Έχουν περάσει σχεδόν 5 χρόνια από τότε που το "Λοκάλι" συστήθηκε στο κοινό της Αθήνας ως μια pub α λα γκρεκ, δίνοντας νέα ζωή στο χώρο που κάποτε φιλοξενούσε την open air αίθουσα του "Cine Ψυρρή", και σ’ όλο αυτό το διάστημα αυτή η pub α λα γκρεκ ωρίμασε, μεγάλωσε, ανανεώθηκε, αλλά διατήρησε ατόφιες τις βασικότερες αρχές της: ένα στέκι ανοιχτόκαρδο, άμεσο, κατανοητό και φιλόξενο, που δεν αφορά μόνο τους πάμπολλους τουρίστες του Κέντρου, αλλά και τους κατοίκους αυτή της πόλης. Αυτούς τους τελευταίους σκοπεύει να προσέξει λίγο περισσότερο τώρα, με τον πολυβραβευμένο (συναπτά Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας για το "Sense" του ξενοδοχείου "Athens Was") σεφ Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο να επανέρχεται στην κεφαλή της κουζίνας του, πιάνοντας τον γευστικό μίτο από εκεί που τον είχε αφήσει 2 χρόνια πριν.
Έτσι, ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού δειλά – δειλά, αλλά ακόμη πιο εντατικά τώρα, στρέφει ξανά τη γεύση του "Λοκαλιού" σε ελληνικά τοπία, σχεδιάζοντας ένα νέο mezze concept που θα ξεδιπλώνεται σταδιακά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Εμείς σημειώνουμε τις μπρουσκέτες με Αθηναϊκή, το ψητό λάχανο με σταφίδες και πικάντικη κρέμα σελινόριζας, αλλά και τη σούπα Ηπειρώτικης κρεατόπιτας με γίδα και χωριάτικο φύλλο στα πιάτα που ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε, και αφήνουμε τον ίδιο τον σεφ να μας πει τα υπόλοιπα…
> Η αλλαγή θα είναι σαρωτική: από τα πιάτα και τη φιλοσοφία τους, μέχρι τα σκεύη και τις στολές. Φεύγουν πίτσες, burgers και hot dogs, και εστιάζουμε στην ελληνική γεύση, με νέα πιάτα, σχεδιασμένα ειδικά για το μενού αυτό, ή και κάποια που είχαμε αγαπήσει παλιότερα στο "Sense", αλλά σε πιο μίνιμαλ, κατανοητή εκδοχή – δεν θα υπάρχει, για παράδειγμα, πιάτο με περισσότερα από 3 στοιχεία το πολύ. Μένουμε πάντα, βέβαια, στην cool λογική που έχει το "Λοκάλι".
> Το concept θα είναι αυτό του ελληνικού μεζέ, αλλά πολύ περιποιημένου: θα έχουμε, για παράδειγμα, ημίπαστο σκουμπρί, αλλά με κρέμα φασολάδας. Σούπα γίδας, αλλά με χωριάτικη κρεατόπιτα. Χοιρινό στη σχάρα, αλλά με πρασοσέλινο και λεμονάτη σάλτσα. Κεμπαπάκια, αλλά από προβατίνα, με κρέμα ψητής ντομάτας, αρωματικό γιαούρτι και πίτες.
> Όλα τα πιάτα θα είναι σε sharing λογική, με πολύ αισθητό το ελληνικό στοιχείο στις γεύσεις – αυτό είναι και κομμάτι της μαγειρικής μου ταυτότητας, άλλωστε, δεν μπορώ να το αλλάξω – αλλά και πολύ μεγάλη έμφαση στην πρώτη ύλη.
> Οι μερίδες θα είναι μικρές και οι τιμές ανάλογες, σκοπός μας είναι δύο η τρία άτομα που θα έρθουν στο τραπέζι να μπορούν να να δοκιμάζουν έως και 6 πιάτα, χωρίς να νιώθουν βαριά, ούτε στο στομάχι ούτε στο πορτοφόλι.
> Φυσικά, η τηγανητές μπάμιες παραμένουν: είναι ένα πιάτο απόλυτα ταυτισμένο με το "Λοκάλι", και δεν θα μπορούσε να λείψει, όμως θα του κάνουμε ένα φρεσκάρισμα, οι μπάμιες θα είναι ακόμη πιο προσεγμένες σε προετοιμασία και στήσιμο, και θα συνοδεύονται από χειροποίητη πικάντικη κέτσαπ καρότου και σουσάμι.
> Θα κρατήσουμε επίσης και κάποια πιάτα πιο "τσιμπητά", όπως είναι δηλαδή οι τηγανητές μπάμιες, αλλά και τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια μας, ή οι κροκέτες μπακαλιάρου, που θα είναι ιδανικά για το άλλο μισό της εμπειρίας "Λοκάλι": τη μπάρα με τα πολύ προσεγμένα κοκτέιλ.