27 εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία που τιμούν την ελληνική κουζίνα

Η ελληνική κουζίνα περνά την καλύτερη φάση της, χάρη στα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία που επενδύουν χρόνο και μεράκι στο να την αναδείξουν. Με κρέας και με ψάρι, με μεσογειακά ή διεθνή twists, κλασική ή σύγχρονη: εδώ θα βρείτε όλες τις διαφορετικές ιδέες για να την απολαύσετε.

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα

"Varoulko Seaside": Ελληνική γεύση που γράφει ιστορία

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Varoulko Seaside

Mε τις άνετες και ζεστές του σάλες να επιβλέπουν τη γοητευτική προμενάδα του ανανεωμένου Μικρολίμανου αφ’ υψηλού, αλλά και τις γεύσεις του να διαπνέονται από φρέσκο δημιουργικό αέρα, το "Varoulko Seaside" υποδέχεται τη νέα σεζόν με τη θαλπωρή του κλασικού και τη σπουδαία ιστορία του για κληρονομιά. Περισσότερες από τρεις δεκαετίες στον αφρό της ψαροφαγίας μετράει πια το θρυλικό εστιατόριο, που άλλαξε το χάρτη της θαλασσινής γεύσης στην Αθήνα και την Ελλάδα, με τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου, σταθερά στο τιμόνι του καπετάνιου, να μας οδηγεί σε ένα ταξίδι στη φινέτσα και τη νοστιμιά. Κλασικό όχι μόνο για τη βραβευμένη κουζίνα του, αλλά και για τη συνολική εστιατορική εμπειρία που προσφέρει, εναλλάσσει signature προτάσεις όπως η σούπα με πεπρώτη ύλη που φτάνει καθημερινά στην κουζίνα του. Έτσι, και με την κουζίνα του ανοιχτή από τη μία το μεσημέρι, όχι μόνο για ξεχωριστά γεύματα, αλλά και για casual στιγμές καλοφαγίας με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας, το "Varoulko Seaside" παραμένει το ασφαλές μας γευστικό λιμάνι για ακόμη  μία χρονιά.

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Varoulko Seaside

Tip: Η πλούσια κάβα, με εκλεκτές ετικέτες και σπουδαία αποστάγματα, είναι ιδανικός συνοδός για το γεύμα μας, ενώ σπουδαία εμπειρία από μόνα τους είναι τα φινετσάτα επιδόρπια του Θοδωρή Μωυσίδη.

Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο, 2105228400, varoulko.gr, IG:@varoulkoseaside

"Βασίλαινας": Το εμβληματικό εστιατόριο της πόλης 

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Βασίλαινας

Περισσότερα από εκατό χρόνια μετρά στα πελάγη της ελληνικής κουζίνας το εστιατόριο του Θανάση Βασίλαινα και δεν έχει κερδίσει τυχαία την κορυφαία θέση του στην εστιατορική ιστορία της πόλης. Ταυτισμένο με τη φινετσάτη, comfort πτυχή της ελληνικής γεύσης παραμένει αγαπημένο για τη σάλα που αποπνέει θαλπωρή κλασικού, φιλτραρισμένη όμως από ένα ανανεωτικό πρίσμα. Αυτό κρατά και τη γευστική πρόταση της κουζίνας σταθερά στην αιχμή της αθηναϊκής καλοφαγίας, ώστε το εμβληματικό εστιατόριο στον κομψό χώρο των Ιλισίων να είναι σταθερό σημείο αναφοράς. Φρέσκο, ανανεωμένο και πιο ανήσυχο από ποτέ, μπαίνει στη νέα σεζόν με ολοκαίνουργιες ιδέες, αλλά και αγαπημένα πιάτα, πάντα στη λίστα των φαβορί, ενώ η head-to-tail φιλοσοφία που αναπτύσσει συνεχώς τα τελευταία  χρόνια, έρχεται ακόμη πιο δυναμικά στο προσκήνιο, με συνταγές που φροντίζουν να αναδείξουν ακόμη και τα πιο ταπεινά από τα κομμάτια της εξαιρετικής πρώτης ύλης που συγκεντρώνει η κουζίνα. Παράλληλα, πιάτα φτιαγμένα για τη μέση, κι αναθεωρημένες εκδοχές κλασικών φαβορί θυμίζουν γιατί ο "Βασίλαινας" είναι ένα όνομα άμεσα συνδεδεμένο με την αστική κληρονομιά της πόλης.

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Βασίλαινας

Tip : Η πλούσια, πολυσυλλεκτική κάβα του "Βασίλαινα", με ετικέτες προσεκτικά επιλεγμένες για κάθε περίσταση και χρονιές που δύσκολα συναντάμε αλλού, είναι ένας ιδανικός ξεναγός, τόσο για τον πλούτο του ελληνικού αμπελώνα όσο και για τις διεθνείς οινικές τάσεις

Βρασίδα 13, Ιλίσια, 2107210501, www.vassilenas.gr, FB: Vassilenas RestaurantIG: @vassilenasrestaurant

"Κυβέλη": Ένα hip στέκι στα κεντρικά

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Κυβέλη

Στην Κυψέλη εδρεύει εδώ και κάμποσα χρόνια ένα σποτ με προσωπικότητα, που χρησιμοποιεί ποιοτικές πρώτες ύλες και έχει αγαπηθεί από τον κόσμο που συχνάζει στην περιοχή. Μάλιστα, η προνομιακή του θέση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου το έχει κάνει ανάρπαστο. Ιδανική για έξοδο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, η "Κυβέλη" είναι το στέκι που θα προτιμήσουν όσοι θέλουν ένα παραδοσιακό αθηναϊκό μεζεδοπωλείο. Η Ποπάι και Σουίπι σαλάτα είναι εγγυημένη απόλαυση, όπως και το ταμπουλέ με μαύρες φακές, το ταλαγάνι στη σχάρα με μαρμελάδα πορτοκαλιού και οι signature κολοκυθοκεφτέδες. "Από το τηγάνι" επιλέγουμε κριθαρότο λαχανικών ή με κοτόπουλο, τα κλασικά τηγανητά καλαμαράκια και το ψαρονέφρι σοτέ λουσμένο με σάλτσα μελιού. Τα εκλεκτά αποστάγματα είναι ό,τι πρέπει για να ξεδιψάσουμε, όπως και η μεγάλη ποικιλία από ελληνικές και ξένες μπίρες. Με τόσες λαχταριστές επιλογές, τα τραπέζια της "Κυβέλης" παραμένουν γεμάτα έως αργά. Γι’ αυτό σας συμβουλεύουμε να κάνετε κράτηση.

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Κυβέλη

Tip: Προτιμήστε σμυρναίικο χαλβά και κρέμα καταλάνα για ένα γλυκό finissage.

 Επτανήσου 15, Κυψέλη, 2108219406, www.kybeli.gr, FB: Κυβέλη, IG: @kyveli_kypselι

"Feedελ Asador": Εν αρχή ην το ξύλο!

