Δεκαράκι, το τσίπουρο της Τσικνοπέμπτης

Σήμερα στην πληθωρική γιορτή του κρέατος, το εθνικό μας απόσταγμα είναι το πετυχημένο και ευέλικτο ποτό της.

Τσικνομπέμπτη

Ήδη έχουν πάρει φωτιά οι προετοιμασίες για την  επερχόμενο παγανιστικό ξεσάλωμα της  Τσικνοπέμπτης, και μέσα στα σχέδια επί χάρτου που κάνουν οι παρέες το θέμα του ποτού που θα συνοδεύσει πετυχημένα τις λιχουδιές του τραπέζιου είναι αγαπημένο και σημαντικό. Το ξέρουμε όλοι πως το τσίπουρο έχει ανερχόμενη δημοφιλία στις καρδιές και τους ουρανίσκους των Ελλήνων αποτελώντας   την ίδια στιγμή  πεδίο δυναμικών εξελίξεων στην ελληνική ποτοποιία.

Ένα από τα πιο ξεχωριστά είναι το γνωστό τσίπουρο "Δεκαράκι" της οικογένειας Βασδαβάνου που έχει μέσα στη γκάμα της 3 μονοποικιλιακά αποστάγματα, Μαλαγουζιά, Ροδίτη,  και το κλασσικό της περιοχής Μοσχάτο Τυρνάβου. Όλα αποστάζονται στον Τύρναβο μέσα σε ελληνικούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες και  στην ανώτερη ποιότητα του αποστάγματος τους παίζει μεγάλο ρόλο  η πολλαπλή επαναπόσταξη  και η προσεκτική επιλογή της καρδιάς του. Το εκρηκτικό Μοσχάτο Τυρνάβου, βρίσκει στο "Δεκαράκι" μιας από τις καλύτερες εκφράσεις τους μοσχοβολώντας  συκομαΐδα, ρεικόμελο, περγαμόντο, καρύδι και γλυκά μπαχαρικά, και θα μπορούσε κανείς να το  θεωρήσει unisex όντας ένα τσίπουρο  με γεμάτη γεύση.

Είναι ευκολόπιοτο μεν αλλά και με πολύ εκφραστικό χαρακτήρα. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο ταιριάζει πολύ με τα κρεατικά και η Τσικνοπέμπτη του πάει γάντι. Στέκεται δίπλα στα ψητά κρεατικά αγκαλιάζοντας τη νοστιμιά τους και προβάλλοντάς την. Οι κοπές του βοδινού με τις πιο έντονες γεύσεις αγαπούν την έντασή του, τα ριγανάτα παϊδάκια με το ωραίο λιπάκι τους αλλά και ο λαχταριστός οβελίας τακιμιάζουν με το απόσταγμα για το κοντράρισμα που τους επιφυλάσσει, "ντύνει" πετυχημένα τα χοιρινά κοντοσούβλια και τα ψητά κοτόπουλα. Κι εκεί που υπάρχουν πιο έντονα αρώματα και καρυκεύματα, όπως τα λογής – λογής   λουκάνικα,  οι κρεατόπιτες, οι σιδηρόδρομοι με τα μπαχαράτα γλάσα, λειτουργεί σαν ένα ακόμη "πνευματώδες άρτυμα". 

Πηγαίνοντας τώρα σε ορεκτικά και συνοδευτικά, το πεδίο της δόξης του είναι επιβεβαιωμένα λαμπρό με μεζέδες σαν τη φάβα, τη μελιτζανοσαλάτα, το τζατζίκι, οι παραδοσιακές πίτες έχουν πλέξει ειδύλλιο εδώ και καιρό του, οι τηγανιές το ίδιο, αλλά και σπέσιαλ ιδέες όπως λ.χ. τα τηγανητά αυγά με τις πατάτες,  και από πάνω τριμμένο τυρί ή   τρούφα  συντονίζονται άνετα μαζί του. Το "Δεκαράκι" Μοσχάτο Τυρνάβου είναι κατά κάποιο τρόπο το πετυχημένο, ευέλικτο ποτό της Τσικνοπέμπτης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Leandro Carreira και Πέτρος Δήμας σε 4 Hands dinner στο ‘Makris Athens’

Μία ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία στο βραβευμένο εστιατόριο, την Τετάρτη 22 Μαΐου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
19/05/2024

Το Greek Chefs Abroad του Ομίλου "MarBella Collection" επιστρέφει για 4η συνεχόμενη χρονιά

Τέσσερις διάσημοι Έλληνες chefs του εξωτερικού θα δημιουργήσουν μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία, εμπνεόμενοι από τις ελληνικές τους ρίζες και τις διεθνούς εμβέλειας εμπειρίες τους.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.