Μποτρίνι-Παπαζαχαρίας αδελφοποιούνται δημιουργικά

Όταν τα κορυφαία δημιουργικά μυαλά στη γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας σφίγγουν τα χέρια ουσιαστικά.

Μποτρίνι-Παπαζαχαρίας

Θα μπορούσε να το αποκαλέσει κανείς και δείπνο της χρονιάς αυτή την Four-Hands Michelin Star συνάντηση του Γιώργου Παπαζαχαρία με τον Έκτορα Μποτρίνι στο "Selene" στη Σαντορίνη στο πλαίσιο της εξαιρετικής οινικής εκδήλωσης "Selene Vedema 2024" που διοργάνωσε ο Όμιλος Katikies και ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Οι δύο σεφ που τελευταία έχουν αναπτύξει δυνατή αλληλοεκτίμηση και φιλία μεταξύ τους έβαλαν στο ίδιο μενού μερικές από τα εμβληματικές  τους δημιουργίες, και το αποτέλεσμα ήταν ένα μοναδικό, άψογα συνδυασμένο βαλς ταιριαστών γεύσεων με ήρεμες και εκρηκτικές εναλλαγές.

Selene Vedema 2024

Το δέσιμό τους δε είναι τόσο δυνατό, που θα εκφραστεί με απρόσμενο τρόπο και στο "Delta" στην Αθήνα και στο "Etrusco" στη Κέρκυρα. Ρωτάω τον Μποτρίνι τι του αρέσει στην κουζίνα του Παπαζαχαρία. "Πρώτα απ΄ όλα μου αρέσει το αβάντ γκαρντ πνεύμα του. Είναι ατρόμητος, δεν φοβάται να τσαλακωθεί, κάνει πράγματα πολύ τεχνικά και αρκετές φορές πολύ εξτραβαγκάντ, καταλήγοντας σε μια κουζίνα αντικομφορμιστική. Μου αρέσει πολύ γιατί δουλεύει στο ίδιο πεδίο, με στοιχεία της φύσης ή παραστατικές μιμήσεις εντόμων, διατηρώντας σταθερή τη φιλοσοφία του. Είναι πολύ ωραίο να έχεις προσωπικότητα στη γαστρονομία, σήμερα που ο ένας αντιγράφει τον άλλο. Αν τον γνωρίσει από κοντά θα διαπιστώσεις ότι τα πιάτα του θυμίζουν τον εαυτό του παρ ότι δείχνουν ίσως το αντίθετο μερικές φορές. Τρως όμως ένα πιάτο και λες αυτό θα μπορούσε να είναι του Παπαζαχαρία".

Έκτορας Μποτρίνι

"Μας έφερε πολύ κοντά η αγάπη που του μετέδωσε για τη μαγειρική ο πατέρας του ο Etrusco" μου λέει ο Παπαζαχαρίας "αλλά και οι δυσκολίες που συνάντησε στην καριέρα του. Είναι πολύ διαφορετικός από την εικόνα που βγάζει η τηλεόραση, κολλήσαμε. Χρησιμοποιεί εύστοχα εξαιρετικές πρώτες ύλες εκφράζοντας μαγειρικά τις εικόνες που μαζεύει στα ταξίδια του, όπως λ.χ. τις kokotxa(σ.σ. τα σαγόνια του μπακαλιάρου που αρέσουν στους Βάσκους) που τις εντάσσει ωραία στο δικό του τσιγαρέλι. Δεν αντιγράφει".

Selene Vedema 2024

Που θα καταλήξει αυτό; "Θα ανταλλάξουμε πιάτα στα εστιατόριά μας" μου λένε χαμογελώντας και οι δύο. "Στο μενού του 'Etrusco' θα βάλω το λουλούδι την calla του Γιώργου με μια σάλτσα cacio e pepe" ∙ "του έχω ζητήσει όμως τα 3 αγαπημένα του υλικά  και του πατέρα του για να φτιάξω μ΄αυτά μια σπέσιαλ γέμιση που θα έχει άρωμα Έκτορα και Etrusco" συμπληρώνει ο Παπαζαχαρίας. "Μ' αρέσουν πολύ τα αλλαντικά του και του έχω ζητήσει να μας φτιάξει ‘nduja από τόνο και από χοιρινό, και μαζί με τα άλλα παστά του θα δημιουργήσουμε για το 'Delta' ένα πιάτο αφιερωμένο σ' αυτόν". 

Χειροκροτώντας την αβροφροσύνη τους, κάτι μου λέει ότι είναι έτοιμοι και για άλλα ωραία πράγματα μαζί.

Γιώργος Παπαζαχαρίας

ΥΓ: Σημειώνω επίσης ότι στη διάρκεια αυτού του πολύ σπέσιαλ event, τις σπεσιαλιτέ τους συνόδευσαν μεταξύ άλλων δύο πολύ ξεχωριστά κρασιά σαν τα St. John Amphora 2022 (κομψότατη, πυθαράτη, οξειδωτική φρεσκάδα) του οινοποιείου Βενετσάνου και το Nykteri 2013 του οινοποιείου Καραμολέγκου (υποδειγματική παλαίωση λευκού κρασιού έτσι που να θυμίζει Riesling και Vin Jaune).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Οι Έλληνες σεφ που ξεχώρισαν στα The Best Chef Awards 2024

Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Γιώργος Παπαζαχαρίας, Τάσος Μαντής και Δημήτρης Μουδιός βρέθηκαν ανάμεσα στους κορυφαίους, στη φετινή λίστα του διεθνή θεσμού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Terroirist: Στα οινικότερα του Χαλανδρίου

Εκλεκτά κρασιά από τον ντόπιο και διεθνή αμπελώνα, φινετσάτα πιάτα και χαλαρό ύφος, στο cool οινικό σημείο των ΒΠ.

IT+: Νέα τοποθεσία, νέο μενού, νέο πρόσωπο

Ένα φρέσκο στέκι προστίθεται στη Βουκουρεστίου, σαν συνέχεια του δημοφιλούς σποτ του Κολωνακίου.

Τα The World’s 50 Best Restaurants κάνουν dolce vita στο Τορίνο

Τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου επιστρέφουν στην Ευρώπη και επιλέγουν την κομψότατη πόλη του ιταλικού βορρά.

Στο "Ιώδιο" της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη απολαύσαμε κοσμοπολίτικη ψαροφαγία με δημιουργικό touch

Βρεθήκαμε στο talk of the town νέο εστιατόριο της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη κι εντυπωσιαστήκαμε όχι μόνο από τον ατμοσφαιρικό και κεφάτο, εξωστρεφή χώρο, αλλά και από την κουζίνα της πολυβραβευμένης σεφ, που στροφάρει δυνατά πριν κλείσει καλά - καλά εβδομάδα λειτουργίας.

Bagatelle Athens, προσεχώς στη Βουλιαγμένη

Μία νέα πρόταση έρχεται τον Νοέμβριο στην Astir Marina.

Η "Bottega Da Marco" ήρθε να φέρει αέρα αυθεντικής Ιταλίας στο Χαλάνδρι

Το νέο all day wine bar-restaurant του σεφ της ιταλικής Πρεσβείας Marco Serra στη hot πιάτσα του Χαλανδρίου, σε ταξιδεύει Ιταλία με φινέτσα και γνήσιες γεύσεις.