Από cozy γειτονικά ταβερνάκια μέχρι μοντέρνα vegan στέκια, ακολουθούν πέντε προτάσεις εστιατορίων στα Εξάρχεια που αξίζει να επισκεφθείτε, με γεύσεις εμπνευσμένες από την ελληνική παράδοση και την τοπική κουλτούρα.
Άμα Λάχει
Περνώντας την αυλόπορτα και κατεβαίνοντας τα σκαλιά από την Καλλιδρομίου, σε τυλίγει η αύρα της πλακόστρωτης αυλής με τις λεμονιές, τις μπουκαμβίλιες και τα γεράνια. Το "Άμα Λάχει", το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο των Εξαρχείων, κρατάει χαρακτήρα "γειτονιάς" και τέμπο ελληνικό στην κουζίνα του. Στον κατάλογό του θα συναντήσετε πληθώρα από μεζεδάκια, κρεατικά και θαλασσινά.
Cookoomela Grill
Στo vegan σουβλατζίδικo του κέντρου, αντί για χοιρινά και κοτόπουλα, ψήνουν και τυλίγουν σε πίτα μανιτάρια. Πέρα από το γύρο μανιταριών σε δύο διαφορετικές εκδοχές, μπορείς να επιλέξεις και κεμπάπ από φακή, που συνδυάζεται με κρεμώδες τυρί φτιαγμένο από αμύγδαλο, σάλτσα ντομάτας και σαλάτα.
Pharaoh
Η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και οι κρητικές καταβολές του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη βρίσκουν στέγη σε έναν χώρο εμπνευσμένο από τα ταξίδια των Φώτη Βαλλάτου, Πέρυ Παναγιωτακόπουλου και Δημήτρη Πλατανιά, που συμπληρώνουν το κουαρτέτο των ιδιοκτητών, συνθέτοντας μια πρόταση εξόδου που αγαπήθηκε κεραυνοβόλα από το trend setting κοινό της πόλης. Εδώ η εξαιρετική πρώτη ύλη μαγειρεύεται αποκλειστικά με φωτιά (ξυλόφουρνος, μασίνα, σχάρα), και συνοδεύεται από μεγάλη γκάμα φυσικών κρασιών, ενώ τη μουσική επένδυση προσφέρουν εκλεκτικά DJ sets κυρίως με βινύλια. Το εστιατόριο έχει βραβευτεί με τη διάκριση Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Πρίγκιπας
Σουβλάκια με ονομασία προέλευσης, αλλά και προχωρημένες ντελικατέτσες με βορειοελλαδίτικη αναφορά σερβίρει το "προχώ" σουβλατζίδικο των Εξαρχείων, όπου βουβάλια Κερκίνης, κεμπάπια Φλώρινας και μαύροι χοίροι Τριχωνίδας, αλλά και πέστροφες Λούρου ή χέλια Τριχωνίδας τυλίγονται σε αφράτες πίτες ή έρχονται σε μερίδες με… πριγκιπική χάρη.
Talking Breads
Παίζει με το όνομα των Talking Heads, πάνω από την κουζίνα γράφει με κόκκινο νέον "Burning down the house", αλλά αντί για τον David Byrne, σε αυτό το streetfood στέκι που δημιούργησε ο Μανώλης Κωνιωτάκης, ο πρώην ιδιοκτήτης του "Freud Oriental", παρέα με τον σεφ Χρήστο Τάχια, τραγουδάει το… ζυμάρι. Σάντουιτς με χειροποίητο butterbread, μπέργκερ με επίσης χειροποίητο μπριός, σαλάτες και pizza rolls.
Δείτε όλες τις προτάσεις εστιατορίων στα Εξάρχεια στον οδηγό εστιατορίων του athinorama.gr.