5 σημεία για top κρουασάν στην Αθήνα

Αποθέωση της βουτυράτης ζύμης και των εθιστικών γεμισμάτων στις παρακάτω αθηναϊκές πινέζες.

Πού θα φας κρουασάν στην Αθήνα

Γνώριζες ότι η προέλευση του κρουασάν δεν είναι ακριβώς γαλλική, όπως πιστεύεται ευρέως, αλλά αυστριακή; Και πως τα πρώτα κρουασάν -περίπου όπως τα γνωρίζουμε σήμερα- φτιάχτηκαν σαν έδεσμα εορτασμού της νίκης των Αυστριακών απέναντι στους Οθωμανούς, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Βιέννης, το 1683; Ούτε κι εγώ τα γνώριζα αλλά με μία μίνι ιντερνετική έρευνα, έμαθα τις παραπάνω πληροφορίες. Anyway, εκείνο που γνωρίζω πάντως με σιγουριά, είναι πως στα πέντε μέρη που ακολουθούν θα φας εθιστικά κρουασάν στην Αθήνα.

"Neropistolo"

Το Neropistolo προστέθηκε πριν περίπου 8 μήνες σε μία από τις πιο foodie γειτονιές της πρωτεύουσας, στήνοντας τραπεζάκια και προθήκες στην οδό Βουλής. H Γεωργιάννα Φοντριέ, σε συνεργασία με τον Kamel Saci, δουλεύουν τα όσα ξεφουρνίζονται.

Το νέο bakery Neropistolo στην οδό Βουλής_8

Γεύσεις βιενουαζερί και ψωμί αργής ωρίμανσης με προζύμι μαρτυρούν ένα πολύ ιδιαίτερο και φρέσκο fusion γαλλικού φούρνου, με αντίστοιχα σημεία του Λονδίνου και της Κοπεγχάγης, μαζί με ελληνικά στοιχεία. Τι απολαμβάνεις λοιπόν εδώ; Σίγουρα ένα από τα καλύτερα κρουασάν βουτύρου (έξτρα βουτυράτο) της Αθήνας αλλά και το αντίστοιχο με μιξ μαύρης σοκολάτας Valrhona και σοκολάτα gianduja γάλακτος, σε τέλεια πολυπλοκότητα και ισορροπία.

"Overoll"

Πίσω στον Νοέμβριο του 2020, το Overoll άνοιγε τις πόρτες του στον αριθμό 27 της Πραξιτέλους και μαζί με αυτές έναν κόσμο απόλαυσης για όλους όσοι λατρεύουν τα κρουασάν - βασικά, όχι μόνο γι' αυτούς.

Η τραγανή οπτική, τα μυρωδάτα υλικά και τα fluffy εδέσματα του "Overoll", που συστήθηκε ως η πρώτη αυθεντική croissanterie της πόλης, κατόρθωσαν να μαζέψουν ουρές φανατικών στην πόρτα του, που εν μέσω καραντίνας (της δεύτερης) έστελναν "6" στο 13033 για να βυθιστούν στο θαυμάσιο φύλλο και το πάντοτε ενδιαφέρον περιεχόμενο. Το σποτ που δημιούργησαν οι Άλκης Ζέρβας, Γιάννης Κίκιρας και Σπύρος Παππάς έγινε γρήγορα viral, για όλους τους σωστούς λόγους. 4 χρόνια μετά εξακολουθεί να κάνει σουξέ, έχοντας αποκτήσει αρκετά ακόμη σημεία στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη και τη Λευκωσία.

"Temps Perdu"

Πρόκειται για το πιο φρέσκο γαστρονομικό εγχείρημα -από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου έκανε την εμφάνισή του σε αστικό πεζόδρομο του Πειραιά- της κατηγορίας και συστήνεται ως ένα εργαστήριο ζύμης που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική. 

Το Temps Perdu στον Πειραιά 8
© Giagkos Papadopoulos

Προφανώς, ο πυρήνας της γεύσης εδώ αποτελείται από εκλεκτά υλικά, εποχιακά και τοπικά προϊόντα, που μεταφράζονται σε αφράτα κρουασάν αλλά και πιο ευφάνταστες γλυκές και αλμυρές προτάσεις, οι γεύσεις των οποίων συνδυάζουν παράδοση και καινοτομία. Η ζύμη και η γέμιση συνδυάζονται με αρμονία, σε σημείο που κάθε τι εξελίσσεται σε μία μια μικρή ξεχωριστή δημιουργία.

