"Nōema": Μια μυκονιάτικη αυλή με ελληνική γεύση κι αυθεντική διασκέδαση

Στην πιο ατμοσφαιρική αυλή της Χώρας, οι ανεπανάληπτες γεύσεις του Αθηναγόρα Κωστάκου δένουν ιδανικά μ’ ένα παρεΐστικο περιβάλλον αυθόρμητης μυκονιάτικης διασκέδασης.

Noema

Κρυμμένο στον λαβύρινθο των στενών της Χώρας, ανάμεσα σε γραφικές αυλές κι ασβεστωμένα σκαλιά, το "Nōema" είναι μια όαση γεύσης κι αυθόρμητης διασκέδασης σ΄ένα σύγχρονο, στιλάτο χώρο, με ατμόσφαιρα που φέρνει κοντά το κοινό. Όλα συμβαίνουν σ’ αυτή την πανέμορφη αυλή με τους αιωνόβιους φοίνικες, τη wall to wall μπάρα, την ανοιχτή κουζίνα που παίζει με τις φωτιές, το πήγαιν’ έλα των σερβιτόρων με τις στολές του Mario Schwab που θυμίζουν ράσα, τους organic house ήχους και τα συχνά live, σ’ ένα ταίριασμα ελληνικής joie de vivre και κοσμοπολιτισμού, μοναδικό στο κυκλαδίτικο νησί. 

Στο επίκεντρο, όπως και στο κέντρο του τραπεζιού, οι εγκάρδιες ελληνικές γεύσεις του Αθηναγόρα Κωστάκου ενώνουν τις παρέες γύρω από πιάτα για μοίρασμα, για γευστικά ταξίδια στο Αιγαίο. Με τα λόγια του, "το 'Nōema' είναι μια σύγχρονη κυκλαδίτικη αυλή με φαγητό κατανοητό και ειλικρινές, του χθες και του σήμερα. Δεν έχει φιοριτούρες -και δεν τις χρειάζεται. Εκφράζει την εμμονή μου για την ελληνική κουζίνα, που τη λατρεύω όπως είναι, χωρίς εγωισμό ή τη δική μου δημιουργικότητα…".

Noema

Απλότητα κι αυθορμητισμός, σεβασμός στη φύση, εποχιακή πρώτη ύλη από τοπικούς παραγωγούς οριοθετούν την κουζίνα του βραβευμένου σεφ, που εκτελεί με κέφι και συνέπεια η μπριγάδα του head chef Πάνου Τσίκα. Διαχρονικές γεύσεις της παράδοσης δουλεμένες τόσο-όσο με την ανεπανάληπτη ματιά του Αθηναγόρα, τολμηροί συνδυασμοί, αντιθέσεις, μυρωδιές της κυκλαδίτικης φύσης στο πιάτο, comfort νοστιμιά. 

Noema

Ο εθιστικός καπνιστός ταραμάς θα κάνει την αρχή για ν΄ακολουθήσει ένα σερί από ντελικάτα ωμά που ξεχειλίζουν φρεσκάδα κι αρώματα, όπως η βελούδινη κοιλιά τόνου με καμμένο βούτυρο και χαβιάρι, το carpaccio καραβίδας με καπνιστό λίπος και τραγανό αυγοτάραχο, το φίνο μαγιάτικο με αχινό και λιαστή ντομάτα σε φρυγανισμένο ψωμί. Μια καπνισμένη στη φωτιά μελιτζάνα με καραμελωμένο κρεμμύδι, γκρεμολάτα, φέτα και relish ξηρών καρπών εκφράζει τη δική του, ασύλληπτη εκδοχή για το "ιμάμ μπαϊλντί", αλλά και πιο απλά πιάτα, όπως τα ψητά κεφτεδάκια με καπνιστό γιαούρτι ή οι αργοψημένοι ντολμάδες, δίνουν ρέστα. Το τρυφερό κρέας μια γαλακτοφόρου αγελάδας "σε απόσυρση" γοητεύει με τη νοστιμιά του, υποστηρίζοντας συγχρόνως τη βιωσιμότητα, ενώ για το must taste αρνίσιο χεράκι με την καπνιστή κρούστα, που αργοψήνεται επί ώρες στο Josper, δεν υπάρχουν λόγια. Από το πλούσιο μενού δεν λείπει ο ψημένος στη φωτιά αστακός με bisque από το μυαλό του και παραδοσιακά ζυμαρικά, αλλά και το ψάρι ημέρας από το καΐκι, που ψήνεται στην ανοιχτή φωτιά, σερβίρεται ολόκληρο και συνοδεύεται με ποικιλία από σάλτσες. Στις επιλογές και τα set menus, που καλύπτουν και vegetarian γούστα.

Noema

Το ελληνικό χρώμα επεκτείνεται και στα επιδόρπια του εκλεκτού pâtissier Σπύρου Αρτελάρη, που κλείνουν απολαυστικά το δείπνο: δεν αντιστέκεσαι στο almond cake με καβουρδισμένα αμύγδαλα και αλμυρή καραμέλα -hommage στην αγαπημένη πάστα αμυγδάλου, στο πληθωρικό παγωτό φιστίκι με μαύρο αλάτι και ελαιόλαδο, στο tiramisu με χαρούπι κι ελληνικό καφέ.

Noema

Από τα δυνατά στοιχεία του "Nōema" η κάβα, με 400 ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, για ένα ξεχωριστό food pairing από τον έμπειρο sommelier Παναγιώτη Μανδάνη

Ο εντυπωσιακός όσο και λειτουργικός σχεδιασμός, που οφείλεται στους Lambs and Lions του Βερολίνου σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο K-Studio, τοποθετεί το bar σε δικό του "χώρο μέσα στον χώρο" σε περίβλεπτο επίπεδο, και αξίζει ν΄αρχίσεις τη βραδιά σου με τουλάχιστον ένα από τα ιδιαίτερα cocktails της ομάδας, με mix ελληνικών στοιχείων. Στο Kiano, γευόμαστε βότκα infused με το ελληνικό μπλε τυρί Κυανό, μαζί με cordial παντζαριού και φράουλας, λεμόνι και τόνικ, ενώ στο Aegean Negroni το Tanqueray μιξάρεται με home made blend Vermouth σιγομαγειρεμένο με πιπεριά Φλωρίνης και κουμ κουάτ -δύο παραδείγματα από μια πραγματικά ξεχωριστή δουλειά! 

Noema

Κάνεις τώρα εικόνα το σύνολο, κι αφήνεις τις μαγικά ταιριασμένες μουσικές ν΄αγκαλιάσουν ατμοσφαιρικά τον χώρο με organic house-down tempo πολυπολιτισμικά ακούσματα. Οι Stories of Dharma από τον απολαυστικό Joaquin Morales στα decks με live performance εναλλάσσονται στις βραδιές με το ελληνικό συγκρότημα RE:KÜLTURA, που συνδυάζει ηλεκτρονική μουσική με live παραδοσιακά ελληνικά όργανα σε διασκευές λαϊκών επιτυχιών… Χώρια τα συχνά live-εκπλήξεις από γνωστά ονόματα.

Ο επίλογος, στον Αθηναγόρα Κωστάκο: "Το 'Nōema' είναι για μένα ένα απόσταγμα όσων έχω κάνει 17 χρόνια στο νησί. Μ΄αυτό το εστιατόριο προσπαθώ να εκφράσω την ατμόσφαιρα και τη χαρά που αποπνέει ένα ελληνικό πανηγύρι. Θεωρώ ότι το brand Ελλάδα είναι παγκόσμιο και το Nōema το εκφράζει αυτό με τον καλύτερο τρόπο."

noemamykonos.com, IG: @noemamykonos

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια