Το εστιατόριο-μύθος που έγινε μουσείο

O Ferran Adrià παρουσιάζει έναν χώρο που αντικατοπτρίζει τη γνώση, την καινοτομία και την ιστορία του εμβληματικού εστιατορίου «elBulli».

'elBulli': Το εστιατόριο-μύθος που έγινε μουσείο

Από τη στιγμή του τελευταίου serving του εμβληματικού εστιατορίου "elBulli" -ένα fondue στις 30 Ιουλίου του 2011- ολόκληρος ο γαστρονομικός κόσμος παρακολουθεί κάθε βήμα του Ferran Adrià. Ο 62χρονος Καταλανός μάγιστρος της γεύσης είναι δίχως αμφιβολία ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της ιστορίας για τον εν λόγω χώρο, απολύτως δικαιολογημένα. Για την ακρίβεια δεν είναι υπερβολή να πούμε πως για το σύμπαν της γαστρονομίας υπάρχουν δύο εποχές: Η πριν και η μετά τον Ferran Adrià, καθώς ήταν εκείνος που ενέπνευσε μία ολόκληρη γενιά μαγείρων να τολμήσει -και τελικά να εφεύρει- καινούριες και πρωτοποριακές τεχνικές. 

Το μουσείο του Φεράν Αντριά elBulli 1846 10

Το 2019, ο Adrià ανακοίνωνε επίσημα τη δημιουργία ενός χώρου έκφρασης και πειραματισμού για όλους εκείνους που αγαπούν το καλό φαγητό και ο οποίος θα λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά, ως αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου project του "elBulli Foundation", που είχε ήδη αρχίσει να τρέχει από τον Φεβρουάριο του 2013. 'Πήρα την απόφαση να κλείσω το el Bulli γιατί ξεπέρασε κάθε όριο που μπορούσε να πιάσει. Κάθε ταβάνι που μπορούσε να ακουμπήσει. Το elBulli δεν είναι απλά ένα εστιατόριο. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος' είχε πει μεταξύ άλλων ο Adrià κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Estrella Damm Gastronomy Congress, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τον Ιούνιο του 2018. 

Το μουσείο του Φεράν Αντριά elBulli 1846 4

Το μουσείο του Φεράν Αντριά elBulli 1846 8

Εδώ και λίγο καιρό, ένα σημαντικό μέρος του κόνσεπτ που είχε στο μυαλό του ο Ferran Adrià -και το οποίο μοιάζει να μη σταματά ποτέ- απέκτησε υπόσταση: Το μουσείο "elBulli 1846" είναι γεγονός.

Κι εγένετο "elBulli 1846"

Πρόκειται για τα πρώτο εστιατόριο στον πλανήτη που μετατρέπεται σε μουσείο, με τον μοναδικό αυτό χώρο να δημιουργείται για να λειτουργήσει ως ένα μέρος που θα διαφυλάξει την κληρονομιά του "el Bulli", την προώθηση της καινοτόμου νοοτροπίας του, την ανάπτυξη ποιοτικού περιεχομένου για εκπαίδευση και elf-learning στον τομέα του fine dining.

Το μουσείο του Φεράν Αντριά elBulli 1846 7

Το μουσείο του Φεράν Αντριά elBulli 1846 9

Το μουσείο του Φεράν Αντριά elBulli 1846 6

Στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον του Cala Montjoi εντός του φυσικού πάρκου Cap de Creus, έξω από την πόλη Ρόζες -κοντά στη Χιρόνα, στη βορειοανατολική Ισπανία- το "elBulli 1846" (που πήρε το όνομά του από το πέντε φορές βραβευμένο ως καλύτερο του πλανήτη εστιατόριο από τα The World’s 50 Best Restaurants και τη χρονολογία γέννησης του θρυλικού Γάλλου σεφ Auguste Escoffier) καταλαμβάνει μία έκταση 4.000 τμ. και λειτουργεί ήδη από την περασμένη Πρωτομαγιά - προς το παρόν έχει γίνει γνωστό πως θα δέχεται επισκέπτες μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου 2024.

Το μουσείο του Φεράν Αντριά elBulli 1846 1

Το μουσείο του Φεράν Αντριά elBulli 1846 2

Το μουσείο του Φεράν Αντριά elBulli 1846 5

Μέσα από 70 installations καλλιτεχνικής, εννοιολογικής και οπτικοακουστικής φύσης, το μουσείο παρέχει στον επισκέπτη όλους τους απαραίτητους πόρους αλλά και τα ερεθίσματα να κατανοήσει την εξέλιξη και τη σημασία του "elBulli". Εξηγείται επίσης, μέσω πολλών από τα έργα του ιδρύματος, ο λόγος για τον οποίο εξακολουθεί να υφίσταται και πώς καταφέρνει όχι μόνο να τιμήσει το παρελθόν του, αλλά να κοιτάξει στο μέλλον και να συνεχίσει να γράφει ιστορία, με τον τρόπο του.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.