Διαβάστε Επίσης

"Fika"

Στη γειτονιά της Ακρόπολης συναντάς αυτό το μικροσκοπικό, φωτεινό και μίνιμαλ σποτ, με τις τεράστιες τζαμαρίες. Το σκανδιναβικής έμπνευσης Fika είναι ένα όμορφο σημείο για τον πρώτο καφέ της μέρας, που θα πλαισιώσεις με ένα φρεσκοψημένο, βουτυράτο χειροποίητο κρουασάν.

Στη βιτρίνα μπροστά από το ανοιχτό εργαστήριο φιγουράρουν γλυκές και αλμυρές προτάσεις: από κλασικό κρουασάν βουτύρου, με σοκολάτα, με κρέμα αμυγδάλου, κόκκινα φρούτα και κρέμα αμυγδάλου, ρολό κανέλας με ζύμη κρουασάν, με μήλο, ζαμπόν-τυρί-μπεσαμέλ, ακόμα και με κάρδαμο.

"Kora Bakery"

Το πολυσυζητημένο αρτοποιείο – βιενουαζερί στα ψηλά του Κολωνακίου είναι από τα πρώτα που καβάλησαν το κύμα της ψωμένιας επανάστασης στην πόλη και εξακολουθεί να δουλεύει όπως πάντα με λίγα και καλά. 

Τα κρουασάν στο Kora Bakery
@korabakery

Οι τρομερές σφολιάτες του στα κρουασάν, σοκολάτας και βουτύρου, φτιαγμένες με μεθόδους αργής ωρίμανσης τις κάνουν πολύ πιο εύπεπτες, παρασκευασμένες με εξαιρετικής ποιότητας γαλλικό βούτυρο και πρώτης ποιότητας πρώτες ύλες.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο "Αορίτης" στην εποχή της ταβέρνας

Το εστιατόριο του Σήφη Μανουσέλη κρατά το όνομα αλλά προσεγγίζει πιο σφαιρικά πια τη γεύση της παράδοσης. Πάντοτε όμως, με την ίδια νοστιμιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/10/2024

"Penthouse 21": Φροντισμένη κουζίνα και μοναδική θέα στα ψηλά του "President"

Το εμβληματικό αθηναϊκό τοπόσημο φρεσκάρει με ωραίο τρόπο τη γευστική του πρόταση και τη γαρνίρει με μία αφ' υψηλού οπτική της πόλης.

"Η ελιά είναι Delacroix": Μία διαφορετική γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον Αριστοτέλη Μέγκουλα

Ο βραβευμένος σεφ μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ελαιόλαδου, στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή.

Έξοδος σε ιταλικό εστιατόριο: Ένα αφιέρωμα στην ιταλική κουζίνα της Αθήνας και τα σημεία που πρέπει να δοκιμάσεις

Ιταλικό εστιατόριο, τρατορία ή πιτσαρία; Όπως κι αν το πεις, τα παρακάτω σημεία του αθηναϊκού χάρτη σερβίρουν τις γεύσεις της Ιταλίας στα καλύτερά τους.

Νέες γαστρονομικές περιπέτειες στο "ΒÓTOXE Athens"

Το club restaurant με την κοσμοπολίτικη αύρα που αποτέλεσε μια από τις πιο hot αθηναϊκές αφίξεις του 2024 υποδέχεται δυναμικά τη νέα σεζόν.

Είναι το "παιδικό φαγητό" η νέα haute cuisine; Και τι σχέση έχει με τους kidults, τους ενήλικες-παιδιά;

'Οταν η γαστρονομική σκηνή συναντά το μήνυμα της πολιτιστικής βιομηχανίας "μείνε παιδί για πάντα".

Πού τρώμε στη Γλυφάδα;

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στη Γλυφάδα περιλαμβάνει επιλογές που καλύπτουν κάθε γούστο, από μεξικάνικα στέκια και χαλαρά all-day spots μέχρι μοντέρνα μπιστρό και αγαπημένα burger joints.