Ο "Αορίτης" στην εποχή της ταβέρνας

Το εστιατόριο του Σήφη Μανουσέλη κρατά το όνομα αλλά προσεγγίζει πιο σφαιρικά πια τη γεύση της παράδοσης. Πάντοτε όμως, με την ίδια νοστιμιά.

Εκεί θα φας και θα πιεις μετά τον Μαραθώνιο

Φαγητό παραδοσιακό κι αληθινό, με ελάχιστους νεωτερισμούς. Και πάντοτε, με πολύ καλή πρώτη ύλη που δεν κρύβεται. Χώρος που παραμένει ζεστός, με λιγοστές προσθήκες και προσαρμογές. Ατμόσφαιρα πάντοτε οικεία. Συν τα ανοιχτόκαρδα τραπεζάκια στο μικρό πάρκο στο πλάι της Μιχαλακοπούλου και τον πεζόδρομο της Μαιάνδρου. Ο "Αορίτης" -το εστιατόριο των Σήφη Μανουσέλη, Βάιου Κορομηλά, Μπάμπη Καζάνα, Δημήτρη Ψυχογιού και Γιώργου Φουντουλάκη- ανανεώνεται ελαφρώς και κάνει στροφή σε ένα ευρύτερο φάσμα της παραδοσιακής γευστικής κουλτούρας, πραγματοποιώντας με τρόπο άμεσο και νόστιμο το rebranding του.

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 1
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 2
© Λεωνίδας Τούμπανος

Πατά στο οικουμενικά αποδεκτό κόνσεπτ της ταβέρνας -που η αλήθεια είναι πως τόσο πολύ λείπει από την Αθήνα, τουλάχιστον η πολύ καλή βερσιόν της- και ανοίγει την γκάμα της νοστιμιάς του πολύ πιο μακριά από την Κρήτη, με τη μεγαλόνησό όμως να έχει στίγμα στο μενού.

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 3
© Λεωνίδας Τούμπανος

Έτσι, στην κάρτα πια συναντάς και σταμναγκάθι με τριμμένη ντομάτα και κολοκυθάκια τηγανητά με αρωματικό γιαούρτι. Και ντολμαδάκια και ρεβιθάδα στη γάστρα. Και γιουβέτσι με μοσχάρι συν γραβιέρα Κρήτης και χοιρινή μπριζόλα από το Αγρίνιο. Και μπακαλιάρο με πράσινη σκορδαλιά και ψάρι ημέρας γιαχνί. Και χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι και τσιγεροσαρμάδες. Στα παραπάνω, προσθέτεις 2-3 πιάτα ημέρας και έχεις τη μεγάλη εικόνα. 

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 9
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 123
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 133
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ειδική μνεία αξίζουν -δίχως να είναι τα μόνα, αλλά πόσα να δοκιμάσεις σε μία και μόνο επίσκεψη;- ο σούπερ μουσακάς, στιβαρός και ταυτόχρονα ραφινάτος, και τα φανταστικά αρνίσια παϊδάκια που, προερχόμενα από μικρό ζώο, ξεχειλίζουν κρεάτινης νοστιμιάς, ψημένα μαεστρικά.

Σε περίπτωση που ανησύχησες από τη μη αναφορά του έως τώρα, θα βρεις και το περίφημο αντικριστό από τον πρότερο κρητικό βίο του μαγαζιού, κάθε Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι αλλά και κατόπιν παραγγελίας. 

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 7
© Λεωνίδας Τούμπανος

Πίνεις παγωμένη μπύρα, ωραία επιλεγμένα αποστάγματα και ελληνικά κρασιά, ενώ όπως κάθε ταβέρνα που σέβεται τον εαυτό της, ο "Αορίτης" σερβίρει και χύμα κρασί - με υπευθυνότητα και ορθή κρίση, έχει διαλεχτεί ένα Chardonnay από το Οινοποιείο Τρωιάνου.

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Δίνω έξτρα πόντους για το μπισκοτογλυκό ταψιού, που έρχεται στην καλύτερη εκδοχή που θα το βρεις ποτέ, οπουδήποτε. Αν δεν ψήνεσαι, υπάρχει ακόμη πάστα σεράνο και χειροποίητο γαλακτομπούρεκο. 

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 4
© Λεωνίδας Τούμπανος


Info

Μαιάνδρου 15, Αθήνα
Τηλ. 210 7255699
Ανοιχτά καθημερινά 13.00 - 01.00, Κυρ. 13.00 - 20.00

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Michelin 2024: ναι μεν, αλλά

Το περσινό κλίμα γενικευμένης ευφορίας έδωσε φέτος τη θέση του σε μια συγκρατημένη αισιοδοξία, με ένα μόνο καινούργιο αστέρι και ορισμένες ενδιαφέρουσες προσθήκες στις υπόλοιπες κατηγορίες του Κόκκινου Οδηγού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
23/12/2024

Τα νέα της Θεσσαλονίκης: Οι must διευθύνσεις για ιδανικό city break

Έτοιμη να βάλει σε νέα τροχιά την ταυτότητά της ως σύγχρονος μητροπολιτικός προορισμός τεσσάρων εποχών, η πόλη με την κινηματογραφικότερη προμενάδα των Βαλκανίων γαρνίρει τις κλασικές της αξίες με συναρπαστικές αφίξεις, έτοιμη να γίνει το city break-φετίχ μας για άλλον ένα χειμώνα.

Τι μας αφήνει το σύμπαν της γεύσης και του ποτού από το 2024

Μπαρ, φαγητά, τάσεις, εστιατόρια, βραβεύσεις, ποτά, πρόσωπα, απώλειες και οτιδήποτε άλλο θα θυμόμαστε από τη χρονιά που μας αφήνει.

Γιορτές με μοντέρνα καρπαθιώτικη αύρα στον "Κρίθαμο"

Τα αφοπλιστικά νόστιμα πιάτα με τις στιβαρές παραδοσιακές βάσεις και τον σύγχρονο αέρα και η αλέγκρα του ατμόσφαιρα είναι σοβαροί λόγοι για να κλείσεις τραπέζι τις γιορτές στο ξεχωριστό στέκι όπου η πληθωρική φιλοσοφία της αμερικανικής εστίασης συναντά την καρπαθιώτικη γευστική απλότητα.

Ένα από τα πιο εμβληματικά wine bars του κόσμου έρχεται στην Αθήνα για τα δεύτερα γενέθλια του Pharaoh

Το περίφημο οινικό σποτ της Βαρκελώνης, Bar Brutal, πιάνει Εξάρχεια στις 28 Δεκεμβρίου.

Το νέο εστιατόριο της Αίγλης σερβίρει γεύση μοντέρνας αστικής Αθήνας

Συστήνεται ως αθηναϊκή brasserie με all day πρόσημο και πολυσυλλεκτική γαστρονομική ταυτότητα, αυτό που κρύβει στην καρδιά της, όμως, η νέα Αίγλη, είναι η βαθιά επιθυμία της να γίνει ξανά "η Αίγλη μας", το στέκι μας, το νέο μας σαλόνι. Και τα πιάτα των Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου εξυπηρετούν ακριβώς αυτό.