Από την μία, το 'Delta': Tο δημοφιλές εστιατόριο στο ΚΠΙΣΝ που σηματοδότησε μια νέα εποχή στο ελληνικό fine dining, φιλοδοξώντας να προσελκύσει γκουρμέ επισκέπτες απ’ όλη την υφήλιο - κάτι που ήδη πραγματοποιεί. Από την άλλη το 'Line Athens': Ένα από τα καλύτερα μπαρ του πλανήτη (νο.12 της λίστας των The World’s 50 Best Bars 2023) και ένα θαρραλέο project των Βασίλη Κυρίτση, Νίκου Μπάκουλη και Δημήτρη Νταφόπουλου.
Οι δύο υπερδυνάμεις της αθηναϊκής εστίασης πορεύονται μαζί εδώ και λίγο καιρό, καθώς η ομάδα του 'Line Athens' έχει πάρει επ’ ώμου το κομμάτι του μπαρ στο βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και 2 αστέρια Michelin (συν το πράσινο άστρο του κόκκινου οδηγού) 'Delta'.
Τα αποτελέσματα της περιβόητης συνέργειας γίνονται ήδη ορατά, μέσα από το πρωτοποριακό νέο pairing που προσφέρεται, σε ένα πάντρεμα πέντε main courses με ισάριθμα drinks. Στα τελευταία, χρησιμοποιείται αρκετά κρασί που παράγεται από φρούτα, τα οποία έχουν υποστεί μια συγκεκριμένη διαδικασία 'οινοποίησης' - πρόκειται για την trademark διαδικασία που υλοποιεί η ομάδα του 'Line', με απόλυτο focus στη βιωσιμότητα και τη zero food waste λογική.
"Δε συμβαίνει πολύ συχνά να συνεργάζεται ένα τόσο σημαντικό μπαρ με ένα εστιατόριο αυτού του βεληνεκούς, οπότε ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι ακριβώς σημαίνει για όλους εμάς αυτή η κίνηση" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπαζαχαρίας, προτού παραδώσει τη σκυτάλη στον Βασίλη Κυρίτση.
Ο συνιδρυτής του "Line" και ένας εκ των πιο επιδραστικών ανθρώπων στο σύμπαν του ελληνικού -και ακόμη πιο μακριά από αυτό- bartending τονίζει πως "πια είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε σε όλους όσα προετοιμάζαμε για αρκετές εβδομάδες. Έχουμε κοινούς στόχους, κοινά στοιχεία και κοινές φιλοσοφίες σε όλες τις φάσεις της δημιουργικής διαδικασίας με την ομάδα του Delta".
"Τα παιδιά του Delta μας άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες της κουζίνας τους και μας έδωσαν πλήρη ελευθερία. Κάθε project που μπορεί να μας δώσει γνώση, μας εξιτάρει σαν ομάδα και αυτό ακριβώς συνέβη και εδώ. Όλα τα υλικά που υπάρχουν εδώ μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία μιας εμπειρίας. Θέλουμε να ξεφύγουμε από τη λογική του κλασικού pairing, που προκύπτει από τις αρχές και τις γνώσεις των δύο ομάδων, αυτής του Delta και εκείνης του Line" συμπληρώνει ο Βασίλης Κυρίτσης.
Πώς μεταφράζονται επί του πρακτέου όλα αυτά; Μέσα από μία διεργασία που στοχεύει σε νέες γαστρονομικές κορυφές, πιάτα και ποτά συμβαδίζουν σε combos απίστευτης δημιουργικότητας, ξεκλειδώνοντας καινούριες πίστες απόλαυσης. Συνδυασμοί όπως αυτός του μπακαλιάρου-χτένι (με καπνιστά μύδια, λεμονοθύμαρο και μία μεταξένια σος θαλασσινών) με το Ramos Fizz με τσίπουρο O/Purist, σόδα γιαουρτιού και καρύδα ή εκείνος του παλαιωμένου μήλου (γεμιστό με μοσχάρι) με το Rob Roy με koji πυροδοτούν καινοφανείς τρόπους ενεργοποίησης των σιελογόνων αδένων, δίνοντας παράλληλα τροφή για σκέψη.
Τα προαναφερθέντα επιτυγχάνονται κρατώντας τις ισορροπίες ανάμεσα στη δέσμευση στο sustainability όσο και την προσήλωση στην εμβάθυνση της γεύσης. Κάποιες από τις βασικότερες των βασικών αρχών για τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές δηλαδή.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.