Η περίεργα άβολη περίπτωση του "Καλή σας Απόλαυση"

Στο έξτρα επίθετο εντοπίζεται το πρόβλημα και ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ.

Η περίεργα άβολη περίπτωση του 'Καλή σας Απόλαυση'

Τρέφω τεράστια εκτίμηση και σεβασμό για τους ανθρώπους που εργάζονται στο πεδίο του σέρβις, σε οποιοδήποτε είδος επιχείρησης του σύμπαντος της εστίασης. Θεωρώ τη συγκεκριμένη ομάδα επαγγελματιών, βασικό στοιχείο για τη συνολική εικόνα του εκάστοτε εστιατορίου/μπαρ/café και κομβικό παράγοντα στη διαμόρφωση της τελικής εμπειρίας. Υπάρχει όμως μία λεπτή κόκκινη γραμμή. Όχι, δεν είναι η αγένεια ή η ταχύτητα (βασικά, η έλλειψη αυτής) που θα μπορούσε να εντοπίσει αβίαστα κανείς ως τέτοια, ούτε η ξύλινη γλώσσα και η 'παπαγαλία' στην επεξήγηση ενός πιάτου ή κρασιού, δίχως το υπόβαθρο της ουσιαστικής γνώσης. Είναι κάτι, δευτερευούσης σημασίας. Που χτυπά όμως κάθε φορά άβολα και περίεργα στα αυτιά μου - είμαι βέβαιος, πως όχι μόνο στα δικά μου. Και θα ήταν ΟΚ το γεγονός αν δεν επαναλαμβανόταν ολοένα και περισσότερο, τόσο που έχει καταστεί πια ως 'αυτονόητο'. Μιλώ για τη μάστιγα του "καλή σας απόλαυση". 

Η εν λόγω φράση έκανε την παρθενική της εμφάνιση περίπου πριν μία 15ετία, συνήθως κατά τη συνθήκη της προσγείωσης ενός επιδορπίου στο τραπέζι. Επεκτάθηκε, σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να φαγωθεί. Και κατέληξε στο άκουσμά της να προκαλεί -πια- παρόμοια συναισθήματα με τον στριγκό θόρυβο του μαχαιριού όταν 'χαϊδεύει' το γυμνό πιάτο ή την (αχαρακτήριστη και επίσης λανθασμένη) ευχή "καλή Παναγιά". Άβολη αισθητικά ρήση, περισσότερο νοηματικά εσφαλμένη παρά πλεονασμός, χρησιμοποιείται υπέρμετρα σαν παρα-γαστρονομική κατά ριπάς (προσ)βολή.

Η περίεργα άβολη περίπτωση του

Λες και υπάρχει και κακή απόλαυση. Η τελευταία λέξη από μόνη της φέρει πρόσημο θετικό και προδιαθέτει για κάτι καλό. Ίσως, να πρόκειται για συνέπεια της προσαρμογής του αγγλικού "enjoy" στην ελληνική αστική καθομιλούμενη και την όποια εστιατορική διάλεκτο. Ίσως, πάλι, να μιλάμε για μία προτροπή κάποιου αφελούς αφεντικού (ή, ακόμη χειρότερα, ενός ημιμαθή "υπευθύνου") προς το σέρβις, στο δρόμο με προορισμό την εμπορική ευγένεια. Δεν ξέρω, δε με νοιάζει. Το "καλή απόλαυση" απορρίπτεται. Απλά -ήρεμα το λέω- αλλάξτε το παιδιά. Ίσως, ένα "απολαύστε" ή μια πατροπαράδοτη "καλή όρεξη" να κάνει τη δουλειά. 

Διαβάστε Επίσης


 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.