Εστιατόρια της Αθήνας που νίκησαν το χρόνο

Σε μία πρωτεύουσα στην οποία έχουν αλλάξει πολλά, αν όχι τα πάντα, κάποια γευστικά σποτ είναι ακόμη εδώ.

Εστιατόρια της Αθήνας που νίκησαν το χρόνο

Λίγες ημέρες πριν, το εστιατόριο "Σπύρος και Βασίλης" έσβησε 50 κεράκια στην τούρτα της ζωής του. Ο μισός αιώνας λειτουργίας ίσως αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, ένα checkpoint για να χαρακτηριστεί υπό οποιαδήποτε έννοια ένα μέρος ιστορικό. 

Μερικά τέτοια επιμένουν έως και σήμερα, σε μία Αθήνα στην οποία έχουν αλλάξει πολλά, αν όχι τα πάντα. Βρίσκονται εκεί για να θυμίζουν την αξία του κλασικού και τη γοητεία του διαχρονικού. Τόσο, που ήδη θα έπρεπε να έχουν κινηθεί διαδικασίες από τις αρμόδιες αρχές -όποιες κι αν είναι αυτές- ώστε να χαρακτηριστούν μνημεία και να προστατευτούν, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε χώρες που σέβονται τη γαστρονομική τους ιστορία και το τουριστικό τους προϊόν. 

Με αφορμή όλα τα παραπάνω ακολουθεί μια λίστα με εστιατόρια που αντέχουν ακόμη στο χρόνο και εξακολουθούν με τα πιάτα και τη φυσιογνωμία τους να ηρεμούν τις ψυχές μας.

Τα εστιατόρια

"L' Abreuvoir"

Το κολωνακιώτικο ρεστοράν εισήγαγε την ιδέα της υψηλής γαστρονομίας στην Αθήνα -κέρδισε μάλιστα και Χρυσό Σκούφο, το 1997- και ξεκίνηση τη δράση του το 1965. Από πότε συνεχίζει απτόητο τον προβενσάλ και αστικό γαλλισμό του, με λινά, κολλαριστά τραπεζομάντιλα, επάργυρα κηροπήγια, cloches και χαρακτηριστική εσάνς στην κουζίνα.

Το εστιατόριο L' Abreuvoir στο Κολωνάκι 1

Το εστιατόριο L' Abreuvoir στο Κολωνάκι 3

Το εστιατόριο L' Abreuvoir στο Κολωνάκι 2

Steak tartare, σαλιγκάρια Βουργουνδίας, entrecotes, πάπια με πορτοκάλι και crepes Suzette δίνουν τον γευστικό τόνο, με το επαρκέστατο, τελετουργικό σέρβις και την εκτενή λίστα κρασιών να συμπληρώνουν την εικόνα. Στην κλασικά πολυτελή σάλα και απέναντι, στα φερ φορζε κάτω από τις μουριές, συναντά κανείς πιστούς όλων των ηλικιών.

"Βασίλαινας"

Κανένα άλλο ελληνικό εστιατόριο δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει σερβίρει στα τραπέζια του περισσότερες διασημότητες απ’ όλο τον πλανήτη, αλλά ούτε ότι το αγάπησαν τόσο καλλιτέχνες και διανοούμενοι.

Το εστιατόριο Βασίλαινας σε Πειραιά και Χίλτον 2

Το εστιατόριο Βασίλαινας σε Πειραιά και Χίλτον 1

Εισήγαγε την ιδέα του menu degustation και σήμερα -πλέον σε νέο σημείο και στυλ- κερδίζει Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, ενώ παίζει σε άριστη σχέση ποιότητας-τιμής. Η ιστορία του ξεκίνησε το 1920 στον Πειραιά, σήμερα βρίσκεις τον "Βασίλαινα" στο αθηναϊκό κέντρο και τη σκιά του πρώην Χίλτον.

"Blue Pine"

Από το 1961 μέχρι σήμερα, το all time classic εστιατόριο της Κηφισιάς βασίζει τη διαχρονικότητά του σε κλασικά γαλλικά πιάτα, αβρό σέρβις και ρετρό αίσθηση. Ξεκίνησε τη διαδρομή του ως steak house, αλλά στα 90s ο Σωτήρης Κώτσης, που ήταν προηγουμένως με τον αδερφό του Αλέξη στο "Abreuvoir", το άλλαξε δίνοντάς του το γνωστό γαλλικό γευστικό χρώμα, το οποίο υλοποιείται με βατραχοπόδαρα, σαλιγκάρια Μπουργκινιόν, φουαγκρά, καφέ ντε Παρί, σουφλέ Γκραν Μαρνιέ. 

"Μαγεμένος Αυλός"

Το εστιατόριο Μαγεμένος Αυλός στο Παγκράτι

Από το 1961 μέχρι σήμερα, ο "Μαγεμένος Αυλός"συνεχίζει να αποτελεί εμβληματικό σημείο στην πλατεία Προκόπων, με ολοζώντανες τις αναμνήσεις του Μάνου Χατζιδάκι και της φοβερής παρέας των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών που απαθανατίζονται στην περίφημη τοιχογραφία του. Έχει την αύρα cafe literaire, που η ορχήστρα βιολιών του πάει όσο και το φοντί και το φιλέτο Κοζάκ.

