"Λεύκες": Η αυλή της γεύσης

Λεύκες © Λεωνίδας Τούμπανος

Σχεδόν 30 χρόνια πέρασαν από τότε που πρωτάνοιξαν τις πόρτες τους οι "Λεύκες", ένα από τα πιο γευστικά σημεία αναφοράς στην Αθήνα. Παιδί του αεικίνητου σεφ Τάσου Ντούμα, το εστιατόριο που αγαπά την ελληνική κουζίνα μεταφράζοντάς τη δημιουργικά και με σεβασμό στην καλή πρώτη ύλη, διαθέτει μία από τις ομορφότερες αυλές της πόλης και τους θερινούς μήνες είναι σκέτη απόλαυση. Οι δροσερές πρασινάδες γύρω από τα τραπέζια σε κάνουν να ξεχνάς προς στιγμήν ότι βρίσκεσαι ακριβώς δίπλα στην πολύβουη Γαλατσίου, ενώ αν επιλέξεις τη χαλαρή και ατμοσφαιρική σάλα που φρεσκάρεται διακοσμητικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα περάσεις μια εξίσου όμορφη βραδιά. 

Λεύκες
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ο σεφ, με την εξαιρετική αισθητική που τον χαρακτηρίζει, φροντίζει να μεταφέρει τόσο στην κουζίνα όσο και ευρύτερα στο χώρο του εστιατορίου τις εμπνεύσεις που αποκομίζει από τα ταξίδια του. Διατηρώντας σταθερά ελληνικό γευστικό πρόσημο, φρεσκάρει γνώριμες σπεσιαλιτέ και εκφράζει έτσι τις μαγειρικές του ανησυχίες σε πιάτα άλλοτε πιο παραδοσιακά, άλλοτε μπολιασμένα με μοντέρνες λεπτομέρειες και διεθνείς πινελιές. Στις "Λεύκες", "η παράδοση ντύνεται με τα ρούχα της εξέλιξης", λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Το μότο του διαβάζεται ευκρινώς στο μενού του, όπου ξεχωρίζουν προτάσεις όπως το χαλούμι τυλιχτό σε αμπελόφυλλα με αφρό λεμονιού, τα κεφτεδάκια προβατίνας σε ζωμό βοτάνων και το σιγομαγειρεμένο χοιρινό με πουρέ καλαμπόκι. 

Λεύκες
© Λεωνίδας Τούμπανος

Πυθαγόρα 1 & Λεωφ. Γαλατσίου 100, Γαλάτσι, 2102924458, 
FB: Λεύκες, IG: lefkes_athens

Περισσότερες πληροφορίες

Λεύκες

Πυθαγόρα 1 & Λεωφ. Γαλατσίου 100, Γαλάτσι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πού βγαίνουμε πριν και μετά το Ηρώδειο;

Παλιά και νέα στέκια γύρω από το εμβληματικό αθηναϊκό τοπόσημο, για να επεκτείνεις την εμπειρία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
03/07/2024

"Wood": Premium κρεοφαγία στην αυλή

Με ανοιχτόκαρδη φροντισμένη αυλή και υψηλών προδιαγραφών γαστρονομικές προτάσεις, το κρεοφαγικό στέκι στην Κηφισιά αποτελεί γευστικό σημείο αναφοράς της περιοχής.

Στο Buba, για ένα εξωτικά spicy καλοκαίρι

Μίνι αποδράσεις στη μικρή Ταϊλάνδη της Κηφισιάς, κατά την πιο ανέμελη εποχή του έτους.

Φινετσάτο, Ζωηρό ή Πολύπλοκο? Ιδού τα 3 μονοποικιλιακά κρασιά από Boutari Wineries

Είναι οι 3 αγαπημένες ελληνικές ποικιλίες που συστήνουν τα 3 μονοποικιλιακά κρασιά από Boutari Wineries για κάθε στιγμή της ημέρας.

Ο Γιώργος Πλατινός υποδέχεται τον Arnaud Bignon στο Zillers Pastry Bar

Κάτι ενδιαφέρον ετοιμάζεται απόψε στην Παλαιολόγου Βενιζέλου.

H ταβέρνα του Κουτσονικολιά είναι μια κιβωτός τοπικής νοστιμιάς

Κανονικά, όποιος θέλει να λέγεται ταβερνιάρης κι εστιάτορας στην Κύπρο, θα έπρεπε να περνάει από υποχρεωτική μαθητεία στην κουζίνα ενός από τους πιο πολύτιμους καλοφαγικούς θησαυρούς της Μεγαλονήσου, που κρατά ζωντανή τη γευστική μνήμη της κατεχώμενης Κερύνειας μέσα από πιάτα με μεγάλη ιστορία και αυθεντική νοστιμιά.