"Mountain": Βουνό και θάλασσα στις... φλόγες στο πολυσυζητημένο εστιατόριο του Λονδίνου

Το εστιατόριο του σεφ Tomos Parry και της ομάδας πίσω από το φημισμένο «Brat», στην καρδιά του Σόχο, εμπνέεται από τον γοητευτικό χορό της φλόγας, συνδυάζοντας ισότιμα γη και θάλασσα.

MOUNTAIN

Το μαγείρεμα στην ανοιχτή φωτιά είναι από τις μεγαλύτερες εστιατορικές τάσεις διεθνώς και μία από τις πιο αξιόλογες σχετικά πρόσφατες αφίξεις στο Λονδίνο, το "Mountain" στο Σόχο, υποκύπτει στη ρουστίκ γοητεία της. Οι θάλασσες και τα βουνά του ουαλικού τοπίου καθοδηγούν τη μαγειρική πυξίδα του σεφ Tomos Parry, που εμπνέεται από αναμνήσεις μακρόσυρτων γευμάτων με BBQ σε αμπελώνες φίλων και περιηγήσεις σε πολυσύχναστες ιχθυαγορές με μπουκιές φουλ του ιωδίου, αλλά και εμπειρίες με χορταστικά κοκκινιστά οστρακοειδή και πλούσια μοσχαρίσια γλυκάδια σε τοπικές ταβέρνες.

Στο μενού τον τόνο δίνει η νοοτροπία "στο έδαφος (ή τη θάλασσα) το πρωί, στη σχάρα το βράδυ", ως κατευθυντήρια αρχή

Το "Mountain" είναι, στην ουσία, ένα εκφραστικό μαγειρικό αφήγημα που προέκυψε από αγαπημένα γεύματα του σεφ Tomos στα ταξίδια του ανά την Ισπανία. Η βασική δομή κάθε κεφαλαίου του δεν είναι άλλη από την άριστη πρώτη ύλη που εξασφαλίζει, έχοντας χτίσει μακροχρόνιες σχέσεις με τους ψαράδες και τους αγρότες της Ουαλίας και της Κορνουάλης. Εκεί ποντάρει ο σεφ, που θεωρείται από τα πιο λαμπρά μαγειρικά εγχώρια μυαλά, για να χτίσει τη φήμη ενός ακόμα μπεστ σέλερ, μετά το "Brat", και φαίνεται μέχρι στιγμής να το πετυχαίνει, αφού και τα δύο εστιατόρια έχουν κερδίσει τη δική τους θέση στον αστερισμό των Michelin με ένα αστέρι έκαστο.

MOUNTAIN

MOUNTAIN

Ένα κτίριο του 1911 με αρχετυπική δόμηση από κόκκινο τούβλο στεγάζει το "Mountain", ενώ στον μίνιμαλ διακοσμητικής λογικής εσωτερικό χώρο, τα μεγάλα παράθυρα, ο πάγκος-μπαρ από ξύλο αγγλικής φτελιάς και η κουζίνα με θέα στη "δράση" της ανοιχτής φωτιάς συνάδουν με το σύνολο της φιλοσοφίας του σεφ.

Το "Mountain" είναι, στην ουσία, ένα εκφραστικό μαγειρικό αφήγημα που προέκυψε από αγαπημένα γεύματα του σεφ Tomos στα ταξίδια του ανά την Ισπανία

Στο μενού τον τόνο δίνει η νοοτροπία "στο έδαφος (ή τη θάλασσα) το πρωί, στη σχάρα το βράδυ", ως κατευθυντήρια αρχή για πιάτα όπως η τσιπούρα που σερβίρεται ολόκληρη, χωρισμένη και ψημένη στην plancha, αρνίσια παϊδάκια στα κάρβουνα και ένα αρωματικό κοκκινιστό με ολόκληρο αστακό Anglesey Caldereta, που χρειάζεται ένα διήμερο προετοιμασίας και εξελίχτηκε σε πρόταση-υπογραφή του Parry. Η ομάδα ψήνει ensaimadas και ψωμιά στους ξυλόφουρνους, φτιάχνει φρέσκα τυριά από βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα από αγελάδες και πρόβατα που τρέφονται σε βοσκότοπους στην Κάμπρια, ενώ η επικεφαλής κρεοπώλης Sophie Cumber ωριμάζει μοσχαρίσια φιλέτα από μικρές αυτόχθονες φυλές και κάθε μέρα η κουζίνα επιλέγει ένα μείγμα κοπών από διαφορετικές ηλικίες για τη σχάρα ή το plancha. Η λίστα κρασιών αφέθηκε στα χέρια της επικεφαλής του τμήματος κρασιού Martina Larnach και στη Holly Willcocks, που παρουσιάζουν παλαιότερες σοδειές από λιγότερο γνωστούς παραγωγούς. Στον κάτω όροφο, ο Parry παίζει με ακόμα μία δυναμική τάση που τελευταία παίρνει τα πάνω της, αυτή των listening bars, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν κλασικά κοκτέιλ, ακούγοντας μουσικές από βινίλια, ενώ παρακολουθούν τους σεφ να μαγειρεύουν σε έναν μεγάλο ξυλόφουρνο που ψήνει γλυκά ensaimadas και τάρτες αμυγδάλου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Δοκιμάσαμε τις φίνες μεσογειακές γεύσεις του "Captain’s House"

Στο κεντρικό εστιατόριο του "Grand Resort Lagonisi", η θαλασσινή βίστα από το deck που σχεδόν αγγίζει το νερό, είναι μόνο το ορεκτικό των γαστριμαργικών απολαύσεων που παρουσιάζει ο σεφ Χρύσανθος Μανωλόπουλος, συνδυάζοντας δημιουργική φινέτσα και μοντέρνα μαγειρική άποψη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
16/07/2024