο κρέας με ένα προσεγμένο ρεπερτόριο κοπών και προελεύσεων, που διαχειρίζονται αποτελεσματικά από την κουζίνα. Σέρβις υψηλού επιπέδου και εξαιρετική wine list που υπηρετείται αποτελεσματικά από οινοχόο με γνώσεις.

MOMO ASIAN KITCHEN BAR, Πάφος, 14,25/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Momo

Βάζει μια μοντέρνα ασιατική πινελιά στο κτίριο της εντυπωσιακά ανακαινισμένης Δημοτικής Αγοράς, με επιπλέον ατού την πανοραμική θέα ως τη θάλασσα. Ο χώρος συνδυάζει το εξωτικό στοιχείο με τις βιομηχανικές πινελιές, ενώ οι γεύσεις ανοίγονται από το πολύ καλό sushi προς τα καλοφτιαγμένα ceviche, ταρτάρ και τα κύρια πιάτα σε jap fusion ύφος. Ενημερωμένη λίστα κρασιών αλλά και ενδιαφέροντα signature cocktail με ασιατικές πινελιές.

THĒTA MEDITERRANEAN, Λάρνακα, 14,25/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Theta

'Ομορφος, άνετος χώρος κάτω από ξύλινη πέργκολα με χαλαρή boho chic ατμόσφαιρα και ανεμπόδιστη θέα στο απέραντο γαλάζιο, σε μοναδική τοποθεσία της περιοχής Περβόλια της Λάρνακας. Το μενού, που επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου και εκτελεί ο Αλέξανδρος Bekesevych, εστιάζει σε μια κουζίνα ψαριού προτείνοντας πρωτότυπα πιάτα θαλασσινών γεύσεων, αλλά και ψάρι ημέρας που θα διαλέξετε από την πλουμιστή ποικιλία της βιτρίνας και θα ψηθεί άψογα. Καλοφτιαγμένα ωμά, dry aged και σύνθετα πιάτα στα οποία ξεχωρίζει η φρεσκάδα της πρώτης ύλης, όπως η σουπιά σε brown butter και miso, το bianco με ψάρι ημέρας ή το καλαμάρι σχάρας με σάλτσα ajo blanco και πράσινο σταφύλι. Προσεγμένη λίστα κρασιών, καλοφτιαγμένα κοκτέιλ κι επαγγελματικό σέρβις.

Τα Βραβεία Κυπριακής Κουζίνας για το 2024

ΓΕΥΣΗΚΛΕΟΥΣ 62, Λευκωσία, 14/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Geusikelous

Με ανανεωμένο ντεκόρ που ποντάρει στα άφθονα φυτά εσωτερικού χώρου μας υποδέχθηκε φέτος το πολύ δημοφιλές, σύγχρονης αντίληψης μαγειρείο της οικογένειας Αλεξάνδρου. Η κουζίνα βρίσκεται στα χέρια της Αυγής Αλεξάνδρου, η οποία προτείνει μια πλούσια γκάμα από παραδοσιακά εδέσματα της κυπριακής κουζίνας αλλά και πολλά πιάτα ημέρας. Ιδιαίτερα καλοφτιαγμένα γλυκά. 

DIONYSUS MANSION, Λεμεσός, 14/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Dionysus

Το εντυπωσιακό πετρόκτιστο που κάποτε φιλοξενούσε στρατολογικά γραφεία, αποτελεί τα τελευταία χρόνια την έδρα του πιο προχωρημένου κυπριακού εστιατορίου της Λεμεσσού. Η ατμοσφαιρική εσωτερική σάλα, αλλά και η άνετη, ρομαντική αυλή με τα ψηλά δέντρα και το χαριτωμένο συντριβάνι, γίνονται η σκηνή μιας σειράς πειραματισμών με την τοπική κουζίνα, που οδηγούν σε ανατρεπτικές εκδοχές όπως τα κουπέπια με σασίμι τόνου, ή οι ραβιόλες σε στιλ γκιόζας με τεριγιάκι χαρουπόμελου, πάντα με βάση τις προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες του νησιού. Μεγάλη γκάμα από ψητά και κρεατομαγειρέματα συμπληρώνουν την εμπειρία.

ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΑΜΑΣΙΑΣ, Παραλίμνι, 14/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Kamasias

Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, η δημοφιλής ταβέρνα του Ανδρέα και της Ντανιέλας Καμασιά τιμά τη γευστική παράδοση της μεγαλονήσου, επενδύοντας πάντοτε σε ποιοτική πρώτη ύλη και έξοχα ντόπια προϊόντα που συλλέγονται από τις ίδιους όπως τα άγρια μανιτάρια, οι αγκινάρες και τα σαλιγκάρια. Δοκιμάζεις, μεταξύ άλλων, μανιτάρια στα κάρβουνα με κιτρόμηλο αλλά και στιφάδο, κολοκάσι σε τσιπς, κλέφτικο και καπαμά. Φέτος μάλιστα, το εν λόγω σποτ ανανέωσε αισθητά το χώρο του, διατηρώντας το ύφος του, μεγαλώνοντας την κουζίνα του και εγκαινιάζοντας μια καινούρια αυλή. Παραμένει η αγάπη για τον κυπριακό αμπελώνα όσον αφορά το κρασί.

ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΛΙΑΣ, Λάρνακα, 14/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Koutsonikolias

Σε γοητευτικό κουτούκι με μεγάλη αυλή, περιτοιχισμένη από δέντρα και μυρωδικά, ο Κωνσταντής Κτώρης και η σύζυγός του Σοφία στεγάζουν την αγάπη τους για την καρπασίτικη και την ευρύτερη κυπριακή μαγειρική παράδοση, σερβίροντας, με την πρακτική του μεζέ, μια σειρά από λιγότερο ή περισσότερο γνωστές σπεσιαλιτέ, αλλά και δικές τους, suigeneris παραλλαγές. Highlights το καπηρό (φρυγανισμένο ψωμί με ελαιόλαδο και οφτές ελιές), το κερπαστό(κατσίκι ξηράς ωρίμανσης στα κάρβουνα) και το οφτό της τερατσιάς (κρέας σιγομαγειρεμένο στον πέτρινο φούρνο πάνω σε χαρουπόβεργες), πιάτα που δύσκολα θα συναντήσετε αλλού.

ΟΙ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΕΣ, Λευκωσία, 14/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Mageirisses

Λευκοντυμένη ταβέρνα σε μοντέρνο ύφος που ενώνεται με σκεπασμένη και ηλιόλουστη βεράντα. Οι μαγείρισσες Αντρούλλα Καρύδη και Μαρία Γεωργίου μένουν πιστές στην παραδοσιακή γραμμή της κυπριακής κουζίνας και οι γεύσεις τους, ορισμένες εκ των οποίων δυσεύρετες, είναι ιδιαίτερα καλοφτιαγμένες και αφοπλιστικά νόστιμες. Αρκετά προϊόντα προέρχονται από το οικογενειακό κτήμα και επιλεγμένους παραγωγούς του νησιού, ενώ προσεγμένο είναι και το γλυκό φινάλε με χειροποίητα επιδόρπια.

ΜΠΕΜΠΑ, Λευκωσία, 14/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Mpempa

Με μία θερμή και φιλόξενη σάλα αλλά και με μία δροσερή κατάφυτη αυλή, η "Μπεμπά" παραμένει ένα από τα γευστικά place to be της κυπριακής πρωτεύουσας. Ο σεφ Βαρνάβας Ηλία επενδύει σε κλασικά φαβορί της ντόπιας κουζίνας αλλά δε διστάζει να επεκταθεί και πιο πέρα από αυτά, με πιάτα οικείας νοστιμιάς αλλά πιο σύγχρονης προσέγγισης. Πολύ ενδιαφέρουσες πάντοτε οι προτάσεις ημέρας.

ΠΑΛΑΙΑ ΕΛΙΑ, Λευκωσία, 14/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Palia Elia

Στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου μπάσκετ του Κεραυνού Λευκωσίας, στον Στρόβολο, η "Παλαιά Ελιά" απλώνει τα τραπέζια της σε ένα άνετο σκηνικό. Ο σεφ Χρήστος Χατζηλύρας φροντίζει για πιάτα με άρωμα κυπριακής παράδοσης αλλά και σαφείς αναφορές σε μοντέρνα μεσογειακή και σύγχρονη κουζίνα, με λίγα twists. Must taste τα καλομαγειρεμένα σκιουφιχτά με βοδινό φρικασέ, μανιτάρια και γραβιέρα Κρήτης.

