"Dominicale": Θαλασσινό τραπέζι σε βενετσιάνικο σκηνικό και το Ιόνιο στο πιάτο

Στο Αργάσι της Ζακύνθου, πάνω στο κύμα και στη σκιά ενός βενετσιάνικου πύργου, εκεί που το μεγαλόπρεπο μεσογειακό τοπίο συναντά το λαμπρό ζακυνθινό παρελθόν, το Dominicale αποτελεί προορισμό για εκλεκτή ψαροφαγία.

Dominicale Ζάκυνθος

Tέρμα διαδρομής σου δείχνει το gps, προορισμός το εστιατόριο "Dominicale", στο Αργάσι της Ζακύνθου. Βγαίνεις, και μπροστά σου ορθώνεται ένας παραμυθένιος βενετσιάνικος πύργος του 15ου αιώνα σε γλυκιά ώχρα, με ζεματίστρες και περίτεχνα σκαλίσματα, λουσμένος εκείνη την ώρα στον ήλιο του δειλινού. Λίγο χαμηλότερα, το μικρό εκκλησάκι του πύργου με το κουκλίστικο καμπαναριό γίνεται μέρος του θεατρικού σκηνικού, μαζί με την ιστορική ενετική κρήνη, τη λεγόμενη και "κρήνη του Σολωμού", γιατί στον πύργο σύχναζε ο Διονύσιος Σολωμός κι αγαπούσε να γράφει ποιήματα στη γωνιά της, κάτω από μια μουριά. Και για να ολοκληρωθεί η ιστορία, μαθαίνεις ότι αυτός ο πύργος-αγρέπαυλη του βενετσιάνου ευγενούς Δομενεγίνη φιλοξενούσε τις κρυφές συνεδριάσεις των τοπικών μελών της Φιλικής Εταιρείας. Ακριβώς δίπλα, το "Dominicale" μοιάζει κομμάτι του αναγεννησιακού αρχιτεκτονικού συνόλου, καθώς είναι χτισμένο στον ρυθμό των ντομινικάλε, των παλιών ζακυνθινών αρχοντικών που υποδηλώνει τ’ όνομά του. Μεγαλοπρεπές, με μια σειρά από πέτρινες καμάρες και νοσταλγικά χρώματα βενετσιάνικης ώχρας.  

Dominicale Ζάκυνθος

Υπερυψωμένη, ατελείωτη αυλή κάτω από τ΄αστέρια, λίγα δέντρα στο μέτωπο της θάλασσας και διάσπαρτα στο γκαζόν τα τραπέζια με τα λινά sous plats. Στα δυτικά, τα φώτα της πόλης της Ζακύνθου τρεμοπαίζουν στο μούχρωμα του δειλινού κι ένας σαξοφωνίστας έχει ήδη ξεδιπλώσει τις πρώτες νότες του. Η όλη εικόνα ξεφεύγει από κλασικό ελληνικό τοπίο, σε ταξιδεύει σε κλασάτη Μεσόγειο, έχει έναν αέρα από cοstiera amalfitana. Μια αίσθηση που τονίζεται, όταν ο écailler φέρνει στο πλάι σου το τραπεζάκι με τα στρείδια, τ΄ανοίγει επιδέξια και σου τα σερβίρει μ΄ ένα ποτήρι σαμπάνια γι αρχή -δεν τα παραλείπεις, ακόμα και για τη φάση!

Dominicale Ζάκυνθος

Έχεις ήδη φάει με τα μάτια τη λαχταριστή βιτρίνα με τα ψάρια και τα θαλασσινά στο έμπα του εστιατορίου, ρίχνοντας κλεφτά μια ματιά στις εντυπωσιακά λουσάτες εσωτερικές αίθουσες. Η έμφαση στην ολόφρεσκη θαλασσινή πρώτη ύλη είναι εμφανής. 

Dominicale Ζάκυνθος

Η κουζίνα του "Dominicale" κινείται μεταξύ κλασάτης κλασικής ψαροφαγίας και μιας σειράς από πιάτα ελληνικού ρεπερτορίου, δοσμένα με δημιουργική διάθεση από τον έμπειρο σεφ Δημοσθένη Ντάνο. Θα διαλέξεις ό,τι αγαπάς από τη βιτρίνα για σχάρα ή τηγάνι ή θα επιλέξεις ψάρια μαγειρευτά από το μενού, όπως με σάλτσα μπουρδέτο ή με ραβιόλι άγριων χόρτων και σαλτσα αγριομάραθου. Γαρίδες, καλαμάρι και όστρακα βρίσκουν θέση στη μακαρονάδα θαλασσινών με bisque καραβίδας, που είναι και το signature πιάτο του εστιατορίου.  

Dominicale Ζάκυνθος

Αρχίζοντας από τα ωμά, το βελούδινο crudo από μαγιάτικο Ιονίου μέσα σε ζωμό ώριμης ντομάτας με καυτερή πιπεριά, χόρτα σχάρας και καπνιστό χέλι, αναδύει umami φρεσκάδα, μαζί με διακριτικές καπνιστές νότες. Το λαστιχωτό τηγανητό καλαμάρι θα έρθει επάνω σε μια κρέμα από μπριάμ κι ένα πικάντικο ταρτάρ ντομάτας-κάπαρης, σε μια σύνθεση που φωνάζει "ελληνικό καλοκαίρι". Ο ζακυνθινός αστακός είναι άψογα ψημένος, έχει βαθιά νόστιμη σάρκα και ο Ντάνος τον σερβίρει έξυπνα, χωρίς να τον μπλέκει μέσα στο κριθαρότο αγριομάραθου που τον συνοδεύει, ώστε να χαρείς ατόφια τη γεύση του. Μια στείρα μαγειρεύτηκε à la minute σε μπιάνκο και ήρθε με ολοζώντανη τη νόστιμη σάρκα της και ωραίο ζωμό, αν και πιο διακριτικό στην ένταση σκόρδου-λεμονιού απ’ όσο αναζητά η συνταγή. Αλλά η μαστοριά στη σχάρα φάνηκε ιδιαίτερα στη "δύσκολη" σκορπίνα, που διαλέξαμε για ψήσιμο και ήρθε ολόσωστη και ζουμερή. 

Dominicale Ζάκυνθος

Η λίστα κρασιών του "Dominicale" εστιάζει στον ζακυνθινό και ευρύτερα στον ελληνικό αμπελώνα, αλλά υπάρχει και συνέχεια στο walk in κελάρι, όπου διατηρείται μια μικρή συλλογή φιαλών από τον διεθνή αμπελώνα, με έμφαση στα νεοκοσμίτικα, καθώς και μια σειρά από ελληνικές παλαιωμένες φιάλες με ενδιαφέρον. 

Dominicale Ζάκυνθος

Στην κουβέντα μας, η ιδιοκτήτρια και πανταχού παρούσα Νίκη Πλέσσα θα μας πει ότι το εστιατόριο έχει στηθεί με πολλή αγάπη, μεράκι και φροντίδα από την οικογένειά της, πράγμα που φαίνεται, άλλωστε: από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μέχρι την κουζίνα και την παραμικρή λεπτομέρεια, όλα δείχνουν ότι στο "Dominicale" έχει δοθεί ψυχή. Με κορυφαία ατού το αξεπέραστο περιβάλλον και την ατμόσφαιρα, το γεύμα στο Dominicale αποτελεί μια εμπειρία στη Ζάκυνθο, που θα ήθελες να επαναληφθεί.  

"Dominicale", Αργάσι Ζακύνθου, τηλ. 2695042817, dominicale.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Είναι το Dry Martini το ιδανικό κοκτέιλ για φαγητό;

Το ένδοξο κοκτέιλ με τη μοναδική ιστορία και το μοναδικό σεξ απήλ, είναι μετρ της one drink αρμονίας με τις πιο διαφορετικές γεύσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
07/08/2024

Bungalow 7

Το εντυπωσιακά κοσμοπολίτικο beach bar restaurant στα Αστέρια της Γλυφάδας του Ομίλου Παπαθεοχάρη έχει μοδάτη αύρα, κομψό ντεκόρ και προσεγμένη κουζίνα από τον βραβευμένο Ντίνο Φωτεινάκη.

Χρήστος Σιδηρόπουλος: Γνωριμία με τον σεφ του νέου fine dining εστιατορίου "Agora" στη Σύμη

Ο 30χρονος ταλαντούχος σεφ του ολοκαίνουριου εστιατορίου στο boutique ξενοδοχείο "The Old Market" στο νησί των τριών Χαρίτων συστήνεται στο "α" μέσα από τις εμπειρίες και τη μαγειρική του φιλοσοφία.

Το "Nobelhart & Schmutzig" στο Βερολίνο είναι γροθιά στο παγκόσμιο γαστρονομικό κατεστημένο

Το μανιφέστο του εστιατορίου που δημιούργησαν οι Billy Wagner και Micha Schäfer στο Βερολίνο αποτελεί λόγο σύγκρισης της εξόδου για φαγητό με την προσφυγή στις κάλπες.

Ceviche, φυσικά κρασιά και tuna steak στα κάρβουνα: Το wine bistro "Salina" είναι από μόνο του λόγος για εκδρομή στο Βραχάτι

Γεύσεις με εντάσεις, σε μοντέρνο στιλ αλλά πάντα με παραδοσιακές επιρροές ταιριάζουν άψογα με orange wines και κρασιά που έχουν ζυμωθεί σε αμφορείς.

Tο "Pepe Rosso" στο Λουτράκι φέρνει την Ιταλία στο τραπέζι μας με την ομορφότερη θέα στον Κορινθιακό

Το φιλόξενο spot στην παραλία του Λουτρακίου έχει γίνει στέκι για αυθεντικές ιταλικές μακαρονάδες, risotti, πίτσες και όχι μόνο. Σκέφτεσαι ιδανικότερο συνδυασμό για γευστική κοντινή απόδραση;

Οι κορυφαίες γαστροδιευθύνσεις στη Ζάκυνθο: το νησί της πολπέτας, της φριτούρας και της αλιάδας έχει κάτι για όλους!

Η γαστρονομική άνθιση στο φιόρο του Λεβάντε καλά κρατεί, κι αυτά τα εστιατόρια είναι τα ιδανικότερα σημεία για να τη γευτείτε.