Προφανώς και δεν περίμενες εμένα για να σου πω -ή πιο ορθά, να σου γράψω- πως τα new age bakeries είναι τάση τα τελευταία χρόνια στα της γεύσης αθηναϊκά συμβάντα. Γενικότερα, η αρτοπλαστική σκηνή και τα παράγωγά της έχουν ανέβει επίπεδο, με αφετηρία τα χρόνια προ-καραντίνας (της πρώτης). Στις έξοχες δουλειές του κλάδου λοιπόν καταφθάνει εδώ και λίγες ημέρες μία ακόμη. Το 'Neropistolo' προστίθεται σε μία από τις πιο foodie γειτονιές της πρωτεύουσας και στήνει τραπεζάκια και προθήκες στην οδό Βουλής, ακριβώς δίπλα από το 'Birdman' (για την ακρίβεια, στην πίσω πλευρά του ιαπωνικού χιτ του Άρη Βεζενέ).
"Ψάχναμε κάτι διαφορετικό σε όνομα, κάτι που θα έκανε γκελ και παράλληλα θα μας θυμίζει την παιδική μας ηλικία. Κάτι που θα ξεκινούσε ένα παιχνίδι με το νερό και το ζυμάρι" λέει ο Σπύρος Αργυρίου ('Geluk', 'Mario e Luigi - The Eatalians'), που συνεργάζεται με τον Γιώργο Σταματελόπουλο, τον κορυφαίο boulanger Kamel Saci (καθόλου άγνωστος στο αθηναϊκό κοινό λόγω σουξέ όπως το 'Queen Bee' και το 'Dope' αλλά και ανέκαθεν έμπιστος συνεργάτης τριάστερων σεφ όπως ο Pierre Gagnaire και ο Joël Robuchon) και την ταλαντούχα Γεωργιάννα Φοντριέ στο εν λόγω project.
"Η αρχή έγινε όταν γνώρισα τον Kamel, σε ένα ταξίδι στο Παρίσι και στο Leonie, πριν από περίπου έναν χρόνο. Μου είπε πως τον ενδιέφερε να κάνει ένα μαγαζί στην Αθήνα. Είχα ήδη κατοχυρώσει τον χώρο αυτό, δίχως να είμαι απολύτως σίγουρος για το τι πρόκειται να γίνει. Του πρότεινα να περάσει και να το δει. Του άρεσε, συζητήσαμε το κόνσεπτ και το προχωρήσαμε" συμπληρώνει ο Σπύρος Αργυρίου για το πώς γεννήθηκε η ιδέα.
Χώρος φωτεινός, ψηλοτάβανος και ανοιχτόκαρδος, σε επιμέλεια τόσο σε design όσο και σε branding από τον Κωνσταντίνο Βογιατζή. Αμέτρητα νεροπίστολα συνυπάρχουν μαζί με προϊόντα viennoiserie και αφράτες φοκάτσιες στις προθήκες, για ένα συνολικό προϊόν νόστιμο και ωραίο που απευθύνεται στους πάντες, ανεξαρτήτως πόσο μακριά φτάνει η γνώση και το ενδιαφέρον τους για οποιαδήποτε ζύμη.
Στις υψηλού επιπέδου ζυμώσεις τελευταίου κύματος του 'Neropistolo' προστίθεται έντονη ελληνικότητα, όπως μου εξηγεί η Γεωργιάννα Φοντριέ, το πρόσωπο που κινεί τα νήματα εδώ.
"Κατά κάποιο τρόπο επιθυμούσαμε να φέρουμε ιδέες και τεχνικές που έχουμε δει έξω και να τα παντρέψουμε με στοιχεία της χώρας μας. Και πιστεύω πως βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι. Γενικά, η Αθήνα παίζει πολύ δυνατά με τους φούρνους νέας γενιάς" τονίζει με τη σειρά της.
Άγνωστο όνομα στο εν λόγω σύμπαν δεν είναι, καθώς στο βιογραφικό της διακρίνει κανείς σημαντική θητεία σε λονδρέζικα χιτ όπως το πάλαι ποτέ διάστερο 'Marcus Belgravia', το 'The Dorchester' ή το 'Davies and Brook' του Daniel Humm ή τον φούρνο-φαβορί της Κοπεγχάγης, 'Juno' - από το τελευταίο μαγεύτηκε από το τρίπτυχο "ηρεμία, γεύση, απλότητα", όπως αναφέρει. Αλλά και στα μέρη μας, έχει εμπλακεί με αξιοσημείωτα σποτ όπως το στο 'Ourse' του Σπύρου Πεδιαδιτάκη και το 'Kora'.
H Γεωργιάννα Φοντριέ, σε συνεργασία με τον Kamel Saci, δουλεύουν εδώ και καιρό τα όσα ξεφουρνίζονται. Γεύσεις βιενουαζερί και ψωμί αργής ωρίμανσης με προζύμι μαρτυρούν ένα πολύ ιδιαίτερο και φρέσκο fusion γαλλικού φούρνου, με αντίστοιχα σημεία του Λονδίνου και της Κοπεγχάγης, μαζί με ελληνικά στοιχεία.
Τι απολαμβάνεις λοιπόν εδώ; Σίγουρα ένα από τα καλύτερα κρουασάν βουτύρου (έξτρα βουτυράτο) της Αθήνας αλλά και το αντίστοιχο με μιξ μαύρης σοκολάτας Valrhona και σοκολάτα gianduja γάλακτος, σε τέλεια πολυπλοκότητα και ισορροπία.
Παραμένοντας στο τερέν των γλυκών επιλογών, το εθιστικό bun με κρέμα βανίλια Μαδαγασκάρης και τόνκα, με μία μαλακή μπριοσοειδή ζύμη, αρκεί για να σε κάνει μόνιμο θαμώνα ενώ το αυτό ισχύει και για τον 'σαλίγκαρο' με φιστίκι Αιγίνης με μαύρη σοκολάτα.
Ιδανική γέφυρα για πέρασμα στις αλμυρές προτάσεις τα αντίστοιχα του τελευταίου με φέτα, μαραθόσπορο και μέλι αλλά και με τσορίθο Δράμας και παλαιωμένη γραβιέρα 'Ίου. Το κλασικό κρουασάν 'ζαμπόν-τυρί' εδώ δε θα το βρεις, κι αυτό γιατί στη θέση του παίζει ένα μαγικό pain suisse με μαύρη μπύρα, παστράμι και κασέρι. Μετά τις 12.00, σερβίρονται και δύο σάντουιτς (που στη συνέχεια θα γίνουν περισσότερα): Ένα σε φοκάτσια ολικής με γαλοπούλα και Caesar miso και το ALT - σκέψου το BLT αλλά με απάκι, aioli σχοινόπρασου και μαϊντανού σε τσιαπάτα σικάλεως.
Τέλος, σοβαρή είναι η επένδυση και στον καφέ, με τους Cafeistas να προμηθεύουν το 'Neropistolo' με δύο μονοποικιλιακούς (Ρουάντα και Νικαράγουα) από μικρούς παραγωγούς.
Info
Βουλής 35
Καθημερινά από τις 08.00
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.