"Ergon Bakehouse Athens": Δοκιμάσαμε τον νέο φούρνο της πόλης που έχει και δωμάτια

Με σύνθημα "rest and rise" ζυμώνεται και ξεκινάει το καινούριο πρότζεκτ του "Ergon", ένα ξενοδοχείο - φούρνος.

Ergon Bakehouse Athens

"Αν θέλεις μια πολύ συνοπτική και ουσιαστική περιγραφή είναι ένας φούρνος με δωμάτια" μου λέει αφοπλιστικά ο Θωμάς Δούζης για το καινούργιο τους δημιούργημα το "Ergon Bakehouse Athens" στο εκλεκτικιστικό Μέγαρο Ευσταθιάδη του αρχιτέκτονα Βασίλειου Τσαγρή από τη δεκαετία του 1920, που συνδυάζει την art deco με νεοκλασικά στοιχεία. Εστιατόριο με λίγα δωμάτια έχω συναντήσει στα ταξίδια μου αλλά φούρνο – ξενοδοχείο… ποτέ. Στη γωνία Μητροπόλεως και Πατρώου λίγο πιο κάτω από το αδερφάκι του, το "Ergon House", το ισόγειο καταλαμβάνει η πολύ instagramική βιτρίνα του 72H Artisanal Bakery, γεμάτη καρβέλια, μπαγκέτες, σάντουιτς και viennoiserie, που την  περιγραφή τους  τη γράφουν χειρόγραφα σαν σελίδα περιοδικού πάνω στο τζάμι.

Ergon Bakehouse Athens

Την πρώτη φορά που είχα δοκιμάσει το προζυμένιο καρβέλι με προζύμι ωρίμανσης 72 ωρών (βαφτίζει τον φούρνο άλλωστε) στη Θεσσαλονίκη, απόλαυσα την κρακελαριστή του  κόρα και την αφράτη κυψελωτή του ψίχα με την ωραία υπόξινη γεύση που προβάλλεται ακόμη πιο νόστιμα με αλειμμένη πάνω της την απαλή γλύκα ωραία βουτύρου. Τώρα με όλη τη γκάμα των άρτων αναπτυγμένη, χαίρομαι ιδιαιτέρως και την πεντατράγανη εξαιρετική μπαγκέτα, και το κουρκουμά, και το πολύσπορο.

Ergon Bakehouse Athens

Ergon Bakehouse Athens
Νίκος Χανδόλιας

Ως φούρνος νέας γενιάς στηρίζεται στην παράδοση αλλά καινοτομεί με νέα concept προϊόντων. Όλα τα viennoiserie εκτός από τα ψωμιά ζυμώνονται αφού η ζύμη τους ωριμάσει 72 ώρες που είναι ο γενικός τους κανόνας, με αποτέλεσμα η γεύση τους να αποκτά βάθος. Μπορείς να τα πάρεις μαζί σου αλλά μπορείς να τα φας και στο Cafe Eatery του ξενοδοχείου. Ο executive chef των" Εργον" Παναγιώτης Ξάνθης μαζί με τον αρτίστα αρτοποιό Νίκο Χανδόλια και τον pastry chef Μάρτιν Κιτάν, έχουν δουλέψει συστηματικά τις τεχνικές και τις ιδέες και μπορείς να τις χαρείς τόσο παίρνοντας καλούδια για το σπίτι όσο και τρώγοντάς τα στο "72H Eatery", το καφέ – ρεστοράν του "Ergon Bakehouse Athens".

Ergon Bakehouse Athens
Παναγιώτης Ξάνθης

Ergon Bakehouse Athens

Μη χάσετε σίγουρα το πάντρεμα του croissant roll με το ελληνικό dna φέτα – μέλι πασπαλισμένο με μαυροσούσαμο, αλλά ούτε  κι εκείνη τη θεϊκή "βρωμιά" με βαρύ τοσταρισμένο με άπειρο βούτυρο ψωμί κατά το εγγλέζικο συνήθειο, με ζαμπόν, γραβιέρα, τηγανητό αυγό και τρούφα. Ούτε κι εκείνον τον πολύ πετυχημένο συνδυασμό σούπας μπρόκολου που μέσα της βουτάς τοστ προζυμένιου ψωμιού με blue stilton και τριμμένο κολοκύθι. Το biga ζυμάρι της προζυμένιας πίτσας ακολουθεί κι αυτό την αργή ωρίμαση 72 ωρών για να καταλήξει σ ένα στυλ που συνδυάζει τη ρουστίκ κόρα της ναπολιτάνικης με το ιδιαιτέρως αφράτο. Όσο για γεύσεις δοκιμάστε σίγουρα την Εγγύς Ανατολή με baba ganoush, fior di latte και μυρωδάτο zaatar. 

Ergon Bakehouse Athens

Πηγαίνοντας στα γλυκά "πρέπει" είναι το pain Suisse με φουλ της σοκολάτας και η "εφεύρεση" του φυλλοποιημένου σαν κρουασάν μαχλεπάτου τσουρεκιού με την ωραία καραμελωμένη κρούστα∙ το τελευταίο δοκιμάστε το καραμελωμένο και στην "new age παπάρα" με κρεμ ανγκλέζ αρωματισμένη με καφέ. Yπ’ όψιν ότι τα ελκυστικά κοκτέιλ τα επιμελείται το βραβευμένο μπαρ της Θεσσαλονίκης "Vogatsikou 3", και ότι περίπου σε ένα μήνα θα ανοίξει το "+2Η Rooftop Restaurant" στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου.

Ergon Bakehouse Athens

Μητροπόλεως 27 & Πατρώου 9-11, Κέντρο, 2160006770

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.