Μποτρίνι-Παπαζαχαρίας αδελφοποιούνται δημιουργικά

Όταν τα κορυφαία δημιουργικά μυαλά στη γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας σφίγγουν τα χέρια ουσιαστικά.

Μποτρίνι-Παπαζαχαρίας

Θα μπορούσε να το αποκαλέσει κανείς και δείπνο της χρονιάς αυτή την Four-Hands Michelin Star συνάντηση του Γιώργου Παπαζαχαρία με τον Έκτορα Μποτρίνι στο "Selene" στη Σαντορίνη στο πλαίσιο της εξαιρετικής οινικής εκδήλωσης "Selene Vedema 2024" που διοργάνωσε ο Όμιλος Katikies και ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Οι δύο σεφ που τελευταία έχουν αναπτύξει δυνατή αλληλοεκτίμηση και φιλία μεταξύ τους έβαλαν στο ίδιο μενού μερικές από τα εμβληματικές  τους δημιουργίες, και το αποτέλεσμα ήταν ένα μοναδικό, άψογα συνδυασμένο βαλς ταιριαστών γεύσεων με ήρεμες και εκρηκτικές εναλλαγές.

Selene Vedema 2024

Το δέσιμό τους δε είναι τόσο δυνατό, που θα εκφραστεί με απρόσμενο τρόπο και στο "Delta" στην Αθήνα και στο "Etrusco" στη Κέρκυρα. Ρωτάω τον Μποτρίνι τι του αρέσει στην κουζίνα του Παπαζαχαρία. "Πρώτα απ΄ όλα μου αρέσει το αβάντ γκαρντ πνεύμα του. Είναι ατρόμητος, δεν φοβάται να τσαλακωθεί, κάνει πράγματα πολύ τεχνικά και αρκετές φορές πολύ εξτραβαγκάντ, καταλήγοντας σε μια κουζίνα αντικομφορμιστική. Μου αρέσει πολύ γιατί δουλεύει στο ίδιο πεδίο, με στοιχεία της φύσης ή παραστατικές μιμήσεις εντόμων, διατηρώντας σταθερή τη φιλοσοφία του. Είναι πολύ ωραίο να έχεις προσωπικότητα στη γαστρονομία, σήμερα που ο ένας αντιγράφει τον άλλο. Αν τον γνωρίσει από κοντά θα διαπιστώσεις ότι τα πιάτα του θυμίζουν τον εαυτό του παρ ότι δείχνουν ίσως το αντίθετο μερικές φορές. Τρως όμως ένα πιάτο και λες αυτό θα μπορούσε να είναι του Παπαζαχαρία".

Έκτορας Μποτρίνι

"Μας έφερε πολύ κοντά η αγάπη που του μετέδωσε για τη μαγειρική ο πατέρας του ο Etrusco" μου λέει ο Παπαζαχαρίας "αλλά και οι δυσκολίες που συνάντησε στην καριέρα του. Είναι πολύ διαφορετικός από την εικόνα που βγάζει η τηλεόραση, κολλήσαμε. Χρησιμοποιεί εύστοχα εξαιρετικές πρώτες ύλες εκφράζοντας μαγειρικά τις εικόνες που μαζεύει στα ταξίδια του, όπως λ.χ. τις kokotxa(σ.σ. τα σαγόνια του μπακαλιάρου που αρέσουν στους Βάσκους) που τις εντάσσει ωραία στο δικό του τσιγαρέλι. Δεν αντιγράφει".

Selene Vedema 2024

Που θα καταλήξει αυτό; "Θα ανταλλάξουμε πιάτα στα εστιατόριά μας" μου λένε χαμογελώντας και οι δύο. "Στο μενού του 'Etrusco' θα βάλω το λουλούδι την calla του Γιώργου με μια σάλτσα cacio e pepe" ∙ "του έχω ζητήσει όμως τα 3 αγαπημένα του υλικά  και του πατέρα του για να φτιάξω μ΄αυτά μια σπέσιαλ γέμιση που θα έχει άρωμα Έκτορα και Etrusco" συμπληρώνει ο Παπαζαχαρίας. "Μ' αρέσουν πολύ τα αλλαντικά του και του έχω ζητήσει να μας φτιάξει ‘nduja από τόνο και από χοιρινό, και μαζί με τα άλλα παστά του θα δημιουργήσουμε για το 'Delta' ένα πιάτο αφιερωμένο σ' αυτόν". 

Χειροκροτώντας την αβροφροσύνη τους, κάτι μου λέει ότι είναι έτοιμοι και για άλλα ωραία πράγματα μαζί.

Γιώργος Παπαζαχαρίας

ΥΓ: Σημειώνω επίσης ότι στη διάρκεια αυτού του πολύ σπέσιαλ event, τις σπεσιαλιτέ τους συνόδευσαν μεταξύ άλλων δύο πολύ ξεχωριστά κρασιά σαν τα St. John Amphora 2022 (κομψότατη, πυθαράτη, οξειδωτική φρεσκάδα) του οινοποιείου Βενετσάνου και το Nykteri 2013 του οινοποιείου Καραμολέγκου (υποδειγματική παλαίωση λευκού κρασιού έτσι που να θυμίζει Riesling και Vin Jaune).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

4 γευστικές ανακαλύψεις στον Κεραμεικό

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στον Κεραμεικό περιλαμβάνει επιλογές από funky street food και μοντέρνα μπιστρό μέχρι πειραματικά εστιατόρια, προσφέροντας γευστικές εμπειρίες που ικανοποιούν όλες τις επιθυμίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/10/2024

Πληθωρικό και ανανεωμένο το "Μπαρ Μπεε Κιου", δένει στο Πασαλιμάνι

Το brand ανοίγει το πέμπτο του κατάστημα, φέρνοντας μια δόση ζουμερής αμερικανικής κουζίνας, αμέσως μετά το πρόσφατο rebranding.

4 γευστικές εμπειρίες στον Άλιμο: Από ιταλικές γεύσεις μέχρι παραδοσιακές παμπ

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στον Άλιμο περιλαμβάνει επιλογές από cozy all-day καφέ μέχρι παραδοσιακές παμπ, προσφέροντας γευστικές εμπειρίες για όλους.

Κι αν η φάση πάει στη Μεναίχμου;

Πώς ο δρόμος του Νέου Κόσμου εξελίσσεται σε μία δημοφιλή και cool πιάτσα.

Sense

Με έμπνευση από τα Ελευσίνια Μυστήρια, ο σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος ψηλαφεί γαστρονομικά την έννοια της μύησης, στην αχλή ενός θεαματικού, μυσταγωγικού πανοράματος που ξεκινά από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και απλώνεται μέχρι την Πύλη του Αδριανού.

4 γευστικά στέκια στη Νέα Φιλαδέλφεια που αξίζει να δοκιμάσεις

Ο οδηγός μας για τα μαγαζιά στη Νέα Φιλαδέλφεια αναδεικνύει την ποικιλία και τον ζωντανό χαρακτήρα της περιοχής, προσφέροντας επιλογές που καλύπτουν κάθε γούστο και προτίμηση.

Πού τρώει (σοβαρά) burgers η Αθήνα

Εκείνα ακριβώς τα μέρη που κάνουν την Αθήνα... Burger Fest, κάθε μέρα, σε μία updated λίστα.