PELAGOS, Ξενοδοχείο Anassa, Νέο Χωριό Πάφου, 14/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Pelagos

Σε μια πολύ όμορφη βεράντα με θέα θάλασσα, το Pelagos του ξενοδοχείου Anassa προτείνει μια νέα, σύγχρονη εκδοχή της κυπριακής κουζίνας. Το μενού έχει συγκροτηθεί μετά από έρευνα που έκανε ο executive chef David Goodridge ο οποίος ζήτησε από όλο το προσωπικό του Anassa να του πει το αγαπημένο του πιάτο της κυπριακής κουζίνας. Δοκιμάστε το χαλούμι αυγολέμονο με τρούφα, το παραδοσιακό κλέφτικο σε μια νέα πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή και τον εξαιρετικό χαλβά.

ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΗΣ ΜΗΛΙΤΣΑΣ, Καμπί Φαρμακά, Λευκωσία, 14/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Potamos militsas

Μέσα σε ένα καταπράσινο σκηνικό και υπό τους παφλασμούς των κρύων νερών από τις κοντινές πηγές, ο "Ποταμός της Μηλίτσας" μοιράζει τα τραπέζια του εντός της ρουστίκ σάλας ή της δροσάτης αυλής του. Το προσωποποιημένο σέρβις διαδέχονται τα πιάτα της μαγείρισσας και ιδιοκτήτριας Μηλίτσας Κωνσταντίνου, που τιμά με τρόπο άμεσο και νόστιμο την κυπριακή παράδοση, με πρώτη ύλη που παράγεται στη συντριπτική της πλειοψηφία στα χωριά της γύρω περιοχής. Αρνίσιο συκώτι μαγειρεμένο με κρασί, κουνέλι στιφάδο, σπιτικό χαλούμι και μερακλίδικα παϊδάκια ανάμεσα στα highlights. Η ταβέρνα ανοίγει και το πρωί για παραδοσιακό μπούκωμα (το κυπριακό brunch).

SOFIA AND ANDREAS TRADITIONAL HOUSE, Λετύμπου, Πάφος, 14/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Sofia kai Andreas

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη εμπειρία παραδοσιακής κυπριακής κουζίνας, αλλά και κυπριακής φιλοξενίας. Η κ. Σοφία και ο σύζυγος της κ. Αντρέας έχουν "ανοίξει” το σπίτι τους στους καλεσμένους τους, προσφέροντας τους κυριολεκτικά ό,τι θα μαγείρευαν οι ίδιοι στο τραπέζι τους. Μενού δεν υπάρχει, το χαλούμι είναι πάντα φρέσκο ημέρας, όπως και το ψωμί. Τα μακαρόνια φούρνου και το κλέφτικο είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα. Δοκιμάστε το δικό τους κρασί.

ΣΤΟΥ ΡΟΥΣΙΑ, Λάρνακα, 14/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Rousias

Η Λαρνακιώτικη έδρα της κοσμαγάπητης οικογενειακής ταβέρνας, που έχει επίσης παρουσία σε Λευκωσία και Κάτω Δρυ, έχει για ατού την τοποθεσία της στην καρδιά της παλιά πόλης, με τα τραπεζάκια της να απλώνονται σε όμορφο πεζόδρομο για το καλοκαίρι, αλλά και γραφική σάλα για τις κρύες μέρες. Η ποικιλία κυπριακών μεζέδων είναι το δυνατό χαρτί, με το καρέ να συμπληρώνουν χειροποίητα ζυμαρικά, τοπικά μαγειρευτά,σπεσιαλτέ και πιάτα ημέρας που εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή και τα υλικά της αγοράς.

SYMPOSIO, Πελένδρι, Λεμεσός, 14/20

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_Symposio

Στο γραφικό Πελένδρι, στα 880 μ. στις παρυφές του Τρόοδος, ένα παλιό πετρόκτιστο σπίτι μετατράπηκε από τον Νίκο Βασιλείου σε δημοφιλή ταβέρνα, που τιμά τις παραδοσιακές κυπριακές γεύσεις. Προσεγμένο εσωτερικό με πέτρα και ξύλο και εξωτερικός χώρος με θέα στο χωριό. Στο μενού, ολόφρεσκα ζαρζαβατικά από τους κήπους τους, χειροποίητες ραβιόλες γεμιστές με χαλούμι και δυόσμο, σπιτικό χαλούμι βραστό και τα ονομαστά τους κρεατικά, ψημένα με μαεστρία στον ξυλόφουρνο, στη σχάρα ή στη σούβλα. Σπεσιαλιτέ της ταβέρνας το "συρτό", αρνάκι αργοψημένο στον αυτοσχέδιο "λάκκο”. Προσεγμένη λίστα ετικετών από τον τοπικό αμπελώνα, που φυλάσσονται σε συντηρητή.


