Τα πολλά πρόσωπα της "Μαύρης Πάπιας"

Το υβριδικό "Black Duck Garden" στην πλατεία Κλαυθμώνος αλλάζει τον ορισμό του all day spot.

Black Duck

Tη δημιουργία ενός ζωντανού πολυχώρου που θα φιλοξενεί εκθέσεις εικαστικών έργων, βιβλιοπαρουσιάσεις, μουσικά live και ακροάσεις δίσκων, εμπνεύστηκε η "μαύρη πάπια της ελληνικής δισκογραφίας", η εικαστικός και μουσικός παραγωγός Ντόρα Ρίζου. Ο λόγος για ένα πραγματικό στέκι με μακρά ιστορία απόλυτα συνυφασμένη με την ταυτότητα του κέντρου της Αθήνας και της πλατείας Καρύτση. Η "Μαύρη Πάπια", που γεννήθηκε το 2008 στην Χρήστου Λαδά γράφει τις επόμενες σελίδες της ιστορίας της στον χώρο που άνοιξε το 2013 το open air αδερφάκι της. Λίγους μήνες μετά την πυρκαγιά στο ιστορικό κινηματογραφικό συγκρότημα "Αττικόν - Απόλλων" "μάς πρότειναν από το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών να δημιουργήσουμε ένα καφέ – μπιστρό εδώ, στον χώρο του Μουσείου", αναφέρει ο Μιχάλης Ρίζος, η ψυχή του "Black Duck". Έτσι, το "Black Duck Garden" έκανε τα εγκαίνιά του το 2013 στην πλατεία Κλαυθμώνος, επί της Παπαρρηγοπούλου, και λειτούργησε μέχρι τον Μάρτιο του ’23 σαν τη θερινή εκδοχή της "Μαύρης Πάπιας". 

Black Duck

Όλα αυτά μέχρι πέρσι, όταν το ίδρυμα που διαχειρίζεται τα κτήρια της Λαδά, στη θέση των οποίων θα χτιστεί ξενοδοχειακή μονάδα, αποφάσισε να μην επεκτείνει το συμβόλαιο ενοικίασης. "Σε αυτό το σημείο κληθήκαμε να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε το πρότζεκτ ‘Black Duck’. Καταλήξαμε ότι θα μεταφερθούμε μόνιμα σε αυτόν τον χώρο και έτσι ξεκίνησε ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα: να γίνουμε υβριδικοί", μας εξηγεί ο ιδιοκτήτης για το πώς κατάφεραν να διαμορφώσουν την εξοχική αυλή τους ώστε να λειτουργεί όλο τον χρόνο. Η νέα εποχή του all day spot παραμένει ευθυγραμμισμένη με το αρχικό όραμα μητέρας του και το κόνσεπτ παραμένει το ίδιο· ένας χώρος συνάντησης για όλους: "Αγαπάμε πολύ τους θεατρόφιλους, γι’ αυτό και η κουζίνα μας κλείνει μετά τις 12, αλλά και τους σινεφίλ. Όσους θέλουν ένα μέρος για τα επαγγελματικά τους ραντεβού, τους νεότερους και τους μεγαλύτερους, όλους". 

Black Duck Garden

Η μεγάλη πρόκληση της αξιοποίησης των κατάφυτων κήπων με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα όμορφα αγάλματα, το σιντριβάνι και τον φοίνικα που λέγεται ότι φύτεψε η ίδια η βασίλισσα Αμαλία αντιμετωπίστηκε δημιουργικά. Το αποτέλεσμα ήταν η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου με μια πανέμορφη πέργκολα που στεγάζει χωρίς να προσβάλει την αισθητική του χώρου. Έτσι, ο κήπος μπορεί να φιλοξενήσει επισκέπτες όλο τον χρόνο, ακόμα και τον χειμώνα, από νωρίς το πρωί για καφέ και πρωινό μέχρι αργά το βράδυ.

Black Duck

Ένα εντυπωσιακό gallery wall γεμάτο με ζωγραφικούς πίνακες δημιουργεί τη ζεστή ατμόσφαιρα του εσωτερικού μπαρ. Η μπάρα του "Black Duck” αγαπά τους δημιουργικούς mixing πειραματισμούς και το ελληνικό κρασί. Η φροντισμένη wine list, η οποία ανανεώνεται τακτικά, περιλαμβάνει περισσότερες από 60 ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, εκ των οποίων οι περισσότερες επιλογές είναι διαθέσιμες και σε ποτήρι. Αναπόσπαστο κομμάτι του καταλόγου και οι bar food προτάσεις που σιγοντάρουν σε φινέτσα και φαντασία.  

Black Duck

Ποιος φανταζόταν ότι θα μπορούσε να δειπνήσει δίπλα σε προθήκες με αρχαία ρωμαϊκά γλυπτά; Η μικρή πλην επιβλητική σάλα της "Μαύρης Πάπιας" δίνει νέα χάρη στο παλιό αρχοντικό οίκημα. Δεξιά και αριστερά από τα τραπέζια τα εκθέματα του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών αλλά και η υπόλοιπη διακόσμηση του χώρου που ξεχειλίζει από αστική ευγένεια, συνθέτουν ένα σκηνικό μοναδικό. Η κουζίνα παίζει μπάλα στα ίδια – υψηλά – γευστικά και αισθητικά στάνταρ.


Η εποχικότητα και η ποιότητα των πρώτων υλών παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον κατάλογο, ο οποίος αλλάζει ανά λίγους μήνες. Από το φιλέτο σφυρίδας πάνω από μια comfort ρεβυθάδα ή το αρνί με χυλωμένο τραχανότο Καρδαμύλης μέχρι το ριζότο άγριων μανιταριών και τις παπαρδέλες με μοσχαράκι ραγού, σε όποιο πιάτο κι αν ποντάρεις, κερδίζεις. Ο επίλογος γράφεται γλυκά με το signature επιδόρπιο "Black Duck" ή ένα βάσκικο cheesecake με περγαμόντο.


 

Περισσότερες πληροφορίες

Black Duck Garden

Παπαρρηγοπούλου 5-7, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.

8 γευστικές στάσεις στο Κολωνάκι

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στο Κολωνάκι συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, από ατμοσφαιρικά wine bars και κοσμοπολίτικα ψαροφαγικά στέκια, μέχρι μοντέρνα bistro και street food με δημιουργική υπογραφή.