Από τη στιγμή του τελευταίου serving του εμβληματικού εστιατορίου "elBulli" -ένα fondue στις 30 Ιουλίου του 2011- ολόκληρος ο γαστρονομικός κόσμος παρακολουθεί κάθε βήμα του Ferran Adrià. Ο 62χρονος Καταλανός μάγιστρος της γεύσης είναι δίχως αμφιβολία ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της ιστορίας για τον εν λόγω χώρο, απολύτως δικαιολογημένα. Για την ακρίβεια δεν είναι υπερβολή να πούμε πως για το σύμπαν της γαστρονομίας υπάρχουν δύο εποχές: Η πριν και η μετά τον Ferran Adrià, καθώς ήταν εκείνος που ενέπνευσε μία ολόκληρη γενιά μαγείρων να τολμήσει -και τελικά να εφεύρει- καινούριες και πρωτοποριακές τεχνικές.
Το 2019, ο Adrià ανακοίνωνε επίσημα τη δημιουργία ενός χώρου έκφρασης και πειραματισμού για όλους εκείνους που αγαπούν το καλό φαγητό και ο οποίος θα λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά, ως αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου project του "elBulli Foundation", που είχε ήδη αρχίσει να τρέχει από τον Φεβρουάριο του 2013. 'Πήρα την απόφαση να κλείσω το el Bulli γιατί ξεπέρασε κάθε όριο που μπορούσε να πιάσει. Κάθε ταβάνι που μπορούσε να ακουμπήσει. Το elBulli δεν είναι απλά ένα εστιατόριο. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος' είχε πει μεταξύ άλλων ο Adrià κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Estrella Damm Gastronomy Congress, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τον Ιούνιο του 2018.
Εδώ και λίγο καιρό, ένα σημαντικό μέρος του κόνσεπτ που είχε στο μυαλό του ο Ferran Adrià -και το οποίο μοιάζει να μη σταματά ποτέ- απέκτησε υπόσταση: Το μουσείο "elBulli 1846" είναι γεγονός.
Κι εγένετο "elBulli 1846"
Πρόκειται για τα πρώτο εστιατόριο στον πλανήτη που μετατρέπεται σε μουσείο, με τον μοναδικό αυτό χώρο να δημιουργείται για να λειτουργήσει ως ένα μέρος που θα διαφυλάξει την κληρονομιά του "el Bulli", την προώθηση της καινοτόμου νοοτροπίας του, την ανάπτυξη ποιοτικού περιεχομένου για εκπαίδευση και elf-learning στον τομέα του fine dining.
Στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον του Cala Montjoi εντός του φυσικού πάρκου Cap de Creus, έξω από την πόλη Ρόζες -κοντά στη Χιρόνα, στη βορειοανατολική Ισπανία- το "elBulli 1846" (που πήρε το όνομά του από το πέντε φορές βραβευμένο ως καλύτερο του πλανήτη εστιατόριο από τα The World’s 50 Best Restaurants και τη χρονολογία γέννησης του θρυλικού Γάλλου σεφ Auguste Escoffier) καταλαμβάνει μία έκταση 4.000 τμ. και λειτουργεί ήδη από την περασμένη Πρωτομαγιά - προς το παρόν έχει γίνει γνωστό πως θα δέχεται επισκέπτες μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου 2024.
Μέσα από 70 installations καλλιτεχνικής, εννοιολογικής και οπτικοακουστικής φύσης, το μουσείο παρέχει στον επισκέπτη όλους τους απαραίτητους πόρους αλλά και τα ερεθίσματα να κατανοήσει την εξέλιξη και τη σημασία του "elBulli". Εξηγείται επίσης, μέσω πολλών από τα έργα του ιδρύματος, ο λόγος για τον οποίο εξακολουθεί να υφίσταται και πώς καταφέρνει όχι μόνο να τιμήσει το παρελθόν του, αλλά να κοιτάξει στο μέλλον και να συνεχίσει να γράφει ιστορία, με τον τρόπο του.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.