"Σεϋχέλλες", γεύση από τη νέα εποχή της γαστροταβέρνας του Μεταξουργείου

Με επικεφαλής Ζουρνατζή - Μαρκαδάκη – Φωτεινόγλου πλέον, η δημοφιλής γαστρο-ταβέρνα επενδύει σε ποιοτική μπιστρονομική διαδρομή.

Σεϋχέλλες © Λεωνίδας Τούμπανος

Μόλις που πρόλαβε να κλείσει μήνας από τη στιγμή που η δημοφιλής γαστρο- ταβέρνα ολοκλήρωσε την πρώτη της περίοδο και ξανάνοιξε δυναμικά στις 13 Δεκεμβρίου του 2023, ακριβώς 10 χρόνια μετά την μετατροπή της από "Μπαχάμες" (το παμπάλαιο καφενείο που υπήρχε εκεί στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο και που ακόμα παλιότερα ήταν στάβλοι του Όθωνα) σε "Σεϋχέλλες". Έγραψε ιστορία το μαγαζί σαν μεζεδοπωλείο και ψαγμένη ταβέρνα.

Σεϋχέλλες
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στη νέα της εποχή το στίγμα δίνει η ομάδα των Κλεομένη Ζουρνατζή ("Γκαστόνε" και από τους πρώτους θαμώνες του μαγαζιού), Γιάννη Μαρκαδάκη ("Stellar Gastro Cinema") και Φώτη Φωτεινόγλου (ο πρώτος σεφ που τις άνοιξε και όταν έφυγε έφτιαξε το "ΦΙΤΑ". "Θέλουμε να κρατήσουμε τον παλλαϊκό χαρακτήρα του μαγαζιού" μου λέει ο Ζουρνατζής "και γι΄ αυτό ψάχνουμε καλά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς σ΄ όλη την Ελλάδα. Θα αγοράσουμε 20 αρνιά λ.χ. από τη Νάξο και θα τα αξιοποιήσουμε head to tail πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές. Μας αρέσει ένας τραχανάς; Αγοράζουμε ολόκληρη την παραγωγή του ανθρώπου, και κρατάμε τις τιμές στις 'Σεϋχέλλες' χαμηλά. Προτιμούμε επίσης το βοδινό απ’ το μοσχάρι, καλύτερη τιμή και πιο βαθιά γεύση".

Σεϋχέλλες
© Λεωνίδας Τούμπανος

Καθόμαστε να φάμε στη μπάρα μπροστά στην ανοιχτή κουζίνα, σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, που συγκεντρώνει όλη την ενέργεια του κόσμου. Νέοι κυρίως, πολλές μεγάλες παρέες, πολλοί φοιτητές, και κάποιοι μεγαλύτεροι απ’ τα παλιά. Ωραίο ηπειρωτικό προζυμένιο ψωμί από το Betty’s bakery με homemade τυρί labhne από τριπλό στραγγιστό γιαούρτι και ελιές Καλαμών προσγειώνονται μπροστά μας και αμέσως μετά ένα βοδινό οσομπούκο με πικάντικο κονσομέ και λαχανικά, απ’ αυτά που ηρεμούν την ψυχή και κάνουν το σώμα να αναθαρρεί (restaurant δηλαδή, για να μην ξεχνάμε την ιστορία του μαγαζιού).

Σεϋχέλλες
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στις νέας γενιάς σπεσιαλιτέ μια βουτυράτη ωμή παλαμίδα που λιώνει μελωμένη απ' το λιπάκι της στο στόμα έρχεται με ωμό κουνουπίδι κι ένα ξυνοπικάντικο ζωμό αγγουριού με jalapeno να εξιτάρει. Η χορτόπιτα μυρωδάτη με φύλλο γιουφκά να τραγανίζει περασμένο από τη σχάρα. Μου αρέσουν αυτά τα σουγάνια επειδή εκτός από τη βοδινή ουρά μαγειρεμένη με γλυκά μπαχαρικά που γεμίζει τον κρεμμυδοντολμά στη γεύση τους υπάρχει περισσή φρεσκάδα φρέσκων βοτάνων. Μόνο η ωραία ιδέα με φασόλια ελέφαντες – κυδώνια – κάστανα – κρεμμυδάκια δεν με τρέλανε, της έλειπε το δέσιμο και το μέλωμα της σύβρασης.

Σεϋχέλλες
© Λεωνίδας Τούμπανος

Πάμε τώρα στα δυσεύρετα… Ζουμερό βοδινό συκώτι σ’ ένα ιδιότυπα γλυκόξυνο με ξυδάτη πίκλα αγγουριού, και γλώσσα στη σχάρα με ξινούτσικη πολίτικη σαλάτα ως dirty post – tavern έδεσμα, και αν το θέλετε συνδυάζονται πολύ ωραία και μαζί. Μην ανησυχείτε εκεί είναι και οι εμβληματικές παπαρδέλες με γαλομυζήθρα αλλά ο homemade πλέον καβουρμάς φτιάχνεται με βοδινό και πρόβατο, και το πιάτο είναι αναβαθμισμένο. Ακόμη καλύτερο το ζυγούρι ψήνεται με λεμονοθύμαρο στη γάστρα και σερβίρεται με πεντανόστιμο ξινό τραχανά. Φινάλε μια χαρά με όμορφα σιροπιασμένο σάμαλι και απαλό παγωτό ανθόγαλα, και μοντέρνο ρυζόγαλο aldente με κανέλα και κρέμα κυδώνι.

Σεϋχέλλες
© Λεωνίδας Τούμπανος

Κεραμεικού 49 & Ακαδήμου, Μεταξουργείο, 2111834789. Τιμή: €20 - €30

Περισσότερες πληροφορίες

Σεϋχέλλες

Κεραμεικού 49 & Ακαδήμου, Μεταξουργείο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

The Best Chef Awards 2024: Ο Rasmus Munk στην κορυφή των καλύτερων σεφ του κόσμου

Ο προβοκάτορας μύστης του ευ τρώγειν αναδείχθηκε κορυφαίος σεφ του πλανήτη για φέτος, σύμφωνα με τον έγκριτο θεσμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
07/11/2024

Matsuhisa Athens

Οι επικεφαλής σεφ Τόνυ Βρατσάνος και Θωμάς Κουράκος κρατούν τον πήχη σταθερά ψηλά στην αθηναϊκή έδρα του μετρ της ιαπωνικής γεύσης Nobuyuki Matsuhisa.

Talking Breads τώρα και στο Σύνταγμα

Street food που μιλά στην καρδιά, πλέον και στο κέντρο της Αθήνας.

Τα brunch της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Χαλαρά πρωινά με ξεχωριστές γεύσεις παρά θίν' αλός, σε κάποια από τα δημοφιλέστερα σποτ της πόλης.

Ο Άσωτος μας έδωσε γεύση μερακλίδικης μπιστρονομίας

Δοκιμάσαμε το νέο καλοφαγικό στέκι στα άτυπα εγκαίνιά του και σημειώσαμε πειραγμένα ελληνικά κλασικά και πρώτες ύλες επιλεγμένες με επιμέλεια, που θα μας κάνουν να επιστρέφουμε ξανά και ξανά στην "αγύρτικη" κουζίνα του σεφ Μιχάλη Μερζένη.

Η νέα εποχή του brunch στο "St. George Lycabettus"

Ανακαλύψτε το Friends & Family Wellness Brunch, εκεί όπου η υγεία και η απόλαυση συναντιούνται.