Ο "Proveleggioς" στην εποχή του Αλέξανδρου Καρακατσάνη

Ο ταλαντούχος σεφ βάζει το δημοφιλές εστιατόριο και μπαρ του Κεραμεικού σε νέα fine comfort τροχιά, παντρεύοντας τη φίνα και βαθιά νοστιμιά με το χιούμορ και τις εξωτικές εντάσεις.

proveleggios1

Είχα να βρεθώ στο εστιατόριο και μπαρ της οδού Παραμυθιάς από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, πίσω στα τέλη του 2019, λίγο καιρό προτού η πανδημία φρενάρει και αλλάξει τη ζωή όπως τη γνωρίζαμε. Οι μουσικές εξακολουθούν να παίζουν δυνατά ένα καλοδιαλεγμένο fusion χαρμάνι από jungle disco μέχρι Mina και ο χώρος παραμένει ουσιαστικά ίδιος, ποντάροντας σε ένα ανεπεξέργαστο βιομηχανικό γκρι που βρίσκει χρώμα στα φωτισμένα μπουκάλια της μπάρας, ζεστασιά στη δράση της ανοικτής κουζίνας και ορεκτική προζυμένια μυρωδιά στο χειροποίητο ψωμί που φτάνει αχνιστό στο τραπέζι παρέα με ωραίο βούτυρο ενισχυμένο με κεφίρ.

Ύστερα από τη λήξη της συνεργασίας με τον Σωτήρη Κοντιζά, ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι εκείνος που κρατά πλέον τα σκήπτρα της κουζίνας και γράφει το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία του εστιατορίου. Ο ταλαντούχος σεφ που πρωτογνωρίσαμε στη Σύρο, αυτήν την εποχή μάλλον τρέχει και δεν φτάνει, αφού επιμελείται επίσης το μενού στο "Ami" της οδού Απόλλωνος αλλά και στο μεγάλο σουξέ των τελευταίων μηνών στο κέντρο που ακούει στο όνομα "Taratsa". Ο "Proveleggioς" αποτελεί, ωστόσο, την έδρα του όπου μαγειρεύει ο ίδιος, πιάνοντας το γευστικό νήμα από το fine comfort σημείο που το άφησε στο δικό του εστιατόριο "Monk’s Beard" που δυστυχώς δεν έμελλε να ζήσει πολύ.

proveleggios2

Κουβαλά από τότε ορισμένα πιάτα που τον χαρακτηρίζουν αλλά λανσάρει και καινούργια που δημιούργησε ζητώντας από όλο το προσωπικό του μαγαζιού να μοιραστεί μαζί του μια αγαπημένη γευστική ανάμνηση. Η ανοιχτή φωτιά και ο ξυλόφουρνος είναι οι δικές του μεγάλες αγάπες που δίνουν ξεχωριστή υφή και γεύση στο τοπιναμπούρ αλά πολίτα πάνω σε χώμα από άγουρα αμύγδαλα με τσιπς πατάτας αλλά και στα ψητά βιολογικά καρότα με ελαφριά σος ajo blanco και δαμάσκηνο σε πίκλα. Δύο πιάτα που φέρνουν όντως το fine και το comfort εις γάμου κοινωνίαν. 

Άλλος πετυχημένος γάμος, αυτός της στεριάς με τη θάλασσα: από τη μία μύδια αχνιστά μέσα σε έναν πυκνό ζωμό από χόρτα με βουτυρόγαλα και πράσινο κάρυ, από την άλλη άριστα ψημένο dry aged καλκάνι να κολυμπά σε σάλτσα pil-pil με σέσκουλα, χαβιάρι και τραγανό φουντούκι. Κάπως ατυχές το μπερδεμένο από τις πολλές ιδέες μοσχαρίσιο ταρτάρ με άρωμα γεμιστών μέσα σε τραγανό κανόλι από φύλλο brick, πολύ καλός όμως ο τρυφερός πετεινός στον μεστό ζωμό του και στρώσεις από σφέλα Μάνης με φετάκια κουμκουάτ. 

proveleggios3

Στην τριλογία του "brain storming" κάνω παύση γιατί αισθάνομαι πως ο Καρακατσάνης ξεδιπλώνει τη μαγειρική του σκέψη. Βρίσκω χιούμορ στο φίνο πατέ με αρνίσια μυαλά που έχει το σχήμα μυαλού και μια αιμάτινη γραμμή από λάδι πάπρικας, βαθιά νοστιμιά στη σούπα βραστής γίδας με al dente τραχανά και ατελείωτη επίγευση λεμονιού, ελληνικά αρώματα και εξωτικά καψίματα στο ζουμερό αρνί biryani. Γλυκός επίλογος με ρολάκια Halawet el jibn από την "αγαπημένη Βηρυτό", όπως λέει ο κατάλογος, και ειδική μνεία στα πολύ καλά κοκτέιλ που δημιουργεί η Πόπη Σεβαστού σε αρμονία με τις γεύσεις

proveleggios4

Περισσότερες πληροφορίες

Proveleggioς

Παραμυθιάς 11, Κεραμεικός
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Τα κορυφαία εστιατόρια των Κυκλάδων

Τα μέρη που επισφραγίζουν τη γαστρονομική υπεροχή του δημοφιλέστερου νησιωτικού συμπλέγματος της χώρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
18/03/2025

Η επόμενη πίστα του μεζεδοπωλείου σε 5 νέα μαγαζιά

Η κουλτούρα του μεζέ+κρασί/απόσταγμα στην πόλη έχει καινούρια σημεία αναφοράς.

Τι εννοείς κάνουν και στη Θάσο fine dining;

Ο ταλαντούχος σεφ Γιάννης Μαρινόπουλος ερμηνεύει τις σπεσιαλιτέ του νησιού με τρόπο καινοτόμα νόστιμο και σύγχρονες τεχνικές. Σερβίρει τις δημιουργίες του για ένα και μόνο βράδυ στην Αθήνα.

Τα νέα γευστικά highlights του Κεραμεικού

Οι πιο πρόσφατες προσθήκες στη φαγητογραφία της κουλ γειτονιάς.

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Τα εστιατόρια της Πάρου που ξεχώρισαν στο νησί που έκανε την έκπληξη

Η δημοφιλής Κυκλάδα παρουσιάστηκε εξαιρετικά φορμαρισμένη, με δύο νέους Χρυσούς Σκούφους αλλά και δύο νέα Top Notch.

Ο διάβολος έτρωγε Prada: τι συμβαίνει όταν οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας αποφασίζουν να μπουν στην κουζίνα;

Τί συμβαίνει όταν οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας φοράνε ποδιές και σκούφους; Ποια είναι τα πιάτα της μόδας; – στην κυριολεξία.

Τι γεύση έχει μια πίτσα των 52 ευρώ;

Κατ' αρχάς, τη γεύση του exclusivity που σερβίρει για πρώτο πιάτο το "Bagatelle Athens", με όλη την αίγλη που συνδέεται με το όνομα του μπολιασμένη στην ατμοσφαιρική αρχοντιά του, και γεύσεις φινετσάτες κι ευφάνταστες, που ταιριάζουν χάρμα στην εκλεκτική του αύρα. Διαβάστε περισσότερα στην κριτική μας!