"Δουράμπεης"

Το κοντέρ της ιστορίας έχει ξεκινήσει να γράφει από το 1932, για μία από τις πιο εμβληματικές διευθύνσεις για σοβαρή ψαροφαγία στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, ο "Δουράμπεης" συνεχίζει σταθερά στο δρόμο της ποιητικής θαλασσινής κουζίνας και φιλοξενίας.

Δουράμπεης 1

Δουράμπεης 2

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Ξυδάκης έγραψε το "Στου Δουράμπεη", που τραγουδάει ο Σωκράτης Μάλαμας. Το μαγαζί βέβαια έχει εκσυγχρονιστεί εδώ και μερικά χρόνια και η παλιά, απλή ταβέρνα έχει αποκτήσει το ντεκόρ ενός εστιατορίου του τώρα, εντάσσοντας κλασικά διαχρονικά στοιχεία. 

Διαβάστε Επίσης

"Σπύρος και Βασίλης"

Αγαπημένο στέκι επιφανών κατοίκων της Αθήνας ήδη από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του, το φθινόπωρο του 1974, πάντοτε στο ίδιο σημείο, στο Κολωνάκι. Έχει στην ούγια το πνεύμα των 70s και μία παλιομοδίτικη αλλά διαχρονική γαλλική κουζίνα, με σύμβολά της entrecote café de Paris, το κλασικό ταρτάρ, το σατομπριάν, τις κρέπες και το πατέ φουά γκρα, που γίνεται χειροποίητο πάντοτε. 

Το εστιατόριο Σπύρος και Βασίλης στο Κολωνάκι 3
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το εστιατόριο Σπύρος και Βασίλης στο Κολωνάκι 1
© Λεωνίδας Τούμπανος

"Ράτκα"

Εκ των κλασικότερων σποτ της αθηναϊκής ελίτ, η "Ράτκα" έκανε ντεμπούτο ως "Μονπαρνάς" σε μια αστική γειτονιά σαν το Κολωνάκι, τον Οκτώβριο του 1975. Ξεκίνησε ως μπαρ, πραγματοποιώντας μία μάλλον για την εποχή underground αρχή, καθώς βλέπεις τότε η μοντέρνα ιντελιγκέντσια της πόλης σύχναζε ακόμη σε ζαχαροπλαστεία (και έτρωγε πάστες).

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Ράτκα

Xάρητος 32, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Δουράμπεης

Ακτή Δηλαβέρη 29, Καστέλλα
  • Εστιατόρια

Abreuvoir (L’)

Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Blue Pine

Τσαλδάρη 37, Κηφισιά
  • Ethnic κουζίνες

Σπύρος και Βασίλης

Λάχητος 5, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Μαγεμένος Αυλός

Αμύντα 4, Πλ. Χατζιδάκι, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Βασίλαινας

Βρασίδα 13, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

4 γευστικές ανακαλύψεις στον Κεραμεικό

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στον Κεραμεικό περιλαμβάνει επιλογές από funky street food και μοντέρνα μπιστρό μέχρι πειραματικά εστιατόρια, προσφέροντας γευστικές εμπειρίες που ικανοποιούν όλες τις επιθυμίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/10/2024

Πληθωρικό και ανανεωμένο το "Μπαρ Μπεε Κιου", δένει στο Πασαλιμάνι

Το brand ανοίγει το πέμπτο του κατάστημα, φέρνοντας μια δόση ζουμερής αμερικανικής κουζίνας, αμέσως μετά το πρόσφατο rebranding.

4 γευστικές εμπειρίες στον Άλιμο: Από ιταλικές γεύσεις μέχρι παραδοσιακές παμπ

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στον Άλιμο περιλαμβάνει επιλογές από cozy all-day καφέ μέχρι παραδοσιακές παμπ, προσφέροντας γευστικές εμπειρίες για όλους.

Κι αν η φάση πάει στη Μεναίχμου;

Πώς ο δρόμος του Νέου Κόσμου εξελίσσεται σε μία δημοφιλή και cool πιάτσα.

Sense

Με έμπνευση από τα Ελευσίνια Μυστήρια, ο σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος ψηλαφεί γαστρονομικά την έννοια της μύησης, στην αχλή ενός θεαματικού, μυσταγωγικού πανοράματος που ξεκινά από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και απλώνεται μέχρι την Πύλη του Αδριανού.

Μποτρίνι-Παπαζαχαρίας αδελφοποιούνται δημιουργικά

Όταν τα κορυφαία δημιουργικά μυαλά στη γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας σφίγγουν τα χέρια ουσιαστικά.

4 γευστικά στέκια στη Νέα Φιλαδέλφεια που αξίζει να δοκιμάσεις

Ο οδηγός μας για τα μαγαζιά στη Νέα Φιλαδέλφεια αναδεικνύει την ποικιλία και τον ζωντανό χαρακτήρα της περιοχής, προσφέροντας επιλογές που καλύπτουν κάθε γούστο και προτίμηση.