Η περίεργα άβολη περίπτωση του "Καλή σας Απόλαυση"

Στο έξτρα επίθετο εντοπίζεται το πρόβλημα και ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ.

Η περίεργα άβολη περίπτωση του 'Καλή σας Απόλαυση'

Τρέφω τεράστια εκτίμηση και σεβασμό για τους ανθρώπους που εργάζονται στο πεδίο του σέρβις, σε οποιοδήποτε είδος επιχείρησης του σύμπαντος της εστίασης. Θεωρώ τη συγκεκριμένη ομάδα επαγγελματιών, βασικό στοιχείο για τη συνολική εικόνα του εκάστοτε εστιατορίου/μπαρ/café και κομβικό παράγοντα στη διαμόρφωση της τελικής εμπειρίας. Υπάρχει όμως μία λεπτή κόκκινη γραμμή. Όχι, δεν είναι η αγένεια ή η ταχύτητα (βασικά, η έλλειψη αυτής) που θα μπορούσε να εντοπίσει αβίαστα κανείς ως τέτοια, ούτε η ξύλινη γλώσσα και η 'παπαγαλία' στην επεξήγηση ενός πιάτου ή κρασιού, δίχως το υπόβαθρο της ουσιαστικής γνώσης. Είναι κάτι, δευτερευούσης σημασίας. Που χτυπά όμως κάθε φορά άβολα και περίεργα στα αυτιά μου - είμαι βέβαιος, πως όχι μόνο στα δικά μου. Και θα ήταν ΟΚ το γεγονός αν δεν επαναλαμβανόταν ολοένα και περισσότερο, τόσο που έχει καταστεί πια ως 'αυτονόητο'. Μιλώ για τη μάστιγα του "καλή σας απόλαυση". 

Η εν λόγω φράση έκανε την παρθενική της εμφάνιση περίπου πριν μία 15ετία, συνήθως κατά τη συνθήκη της προσγείωσης ενός επιδορπίου στο τραπέζι. Επεκτάθηκε, σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να φαγωθεί. Και κατέληξε στο άκουσμά της να προκαλεί -πια- παρόμοια συναισθήματα με τον στριγκό θόρυβο του μαχαιριού όταν 'χαϊδεύει' το γυμνό πιάτο ή την (αχαρακτήριστη και επίσης λανθασμένη) ευχή "καλή Παναγιά". Άβολη αισθητικά ρήση, περισσότερο νοηματικά εσφαλμένη παρά πλεονασμός, χρησιμοποιείται υπέρμετρα σαν παρα-γαστρονομική κατά ριπάς (προσ)βολή.

Η περίεργα άβολη περίπτωση του

Λες και υπάρχει και κακή απόλαυση. Η τελευταία λέξη από μόνη της φέρει πρόσημο θετικό και προδιαθέτει για κάτι καλό. Ίσως, να πρόκειται για συνέπεια της προσαρμογής του αγγλικού "enjoy" στην ελληνική αστική καθομιλούμενη και την όποια εστιατορική διάλεκτο. Ίσως, πάλι, να μιλάμε για μία προτροπή κάποιου αφελούς αφεντικού (ή, ακόμη χειρότερα, ενός ημιμαθή "υπευθύνου") προς το σέρβις, στο δρόμο με προορισμό την εμπορική ευγένεια. Δεν ξέρω, δε με νοιάζει. Το "καλή απόλαυση" απορρίπτεται. Απλά -ήρεμα το λέω- αλλάξτε το παιδιά. Ίσως, ένα "απολαύστε" ή μια πατροπαράδοτη "καλή όρεξη" να κάνει τη δουλειά. 

Διαβάστε Επίσης


 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Leandro Carreira και Πέτρος Δήμας σε 4 Hands dinner στο ‘Makris Athens’

Μία ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία στο βραβευμένο εστιατόριο, την Τετάρτη 22 Μαΐου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
19/05/2024

Το Greek Chefs Abroad του Ομίλου "MarBella Collection" επιστρέφει για 4η συνεχόμενη χρονιά

Τέσσερις διάσημοι Έλληνες chefs του εξωτερικού θα δημιουργήσουν μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία, εμπνεόμενοι από τις ελληνικές τους ρίζες και τις διεθνούς εμβέλειας εμπειρίες τους.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.