Ο "Paleos" είναι αλλιώς

Αύρα από τα παλιά στον πεζόδρομο της Αδριανού φέρνει το καινούργιο αυτό μεζεδοπωλείο με τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τις προσεγμένες γεύσεις που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού.

tavernes8

Ο "Paleos" αφίχθηκε μόλις πριν ένα μήνα στην αρχή της Αδριανού, ατενίζοντας το συναρπαστικό αρχαίο κάλλος της Αθήνας και μαζί μια από τις πλέον τουριστικές της περαντζάδες. Στη θέση του επίσης δικού της και βραχύβιου "Oh Dio" η πάντα δραστήρια Φωτεινή Παντζιά αποφάσισε να αλλάξει πλήρως τη ρότα και να επιστρέψει στα παλιά, ύστερα από την παρότρυνση του συνεταίρου της σε αυτό το εγχείρημα και ιδιοκτήτη της ηλεκτρονικής κάβας botilia.gr Άγγελου Δαμουλιάνου. Ο παππούς του είχε κάποτε μια από τις πιο γνωστές ταβέρνες της Κεφαλονιάς και είναι επίσης εκείνος που θα δείτε να απεικονίζεται στην όμορφη αφαιρετική τοιχογραφία μπαίνοντας στο μαγαζί. 

Ο χώρος έχει ένα μπροστινό κομμάτι με τραπεζάκια έξω, που αυτήν την εποχή προφυλάσσεται από το κρύο με σόμπες και την ανάλογη επένδυση, και μια μεγάλη μακρόστενη σάλα με σκούρο ξύλο στην επίπλωση, εμφανές τουβλάκι στους τοίχους και ράφια γεμάτα μεταλλικούς τενεκέδες σε στιλ παντοπωλείου να κάνουν μια πρώτη αναφορά στο παρελθόν. Μιαν άλλη κάνει η κλασική παραμάνα που αριβάρει στο τραπέζι φορτωμένη μεζεδάκια για να επιλέξεις: κρουστοί πανάλαφροι γίγαντες κοκκινιστοί, ντολμαδάκια γιαλαντζί με τρυφερό φύλλο, ταραμάς παλιακός, χοντρόκοκος. 

paleos2

Καμία πινελιά μοντερνισμού, καμία εκζήτηση, μονάχα γύρω στις 15 συνταγές που μαζεύτηκαν από φίλους και γνωστούς από διάφορες μεριές της Ελλάδας και μαγειρεύονται από τον σεφ Διονύση Μούσουρα (φωτό πάνω) με πίστη στο πρωτότυπο, νοστιμιά σπιτική και προορισμό τους το κέντρο του τραπεζιού. Η πίτα ημέρας (τυρόπιτα στην περίπτωσή μου) είναι αφράτη και κιμπάρικη θυμίζοντας κυριακάτικο τραπέζι, τα κεφτεδάκια έχουν κι αυτά γεύση καθαρού κιμά από τα παλιά και χυμώδες εσωτερικό, η ρεβυθάδα, απλή, λευκή, με σκόρδο, κρεμμύδι και κύμινο, θέλει κι άλλο μέλωμα για να γίνει περισσότερο ρεβυθάδα και λιγότερο νερουλή σούπα. 

Το παστίτσιο με τη συνταγή του παππού Άγγελου (ή Άντζουλου όπως θα δείτε να αναγράφεται στον κατάλογο) είχε δυστυχώς τελειώσει, βρήκα όμως ωραιότατο μουσακά, ελαφρύ και με τις μελιτζάνες και τις πατάτες του να κρατάνε ευχάριστα στο δάγκωμα. Βρήκα επίσης μελομακάρονα, που εδώ τα σερβίρουν ανεξαρτήτως εποχής σαν μπισκοτάκια που πάνω τους πέφτει καλό μέλι κι έχουν ωραίο παγωτό καϊμάκι για συνοδεία, αλλά και αφράτο εκμέκ με βάση τσουρεκιού, κρεμ πατισερί και καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου να συμπληρώνει τον γλυκό επίλογο. 

paleos4

Δώστε βάση στην τσικουδιά τους που τη φέρνουν από την Κρήτη και στα λίγα αλλά πολύ ενδιαφέροντα κρασιά ήπιας παρέμβασης που επιλέγει ο Άγγελος. Από Πέμπτη μέχρι Σάββατο τα βράδια και τα μεσημέρια της Κυριακής θα φάτε συνοδεία ζωντανής μουσικής (ρεμπέτικα, λαϊκά κλπ), που δεν αποκλείεται να εξελιχτεί σε αυθόρμητο γλέντι όπως παλιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Φαγητό, ποτό και socializing στην Καψάλη, τη νέα πιάτσα του Κολωνακίου

Η outsider πιάτσα ξεκινά από την κάτω μεριά της πλατείας και τερματίζει στην Ηροδότου, συγκεντρώνοντας όμως στα λίγα μέτρα της το ενδιαφέρον.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/04/2025

"Η καλύτερη σαλάτα του κόσμου είναι ελληνική" και μερικές σκέψεις πάνω σε αυτό

Καλές οι λίστες του TasteAtlas αλλά πώς προκύπτουν, τι εξυπηρετούν και σε ποιους απευθύνονται τελικά;

Che

Ο Θάνος Στασινός παντρεύει τις νοτιοαμερικάνικες γεύσεις με τις ελληνικές στο δημοφιλές all day εστιατόριο και μπαρ του Πειραιά.

Την Μεγάλη Παρασκευή στρώνουν Αγιορείτικο τραπέζι στο Κουκάκι

Μία ξεχωριστή βραδιά στο Κινωνώ, αφιερωμένη στη νηστεία και το κρασί, σε συνεργασία με το Κτήμα Οινογένεσις.

Γλυκά για το Πάσχα στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γυρίσαμε την πόλη ψάχνοντας "τ΄αβγά και τα πασχάλια" και προτείνουμε κάποια από τα καλύτερα, εκεί που πρώτο ρόλο παίζει η ποιότητα των υλικών, η σωστή τεχνική αλλά και η εμφάνιση. Ιδού η λίστα μας.

Στα Λαλάγγια για νηστίσιμα και μαγειρίτσα

Το γευστικό σποτ του Χαλανδρίου μαγειρεύει στο πνεύμα των ημερών.

Ποια είναι τα καλύτερα εστιατόρια του Νοτίου Αιγαίου;

Με σημαντική παρουσία στους Χρυσούς Σκούφους και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα είναι μια από τις πιο δυναμικές γαστρονομικές περιοχές της χώρας. Ελάτε να τη γνωρίσουμε με το πηρούνι στο χέρι, παίρνοντας γεύση από τα βραβευμένα εστιατόρια των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.