Πώς αποτινάσσεις άραγε από πάνω σου δεκαετίες ολόκληρες χτισμένες πάνω στον μαζικό τουρισμό και τα πελώρια all inclusive ξενοδοχεία; Μαγικές θεραπείες δεν υπάρχουν ούτε καν σε αυτό ακόμα το Νησί του Ιπποκράτη, που κάνει παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια την προσπάθεια του να προσελκύσει και ένα άλλου είδους κοινό που ταξιδεύει αυτόνομα και αναζητά ξεχωριστές εμπειρίες από τις διακοπές του. Όπως συμβαίνει συνήθως, ο πυρήνας της ανανέωσης εντοπίζεται σε ορισμένα πολύ αξιόλογα καινούργια ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει τις πόρτες τους στη σύγχρονη όψη της φιλοξενίας, η οποία δίνει τη δέουσα προσοχή και στη γαστρονομική διάσταση της εμπειρίας. Την ίδια στιγμή δεν λείπουν οι αυτόνομες εστιατορικές προτάσεις που ποντάρουν στην επικαιροποίηση της παράδοσης και προβάλλουν την πρώτη ύλη και τις συνταγές του τόπου. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Κω ήταν αρκετά τα σημάδια αυτής της ανανέωσης και ξεχώρισα τρία εστιατόρια που βλέπουν με φρέσκια ματιά την εθνική μας κουζίνα, ελπίζοντας την επόμενη φορά να είναι ακόμα περισσότερα.
Broadway 14,5/20
Δεν έχει θέα ούτε θα το συναντήσεις τυχαία κάνοντας τη βόλτα σου, το εστιατόριο ωστόσο της οικογένειας Παπακωνσταντίνου που κρύβεται σε ένα off Broadway σημείο στην πόλη της Κω, πλησιάζει τα 35 χρόνια ιστορίας και παραμένει πολύ δημοφιλές σε ντόπιους και επισκέπτες. Στα χέρια πλέον της νεότερης γενιάς εξελίσσεται και αναβαθμίζεται διαρκώς, προκρίνοντας το ύφος μιας μοντέρνας ταβέρνας με λευκά τραπέζια και καρέκλες που απλώνονται στον εξωτερικό χώρο πλάι στον δρόμο και μια σάλα σε γκρι βιομηχανικό στιλ να συμπληρώνει την εικόνα. Επί της υποδοχής βρίσκεται ο Μάνος που διαλέγει επιπλέον ωραία κρασιά από τον τοπικό και όχι μόνο αμπελώνα, ενώ στην κουζίνα προΐσταται ο αδερφός του και ταλαντούχος σεφ Γιάννης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος συνεχίζει την γόνιμη περιπλάνησή του στα μονοπάτια της μοντέρνας ελληνικής γεύσης με ακόμα πιο σταθερό βηματισμό σε σύγκριση με την προ διετίας επίσκεψή μου στο εστιατόριο. Θα ξεχωρίσω δύο πιάτα που θεωρώ ότι αποτυπώνουν το μαγειρικό του στίγμα. Το ένα είναι η χαρακτηριστική του πια κώτικη ντοματοσαλάτα ή αλλιώς μια από τις καλύτερες του είδους που έχει το καλοκαίρι μέσα της, καθώς το εσωτερικό της ντομάτας έχει ψιλοκομμένο ντοματάκι, φράουλες και καρπούζι από την Κω τα οποία φτιάχνουν ωραίο σύνολο υφών μαζί με καραμελωμένο τοπικό κρασοτύρι, ενώ γύρω τους πέφτει νερό ντομάτας που καλμάρει τις εντάσεις ωσάν διαυγές κονσομέ. Το άλλο είναι τα γιουβαρλάκια του που περιχύνει με ένα εικονικό αυγολέμονο από κρέμα λάχανου, ξινόγαλα και καμένο βούτυρο, φανερώνοντας έτσι πως αγαπά να καρυκεύει συχνά πυκνά τα πιάτα του με το στοιχείο της έκπληξης.
Ανάμεσά τους τώρα, υπάρχουν κι άλλες προτάσεις που συνεχίζουν το όμορφο αυτό παιχνίδι που παντρεύει τις επιλεγμένες πρώτες ύλες, αρκετές μάλιστα από τον νεοσύστατο φορέα Kos Locally Grown, με τη φαντασία και τη δημιουργικότητα με fine comfort χαρακτήρα: η πράσινη πιπεριά που βάφεται κόκκινη με γλάσο πιπεριάς Φλωρίνης και γεμίζεται με κρέμα φέτας και φιστίκι θυμίζοντας μπουγιουρντί, το κοκοράκι με ντομάτα, φέτα και ούζο που έρχεται με την πέτσα του απολαυστικά καραμελωμένη, τα πολύ καλοφτιαγμένα χοιρινά μάγουλα με κρέμα καρότου, ρεβίθια, σιναπόσπορο και κρεμμύδια που σαν σύνολο δημιουργούν την αίσθηση ενός περίπου στιφάδο. Το λεοντόψαρο ήρθε με μια υπέρ του δέοντος υδαρή μπερμπλάν εσπεριδοειδών που δεν κατάφερε να "ντύσει" επαρκώς το καινούργιο αυτό ψάρι που κυκλοφορεί εσχάτως στα νερά μας, όμως γρήγορα το ξέχασα γιατί κατέφτασαν στο τραπέζι πολύ καλά επιδόρπια με πρώτη και καλύτερη την κρέμα ελληνικού καφέ με σφουγγαράκια πραλίνας και ένα εξαιρετικό παγωτό θυμάρι να υπογραμμίζει τη γαλανόλευκη γεύση.
BROADWAY Μεγ. Αλεξάνδρου 36, Κως, 2242027052. Ωράριο λειτουργίας: Καθημ., μεσημ.-βρ., Δευτ. κλειστά. Τιμή: € 30 – 40 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.
Gelsomino Restaurant 14,5/20
Η κομψή σιλουέτα του ξενοδοχείου-φιγουρίνι κι ενθύμιο από την εποχή της Ιταλοκρατίας, "Albergo Gelsomino", προβάλλει στο τέρμα περίπου της τουριστικής περαντζάδας του λιμανιού δανείζοντας αίγλη και κλασική πολυτέλεια στο εστιατόριο του, που απλώνει τα όμορφα τραπέζια του με την περιποιημένη art de la table σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα. Αν και λειτουργεί από το πρωί, βρίσκω πως το σούρουπο και η νύχτα του ταιριάζουν πολύ περισσότερο, με τους απαλούς φωτισμούς, το κομψά ντυμένο προσωπικό με τις ασπρόμαυρες στολές και μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα κοσμοπολίτικης πολυτέλειας που συνομιλεί τόσο με το παρελθόν όσο και με το παρόν. Παραλαμβάνοντας πέρσι τη σκυτάλη από τον Παύλο Κυριάκη στην επιμέλεια της κουζίνας, τα ηνία κρατά πλέον ο βραβευμένος σεφ Γκίκας Ξενάκης που στρέφει τη γευστική πυξίδα προς την Ελλάδα με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο. Η περίφημη χορτόπιτα του που ξεχειλίζει πικάντικα και γήινα αρώματα αλλά και το κλασικό του ταρτάρ γιουβαρλάκι που εδώ παρουσιάζει σε εκδοχή χουνκιάρ μπεγιεντί είναι δύο εμβληματικά του πιάτα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Γύρω από αυτά, το κουβάρι ξετυλίγεται με ωραίες ιδέες όπως το φρέσκο ελληνικό καβούρι που στολίζεται με αφρό από τον ζωμό του, ενισχυμένο με λεμονόχορτο, πουρέ φινόκιο και ροδάκινο, κι είναι ένα πιάτο δροσιστικό, πιπεράτο αλλά και γλυκοφάγωτο χάρη στην έξυπνη προσθήκη του φρούτου. Το βερίκοκο χαρίζει με τη σειρά του καλοκαιρινή απόχρωση στην αλά crudo ημίπαστη ντάσκα με τραγανές νότες από κινόα και μάραθο, ενώ το καρπάτσιο κολοκυθιού με κρέμα από ψητές ντομάτες, σταφύλι τουρσί και ζελέ λαδολέμονου είναι συμπαθέστατο και καλοφτιαγμένο. Στα χειροποίητα ζυμαρικά με κιμά γαρίδας και ταρτάρ μπαρμπουνιού βρίσκω πως χρειάζεται δουλειά ως προς τις ισορροπίες διότι ο πρώτος είναι λίγος και το δεύτερο χάνεται μέσα στη σύνθεση, αφήνοντας έτσι μονομερώς τον πρώτο λόγο στη μπισκ που αρωματίζεται με περγαμόντο. Αναθαρρώ δοκιμάζοντας τη σφυρίδα με κυδώνια, ταλιατέλες καρότου και μπερμπλάν λουίζας, αλλά και το μελωμένο αρνάκι με μελιτζάνα ιμάμ και καπνιστό γιαούρτι που αποδεικνύουν το καλό και αξιόπιστο χέρι του επικεφαλής σεφ Δήμου Πίτση. Ωραία γλυκά, σαν τη μους τσουρεκιού με σορμπέ κεράσι, σοκολάτα γάλακτος και κόκκινα φρούτα, καλοδιαλεγμένα κρασιά και σίγουρα ένα εστιατόριο για να ρεμβάσεις ατμόσφαιρα και βαθιά νοστιμιά.