Το Βραβείο One to Watch 2024

COR GASTRONOMY, Λεμεσός

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024_COR

Ένα όμορφο μικρό εστιατόριο στην περιοχή της Παρεκκλησιάς δημιούργησε ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο σεφ Χριστόδουλος Θεοφάνους μαζί με τον συνέταιρο και φίλο του, Γιώργο Χειμωνίδη. Η ατμόσφαιρα στην προφυλαγμένη βεράντα και στον εσωτερικό χώρο είναι boutique και προσωπική, αφήνοντας τον πρώτο λόγο στην ανοικτή κουζίνα με τις μεγάλες φωτιές όπου τα πάντα ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια σου. Η γαστρονομική πρόταση του Θεοφάνους παντρεύει την κλασική γαλλική σχολή με ορισμένες ιαπωνικές πινελιές και είναι σύγχρονη, γεμάτη φαντασία, δημιουργικότητα και βαθιά νοστιμιά. Η λίστα κρασιών προσφέρει αρκετές επιλογές από τον εγχώριο και τον διεθνή αμπελώνα, χωρίς να λείπει μια καλή γκάμα σε κοκτέιλ και premiun spirits.

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ: EUROBANK Κύπρου

XΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ "ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ": The Macallan

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ "TOP NOTCH": Quality Group

ΧΡΥΣΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: CIC Mercedes-Benz, Nespresso, St. Pellegrino & Acqua Panna, Οινοποιείο Παπαγιαννάκος, , Staropramen Beer, Mövenpick

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Ξενοδοχείο FOUR SEASONS

ΧΟΡΗΓΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ: Amaxulus

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ: Trapalides Hotel & Restaurant Supplies

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Αθηνόραμα, Ο Φιλελεύθερος

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Σταμάτης Μισομικές: "O ντόρος για το τέλος του fine dining δεν είναι παρά μια αφορμή για επανεκκίνηση και ουσιαστικό διάλογο"

Ο σεφ του εστιατορίου "Nyn Esti", που δημιούργησε ο όμιλος Nice ‘n’ Easy στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ανατρέποντας τα δεδομένα των εστιατορίων των μουσείων στην Ελλάδα, μιλά στο "α" για τη δική του ουσία της γεύσης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
07/01/2025

Davide Guidara: Plant-based πρωτοπορία στις Αιολίδες νήσους

Ο νεαρός σεφ του εστιατορίου "Tenerumi" του ξενοδοχείο "Therasia Resort" στο ιταλικό νησί Βουλκάνο, υπερασπίζεται με ζέση τον γαστρονομικό πειραματισμό, υπογράφοντας το δικό του γοητευτικό plant-based σενάριο.

Η γεύση πάει Θεσσαλονίκη: όλα όσα δοκίμασε φέτος η γαστρονομική ομάδα του αθηνοράματος

Η γευσιγνωστική επιτροπή του αθηνοράματος σκάναρε όπως κάθε χρόνο τη Θεσσαλονίκη απ’άκρη σ’άκρη και μας μεταφέρει τις εντυπώσεις της από τα καινούργια και τα βραβευμένα εστιατόρια της πόλης.

"Καΐρειον", το επόμενο γαστρο-χιτ του αθηναϊκού κέντρου

Κάπου ανάμεσα στο feelgood καφενείο και τη γαστρο-ταβέρνα, το "Καΐρειον" στρέφει τη γευστική προσοχή στην πιο παλιά στοά της Αθήνας.

Τα food trends του 2025: Πώς, τι και γιατί θα τρώμε φέτος

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι τι θα βγει από την οικουμενική κατσαρόλα τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, ρίξε μια ματιά στις παρακάτω τάσεις που, πιθανότατα, θα σερβιριστούν πολύ σύντομα.

S.Pellegrino Young Chef Academy 2024: To "φυτώριο" των σεφ του μέλλοντος

Ο περιφερειακός τελικός (Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου) του παγκόσμιου διαγωνισμού S.Pellegrino Young Chef Academy, πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε για την ανάδειξη φερέλπιδων σεφ -έως 30 ετών- του διεθνούς γαστρονομικού τερέν, πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα και ολοκληρώθηκε με επιτυχία για μια ακόμα χρονιά.