To πρώτο Greek Wine Report από τον Γιάννη Καρακάση

Κυκλοφόρησε το Greek Wine Explained 2024 από τον Έλληνα Master of Wine.

To πρώτο Greek Wine Report από τον Γιάννη Καρακάση

O Master of Wine Γιάννης Καρακάσης, μετά το βιβλίο του The Wines of Santorini (υποψήφιο για André Simon Award), καταγράφει όλα τα νέα και τις εξελίξεις που συμβαίνουν τώρα στο ελληνικό κρασί και εκδίδει online το ετήσιο report Greek Wine Explained 2024. Το report είναι γραμμένο στα Αγγλικά, ώστε η γλώσσα να μην αποτελεί εμπόδιο στην επικοινωνία του ελληνικού κρασιού παγκοσμίως.

Με το Greek Wine Explained 2024 – In depth Assyrtiko, Mavrodaphne & Aigialeia, o Γιάννης Καρακάσης MW, μαζί με την Ευμορφία Κωστάκη (σπουδάστρια στο Ινστιτούτο των Masters of Wine) ως συνεργάτη, επιδιώκει να δώσει όλη την πληροφορία για την τρέχουσα θέση του ελληνικού κρασιού στην παγκόσμια σκηνή μαζί με πολλές προτάσεις οινοποιείων και κρασιών. Το Report απλώνεται σε 116 σελίδες και χωρίζεται σε δύο ενότητες. 

Στην ενότητα Greek Wine Explained περιλαμβάνονται νέα και εξελίξεις του ελληνικού κρασιού τη χρονιά που μας πέρασε, αφιέρωμα στις προκλήσεις των αμπελώνων από Παλαιά Κλήματα, ανασκόπηση της αμπελουργικής χρονιάς του 2023, συνέντευξη με το Νίκο Καρατζά έναν από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες οινοποιούς, καθώς και λίστες νέων αλλά και ανερχόμενων οινοποιείων, value for money προτάσεις και κρασιά που δεν πρέπει να χάσετε. 

To πρώτο Greek Wine Report από τον Γιάννη Καρακάση 1

Στην έτερη ενότητα In Depth αναλύονται σε βάθος το Ασύρτικο, η Μαυροδάφνη και η ζώνη της Αιγιάλειας. Τα θέματα αυτά θα αλλάζουν κάθε χρόνο. Στο τελευταίο κεφάλαιο υπάρχουν πληροφορίες για όλες τις ελληνικές ποικιλίες όπως τις αναφέρει πλέον ο εθνικός κατάλογος, και θα εμπλουτίζεται χρόνο με το χρόνο. 

"Αναδυόμενο από τα γοητευτικά βάθη των υπόγειων ταβερνών στα εκθαμβωτικά ύψη των βραβευμένων εστιατορίων και περνώντας από τις οξειδωμένες ρετσίνες του παρελθόντος στα εξαιρετικά κρασιά της σημερινής εποχής, το ταξίδι του ελληνικού οίνου τις τελευταίες δύο δεκαετίες θυμίζει τα νικηφόρα άλματα ενός Ολυμπιονίκη, παρόμοια με τα απίστευτα άλματα του Μιλτιάδη Τεντόγλου. Πιστό στη φύση όλων των εξαιρετικών προσπαθειών, το μονοπάτι ήταν αναμφισβήτητα ανηφορικό, αλλά τώρα, το όνειρο να κατακτηθεί μια εξέχουσα θέση στη διεθνή σκηνή φαίνεται πιο υλοποιήσιμο από ποτέ" σημειώνει ο Γιάννης Καρακάσης MW.

Διαβάστε Επίσης

"Το ελληνικό κρασί, κάποτε αφηγητής παραδόσεων, έχει εξελιχθεί σε δημιουργό προτύπων και πηγή έμπνευσης. Γιορτάζουμε αυτή τη μεταμόρφωση με το να μοιραστούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για το ελληνικό κρασί. Eίμαι συνεπαρμένος για αυτό το πρώτο Greek Wine Report που δίνει το στίγμα του που βρίσκεται το ελληνικό κρασί σήμερα, και τι προκλήσεις αντιμετωπίζει. Ένας τέτοιος συνοπτικός οδηγός 25.000 λέξεων απαιτεί πολύ κόπο και αφοσίωση στη λεπτομέρεια, κάτι που ενθουσιάζει τόσο εμένα όσο και την Ευμορφία Κωστάκη η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στο πρώτο αυτό Report" συμπληρώνει ο ίδιος.

Το βιβλίο διατίθεται για αγορά online εδώ.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.