GELSOMINO RESTAURANT Ξεν. "Albergo Gelsomino Hotel", Βασ. Γεωργίου 1, Κως
2242020200. Ωράριο λειτουργίας: Καθημ., από το πρωί. Τιμή: € 50 – 70 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πάρκινγκ: Ναι.
Mazi Mas by Theros 14,5/20
Το εντυπωσιακό "Theros All Suite Hotel" ρίχτηκε μόλις πέρσι στην αρένα της φιλοξενίας στην Κω, και φέτος απέκτησε μια ολοκαίνουργια πτέρυγα με ιδιαίτερα κομψές σουίτες που εναρμονίζονται με την boho chic και γήινη ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου. Σε αυτό το κομμάτι μεταφέρθηκε επίσης το "καλό" του εστιατόριο "Mazi Mas", προσφέροντας έτσι την ευκαιρία στον βραβευμένο consultant chef Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο να ξεδιπλώσει τη μοντέρνα ελληνική του σκέψη με ακόμα περισσότερη άνεση. Το βράδυ που το επισκέπτομαι περιτριγυρίζομαι από πολλά ζευγάρια σε ρομαντικό τετ α τετ (το ξενοδοχείο έχει adults only φιλοσοφία), μαθαίνω όμως πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που το προτιμούν για τις εξόδους τους χωρίς απαραίτητα να διαμένουν εδώ. Η θέα στη φωτισμένη πισίνα ευνοεί τη χαλάρωση, όσοι αγαπούν το σύγχρονο design θα αναγνωρίσουν επώνυμες υπογραφές στην επίπλωση και το μπαρ υποστηρίζει τη δράση με πολύ καλά κοκτέιλ, κλασικά και μη. Στο μενού του Χαραλαμπόπουλου, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω επισκέπτεται τακτικά το εστιατόριο και επιβλέπει την εξέλιξη του, η παράδοση υπογραμμίζει το σύνολο των πιάτων, όχι μόνο κατ’όνομα αλλά και στη βαθύτερη ουσία τους που είναι βεβαίως η γεύση. Είναι εκεί λ.χ. στην αποδόμηση του ντολμά σε μοσχαρίσιο ταρτάρ με αρωματισμένο ρύζι και κρέμα από αμπελόφυλλο, προβάλλει ευδιάκριτα την έμπνευση της από τις γαρίδες Μικρολίμανο στο κρουστό ταρτάρ γαρίδας με κρέμα φέτας και αφρό από μπισκ, αλλά και προικίζει το παραδοσιακό μας μπριάμ με τη φινέτσα μιας εικονικής ντομάτας με φέτα και παγωτό ελαιολάδου.
Αυτή η λογική των "δανείων" συνεχίζεται στα κυρίως, καθώς ο chef de cuisine Χάρης Ρεΐσης στέλνει στο τραπέζι τρυφερό μπακαλιάρο mi cuit σε αιθέριο όσο και μεστό ζωμό από πλακί, αρνάκι-σκέτο λουκούμι με ακόμα πιο νόστιμη λαχανίδα καμμένη στη σχάρα, αλλά και εξαιρετικό χοιρινό με πλιγούρι και κύμινο, ένα τυπικό πιάτο της Κω που με κερδίζει με τη γευστική του δύναμη. Κατόπιν τούτου, τα χειροποίητα κανελόνι που γεμίζονται με κερκυραϊκή παστιτσάδα δείχνουν μοιραία εκτός κλίματος και, αν μη τι άλλο, το σπετσερικό τους πρέπει να αποκτήσει πικάντικη τσαχπινιά γιατί είναι άτονο. Η κρέμα χαμομηλιού με κραμπλ αμυγδάλου και η μους σοκολάτας με θυμάρι και κόκκινα φρούτα γράφουν ωραίο γλυκό φινάλε, όντας επιδόρπια δροσιστικά κι ανάλαφρα.
MAZI MAS BY THEROS Ξεν. "Theros All Suite Hotel", Λάμπη, 2242440300. Ωράριο λειτουργίας: Καθημ., βρ. Τιμή: € 40 – 60 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πάρκινγκ: Ναι.
Οι επισκέψεις του κριτικού στα εστιατόρια έγιναν από 4 έως 7/9.
Φωτό ανοίγματος: "Broadway"