Είναι κάτι παραπάνω από γνωστό πως η Κρήτη αποτελεί από μόνη της ένα ξεχωριστό γευστικό σύμπαν. Ο ανατολικότερος νομός της είναι από την πλευρά του ένας από εκείνους τους ιδιαίτερους μικρόκοσμους που συνθέτουν το sui generis γαστρονομικό προφίλ του νησιού. Πήραμε πρόσφατα μία αρκετά αντιπροσωπευτική γεύση και προτείνουμε ανεπιφύλακτα εστιατόρια και ταβέρνες στο Λασίθι, σαν τα παρακάτω.
Bacchus @Minos Beach Art Hotel, 'Αγιος Νικόλαος
Xαλαρή ατμόσφαιρα κάτω από το ξύλινο σκέπαστρο με θέα στους περιποιημένους κήπους του Minos Beach, κι ένα μενού με πιάτα-εκπλήξεις, ελληνικών αποχρώσεων. Η σεφ Πόπη Κουρκουτάκη εμπνέεται κυρίως από την κουζίνα του τόπου της και δημιουργεί εντυπωσιακά σε γεύση και εμφάνιση πιάτα, όπως ο κεφτές από ξινόχοντρο γεμιστός με κατσικάκι τσιγαριαστό ή τα χειροποίητα σιουφιχτά με κωλοχτύπα και μπισκ αστακού. Ενδιαφέροντα επιδόρπια και πολύ καλή λίστα κρασιών.
Dionysos @Εlounda Beach Hotel & Villas, Ελούντα
Απλωμένες ροτόντες με λινά τραπεζομάντηλα κάτω από τα δέντρα, φόντο το λευκό εκκλησάκι και οι πέτρινες καμάρες, σ΄ένα σκηνικό που εκπέμπει ρομαντισμό με κοσμοπολίτικη εσάνς. Απόλυτα ταιριαστή στο περιβάλλον η κουζίνα του βραβευμένου Albert Hazma, με ευφάνταστα, φινετσάτα πιάτα και εκλεκτά υλικά σε άψογες παρασκευές, που συχνά ενσωματώνουν ένα ενδιαφέρον απωανατολίτικο touch. Άψογο σέρβις στο επίπεδο του χώρου και εκλεκτό wine pairing από την πλούσια κάβα του καταξιωμένου ξενοδοχείου.
Ferryman, Ελούντα
Τραπέζια πάνω στο κύμα, με θέα το λιμανάκι και τον κόλπο της Ελούντας κι απέναντι η ανοιχτή κουζίνα του Ferryman, με τις κατσαρόλες να σιγοβράζουν πάνω στις παραστιές και τα φρέσκα κηπευτικά στα καλάθια.
Ο Ferryman Άκης Σφυρογιαννάκης επιλέγει εκλεκτά τοπικά υλικά από δικούς του παραγωγούς και η ομάδα της κουζίνας μαγειρεύει γεύσεις ατόφιας παράδοσης της ανατολικής Κρήτης, όπως ο τράγος με ντομάτα και φρέσκα φασολάκια στην παραστιά, το μελωμένο κατσικάκι με χειροποίητες μακαρούνες, το ψάρι ημέρας με άγρια χόρτα στον ξυλόφουρνο. Το γαλακτομπούρεκο ψημένο στον ξυλόφουρνο με παγωμένο κατσικίσιο γιαούρτι θα κλείσει επάξια μια κρητική γευστική πανδαισία.
La Bouillabaisse @Minos Beach Art Hotel, 'Αγιος Νικόλαος
Ανανεωμένο φέτος το βραδινό εστιατόριο του Minos Beach Art Hotel, που σερβίρει από την ανακαινισμένη και ανανεωμένη κουζίνα του στη σαγηνευτική βεράντα, με amusebouche την όμορφη θέα στον κόλπο του Μιραμπέλου. Ο έμπειρος σεφ Κυριάκος Μυλωνάς παρουσιάζει μία κάρτα σύγχρονη, με αρκετά στοιχεία ελληνικότητας και νόστιμες προτάσεις όπως το καρέ αρνιού με κρούστα μυρωδικών και βερίκοκο, την καραβίδα με κρέμα σελινόριζας και το ριζότο με κόκκινες γαρίδες και αυγοτάραχο.
Αγία Παρασκευή, Ιεράπετρα
Μακριά από τον πολιτισμό έξω από την Ιεράπετρα σε ένα μικρό χωριό η Αγία Παρασκευή κάτω από τη σκιά των πλατάνων και ένα ποταμάκι να σκορπάει την κελαριστή μουσική του σερβίρει παραδοσιακή κουζίνα με γεύση. Απλά και χωρίς κοσμικότητες.