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Feedελ Asador

Στη νέα δημιουργική του εποχή, με τον executive chef Χρήστο Γλωσσίδη να παρουσιάζει το μαγειρικό του ταλέντο σε ένα ολοκαίνουργιο χειμερινό μενού, το "Feedελ Asador" της Γλυφάδας υπόσχεται συναρπαστικές εξόδους με ελληνική κουζίνα στην πλέον fusion διάθεση. Στον ζεστό και φευγάτο ταυτόχρονα χώρο του, με τη φωτιά και το ξύλο να πρωταγωνιστούν τόσο στο ντεκόρ όσο και στην κουζίνα, οι πρώτες ύλες της εποχικής φύσης αναδεικνύονται με φαντασία, ενώ οι εκλεκτές κοπές δίνουν όπως πάντα τον τόνο. Comfort favorites αποκτούν εδώ το twist που κάνει τη διαφορά σε πιάτα όπως σαλάτα λάχανο με μαγιονέζα κάρι, προσούτο και σιρόπι καρότου, τζατζίκι αβοκάντο με ρέβα, κίμτσι, αβγοτάραχο, γίγαντες πανέ με σάλτσα ταρτάρ και κάππαρη, σπετσοφάι γαρίδας με σαλάμι 
Λευκάδας και κόκκινη πιπεριά, λουκάνικο μαύρου χοίρου με σταμναγκάθι, στάκα και ξινόμηλα, μπρίσκετ με χυλοπίτες, ντομάτα, γραβιέρα και σιρόπι σφενδάμου. 

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Feedελ Asador

Tip: Βάζοντας στην εξίσωση τη δυνατή wine list αλλά και τα κοκτέιλ, τα οποία προσέχουν  πολύ, έχεις τον πιο καυτό συνδυασμό.

Αλ. Ζέρβα 24 & Κύπρου, Γλυφάδα, 2108980066, feedelrestaurant.comFB: Feedέλ AsadorIG: @feedel_asador

"Okra": Ρομαντζάδα με θέα την Ακρόπολη

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Okra

H καρτποσταλική θέα στην Ακρόπολη και την Πλάκα είναι σίγουρα ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά στο new age μπιστρό που άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του. Το άλλο είναι η κουζίνα με ελληνική στόφα που προτείνει, αποτυπωμένη με σύγχρονες ιδέες. Το μενού πατά στην εποχικότητα με πλοηγό στην κουζίνα τον ταλαντούχο σεφ Γιώργο Ζαχείλα, ο οποίος παίζει με οικείες γαλανόλευκες προτάσεις αλλά και φρέσκες ιδέες διεθνών αποχρώσεων, όλες στη λογική του μοιράσματος. Πρώτες ύλες μικρών Ελλήνων παραγωγών μεταφράζονται σε πιάτα όπως τα αμπελοφάσουλα με λαδολέμονο και μυρωδικά, το καλαμάρι κοντοσούβλι με φρέσκο κρεμμύδι και χαρίσα, το χταπόδι με κοκκάρια στιφάδο, nduja και ντομάτα και η κόντρα 700 γραμ. από μοσχίδα βιολογικής εκτροφής με βούτυρο και θυμάρι. Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα θα τα συνοδεύσετε με μια μεγάλη γκάμα οινικών προτάσεων, μπίρας και αποσταγμάτων (κυρίως) ελληνικής παραγωγής. Σημειώστε, τέλος, πώς πραγματοποιούνται τακτικά βραδιές με ζωντανή μουσική. 

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Okra

Tip : Αξιόλογο στη σύντομη κάρτα και το γλυκό φινάλε, όπου η custard σοκολάτας, με κακάο, προζυμένιο κράκερ και πορτοκάλι, διά χειρός του pastry chef Αλέξανδρου Κόνιαρη, κλέβει τις εντυπώσεις.

Μητροπόλεως 82, Μοναστηράκι, 2103217700, okra.gr, FB: Okra AthensIG: okra.athens

"Polpo": Το πολύτιμο μυστικό της θάλασσας

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Polpo

Mία από τις πιο πολυσυζητημένες εστιατορικές αφίξεις της περασμένης χρονιάς δεν είναι άλλη από το ψαροφαγικό στέκι της Λαχαναγοράς του Ρέντη με τη χαλαρή ατμόσφαιρα και την παρεΐστικη διάθεση. Το εγχείρημα της οικογένειας του Νίκου Κατσικάκη, του ανθρώπου που πάνω από είκοσι χρόνια προμηθεύει με θαλασσινά μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας και του εξωτερικού, παραδίδει μαθήματα απλότητας και νοστιμιάς.

Ιδανικός πρόλογος στη φιλοσοφία του "Polpo" είναι οι ψαρόσουπες με τη βαθιά νοστιμιά, οι σαλάτες κάθε είδους, το σταμναγκάθι και τα βραστά λαχανικά και φυσικά οι ψαρο-λιχουδιές, μαρινάτες, όπως ο παστουρμάς σολομού και η λακέρδα, αλλά και ωμές σαν το καρπάτσιο, το σεβίτσε γαρίδας Κοιλάδος και το τατάκι από φαγκρί ή τόνο. Στα κυρίως η ουσία της ψαροφαγίας βρίσκεται στην αφαίρεση και τη λιτή προσέγγιση, χωρίς να λείπει η διάθεση για πειραματισμό: φρέσκες ύλες πρώτης ποιότητας στο τηγάνι, τη σχάρα και σε μαγειρευτές συνταγές. Στα must try το αχνιστό ψάρι ημέρας με πατάτα, το λιαστό χταπόδι 
στη σχάρα, αλλά και η γάμπαρη Αμβρακικού.

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Polpo

Tip:  Ένας βασικός λόγος να επισκεφτεί κανείς το "Polpo" είναι η δική του εκδοχή του εθνικού μας street food, το "τυλιχτό" σουβλάκι με γαρίδα και ψάρι, που αγαπάνε πολύ τα παιδιά.

Τζoν Κένεντι 6, Λαχαναγορά Ρέντη, 2107104578, FB: Polpo Athens, IG: Polpo Athens

"St. George Lycabettus": Συναρπαστικό μενού για μια επετειακή χρονιά

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα St. George Lycabettus

Mε τον νέο executive chef Στέφανο Παπανικολάου να υπογράφει το μενού του εμβληματικού ξενοδοχείου "St. George Lycabettus", η μοντέρνα ματιά στην ελληνική γευστική κληρονομιά εκφράζεται με μια αρωματική κουζίνα που αναδεικνύει με άποψη τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα. Πιάτα όπως το φιλέτο από βιολογικό μοσχάρι με κρέμα από καψαλισμένο κουνουπίδι, ψητά σπαράγγια, βασιλομανίταρα και σάλτσα από γλυκό κρασί Σάμου ή το μυλοκόπι με άγρια χόρτα εποχής, κρέμα από κολοκάσι Ικαρίας και σάλτσα εσπεριδοειδών με λουίζα και κρόκο Κοζάνης σηματοδοτούν τη νέα γευστική εποχή. Το σκηνικό δεν χρειάζεται συστάσεις, με την πόλη και τα ομορφότερα σημεία του ορίζοντά της να απλώνονται μπροστά μας, από την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό μέχρι και τα νησιά του Σαρωνικού, και το άψογο σέρβις να συμπληρώνει ιδανικά την εικόνα του ξενοδοχείου, που γιορτάζει φέτος 50 χρόνια υψηλής φιλοξενίας. 

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα St. George Lycabettus

Tip :  Στο "St. George Lycabettus" λαμβάνουν υπόψη τις νέες τάσεις της ευεξίας με πιάτα βασισμένα στην υγιεινή διατροφή και vegan επιλογές να δίνουν πάντα το "παρών". 

