Για την σεφ Marsia Taha Mohamed, το να προστατεύει τη βιοποικιλότητας της χώρας της, της Βολιβίας, είναι μια καθοριστική αποστολή όχι μόνο στη δουλειά αλλά και στη ζωή της. Ζώντας σε ένα μέρος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, νιώθε ιδιαίτερη ευθύνη στο να υποστηρίξει και να αναδείξει την παραγωγή, τη γη και τις κοινότητες που κατοικούν και εργάζονται σε αυτήν.
Μέχρι στιγμής, τα καταφέρνει περίφημα, αν αναλογιστεί κανείς πως πριν λίγες ημέρες βραβεύτηκε με το Latin America’s Best Female Chef Award 2024 από τον έγκριτο θεσμό των The World's 50 Best Restaurants.
H Marsia Taha Mohamed γεννήθηκε στη Βουλγαρία, από Παλαιστίνιο πατέρα και Βολιβιανή μητέρα αλλά μεγάλωσε στον τόπο καταγωγής της δεύτερης. Το 2021, αναδείχθηκε ως η Latin America’s Rising Star Female Chef, για να προσθέσει πρόσφατα και την προαναφερθείσα κατάκτηση στο βιογραφικό της.
Έχοντας 'τρέξει' από το 2013 ως επικεφαλής την κουζίνα του περίφημου "Gustu" στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Παζ, η Taha αποφάσισε πως ήρθε η ώρα για μία νέα πρόκληση. Έτσι, ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το "Arami" -και πάλι στη Λα Παζ- που θα είναι το πρώτο προσωπικό της εστιατόριο.
Θα είναι ένα γαστρονομικό σημείο που θα επικεντρώνεται στον Αμαζόνιο (που σημειωτέον, καλύπτει το 60% της χώρας) και θα αναδεικνύει μέσα από τα πιάτα αλλά και τη γενικότερη λειτουργία του την τεράστια ποικιλομορφία της Βολιβίας. Η σεφ συνεργάζεται για αυτό ήδη εδώ και καιρό με τοπικές κοινωνίες, πραγματοποιώντας τεράστιο όγκο έρευνας για συστατικά, προϊόντα και τεχνικές.
Το "Arami" θα ανοίξει στην ανερχόμενη γειτονιά Achumani, στα νότια προάστια της Λα Παζ και θα στεγάζεται στους χώρους ενός παλιού σπιτιού. Το dining room και η κουζίνα θα βρίσκονται στο ισόγειο, υπηρετώντας το κόνσεπτ του casual fine-dining, με τον πρώτο όροφο να είναι αφιερωμένος στο κρασί και τις 5 διαφορετικές οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.