Η Καθαρά Δευτέρα και το ούζο έχουν ειδύλλιο διαρκείας

Το εθνικό μας απόσταγμα έχει απαιτήσεις για σωστά συνταιριάσματα με φαγητό. Ας το τιμήσουμε δεόντως.

Ούζο Πλωμαρίου Καθαρά Δευτέρα

Σα να ξεμύτισε η άνοιξη λίγο νωρίς φέτος, κι αυτό σημαίνει μέρες ηλιόλουστες, αρώματα των ανθισμένων δέντρων γύρω μας να γαργαλάνε τη μύτη, και όσο οι μέρες περνούν και θα γλυκαίνουν τα βράδυα, θα μας σπρώχνει έξω η αύρα της εποχής. Σε ωραίες ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα όπου το ούζο και η μυρωδιά του ταιριάζει ταμάμ με το ορεκτικό ιώδιο που αναδύει το πέλαγο. Μπροστά μας έχουμε βέβαια την Καθαρά Δευτέρα που τα παραδοσιακά της εδέσματα ταιριάζουν χέρι – γάντι  με το ούζο. Γι' αυτό ακριβώς διαλέξαμε ένα απόσταγμα με καταξιωμένη ποιότητα σαν το "Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου" που φέτος μάλιστα γιορτάζει τα 130 χρόνια από τη γέννησή του, για να σκεφτούμε τους ποικίλους μεζέδες που θα μπορούσαν να μπουν δίπλα του στο τραπέζι.

Επειδή όμως όλες αυτές οι αρωματικές γεύσεις που έχει ραμμένες στην ούγια του - γλυκάνισος, πιπέρι, χαμομήλι, φλούδες εσπεριδοειδών, κόλιαντρος, μάραθος, μαστίχα - έχουν μια ζωηρή δυναμική δεν βάζουμε δίπλα του ότι κι ότι. "Ο  μεζές ν΄ αντιμιλάει" είναι το δόκιμο σύνθημα για τις αρμονίες με το ούζο, και μέσα από την κόντρα αυτή φαγητό και ποτό αγκαλιάζουν το ένα το άλλο.

Ούζο Πλωμαρίου Καθαρά Δευτέρα

Κλασσικό παράδειγμα αποτυχίας ή επιτυχίας το χταπόδι. Αν είναι παραβρασμένο και πλαδαρό το ούζο τον καταπίνει κυριολεκτικά  κι εμείς ξενερώνουμε. Ένα χταπόδι μαστιχωτό και aldente που βγαίνει από τη σχάρα και μοσχοβολάει θάλασσα όμως, το ούζο πάνω του κεντάει. Γενικά τα καλούδια της θάλασσας βρίσκουν στο εθνικό γλυκανισάτο απόσταγμα ιδανική συνοδεία, οπότε: γαρίδες και καραβίδες, σουπιές και καλαμάρια που έχουν κάνει  γρήγορο πέρασμα από δυνατή θράκα ή έχουν  τηγανιστεί  παραμένοντας λαχταριστά και  ζουμερά, γούνα λιόκαυτη, σαρδέλα παστή  ή και στα κάρβουνα, γαβράκι τηγανητό είναι ό,τι πρέπει για το καθαροδευτεριάτικο τραπέζι. Και φυσικά ταραμοσαλάτα, μελιτζάνα καπνιστή, σκορδαλιά, τζατζίκι και φάβα παντρεμένη ταιριάζουν. Το  ούζο αγαπάει  πολύ τα καυτερά, οπότε δεν λέει όχι ούτε σε ξένες δημοφιλείς ιδέες σαν   ένα  ξυνοπικάντικο σεβίτσε γαρίδας μαριναρισμένης σε  εσπεριδοειδή, με τσίλι, ή ακόμα μεζέδες με κάρυ, όσο παράξενο κι αν ακούγεται.

Ούζο Πλωμαρίου Καθαρά Δευτέρα

Κάνουμε γέφυρα με την 25η Μαρτίου τώρα καθώς την τιμούμε την επόμενη βδομάδα και στο τραπέζι ελαφροτηγανισμένο  μπακαλιάρο με βελούδινη σκορδαλιά πατάτας ή και με πιπερωμένα παντζάρια που φλερτάρουν συστηματικά με το ούζο. Ένα έξυπνο τρυκ που αξίζει να το χρησιμοποιείτε στις αρμονίες του ούζου πάντως, είναι να πασπαλίζετε τα εδέσματα με ανθό αλατιού, κάνει θαύματα. Και κάτι ωραίο για το τέλος. Απλώστε λίγη μαρμελάδα λεμονιού και λίγο τζίντζερ πάνω σε παραδοσιακό χαλβά, περάστε το για λίγο  από γκρίλ να μαλακώσει, και θα ενθουσιαστείτε συνοδεύοντάς τον με ούζο!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Noble / Ρόδος

Μια γαστρονομική performance χωρίς προηγούμενο, ένα εστιατόριο καλύτερο από ποτέ, τολμά να μεταμορφώνει την τοπική ροδίτικη κουζίνα σε ονειρεμένο fine dining με σύνθημα "γνώρισε, νοστάλγησε, μύρισε, γεύσου". Εμπειρία αξέχαστη!

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
08/08/2024

Over Water / Sani Resort, Χαλκιδική

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" παρουσιάζει τη γαστρονομική ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec μέσα από πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας, περασμένα από από Mediterranean - comfort φίλτρο.

Είναι το Dry Martini το ιδανικό κοκτέιλ για φαγητό;

Το ένδοξο κοκτέιλ με τη μοναδική ιστορία και το μοναδικό σεξ απήλ, είναι μετρ της one drink αρμονίας με τις πιο διαφορετικές γεύσεις.

Bungalow 7

Το εντυπωσιακά κοσμοπολίτικο beach bar restaurant στα Αστέρια της Γλυφάδας του Ομίλου Παπαθεοχάρη έχει μοδάτη αύρα, κομψό ντεκόρ και προσεγμένη κουζίνα από τον βραβευμένο Ντίνο Φωτεινάκη.

Χρήστος Σιδηρόπουλος: Γνωριμία με τον σεφ του νέου fine dining εστιατορίου "Agora" στη Σύμη

Ο 30χρονος ταλαντούχος σεφ του ολοκαίνουριου εστιατορίου στο boutique ξενοδοχείο "The Old Market" στο νησί των τριών Χαρίτων συστήνεται στο "α" μέσα από τις εμπειρίες και τη μαγειρική του φιλοσοφία.

"Dominicale": Θαλασσινό τραπέζι σε βενετσιάνικο σκηνικό και το Ιόνιο στο πιάτο

Στο Αργάσι της Ζακύνθου, πάνω στο κύμα και στη σκιά ενός βενετσιάνικου πύργου, εκεί που το μεγαλόπρεπο μεσογειακό τοπίο συναντά το λαμπρό ζακυνθινό παρελθόν, το Dominicale αποτελεί προορισμό για εκλεκτή ψαροφαγία.

Το "Nobelhart & Schmutzig" στο Βερολίνο είναι γροθιά στο παγκόσμιο γαστρονομικό κατεστημένο

Το μανιφέστο του εστιατορίου που δημιούργησαν οι Billy Wagner και Micha Schäfer στο Βερολίνο αποτελεί λόγο σύγκρισης της εξόδου για φαγητό με την προσφυγή στις κάλπες.