Κλεομένους 2, Κολωνάκι, 2107416000, www.sgl.gr

"ΜΆΝΗΜΆΝΗ": Μανιάτικη γευστική υπεροχή

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα ΜΆΝΗΜΆΝΗ

Σβήνοντας είκοσι κεράκια στην τούρτα του, το "ΜΆΝΗΜΆΝΗ" αποτελεί πια ένα all time classic εστιατόριο στη γειτονιά της Ακρόπολης. Πριν απ’ αυτό, υπήρξε από τους πρωτοπόρους της τοπικής κουζίνας στα εντός των αθηναϊκών τειχών γευστικά πεπραγμένα και χωρίς αμφιβολία διαχρονικά εστιασμένο στην ελληνικότητα των γεύσεων. Στη σάλα με τον κομψό όσο και λιτό χώρο και τη γοητευτική εσάνς αστισμού, ο σεφ Ανέστης Ποιμενίδης ακολουθεί τα χνάρια του επί σειρά ετών δημιουργού Αλέξανδρου Φουρούλη, σερβίροντας μια κουζίνα με βαθιά ριζωμένη την παράδοση της λακωνικής Μάνης στα πιάτα της, αλλά με μια πιο σύγχρονη ματιά, σε fine comfort εκδοχή. Ακριβώς σε αυτό το τερέν κινούνται ραφιναρισμένα φαβορί, όπως η τραβηχτή με σφέλα, ελληνικό μπρι, αχλάδι και μέλι Λακωνίας, το ορτύκι με σιτάρι και τρούφα, τα μοσχαρίσια μάγουλα με τραχανά Μάνης και, βεβαίως, η παραδοσιακή γαλατόπιτα με καραμέλα βουτύρου. 

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα ΜΆΝΗΜΆΝΗ

Tip: Το "ΜΆΝΗΜΆΝΗ" είναι από τα εστιατόρια που δημιουργούν εύκολα repeaters, καθώς πολλές προτάσεις εδώ εξελίσσονται σε "πιάτα επιστροφής", από εκείνα δηλαδή που θέλεις να τρως ξανά και ξανά.

Φαλήρου 10, Κουκάκι, 2109218180, www.manimani.com.gr, FB: ΜΑΝΗΜΑΝΗIG: @manhmanhrestauran

"Jenny’s rooftop restaurant bar": Ελληνικές γεύσεις που σε ταξιδεύουν

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Jenny’s rooftop restaurant bar

Λίγο παραπάνω από χρόνο έχει συμπληρώσει στα γευστικά τεκταινόμενα της πόλης το εστιατόριο στον 9ο όροφο του ξενοδοχείου "Sofitel Athens Airport" και έχει κάνει τα πέριξ του αεροδρομίου γευστικό προορισμό, αφού υποδέχεται όχι μόνο τους ξένους επισκέπτες αλλά και όσους Αθηναίους επιθυμούν να απομακρυνθούν από τη φασαρία της πόλης. Η πανοραμική θέα στα φώτα του αερολιμένα συμπληρώνεται από τη μοντέρνα αισθητική με άρωμα Μεσογείου, που υπογράφει ο Ισπανός αρχιτέκτονας Lazaro Rosa Violan, αλλά και  από την αυθεντική ελληνική και μεσογειακή κουζίνα που προσγειώνεται στα τραπέζια. Στο πιλοτήριο της κουζίνας, οι πάντα δημιουργικοί Παναγιώτης Γιακαλής και Πέτρος Φωτείνης υπογράφουν το νέο, ανανεωμένο μενού του φετινού χειμώνα, πάντα σε συνεργασία με την ομάδα του "Sofitel Athens Airport" και υπό την καθοδήγηση του σεφ Αλέξανδρου Παπανδρέου. Αξιοποιούν αποκλειστικά φρέσκα και εκλεκτής ποιότητας υλικά για τις δημιουργίες τους, τις οποίες μπορείτε να συνοδεύσετε να συνοδεύσετε με μια από τις εξαίσιες επιλογές του ελληνικού και ξένου αμπελώνα. 

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Jenny’s rooftop restaurant bar

Tip : Ξεκινήστε ή ολοκληρώστε το δείπνο σας με κάποιο από τα signature "ελληνόφωνα" κοκτέιλ.

Ξεν. "Sofitel Athens Airport", 9ος όροφος, Σπάτα, jennysrooftoprestaurant.com, FB: Jenny’s Rooftop Restaurant BarIG: @jennys.rooftop

"Λεύκες": Εκεί που η παράδοση "ντύνεται" με τα ρούχα της εξέλιξης

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Λεύκες

Σε μια γωνιά της πολύβουης Λεωφόρου Γαλατσίου είναι ριζωμένες από το 1994 οι "Λεύκες". Μια καταπράσινη πολυεπίπεδη αυλή ξεπροβάλλει στην είσοδο του εστιατορίου, "σβήνοντας" όλα τα άχαρα στοιχεία της λεωφόρου. Δύο ψηλές λεύκες δεσπόζουν στην αυλή της παλιάς μονοκατοικίας από πέτρα και ξύλο, έχοντας γύρω τους πολλά μικρά και μεγάλα φυτά, που περιμένουν να υποδεχθούν τόσο τους πιστούς θαμώνες όσο και τους νέους επισκέπτες. Οι έξι χώροι του εστιατορίου είναι διακοσμημένοι με ποικίλα ιδιαίτερα αντικείμενα, όπως αντίκες, μουσικά όργανα, βιβλία και διάφορα κειμήλια από μεριές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ο executive chef Τάσος Ντούμας και η ομάδα του αγαπούν τις ελληνικές γεύσεις και φροντίζουν να φρεσκάρουν το μενού συνεχώς με νέα δημιουργικά πιάτα, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και την αγάπη τους για τη μαγειρική. Το εστιατόριο προσφέρει ένα μενού από ελληνικές και διεθνείς μοντέρνες επιλογές που συνεχώς εξελίσσονται, φροντίζοντας να συμβαδίζει με την εποχή του, αλλά και να διατηρεί το δικό του στιλ και χαρακτήρα.

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Λεύκες

Tip: Δοκιμάστε απαραίτητα τα μπριζολάκια μαύρου χοίρου, το ψευτοσαγανάκι, τοψαρονέφρι με φιστίκι Αιγίνης και το λαβράκι πάνω σε ριζότο γεμιστών και δεν θα απογοητευτείτε.

Πυθαγόρα 1 & Λ. Γαλατσίου Γαλάτσι, 2102924458, www.lefkes.gr, FB: Λεύκες ή lefkes.restaurant, IG: @lefkes_athens

"Air Lounge @Fresh Hotel": Ελληνική γεύση αφ’ υψηλού

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Air Lounge @Fresh Hotel

H Αθήνα δείχνει το ρομαντικό της πρόσωπο όταν την κοιτάς από ψηλά, πόσο μάλλον όταν στο κάδρο υπάρχει το πιο αντιπροσωπευτικό στολίδι της, ο Ιερός Βράχος και η Ακρόπολη. Ακριβώς όλα αυτά σερβίρει σαν "ορεκτικά" το bar-restaurant "Air Lounge", στην κορυφή του "Fresh Hotel". Αφού γεμίσεις με εικόνες και μόλις βρεις το σποτ που προτιμάς στον κομψό όσο και φιλόξενο χώρο, τη σκυτάλη παραλαμβάνει η ραφιναρισμένη κουζίνα,που ακολουθεί μεσογειακές κατευθύνσεις αλλά με μπόλικη ελληνικότητα. Ασπάζεται, δε, τη φιλοσοφία του farm-to-table με αρκετές από τις πρώτες ύλες –κυρίως λαχανικά και βότανα– να καταφθάνουν από το δικό του αγρόκτημα στην Αυλίδα της Στερεάς Ελλάδας. Αυτά και άλλες προσεκτικά επιλεγμένα υλικά μεταφράζονται από την executive chef Νόη Ιωαννίδου σε εμπνευσμένες προτάσεις, όπως τα γεμιστά σε ριζότο, η τσιπούρα με χόρτα εποχής, ταραμά και σάλτσα κακαβιάς με κρόκο Κοζάνης, τον φροντισμένο μουσακά ή τα πληθωρικά αρνίσια παϊδάκια.

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Air Lounge @Fresh Hotel

Tip: Ο χώρος του "Air Lounge" φιλοξενεί ένα πλούσιο πρόγραμμα ψυχαγωγικών 
εκδηλώσεων.

Αθηνάς 59 & Σοφοκλέους, κέντρο, 2105248511, freshhotel.grFB: FRESH HOTEL AthensIG: @freshhotelathens

"Δούκισσα": Τρώγοντας σαν άρχοντες στο Χαλάνδρι

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Δούκισσα

Aν και οι ρυθμοί στη Δουκίσσης Πλακεντίας δεν ησυχάζουν σχεδόν ποτέ, υπάρχει ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο που μετατρέπει τον αριθμό 14 σε μια όαση χαλαρότητας. Η "Δούκισσα" υποδέχεται τους θαμώνες της τόσο στην καλαίσθητη σάλα της με το τζάκι όσο και στην καταπράσινη αυλή με το χαρακτηριστικό κόκκινο πηγάδι. Σ’ αυτό το σκηνικό με αίσθηση ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου, ο σεφ Νικόλας Κόσαρης σερβίρει αγαπημένα πιάτα της παρέας με φρέσκο τρόπο και εξίσου φρέσκα υλικά. Ένα τέτοιο είναι οι ντοματοκεφτέδες, που χάρη στην αέρινη φινέτσα τους κερδίζουν το όνομά "λουκουμάδες ντομάτας". Εξίσου λαχταριστά στο πεδίο του κρέατος θα βρείτε τόσο τα σουτζουκάκια προβατίνας με σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι όσο και τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια, που ψήνονται στη σχάρα ώστε η τσίκνα να απογειώσει τη γεύση τους. Άχαστο είναι και το χουνκιάρ μπεγεντί, όπου το αρνάκι "παντρεύεται" με πουρέ μελιτζάνας. Τέλος, το φινάλε γράφει υπέροχα το πληθωρικό πολίτικο εκμέκ με παγωτό καϊμάκι. 

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Δούκισσα

Tip: Σπιτικό φαγητό κάθε μέρα από τη "Δούκισσα" γίνεται; Φυσικά, καθώς οι νοστιμιές της προσφέρονται και διαδικτυακά μέσω delivery στη "Δούκισσα στο σπίτι"

Δουκίσσης Πλακεντίας 14, Χαλάνδρι, 2114150070, FB: Δούκισσα, IG: doukissachalandri

"Αμπιμπάγιο": Η αυθεντική ελληνική ταβέρνα

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Αμπιμπάγιο

Mπαίνοντας στο νεοκλασικό κτίριο της Ηρακλειδών, που από το 1997 στεγάζει το φιλόξενο "Αμπιμπάγιο", έχεις την αίσθηση ότι μόλις πέρασες τις πόρτες ενός καφενείου της παλιάς Αθήνας. Ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψεις το μενού της γαστρο-ταβέρνας στη σκιά της Ακρόπολης είναι μια εμπειρία γευστικών αναμνήσεων των παιδικών μας χρόνων – και όχι μόνο. Υπό την επιμέλεια και φρέσκια ματιά του σεφ Κωνσταντίνου Παλυβού, τα πιάτα του "Αμπιμπάγιο" είναι ένα ταξίδι στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα: βιολογικά κρέατα από ελληνικές φάρμες, ζυμαρικά από την Πελοπόννησο και την Κρήτη, τυριά από την Ήπειρο, μυρωδικά από τον Ταΰγετο, το ασύγκριτο μετσοβίτικο καρβελάκι, αλλά και μια προσεγμένη λίστα κρασιών και αποσταγμάτων από ελληνικούς αμπελώνες. Δύσκολα αντιστέκεσαι στα ολόφρεσκα θαλασσινά και ψαρικά, όπως το χταπόδι με ταραμά και φασολάκια ή το λαβράκι αλά πολίτα, ενώ την όρεξη ανοίγουν και τα κυρίως: κοντοσούβλι προβατίνας, σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι στη γάστρα με χυλοπιτάκι και ποντιακό κουσκούς άγριων μανιταριών. 

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Αμπιμπάγιο

Tip : Ρωτήστε το σερβιτόρο σας για τη σούπα και την πίτα ημέρας· μπορεί να σας εκπλήξουν!

Ηρακλειδών 3, Θησείο, 2103426794, www.abibayio.grFB: Αμπιμπάγιο – AbibayioIG: @abibayio

"Ρακί Μεζέ": Tσιμπολόγημα με άρωμα θάλασσας

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα ρακι μεζε

Στο κεντρικό πόστο της πλατείας Αγίας Ειρήνης, αλλά και στα χαμηλά της Καλλιθέας, η κομψή και ποιοτική φιλοξενία του Ομίλου Καστελόριζο, ο οποίος μετρά πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της εστίασης, έχει βρει και άλλους εκφραστές. Στα δύο "Ρακί Μεζέ", ο μεζές βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο και αποτελεί το σημείο που ενώνει τις πρώτες ύλες της στεριάς και της θάλασσας, αλλά και τη φαντασία με την αυθεντική ελληνικότητα. Ο ενημερωμένος κατάλογος στρέφεται γύρω από το εκλεκτό τσιμπολόγημα που συνοδεύει τη γλυκόπιοτη ρακή, με ενδεικτικό παράδειγμα αυτού του ασύγκριτου  διδύμου το "μεζεδάκι της παρέας", αποτελούμενο από τέσσερις διαφορετικές γεύσεις θαλασσινών και μια σειρά λιμπιστικών ορεκτικών, όπως ο καπνιστός μπακαλιάρος, τα παστουρμαδοπιτάκια και τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με σάλτσα γιαουρτιού αρωματισμένη με λάδι βασιλικού. Επιπλέον, πιάτα ζυμαρικών με ιωδιούχα παντρέματα, λαβράκι φρικασέ, αλλά και μια πληθώρα κρεατοφαγικών επιλογών συνδυάζονται ωραία με τη μεγάλη ποικιλία αποσταγμάτων, κρασιών και μπίρας.

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα ρακι μεζέ

Tip: Tο à la carte μενού που ποντάρει στην εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμήςπεριλαμβάνει σούπα, τη signature σαλάτα Καστελόριζο, γιουβέτσι με γαρίδες, τσιπούρα στη σχάρα και, φυσικά, γλυκό ημέρας.

