Δεν γίνεται να μη μαγνητίσει το βλέμμα σου το ατμοσφαιρικό εσωτερικό της "Bottega Da Marco" μέσα από την τζαμαρία, στον μικρό πεζόδρομο της Ηρακλείου. Το πιθανότερο, δεν θ΄αντισταθείς στην πρόκληση να δρασκελίσεις το κατώφλι του κομψού, cosy χώρου, έστω για να τον εξερευνήσεις. Το ανοιχτόχρωμο ξύλο του δίνει ζεστασιά, η wall to wall "βιβλιοθήκη" με τις φιάλες των κρασιών του χαρίζει χαρακτήρα. Απέναντι, η μπάρα του καφέ, μια βιτρίνα με εκλεκτά ιταλικά deli, πίσω ο φούρνος και στη συνέχεια η κουζίνα, ορίζουν την ψυχή του χώρου. Στο βάθος, ένα δωδεκαθέσιο μοναστηριακό, στο αρτίστικο φόντο το εντοιχισμένο τζάκι με τα επιμελώς στοιβαγμένα ξύλα και δυο neon επιγραφές να δίνουν χρώμα και μια ρετρό πινελιά. Ζεστοί φωτισμοί, τζαζίστικα και νοσταλγικά ακούσματα απογειώνουν την ατμόσφαιρα.
Εδώ, βρίσκεσαι σε ιταλικό έδαφος. Ο Marco Serra από τη Σαρδηνία, σεφ και ιδιοκτήτης, ο Francesco από τη Σικελία στην κουζίνα, η Laura από τη Ferrara στο σέρβις θα σου το θυμίζουν συνέχεια, μαζί βέβαια με το αμιγώς και βαθιά ιταλικό μενού. Κουζίνα της εποχής, με προϊόντα που έρχονται κατ΄ευθείαν από την Ιταλία, μαγειρεμένη όπως στον τόπο της. Αν και πολύ αρχή ακόμα και με διάθεση ολοκλήρωσης, η λίστα έχει απ΄ όλα…
Antipasti, όπως polpette με fregola Sarda, involtini με τυριά, carpaccio από ψάρι ημέρας, τα πιο ονομαστά τυριά και αλλαντικά. Pinsa romana σε πέντε εκδοχές, αλλά και όπως τη ζητήσεις -δοκίμασα μια με salsiccia και φρέσκα porcini. Πάστες και ριζότι στο πνεύμα της εποχής, όπως ένα ριζότο με κολοκύθα, κρέμα από scarmozza και καρύδια ή τα gnocchi με κρέμα από κάστανα, παρμεζάνα και τρούφα, αλλά και αυθεντική καρμπονάρα. Tα κυρίως, αμιγώς κλασικά: osso buco, μοσχαρίσια tagliata, ένα πολύ καλό συκώτι alla Venezia, ψάρι ημέρας. Συν τα καθημερινά πιάτα ημέρας, όπως το κρεμώδες ριζότο με φρέσκα porcini, που πέτυχα την ημέρα της επίσκεψης. Από τα γλυκά, δεν χάνεις σίγουρα το βελούδινο tiramisu με την αυθεντική συνταγή.
Το κεφάλαιο κρασί είναι ιδιαίτερο για την Bottega. Ο Marco εισάγει απ’ ευθείας κρασιά, αποκλειστικά από μικρούς ιταλούς παραγωγούς που γνωρίζει προσωπικά, καθώς θεωρεί σημαντικό το να μεταδώσει στον πελάτη το story της κάθε φιάλης. Κατά συνέπεια, ένα κρασί με μια ποικιλία τυριών-αλλαντικών είναι λόγος επίσκεψης εδώ.
Αλλά και το πρώτο κομμάτι της ημέρας στην Bottega Da Marco είναι εξίσου ενδιαφέρον: ξεκινάει από τις 9.00 με καλό καφέ σε εννέα εκδοχές και συνεχίζει μ΄ ένα λαχταριστό brunch καθημερινά: oμελέτες, pancakes, μπρουσκέτες, ολόφρεσκη ciabatta σε caprese, spianata, bresaola ή και όπως τη θέλεις. Θα φύγεις σίγουρα και με κάποιο τυρί ή αλλαντικό από τη βιτρίνα των deli.
Ο Marco Serra είναι γελαστός, εγκάρδιος κι ενθουσιώδης, ένας γνήσιος Σαρδηνός, που εκφράζει την καταγωγή του.
Βρέθηκε πριν μερικά χρόνια στην Αθήνα λόγω της ελληνίδας συζύγου του και από τότε είναι συντονιστής σεφ στις εκδηλώσεις και τα private dinners της ιταλικής -και όχι μόνο- Πεσβείας. Λατρεύοντας από μικρός τη μαγειρική, κατάφερε ν΄ ανοίξει στα 22 του χρόνια το πρώτο του εστιατόριο στην Perugia, για ν’ ακολουθήσουν άλλα δυο στην Umbria και κατόπιν στο Zagreb. Πριν έρθει στην Ελλάδα είχε επί επτά χρόνια ένα δικό του εστιατόριο στη Βιέννη, ενώ παράλληλα είχε ειδικευθεί στα πολυτελή catering πρεσβειών.
Στο πρόγραμμα του "La Bottega Da Marco" είναι η διοργάνωση ενός θεματικού μενού 8 πιάτων κάθε μήνα, με πρώτο θέμα τη "λευκή τρούφα από την Alba", στις 27 Νοεμβρίου.
La Bottega Da Marco, οδός Ηρακλείου 5, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6838138, 9.00 π.μ.-12.30 π.μ. καθημερινά