Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η επιλογή του σεφ που ανέλαβε να δημιουργήσει και να μαγειρέψει το μενού της 7ης τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας. Δεν ήταν μεν Έλληνας, αλλά ήταν γείτονας, una faccia una razza όπως λέμε· ένας πολυβραβευμένος Ιταλός σεφ, δηλαδή, που χαίρεται την Ελλάδα και τις γεύσεις της. Ο τριαντα-τετράχρονος Ρωμαίος Luca Piscazzi ήρθε στη χώρα μας το 2020 κουβαλώντας στις βαλίτσες του μια δυνατή σειρά διακρίσεων. Ήταν για τέσσερα χρόνια head chef στο εστιατόριο "La Dame de Pic", της τριάστερης σεφ Anne Sophie Pic, στο ξενοδοχείο "Four Seasons" του Λονδίνου. Προηγουμένως είχε δουλέψει στις κουζίνες διάσημων ρεστοράν, σαν τα τριάστερα "La Pergola" στη Ρώμη, "El Celler de Can Roca" στη Χιρόνα της Ισπανίας, την περίοδο μάλιστα που ανακηρύχτηκε καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, αλλά και στο λονδρέζικο "Ledburry". Αναλαμβάνοντας το "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας πέτυχε τη βράβευσή του με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin.
Αγάπησε την Ελλάδα και παρότι καινούργιος στον τόπο μας, άρχισε να εξερευνά τα τοπικά μας προϊόντα, γυρίζοντας τα νησιά και δοκιμάζοντάς τα. Ενθουσιάστηκε από τα ταπεινά, σπάνια, μοναδικά υλικά που ανακάλυψε και τα αξιοποίησε ως έμπνευση για την κουζίνα του εστιατορίου που ηγείται. Έτσι, του προτείναμε να δημιουργήσει το μενού της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ανταποκρίθηκε με χαρά, σχεδιάζοντας ένα μενού τοπικών και εμβληματικών ελληνικών σπεσιαλιτέ, ραφιναρισμένων και ιδωμένων μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά.
Το ορεκτικό ξεκίνημα της βραδιάς έγινε μ’ έναν αλλιώτικο ντάκο, που μοσχοβολούσε ρίγανη∙ πάνω σ’ ένα μπισκότο χαρουπιού και ελιάς, βρισκόταν ντομάτα μαριναρισμένη σε άλμη φέτας με κάπαρη. Στην κορυφή της μια ανανεωτική κρύα "μαρέγκα" από νερό ντομάτας και χυμό βερίκοκου και στη βάση του πιάτου ένα εξαιρετικό ζουμί από νερό ντομάτας δρόσιζαν αποφασιστικά και αρωματικά το σύνολο. Μαζί του ταίριαξε χέρι – γάντι το ροζέ αφρώδες Κτήμα Καρανίκα Brut 2022, κυρίως από ξινόμαυρο.
Η συνέχεια ήταν αιθέρια με μια βελούδινη παλαμίδα σαβόρο, της οποίας η βουτυράτη σάρκα βουτούσε σ’ ένα ευγενώς ξιδάτο πεντανόστιμο ζωμό με υπαινικτική γλύκα και πάνω της υπήρχαν κρεμμύδια τουρσί και άνηθος.
Ο Dialogos 2023 από το Κτήμα Δυο Ύψη, τον οποίο οινοποιούν ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής συνδυάζοντας ασύρτικο και κυδωνίτσα, πρόβαλε τα όμορφα βοτανικά αρώματα του πιάτου. Ανατρέποντας τα καθιερωμένα, ο Piscazzi μας σέρβιρε το κριθαράκι κρύο, με κρέμα καραβίδας, πασπαλισμένο με πούδρα μαύρου λεμονιού και ταιριάζοντάς το με ωμή καραβίδα. Μας κέρδισε με την άψογη al dente του υφή, τη μετρημένη λεμονάτη αιχμηράδα και την απαλή θαλασσινή γλύκα της γεύσης του. Το Chardonnay Γεροβασιλείου 2021 ήταν ο ιδανικός του σύντροφος. Έπειτα, δύσκολα μπορείς να πεις όχι σ’ ένα τόσο βαθιά νόστιμο μελωμένο μάγουλο σοφρίτο σε μια νεωτεριστική εκδοχή με φρεσκάδα άγριου σκόρδου και μαϊντανού, που τόσο του ταιριάζει η εξίσου μελωμένη γαλέτα πατάτας. H πιπεράτη νοστιμάδα ενός δημοφιλούς κρασιού σαν το Syrah 2021 του Κτήματος Αβαντίς έμοιαζε σχεδόν σαν φυσική επιλογή αρμονίας.
Στο φινάλε μας περίμενε ένας γοητευτικός ελληνοϊταλικός γάμος που ενθουσίασε, με τον Piscazzi να προτείνει ένα δυνατό τιραμισού φτιαγμένο με τσουρέκι και αρωματισμένο με μαστίχα. Βρήκε το τέλειο ταίρι στην Μαστίχα M Dry, που σέρβιρε την κομψή αρωματική και γευστική ένταση της μαστίχας σε μια ξηρή εκδοχή με πολύ μετρημένη γλύκα. Ο καφές στο τέλος της βραδιάς ήταν μερακλίδικος, ελληνικός και Ελ Γκρέκο, παρασκευασμένος με το καινούργιο πρωτοποριακό καφεσύστημα Briqi που τον ψήνει με το πάτημα ενός κουμπιού σε 45 μόλις δευτερόλεπτα. Τα δύο γαστρονομικά νερά που προτείνει η Διεθνής Ένωση Οινοχόων, το ελαφρώς ανθρακούχο S.Pellegrino από την καρδιά των Ιταλικών Άλπεων και το φυσικό βελούδινο Acqua Panna από την Τοσκάνη, συνόδευσαν ολόκληρο το δείπνο.
Ήταν μια πρωτότυπη γαστρονομική βραδιά γεμάτη γοητευτικούς συνδυασμούς και ασυνήθιστες γευστικές δημιουργίες, χάρη και στις εκλεκτές πρώτες ύλες από τον ΑΒ Βασιλόπουλο αλλά και την Trofelia, αλλά και με υποδειγματική ροή, χάρη στο άψογο σέρβις του ξενοδοχείου "Makedonia Palace" από τους καλοπροπονημένους σερβιτόρους του.