Αθηναΐδος 10, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, 2103221865 / Λεωφ. Ελευθερίου Βενιζέλου 334,  2109429027, www.kastelorizo.com.gr, FB: Raki Meze AthensIG: rakimeze_athens

"Mezze Athens": Η αποθέωση της τέχνης του μεζέ

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Mezze Athens

Ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο που προσεγγίζει τις παραδοσιακές γεύσεις με μια φρέσκια ματιά ήταν το όραμα του Ομίλου Καστελόριζο για το "Mezze Athens", αδερφάκι του "Mezze Glyfada", που έχει "δέσει" στις αρχές της Μητροπόλεως. Ξεκινώντας από τις πληθωρικές σαλάτες και ορεκτικά περιωπής, όπως τα κεφτεδάκια με κρέμα φέτας, το φρικασέ θαλασσινών, η καπνιστή μελιτζάνα με κρέμα καμένου σκόρδου και μαστίχα, ο executive chef Μιχάλης Ζάχαρης βάζει τις βάσεις μιας δημιουργικής κουζίνας που μεταφράζει τον μεζέ με φινέτσα και φαντασία. Μερικές μόνο από τις περίφημες σπεσιαλιτέ του "Mezze Athens" είναι το κρητικό γαμοπίλαφο, οι μακαρούνες με σιγομαγειρεμένο κόκορα ελευθέρας βοσκής ή το κοκκινιστό μοσχαράκι με χυλοπίτες,γραβιέρα και λάδι τρούφας. Αν αγαπάτε τα ψάρια και τα θαλασσινά, επιβάλλεται μια στάση σε πιάτα ιωδιούχα, όπως η γαριδοκαραβιδομακαρονάδα, η αστακομακαρονάδα και η τσιπούρα σχάρας με χόρτα εποχής.

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Mezze Athens

Tip: Ένα "σπασμένο" μιλφέιγ ή ένας μπακλαβάς με παγωτό είναι ο ιδανικός επίλογος μιας επίσκεψης στο αγαπημένο πόστο της Μητροπόλεως.

Μητροπόλεως 12-14, κέντρο, 2103312300 / Λεωφ. Άγγελου Μεταξά & Φοίβης, Γλυφάδα, 2108980480, mezzeathens.gr, FB: MEZZE Athens, IG: mezze_athens

"Καλοφαγάς": Ανεβασμένη και ποιοτική κρεατοφαγία

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα ο καλοφαγάς

Kανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως τα καλομαγειρεμένα και προσεγμένα κρέατα αποτελούν βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας. Εκεί ποντάρει και ο Παναγιώτης Σολδάτος, η τρίτη γενιά της ταβέρνας "Καλοφαγάς" στα Βριλήσσια, που ανανεώνει με κάθε τρόπο την παραδοσιακή κρεατοφαγία. Η ομάδα του χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνικές, διαλεχτές πρώτες ύλες και premium κοπές για να αναδείξει την καρνιβορική τάση: δεν είναι τυχαίο, δηλαδή, ότι εδώ θα δοκιμάσετε από εμπνευσμένα ορεκτικά, όπως το εξαιρετικό ταρτάρ από μοσχαρίσιο φιλέτο ψημένο στην οξύτητα, πάνω σε ψημένο κόκαλο με το μεδούλι του, μέχρι ιδιαίτερες σαλάτες, όπως αυτή με πικλαρισμένο αχλάδι μγειρεμένο σε κρασί, καραμελωμένα φουντούκια, jamon και κρέμα γκοργκοντζόλα, προτού περάσετε στα ζουμερά κυρίως, όπως την εμβληματική porterhouse, τα εξαιρετικά rib-eye και τη συχνά 
υποτιμημένη flap steak. Όλα τα παραπάνω, θα τα απολαύσετε στην καταπράσινη βεράντα, όσο το επιτρέπει ο καιρός, ή αργότερα στην καλαίσθητη, μοντέρνα σάλα του και θα τα συνοδεύσετε με προσεκτικά επιλεγμένα κρασιά και αποστάγματα.

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα ο καλοφαγας

Tip :Φροντίστε να κρατήσετε χώρο για επιδόρπιο: η μηλόπιτα με κρέμα μπαχαρικών, κομπόστα μήλου και crumble μπισκότου και το κρεμέ μαύρης σοκολάτας με ουίσκι και κρεμέ εσπρέσο πάνω σε χώμα σοκολάτας είναι αλησμόνητα. 

Πλατεία 28ης Οκτωβρίου & Π.Π. Γερμανού 1, Βριλήσσια, 2108040380, okalofagas.grIG: okalofagas

"Ζάαταρ": Με αλά γκρεκ φιλοσοφία

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Ζάαταρ

Mια ανοιχτόκαρδη σάλα και ένας πανέμορφος κήπος. Ένα περιβάλλον κοσμοπολίτικο και παράλληλα φιλικό, οικείο και συνάμα εξωστρεφές, με αποψάτο ντεκόρ, αλλά και "οικογενειακή" εσάνς. Τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ στο "Ζάαταρ" είναι πολύ  προσεκτικά διαλεγμένα και, διόλου τυχαία, το έχουν κατατάξει στα πιο δημοφιλή σημεία των βορείων προαστίων τα τελευταία χρόνια. Σε αυτά, πρόσθεσε βέβαια και τη γοητευτική, ελληνόστροφη γευστική του πρόταση: ξεκινάς δυνατά με πληθωρική γκάμα ορεκτικών, ενώ προχωρώντας στα κυρίως διαπιστώνεις μια ιδιαίτερη αγάπη στην καρνιβορική κουζίνα, με κρέατα τόσο από τη χώρα μας όσο και από τις πιο δημοφιλείς "πιάτσες" του σπορ στον πλανήτη. Δοκιμάζεις, μεταξύ άλλων, Chateaubriand από μοσχάρια ελληνικής εκτροφής με σος béarnaise, χοιρινή σπαλομπριζόλα από χοίρο ελληνικής εκτροφής με αρωματισμένη με βότανα σάλτσα μουστάρδας και ντόπιο βιολογικό κοτόπουλο με σάλτσα από μοσχολέμονο. Ό,τι και να επιλέξετε, όμως, η καλή πρώτη ύλη και η φροντίδα σε κάθε πρόταση είναι αρχές που δεν κρύβονται.

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Ζάαταρ

Tip: Οι Πέμπτες στο "Ζάαταρ" μπλεντάρουν την ωραία αύρα και το καλό φαγητό με ξεχωριστά lives, σε μια ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου.

Χειμάρρας 7, Νέα Ερυθραία, 2108070969, zaatar.gr, FB: ZaatarIG: zaatar.gr

"Tavernier": Η γνώση του ευ τρώγειν

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Tavernier

Δεν είναι μικρή ή αμελητέα η ιστορία της οικογένειας Κωνσταντόπουλου στο σύμπαν της εστίασης. Κι αυτό επειδή ο πατέρας, ο κυρ-Μήτσος, έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα, ήδη από το 1949. Μαζί με την κυρα-Μαρία ξεκίνησαν το μαγαζί τους στην Κηφισιά το 1981, με αγάπη και μεράκι, έχοντας ως απώτερο σκοπό να αποτελέσει ένα φιλόξενο και νόστιμο καταφύγιο για όλους. Fast forward στο σήμερα, το "Tavernier" του Τάσου τρέχει από τρεις γενιές της οικογένειας, πετυχαίνοντας απόλυτα το στόχο του και φιλοδοξώντας να γίνεται καλύτερο συνεχώς. Σε ένα οικείο περιβάλλον, το οποίο συνθέτουν η περιποιημένη σάλα και η  πλακόστρωτη αυλή, οι συνταγές της κυρα-Μαρίας (όπως οι λαχανοντολμάδες, οι κεφτέδες και οι μελιτζάνες φούρνου) συνεχίζουν το σουξέ τους και εμπλουτίζονται, μεταξύ άλλων, με καλούδια του ξυλόφουρνου και μαγειρευτά κατσαρόλας, με highlight τα κοκκινιστά μοσχαρίσια μάγουλα.

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Tavernier

Tip: Το προσωποποιημένο σέρβις από τους ανθρώπους της οικογένειας Κωνσταντόπουλου θα σε κάνει να νιώσεις αμέσως άνετα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας εδώ.

Ελπίδος 24, Νέα Κηφισιά, 2108071914, tavernier.gr, FB: TavernierIG: @tavernier_kifissia

"Ο Μπακάλης": Vintage γοητεία και χειροποίητες νοστιμιές with a twist 

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Ο μπακάλης

Όνομα και πράγμα, "Ο Μπακάλης" υποδέχεται τους φανατικούς φίλους του στη ζεστή σάλα με τη γοητεία εποχής. Εκεί που εκλεκτά προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα αναδεικνύονται σε έξυπνα πιάτα γεμάτα νοστιμιά που φτάνουν στο τραπέζι μας όμορφα σερβιρισμένα, και μαγειρεμένα με μεράκι και μια πινελιά δημιουργικότητας. Η αρχή γίνεται με δροσερές σαλάτες όπως Του Μπακάλη με ρόκα, μαρούλι, παντζαρόφυλλα, καπνιστή γραβιέρα Κρήτης, απάκι, καρύδι και μουσταρδόμελο ή η παντζαροσαλάτα με σπανάκι, κρέμα ξινομυζήθρας, πορτοκάλι και καρύδι. Στο κέντρο μπαίνουν χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί, αβγά μάτια με σουτζούκι και παστουρμά, αλλά και μπριζολάκια χοιρινά με χειροποίητη μουστάρδα και πατάτες τηγανητές. Αχνιστό απ’ τη λαδόκολλα βγαίνει αρνάκι με γραβιέρα Κρήτης, ενώ δεν λείπουν τα ζυμαρικά όπως σκιουφιχτά με βοδινό καβουρμά και μυζήθρα και οι κοπές όπως η χοιρινή Tomahawk με baby πατάτες. 

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Ο μπακάλης

Tip: Κάθε λεπτομέρεια εδώ είναι προσεγμένη, από το προζυμένιο ψωμί αργής ωρίμανσης και την τσικουδιά απ’ την Κρήτη έως τα επιδόρπια και το παιδικό μενού.

Λεωφ. Καλαμακίου 19 και Θουκυδίδου, Άλιμος, 2109820040, ompakalis.comFB:O Mpakalis-Ο ΜπακάληςIG:@ompakalis

"Μαρτίνης": Πάνω από μισός αιώνας γεύσεων 

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Μαρτίνης

Συνυφασμένο με την ιστορία των Πατησίων, το κτίριο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ιακωβάτων, "μεσοτοιχία" με τον ιστορικό ναό του Αγίου Λουκά, στεγάζει το μαγειρείο ψητοπωλείο των αδερφών Μαρτίνη. Μετρώντας πενήντα πέντε χρόνια ζωής, από το 1969 αποτελεί σταθερή αξία στην αθηναϊκή εστίαση για τις πατροπαράδοτες, μεστές ελληνικές και τις ανανεωμένες μεσογειακές του σπεσιαλιτέ που τιμούν οι τακτικοί του θαμώνες. Από κατσαρόλες, τηγάνια και σούβλες αναδύονται ορεκτικές μοσχοβολιές παραδοσιακού μαγερειού, που φτάνουν στα τραπέζια ως πιάτα κατάλληλα για να απολαύσετε με κρασάκι ή στο σπίτι σας με κατ’ οίκον παράδοση. Νοστιμότατο μοσχαράκι νουά, στιφάδο ή κοκκινιστό, ωραία μελωμένο αρνάκι γάλακτος φρικασέ, τσουπωτοί λαχανοντολμάδες, σαλτσάτα σουτζουκάκια σμυρναίικα, γεμιστά κολοκύθια με αβγολέμονο, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, κλέφτικο χοιρινό γεμιστό και κοντοσούβλι, συνοδεία μιας τηγανιάς πατάτες και ψητής φέτας θα χορτάσουν εσάς και την παρέα σας. Γλυκαίνουν με λίγα και καλά: σοκολατόπιτα, cheesecake αγριοκέρασο ή πραλίνα, πορτοκαλόπιτα και παγωτό· κλασικά και αγαπημένα. 

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Μαρτίνης

Tip : Τα αρνίσια παϊδάκια γάλακτος είναι οι σταρ της σχάρας· μπορεί και να επανέλθετε αποκλειστικά γι’ αυτά.

Πατησίων 289, Πατήσια, 2102111063, martiniskouzina.grFB: Μαρτίνης Μαγειρείο - Μartinis KouzinaIG: @martiniskouzina.gr

 "Το Καπλάνι": Η κρητική κουζίνα "αλλιώς"

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Το Καπλάνι

Το εδραιωμένης φήμης εστιατόριο της Καισαριανής τιμά και με το παραπάνω τη μεσογειακή κουζίνα, ενώ τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τις παραδοσιακές κρητικές γεύσεις, τις οποίες φροντίζει πάντα να αναδείξει μέσα από μοντέρνες τεχνικές, αλλά και πρώτες ύλες άριστης ποιότητας. Τι να πρωτοδιαλέξεις από το πλούσιο μενού του "Καπλανιού"; Χειροποίητη  μαραθόπιτα, χόρτα τσιγαριαστά, μυζηθροκαλίτσουνα και στάκα με πατάτα και αβγό για το ξεκίνημα, ενώ για το κυρίως προτείνουμε πρόβειο κότσι με πουρέ σελινόριζας, ξεροψημένη  πανσέτα φούρνου και κοχλιδομακαρονάδα με φρέσκια ντομάτα και κολοκυθάκι. Όλα συνοδεύονται, φυσικά, από προσεκτικά διαλεγμένα κρασιά και αποστάγματα που μυρίζουν Κρήτη, όπως την ασύγκριτη τσικουδιά αλλά και το ρακόμελο από εκλεκτούς ντόπιους παραγωγούς. Το ατμοσφαιρικό περιβάλλον του εστιατορίου σε καλεί να κάτσεις λίγο παραπάνω για να απολαύσεις το ποτό σου, να χωνέψεις, αλλά και να ρίξεις μια ματιά στο μενού με τα παραδοσιακά γλυκά: σφακιανόπιτα με παγωτό κανέλα, μαστιχογλυκό και, για μια άκρως παραδοσιακή εμπειρία, αυθεντική κηρήθρα.

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Το Καπλάνι

Tip: Το εστιατόριο είναι ιδανικό για παρέες, ρομαντικά δείπνα, αλλά φιλοξενεί ακόμα 
και επαγγελματικά events κατόπιν συνεννόησης.

Ευφρονίου 47, Καισαριανή, 2107211161, www.tokaplani.grFB: To Kaplani, IG: @tokaplani

"Καραγκιόζης": Value for money κρεατοφαγία με μακρά ιστορία

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Καραγκιόζης

Με πείρα πενήντα πέντε και βάλε χρόνων η παραδοσιακή ταβέρνα πλησίον της πλατείας Μπουρναζίου σερβίρει καθημερινά στη ζεστή σάλα της και στην καταπράσινη αυλή της φρεσκοκομμένα κρέατα και μεγάλη ποικιλία μεζέδων. Μια ποικιλία από φρέσκες και βραστές σαλάτες λαχανικών ανάλογα με την εποχικότητα "ανοίγουν" το ορεκτικό τσιμπολόγημα που συνεχίζεται με τοπικά τυριά, πατάτες γάστρας, χειροποίητα ντολμαδάκια και τυροπιτάκια που φτάνουν στο τραπέζι καυτά από το τηγάνι. Τον πρώτο λόγο, βέβαια, στον "Καραγκιόζη" τον έχει η σχάρα, από την οποία περνούν εκλεκτές κοπές, ζουμερά μπιφτέκια και γλυκάδια, μεταξύ άλλων. Το κρεατολαγνικό τσιμπούσι συμπληρώνει η σούβλα, όπου φτιάχνουν αρνί και αρνίσιο κεφαλάκι, αλλά και κοντοσούβλι. Κορυφαία όλων και απαραίτητα για το τραπέζι σας, είναι τα λαχταριστά παϊδάκια και το ασύγκριτο κοκορέτσι.  Μια σειρά από κρασιά του ελληνικού αμπελώνα και μια ποικιλία αποσταγμάτων και ετικετών  μπίρας συνοδεύουν τις αυθεντικές γεύσεις κρεάτων της κουζίνας. 

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Καραγκιόζης

Tip: Αν δεν μπορείτε να απολαύσετε τις νοστιμιές του "Καραγκιόζη" δίπλα στο  εντυπωσιακό τζάκι του, μπορείτε να παραγγείλετε για διανομή ή take-away.

Τρώων 9, Περιστέρι, 2105749586, www.karagiozis-taverna.grFB: Ο Καραγκιόζης

"Κατσούρμπος": Η παραδοσιακή κρητική "αναγέννηση"

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Κατσούρμπος

Το εστιατόριο που ξαναζωντάνεψε την κρητική κουζίνα στην καρδιά της Αθήνας τα Χριστούγεννα του 2004 συνεχίζει, συμπληρώνοντας τον πρώτο εικοσαετή κύκλο λειτουργίας του, να αποτελεί το δημοφιλέστερο κρητικό στέκι του Παγκρατίου, όπου οι παραδοσιακές συνταγές της λεβεντογέννας επαναπροσδιορίζονται και αναγεννιούνται γευσιγνωστικά. Όλες οι βασικές πρώτες ύλες του εστιατορίου προέρχονται από μικρές παραγωγικές μονάδες του νησιού και του Αγίου Όρους και μαγειρεύονται με αγνό παρθένο ελαιόλαδο μικρής βιολογικής καλλιέργειας από το Λευκοχώρι Μονοφατσίου. Τα πιάτα είναι βασισμένα στην παράδοση της Κρήτης και στην πεποίθηση ότι το φαγητό είναι απόλαυση. Το χειροποίητο εφτάζυμο ψωμί με γνήσιο κουνενό από ρεβίθια, ο κρίθινος ντάκος, η στάκα, το οφτό και το γαμοπίλαφο, οι χοχλιοί, το κουνέλι στιφάδο, το σταμναγκάθι και οι σαρικόπιτες με ξινομυζήθρα είναι μερικές μόνο από τις γεύσεις του "Κατσούρμπου", που μπορούν να ταξιδέψουν κάθε επισκέπτη στην πατρίδα του. 

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Κατσούρμπος

Tip : Από ένα αυθεντικό κρητικό τραπέζι δεν θα μπορούσε να λείπει η ρακή, της οποίας το "καζάνεμα" γίνεται από την οικογένεια των ιδιοκτητών και είναι το κλειδί για την ολοκλήρωση της γευστικής εμπειρίας.

Αμύντα 2, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, 2107222167-8, www.katsourbos.grFB: Κατσούρμπος - Κρητική ΚουζίναIG: @katsourbos"

"Ελίν Γεύσεις": Το μαγαζί της παρέας

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Ελίν Γεύσεις

Μεζέδες, εκλεκτά μαγειρευτά, καλοφτιαγμένα πιάτα της ώρας, ζωηρή ατμόσφαιρα και ουζοτσιπουροποσίες σε έναν υπέροχο χώρο υψηλής αισθητικής: Τίποτα δεν λείπει από το ιδιαίτερο στέκι στην πλατεία Υμηττού που αγαπά τις οικείες γεύσεις με ελληνική προσωπικότητα και δημιουργική ματιά. Κομψό, μοντέρνο, φωτεινό και φορτισμένο με τη ζεστασιά του εστιατορίου-μεζεδοπωλείου της γειτονιάς, το "Ελίν Γεύσεις" έχει κερδίσει τις καρδιές των θαμώνων του οι οποίοι το προτιμούν για τα πιάτα που φτιάχνουν εδώ με  πρωτότυπες ιδέες, σύγχρονες τεχνικές και κυρίως άφθονο μεράκι. Οι χειροποίητες πίτες ημέρας δίπλα σε μερακλίδικο μπουγιουρντί, αέρινα τηγανισμένα κεφτεδάκια, χταποδάκι ξιδάτο και την περίφημη τηγανιά "Ελίν" με κοτόπουλο, λουκάνικο και χοιρινό, δίνουν πάσα σε μαγειρευτές σπεσιαλιτέ ημέρας, σνίτσελ βενετσιάνα, πολίτικα κεμπάπ και σταβλίσιες μπριζόλες ή πληθωρικές ποικιλίες κρεατικών για δύο· όλα σε πολύ φιλικές τιμές. Οπωσδήποτε όμως, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το best seller του εστιατορίου, το λαχταριστό κότσι με τα καραμελωμενα κρεμμύδια. Συνοδεύουν ιδανικά οι επιλογές της περιεκτικής λίστας σε μπίρες, τσίπουρο, ούζο και κρασί. 

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Ελίν Γεύσεις

Tip : Δεν φεύγεις αν δεν δοκιμάσεις κάποιο από τα γλυκά ημέρας και εκμέκ παγωτό 
με σιρόπι βύσσινο.

Πλατεία Υμηττού 6, Υμηττός, 2107610226, FB: Ελίν ΓεύσειςIG: @elingefseis

"Ένα Και Ένα": Διαλεχτές κρεατονοστιμιές στο Χαϊδάρι

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Ένα Και Ένα

Oι καλοφαγάδες και οι κρεατοφάγοι των δυτικών και όχι μόνο, έχουν βρει το στέκι τους σε έναν φιλόξενο χώρο γύρω από την πλατεία Κουνελίων. Η ταβέρνα της οικογένειας Βορρέ απλώνει τα τραπέζια της στο λιθόστρωτο πεζοδρόμιο μέχρι ο καιρός να μας σπρώξει σε πιο cosy καταστάσεις, οπότε μεταφέρει τη δράση της στη ρουστίκ σάλα με το τζάκι. Δέσμευση της οικογένειας είναι να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του κρέατος, σερβίροντας εκλεκτά παϊδάκια γάλακτος, προβατίνα, ζυγούρι και σταβλίσιες – όλα ψημένα μαστόρικα στα κάρβουνα. Τη γευστική εμπειρία πλαισιώνουν φρέσκες σαλάτες και ορεκτικά περιωπής, όπως το χειροποίητο τυροπιτάρι, η σουσαμογραβιέρα σαγανάκι κι η μελιτζάνα στο πήλινο. Σε άλλο επίπεδο, όμως, ταξιδεύουν τον ουρανίσκο των μερακλήδων πιάτα όπως το φρυγαδέλι, το λουκάνικο αγριόχοιρου και τα γλυκάδια με τα νεφράκια. Η κάρτα του "Ένα και ένα" ολοκληρώνεται από το ιδανικό τρίπτυχο για φαγητό με την παρέα: κρασί, μπίρα, τσίπουρο. 

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Ένα Και Ένα

Tip : Για τους μικρούς της φίλους, η ταβέρνα προσφέρει ειδικό παιδικό μενού, με τις αγαπημένες τουςκοτομπουκιές, αλλά και τα μη εξαιρετέα μακαρόνια με κιμά. Επιπλέον, για να περάσουν ευχάριστα το χρόνο τους υπάρχει παιδότοπος με πολλά παιχνίδια.

Κύπρου 19, Χαϊδάρι, 2105819463, enakaienataverna.grFB: Ένα Και Ένα - Ena Kai Ena, IG: enakaienataverna.gr

"Το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς": Παραδοσιακή ψαροκατάσταση στην καρδιά της Αθήνας

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς

Κρυμμένο στη στοά της οδού Λέκκα, το γραφικό αυτό ταβερνάκι σε προσκαλεί να απολαύσεις φρέσκους ψαρομεζέδες μαγειρεμένους με μεράκι, ποιότητα και απλότητα. Από το 1995 έχει γίνει σημείο συνάντησης όσων βολτάρουν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, 
αλλά και όσων εργάζονται εκεί κοντά και συνδυάζουν το μεσημεριανό τους διάλειμμα από τη δουλειά με νόστιμα θαλασσινά εδέσματα. Στα τραπεζάκια του μπορείτε να απολαύσετε μικρά ή μεσαία ψάρια, γαύρο μαρινάτο, κουτσομούρες, σαρδέλα στη σχάρα, θραψαλάκι τηγανητό, μύδια αχνιστά και πολλά ακόμη πιάτα με άρωμα θάλασσας. Εδώ θα βρείτε επιλογές ακόμα κι αν δεν προτιμάτε τα ψαρικά, όπως δροσερές σαλάτες και καλομαγειρεμένα πιάτα της ώρας αλλά και ποικίλες γεύσεις "για την όρεξη", με καταγωγή από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς

Tip: Η καλύτερη συντροφιά για το ψαράκι είναι ένα καλό κρασί ή απόσταγμα, όπως ούζο ή 
τσίπουρο, και στο "Τριαντάφυλλο της νοστιμιάς" θα βρεις μερικές από τις must ελληνικές προτάσεις.

Λέκκα 22, κέντρο, 2103227298,FB:Το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς - To Triantafyllo tis Nostimias,IG:@to_triantafyllo_tis_nostimia

"Τζουτζούκα": Γαστροταβέρνα με διεθνείς επιρροές 

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Τζουτζούκα

Όταν πρωτοάνοιξε το ατμοσφαιρικό εστιατόριο στη γειτονιά του Ρουφ, έφερε κάτι το φρέσκο όχι μόνο στην περιοχή, που περικλείεται από νοσταλγικά παλιά κτίρια, αλλά και στην εστιατορική σκηνή της Αθήνας. Καρέκλες μεζεδοπωλείου και μωσαϊκά πατώματα διατηρούν την αίγλη μιας άλλης εποχής, ενώ πινελιές όπως η ανοιχτή κουζίνα και η ξύλινη πετρόλ μπάρα από την οποία κρέμονται ποτήρια υπενθυμίζουν ότι, παρότι έχει αποκτήσει τη φήμη μιας γαστροταβέρνας, η "Τζουτζούκα" είναι ένα μοντέρνο στέκι. Όσον αφορά το φαγητό,την επιμέλεια και την εκτέλεση έχει αναλάβει ο ταλαντούχος σεφ Γιάννης Μενεξής, με σου σεφ τον Γιώργο Μαμάκο, δημιουργώντας ένα γευστικό μενού μεσογειακών γεύσεων με διεθνείς πινελιές, που όμως μοιάζουν οικείες από την πρώτη μπουκιά. Τα πολύχρωμα ντοματίνια με χώμα χαρουπιού και ξινομυζήθρα Κρήτης και το ψητό μεδούλι σχάρας με μπούκοβο, μαϊντανό και κρεμμύδι μας ανοίγουν την όρεξη λίγο πριν τα κυρίως: Κους 
κους "σαγανάκι" με γαρίδες και κρέμα κατσικίσιας φέτας, μάγουλα μόσχου σιγομαγειρεμένα με πίκλα σέλερι και τραχανά Αράχωβας, μυλοκόπι σωτέ με αυγολέμονο και σπανάκι φρικασέ. Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με επιλεγμένα κρασιά από τον ελληνικό, κυρίως, αμπελώνα ή με κάποιο καλοφτιαγμένο κλασικό κοκτέιλ. Για το τέλος, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την fondant μαύρης σοκολάτας ή το παραδοσιακό εκμέκ με ψημένα φιστίκια. 

Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία ελληνική κουζίνα Τζουτζούκα

Tip: Τα σαββατοκύριακα δίνουμε ραντεβού στην "Τζουτζούκα" από το μεσημέρι για Aperol Spritz και Bloody Mary

Βασιλείου του Μεγάλου 32, Ρουφ, 2117156730, FB: ΤζουτζούκαIG: @tzoutzouka_rou

Περισσότερες πληροφορίες

Λεύκες

Πυθαγόρα 1 & Λεωφ. Γαλατσίου 100, Γαλάτσι
  • Εστιατόρια

Αμπιμπάγιο

Ηρακλειδών 3, Θησείο
  • Εστιατόρια

ΜάνηΜάνη

Φαλήρου 10 & Δημητρακοπούλου, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Κατσούρμπος

Αμύντα 2, Πλ. Μ. Χατζιδάκι (έναντι αγάλματος Τρούμαν), Παγκράτι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Καραγκιόζης

Τρώων 9, Περιστέρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Varoulko Seaside

Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Feedέλ Urban Gastronomy

Κτενά 1, κέντρο
  • Εστιατόρια

Κυβέλη

Επτανήσου 15, Κυψέλη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Μπακάλης (Ο)

Λεωφ. Καλαμακίου 19 & Θουκυδίδου, Άλιμος
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ζάαταρ

Χειμάρρας 7, Νέα Ερυθραία
  • Εστιατόρια

Καπλάνι (Το)

Ευφρονίου 47, Καισαριανή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Καλοφαγάς (Ο)

Πλατεία 28ης Οκτωβρίου & Π.Π. Γερμανού 1, Βριλήσσια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Δούκισσα

Δουκίσσης Πλακεντίας 14, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Τζουτζούκα

Βασιλείου του Μεγάλου 32, Ρουφ
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Mezze Athens

Μητροπόλεως 12-14, Αθήνα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ρακί Μεζέ

Πλ. Αγίας Ειρήνης 10, Αθήνα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Jenny's rooftop

ξεν. «Sofitel Athens Airport», 9ος όροφος, Σπάτα
  • Εστιατόρια

Okra

Μητροπόλεως 82, Μοναστηράκι
  • Εστιατόρια

Polpo

Τζoν Κένεντι 6, Αγ. Ιωάννης Ρέντης
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Μαρτίνης

Πατησίων 298, Πατήσια
  • Εστιατόρια

Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς (Το)

Λέκκα 22, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Tavernier

Ελπίδος 24, Νέα Κηφισιά
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ελίν Γεύσεις

Πλ. Υμηττού 6, Υμηττός
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/11/2024

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.

8 γευστικές στάσεις στο Κολωνάκι

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στο Κολωνάκι συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, από ατμοσφαιρικά wine bars και κοσμοπολίτικα ψαροφαγικά στέκια, μέχρι μοντέρνα bistro και street food με δημιουργική υπογραφή.

Ο "Paleos" είναι αλλιώς

Αύρα από τα παλιά στον πεζόδρομο της Αδριανού φέρνει το καινούργιο αυτό μεζεδοπωλείο με τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τις προσεγμένες γεύσεις που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού.