Η άλλη ανάγνωση της λίστας των The World’s 50 Best Restaurants

Κι αν η φάση έχει αρχίσει να γίνεται προβλέψιμη;

Η άλλη ανάγνωση της λίστας των The World’s 50 Best Restaurants © Disfrutar Bcn

'Έχουν περάσει μόλις μερικές ημέρες από τη στιγμή που έγινε γνωστή η περίφημη λίστα των The World’s 50 Best Restaurants 2024, με το δημοφιλή θεσμό και την 22η έκδοσή του να ανακοινώνει στο Λας Βέγκας, εκείνα τα εστιατόρια που κινούν τα νήματα του γαστρονομικού σύμπαντος για το τρέχον έτος. Κι ενώ η πλειοψηφία των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων με την όλη περίσταση συγχαίρουν και συγχαίρονται, έρχεται το Grub Street του New York Magazine να καταθέσει μία εντελώς διαφορετική ματιά στο γεγονός. 

'The World’s 50 Best Restaurants List Is Broken'

Αυτός ακριβώς είναι ο γλαφυρός τίτλος του άρθρου, που υπογράφει ο food editor του New York Magazine, Alan Sytsma. Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για "μια λίστα που κάποτε συνήθιζε να είναι μία ενδιαφέρουσα αντιπαραβολή στον οδηγό Michelin, στον αυστηρό κόσμο του κοστοβόρου fine dining".

Σύμφωνα με τον Sytsma τα πάντα άλλαξαν όταν το Noma αναδείχθηκε νο.1, στη λίστα του 2021. 'Ηταν η περίσταση που διαφοροποίησε την κουλτούρα του παγκόσμιου γαστροτουρισμού και αναστάτωσε τις παραδοσιακές νόρμες, την πατροπαράδοτη ιεραρχία του εστιατορικού γίγνεσθαι. Τόσο, που οι εκπρόσωποι του voting panel (περίπου 650 άτομα από κάθε σημείο του κόσμου) άρχισαν να αναζητούν επίμονα το κάτι διαφορετικό, το ιντριγκαδόρικο, συχνά αγνοώντας το πόσο νόστιμο είναι κάτι ή πόσο αληθινά επιδραστικό.

Το έκαναν όμως με τρόπο που δημιουργεί μοτίβα. Πχ, ο φετινός νικητής, το Disfrutar από την Βαρκελώνη, βρέθηκε στο νο.2 της περσινής λίστας και στο νο.3 της προπέρσινης. Η αξιολόγηση και η κατάταξη κινδυνεύουν να γίνουν προβλέψιμες. Για να μην αναφέρουμε εστιάτορες/σεφ - προβοκάτορες, που απλά τρολάρουν τα τελευταία χρόνια ή δείχνουν να οδεύουν προς τα εκεί, αλλά να 'αγιοποιούνται' από αμφιλεγόμενους foodies με δικαίωμα ψήφου.

Είναι γεγονός πως τα The World’s 50 Best Restaurants αναζητούν κάθε φορά ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα: Την καινοτομία. Τους πρωτοπόρους. Αλλά αυτό φαίνεται συχνά να γίνεται... at all costs, που θα έγραφε και ο φίλτατος κ. Sytsma, με αποτέλεσμα να χάνεται η πραγματική ουσία του θέματος. Πόσο οικουμενικά αποδεκτό μπορεί να είναι για παράδειγμα κάτι που κάνει ένας πολύ συγκεκριμένος σεφ, με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο και πολύ συγκεκριμένα υλικά, σε μία συγκεκριμένη γωνιά του πλανήτη, αν δεν έχει οικουμενικό αντίκτυπο και ανοίγει ουσιαστικούς, νέους δρόμους; Τροφή για σκέψη.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια