Τα νέα σουβλάκια της Αθήνας

Κλασικά, ρουστίκ, πρωτοποριακά. Τα φρέσκα σποτ που τιμούν το εθνικό street food.

Τα νέα σουβλάκια της Αθήνας © Λεωνίδας Τούμπανος

Αν ήμουν γνωστός κωμικός που συνηθίζει τα ατυχή λογοπαίγνια, θα έκανα λόγο για "σουβλακο-αφίξεις". Δε θα το κάνω. Θα σου πω μόνο πως παρακάτω θα βρεις μερικά νέα σουβλάκια της Αθήνας (ή πιο ορθά, σουβλατζίδικα) που έχουν κάτι να πουν και μπήκαν στις ζωές μας τους τελευταίους μήνες.

"Το Σουβλάκι της Πετμεζά"

Ξεκινάμε με την πιο πρόσφατη άφιξη που ακούσει στο όνομα "Το Σουβλάκι της Πετμεζά". Αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιούλιο, το εν λόγω σημείο στο Κουκάκι συστήνεται ως ένα κλασικού τύπου, παραδοσιακό σουβλατζίδικο, όπου τα πάντα είναι χειροποίητα, λιτά και εξόχως γευστικά.

Το σουβλατζίδικο Σουβλάκι της Πετμεζά στο Κουκάκι 3
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το σουβλατζίδικο Σουβλάκι της Πετμεζά στο Κουκάκι 2
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ο κρεάτινος με ελάχιστα μπαχαρικά χοιρινός γύρος (τόσο σε τυλιχτό όσο και σε μερίδα, συνοδευόμενος από γιαούρτι, ντομάτα, μαϊντανό και κρεμμύδι) αποτελεί ένα από τα best sellers, ποντάροντας στην ποιότητα της πρώτης ύλης - κάτι που επιβεβαιώνει το γεγονός πως εξαφανίζεται προτού καλά-καλά νυχτώσει. 

Το σουβλατζίδικο Σουβλάκι της Πετμεζά στο Κουκάκι 5
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το σουβλατζίδικο Σουβλάκι της Πετμεζά στο Κουκάκι 4
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ο γύρος δεν είναι το μόνο ατού, καθώς φιλοδοξίες πρωτοκαθεδρίας στις προτιμήσεις του κοινού εμφανίζει και το 'καθαρό' από μπαχαρικά, σαν patty burger, μπιφτέκι, το οποίο πηγαίνει όμορφα με τη σπιτική, πικάντικη κόκκινη σάλτσα. (Info: Πετμεζά 2, Κουκάκι, τηλ. 211 110 0893/ Ανοιχτά Τρ.-Σαβ. 14.00-22.00

"ΛόρδΑ"

Λίγο νωρίτερα... έπεσε "ΛόρδΑ" στα Εξάρχεια. Έτσι ακριβώς ονομάζεται η έτερη, νεοσύστατη σουβλακερί με την προχώ αισθητική άποψη και την ειδίκευση στα ζουμερά καλαμάκια. Τα τελευταία ξαπλώνουν στη σχάρα άμα τη παραγγελία και αποζημιώνουν απόλυτα όλους όσοι είναι διατεθειμένοι να περιμένουν να ψηθούν. 

Το σουβλατζίδικο Λόρδα στα Εξάρχεια 4
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το σουβλατζίδικο Λόρδα στα Εξάρχεια 2
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το σουβλατζίδικο Λόρδα στα Εξάρχεια 1
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το σουβλατζίδικο Λόρδα στα Εξάρχεια 3
© Λεωνίδας Τούμπανος

Top το μοσχαρίσιο, από κοντά το χοιρινό, δυνατό το κοτόπουλο (είτε από μπούτι είτε από στήθος). Για τους μύστες υπάρχει και η προβατίνα. (Info: Σπ. Τρικούπη 3, Εξάρχεια, τηλ. 210 3807277/ Ανοιχτά καθημερινά 12.30-01.30, Παρ. & Σαβ. έως 02.30)

Διαβάστε Επίσης

"Κάψα"

Προφανώς και έχεις ακούσει πολλά για το σουβλατζίδικο που άνοιξε τον Ιούνιο στο μικρό στενό της Σκουλενίου από την οικογένεια Πιτσιλή, τον Κωνσταντίνο Μπαμά και τον πολυβραβευμένο σεφ Χριστόφορο Πέσκια. Ζωγραφισμένη στο χέρι με κάρβουνο η ταμπέλα με το όνομα "Κάψα", αφήνει να φαίνεται από πίσω της η σούβλα του γύρου η οποία περιχαρακώνεται από διαφορετικά επίπεδα γεμάτα κάρβουνα.

Κάψα

Κάψα

Κάψα

Εδώ, δεν ψήνονται μονάχα τα καλαμάκια και τα κεμπάπ στα κάρβουνα αλλά και ο ίδιος ο γύρος. Πέρα από τον γύρο, στην "Κάψα" θα βρεις καλαμάκια κοτόπουλο και χοιρινό, αλλά και ζουμερό κεμπάμπ, να σερβίρονται σε τυλιχτά ή ως μερίδες. Όπως κάθε κλασικό σουβλατζίδικο που σέβεται τον εαυτό του θα βρεις διαφορετικές σος, με πρωταγωνιστές εδώ τα τζατζίκι, μαγιονέζα με κάρι, σος μουστάρδας, πικάντικη σάλτσα πράσινης πιπεριάς ή και ντομάτας, σος αβοκάντο και κρέμα φέτας. (Info: Πραξιτέλους 34 και Σκουλενίου, Αθήνα, τηλ. 210 3231366/ Ανοιχτά καθημερινά 12.30-00.30)

"Νικαράγουα"

Γαλαζοπράσινα παράθυρα, αίσθηση διαφορετική και όνομα που παραπέμπει ξεκάθαρα αλλού. Κι όμως η πειραιώτικη "Νικαράγουα" είναι ξεκάθαρα οικεία κι αυτό θα το αντιληφθείς από την πρώτη κιόλας δαγκωνιά στο έξοχο σουβλάκι της. Δε βάζει πατάτες στο τυλιχτό (και μπράβο της γι' αυτό), έχει όμως συννεφένια πίτα, μερακλίδικο χειροποίητο μπιφτέκι, αρμένικο σουτζούκι, σπιτικό τζατζίκι, σένια καυτερή σάλτσα και αρκετά αξιόλογο χοιρινό καλαμάκι. Σερβίρει από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. (Info: Οδ. Ανδρούτσου 149, Πειραιάς, τηλ. 213 0992200/ Ανοιχτά Τρ.-Παρ. 13.00-22.00, Σαβ. 12.30-18.00)

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.