Ocean Restaurant @Daios Cove Luxury Resort & Villas, 'Αγιος Νικόλαος
Πάντοτε με high end αισθητική και ατμόσφαιρα σιωπηλής πολυτέλειας, το εστιατόριο του Daios Cove "τρέχει" υπό την ομάδα του Ducasse Conseil, που εμπνέεται από τη μεσογειακή γαστρονομική κουλτούρα. Οι σεφ Μάριος Πετράκης και Άγγελος Γενιατάκης εκτελούν με ακρίβεια, σε ένα μιξ τεχνικής και ποιοτικής πρώτης ύλης.
Piato, 'Αγιος Νικόλαος
Σε νέο σημείο εδώ και μερικούς μήνες και αισθητά ανανεωμένο το δημοφιλές εστιατόριο του Αγίου Νικολάου συνεχίζει να υπηρετεί τη σύγχρονη ελληνική γεύση με τονισμένο το κρητικό στοιχείο ως προς τις συνταγές και τα υλικά. Στην κουζίνα του, ο έμπειρος σεφ Αλέξανδρος Κιουσάμπας (για χρόνια στενός συνεργάτης του σπουδαίου Γιάννη Μπαξεβάνη). Έξτρα πόντοι για τη φροντισμένη και ολόδροση αυλή.
Old Mill @Elounda Mare Hotel, Ελούντα
Το κλασάτο εστιατόριο του Elounda Mare απλώνει τα τραπέζια του γύρω από την παλιά μυλόπετρα, σε μια δεντροσκέπαστη αυλή με θέα θάλασσα μέσα από τις φυλλωσιές και υπό τους ήχους του πιάνου. Στο μενού, κλασικές κρητικές γεύσεις αποκτούν πρόσθετο ενδιαφέρον με τη διακριτικά ανανεωτική ματιά του σεφ Σταύρου Κοκκινάκη, ενώ δεν λείπουν και πιο δημιουργικές προτάσεις, με ελληνικό άρωμα.
Χεράκι κουνελιού στη γάστρα με χαρουπόμελο και ανθότυρο, κρητική μακαρούνα αστακού με καραβίδα σωτέ, γαμοπίλαφο του σεφ με άγριο αρνάκι και στακοβούτυρο. Ο έμπειρος sommelier προτείνει wine pairing επιπέδου από μια κάβα ονομαστή για το επίπεδό της.
Pelagos Seaside Restaurant, Κουτσουνάρι
Με την παραλία του Κουτσουναρίου και την απεραντοσύνη του Λιβυκού πελάγους στο πιάτο, το ανοιχτόκαρδο, φωτεινό και εκλεπτυσμένο εστιατόριο των αδερφών Τζωρτζάκη αποτελεί προορισμό στη νοτιοανατολική Κρήτη. Ο σεφ Ανδρέας Ντούγιας προσεγγίζει δημιουργικά την κρητική και την ελληνική κουζίνα, με πιάτα που έχουν άγγιγμα μεσογειακό και σοβαρή επένδυση σε καλή πρώτη ύλη.
Taverna @Daios Cove Luxury Resort & Villas, 'Αγιος Νικόλαος
Στη βραβευμένη Taverna του, το Daios Cove καταθέτει τη δική του οπτική στην ελληνική κουζίνα, εμπλουτισμένη με τοπικά twists, υπό τον πολύ καλό σεφ Κωνσταντίνο Μάνδυλα. Κλασικές συνταγές ρετουσάρονται με μοντέρνα ματιά, σε ένα αποτέλεσμα που παντρεύει τεχνική και νοστιμιά. Καταπληκτική δουλειά και στα γλυκά από την εξαιρετικά ταλαντούχα pastry chef Μαργαρίτα Μάινα.
The Yacht Club @ Elounda Mare Hotel, Ελούντα
Η όμορφη βεράντα του Elounda Mare επιβλέπει αφ' υψηλού την παραλία του ξενοδοχείου και υποδέχεται τον επισκέπτη σε ένα άνετο και χαλαρό περιβάλλον. Στην κουζίνα του Yacht Club, ο σεφ Σταύρος Κοκκινάκης ακολουθεί μία μοντέρνα ελληνική μαγειρική φιλοσοφία, στην οποία επισυνάπτει αρκετές κρητικές πινελιές, πάντοτε με εκλεκτές πρώτες ύλες. Δοκιμάζεις οπωσδήποτε εξαιρετικό ξινόχοντρο με καραβίδες και σκιουφιχτά του Κρούστα με μοσχαρίσιο ταρτάρ και καλοκαιρινή τρούφα. Θαυμάσια οινική βοήθεια από τον σομελιέ Χαράλαμπο Παπαδάτο.
> Μπορείς να δεις ακόμη περισσότερα εστιατόρια της Κρήτης εδώ.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.