Ο "Paleos" είναι αλλιώς

Αύρα από τα παλιά στον πεζόδρομο της Αδριανού φέρνει το καινούργιο αυτό μεζεδοπωλείο με τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τις προσεγμένες γεύσεις που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού.

tavernes8

Ο "Paleos" αφίχθηκε μόλις πριν ένα μήνα στην αρχή της Αδριανού, ατενίζοντας το συναρπαστικό αρχαίο κάλλος της Αθήνας και μαζί μια από τις πλέον τουριστικές της περαντζάδες. Στη θέση του επίσης δικού της και βραχύβιου "Oh Dio" η πάντα δραστήρια Φωτεινή Παντζιά αποφάσισε να αλλάξει πλήρως τη ρότα και να επιστρέψει στα παλιά, ύστερα από την παρότρυνση του συνεταίρου της σε αυτό το εγχείρημα και ιδιοκτήτη της ηλεκτρονικής κάβας botilia.gr Άγγελου Δαμουλιάνου. Ο παππούς του είχε κάποτε μια από τις πιο γνωστές ταβέρνες της Κεφαλονιάς και είναι επίσης εκείνος που θα δείτε να απεικονίζεται στην όμορφη αφαιρετική τοιχογραφία μπαίνοντας στο μαγαζί. 

Ο χώρος έχει ένα μπροστινό κομμάτι με τραπεζάκια έξω, που αυτήν την εποχή προφυλάσσεται από το κρύο με σόμπες και την ανάλογη επένδυση, και μια μεγάλη μακρόστενη σάλα με σκούρο ξύλο στην επίπλωση, εμφανές τουβλάκι στους τοίχους και ράφια γεμάτα μεταλλικούς τενεκέδες σε στιλ παντοπωλείου να κάνουν μια πρώτη αναφορά στο παρελθόν. Μιαν άλλη κάνει η κλασική παραμάνα που αριβάρει στο τραπέζι φορτωμένη μεζεδάκια για να επιλέξεις: κρουστοί πανάλαφροι γίγαντες κοκκινιστοί, ντολμαδάκια γιαλαντζί με τρυφερό φύλλο, ταραμάς παλιακός, χοντρόκοκος. 

paleos2

Καμία πινελιά μοντερνισμού, καμία εκζήτηση, μονάχα γύρω στις 15 συνταγές που μαζεύτηκαν από φίλους και γνωστούς από διάφορες μεριές της Ελλάδας και μαγειρεύονται από τον σεφ Διονύση Μούσουρα (φωτό πάνω) με πίστη στο πρωτότυπο, νοστιμιά σπιτική και προορισμό τους το κέντρο του τραπεζιού. Η πίτα ημέρας (τυρόπιτα στην περίπτωσή μου) είναι αφράτη και κιμπάρικη θυμίζοντας κυριακάτικο τραπέζι, τα κεφτεδάκια έχουν κι αυτά γεύση καθαρού κιμά από τα παλιά και χυμώδες εσωτερικό, η ρεβυθάδα, απλή, λευκή, με σκόρδο, κρεμμύδι και κύμινο, θέλει κι άλλο μέλωμα για να γίνει περισσότερο ρεβυθάδα και λιγότερο νερουλή σούπα. 

Το παστίτσιο με τη συνταγή του παππού Άγγελου (ή Άντζουλου όπως θα δείτε να αναγράφεται στον κατάλογο) είχε δυστυχώς τελειώσει, βρήκα όμως ωραιότατο μουσακά, ελαφρύ και με τις μελιτζάνες και τις πατάτες του να κρατάνε ευχάριστα στο δάγκωμα. Βρήκα επίσης μελομακάρονα, που εδώ τα σερβίρουν ανεξαρτήτως εποχής σαν μπισκοτάκια που πάνω τους πέφτει καλό μέλι κι έχουν ωραίο παγωτό καϊμάκι για συνοδεία, αλλά και αφράτο εκμέκ με βάση τσουρεκιού, κρεμ πατισερί και καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου να συμπληρώνει τον γλυκό επίλογο. 

paleos4

Δώστε βάση στην τσικουδιά τους που τη φέρνουν από την Κρήτη και στα λίγα αλλά πολύ ενδιαφέροντα κρασιά ήπιας παρέμβασης που επιλέγει ο Άγγελος. Από Πέμπτη μέχρι Σάββατο τα βράδια και τα μεσημέρια της Κυριακής θα φάτε συνοδεία ζωντανής μουσικής (ρεμπέτικα, λαϊκά κλπ), που δεν αποκλείεται να εξελιχτεί σε αυθόρμητο γλέντι όπως παλιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η βασιλική επιστροφή του ταπεινού λαχανοντολμά

Το έδεσμα – εικόνισμα του χειμωνιάτικου οικογενειακού τραπεζιού έχει τρυπώσει ξανά στα standards των εστιατορικών μας γούστων, χάρη σε εκδοχές που το τοποθετούν άλλοτε στη γειτονιά του avant garde κι άλλοτε στην καρδιά του comfort. Ιδού πέντε από τους αγαπημένους μας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
28/01/2025

"Oliviera Unveiled": Το Mandarin Oriental, Costa Navarino ταξιδεύει τη γεύση της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο

Μέσω της σειράς events"Oliviera Unveiled", ο σεφ Bertrand Valegeas μεταφέρει την αυθεντική ελληνική κουζίνα σε μερικά από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία Mandarin Oriental παγκοσμίως.

Ο Βασίλαινας υποδέχεται το Οινοποιείο Τρουπή

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, το δημοφιλές εστιατόριο ξεκινά τις βραδιές οινογευσίας για το 2025.

"Psaropoula εν Αθήναις": κεφάτη ψαροφαγία στο κέντρο

Το αλέγκρο στέκι της Καλλιθέας αγκυροβόλησε στη στοά Μπολάνη, φέρνοντας μαζί του θαλασσινές γεύσεις της μοιρασιάς και διάθεση για κέφι.

Το "Pharaoh" μαγειρεύει τη Μάνη

Ο Μανώλης Παπουτσάκης και η Σταυριανή Ζερβακάκου σε μία ξεχωριστή μαγειρική σύμπραξη, τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου.

Symposio at Ark: Συμποσίου έναρξις με "Alfredo's Grand Dining"

Το φετινό Symposio at Ark μάς υποδέχεται σε εννιά ιδιαίτερες γαστρονομικές βραδιές, μεταφέροντας το ανφάν γκατέ των εστιατορίων της ελληνικής γεύσης που βρίσκονται εκτός των αθηναϊκών συνόρων στην αστική ριβιέρα.

Nolan

Ο Μιχάλης Νουρλόγλου φέρνει στοιχεία της μαγειρικής του προσωπικότητας σε όσμωση με τον comfort εξωτισμό που χαρακτηρίζει το δημοφιλές μπιστρό του Συντάγματος.