'Εχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στην αθηναϊκή σκηνή το 'Kiku'. Πίσω στο 1993, όταν η πόλη βρισκόταν χιλιόμετρα πίσω γαστρονομικά σχετικά με αυτό που συμβαίνει τώρα, με τα high end γευστικά της στέκια να είναι σοβαρά περιορισμένα. Τότε ακριβώς όμως -εντελώς συμπτωματικά, την ίδια περίοδο με τον κορυφαίο γαστρονομικό θεσμό της χώρας, τους Χρυσούς Σκούφους- εμφανίστηκε το 'Kiku', στο Κολωνάκι. Σκοπός, να γνωρίσει αλλά και να μυηθεί το (όποιο) κοινό της πρωτεύουσας σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες γευστικές κουλτούρες του πλανήτη, την ιαπωνική. Και τα κατάφερε.
'Kiku' σε όλα του
Τρεις δεκαετίες και κάτι ψιλά αργότερα, έχοντας περάσει και χτίσει πολλά, το 'Kiku' εξακολουθεί να συχνάζει στο Κολωνάκι. Από τον Οκτώβριο του 2022 το συναντά κανείς στον αριθμό 21 της οδού Ξενοκράτους, σε έναν σέξι χώρο dark κομψότητας, με αναφορές στην Άπω Ανατολή - φέρει την υπογραφή της Σίσσυς Φειδά. Παράλληλα, έχει ενταχθεί προσφάτως υπό την ομπρέλα του S-One Hospitality Group, που δεδομένα δεν αφήνει τίποτα στην τύχη - κάτι που ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται (και) εδώ.
Προφανώς, η ιαπωνική γαστρονομική κουλτούρα είναι εκείνη που ορίζει το γευστικό προφίλ του, με τον Σεργκέι Οσίποφ να είναι εκείνος που κινεί τα πράγματα. Εξαιρετικό το τηγάνι σε καλαμαράκι karaage και γαρίδα tempura - το πρώτο ήταν πιο τσαχπίνικο γευστικά από τη δεύτερη.
Κοψίματα ακριβείας στα ωμά (highlight το λαβράκι usuzukuri), σπιρτόζικα τάκος τόσο με wagyu όσο και με βασιλικό καβούρι, σούσι που στέκεται ακριβώς στο ύψος του brand. Μου έλειψε μια ένταση παραπάνω στο ταρτάρ της γαρίδας Carabinero ενώ στο quail egg gunkan (με αυγό ορτυκιού) δεν επετεύχθη ποτέ το umamiσιο αποτέλεσμα που -φαντάζομαι- επεδίωκε η κουζίνα.
'Εξτρα πόντους για τη συνολική πριβέ εμπειρία του επάνω ορόφου, εκεί όπου οι άνθρωποι του 'Kiku' στήνουν ένα exclusive lounge με dining room και μπαρ.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.