"Nyn Esti": Η τέχνη στο ΕΜΣΤ πλέον τρώγεται

Στο όμορφο ρεστοράν στην κορυφή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ο βραβευμένος σεφ Σταμάτης Μισομικές καλλιτεχνεί μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα με φυσιολατρικό χαρακτήρα.

Nynesti1

Αισθάνομαι πως πηγαίνω σε speakeasy dinner, έτσι όπως η ευγενέστατη νυχτερινή φύλακας με καλωσορίζει στο σκοτεινό ΕΜΣΤ και με κατευθύνει να πάρω το ασανσέρ για τον τέταρτο όροφο όπου εδώ και ελάχιστα εικοσιτετράωρα έχει ανάψει τα φώτα του το "Nyn Esti". Η προσμονή μου είναι μεγάλη γιατί τα εστιατόρια των αθηναϊκών μουσείων ουδέποτε κατάφεραν να ανθοφορήσουν γαστρονομικά, στο βαθμό, τουλάχιστον, που συμβαίνει σε άλλες μητροπόλεις του εξωτερικού.

Με καθησυχάζει ωστόσο το γεγονός πως τη διαχείριση του χώρου έχει αναλάβει ο όμιλος των nice’n’easy και την ευθύνη της γευστικής πρότασης ο βραβευμένος σεφ Σταμάτης Μισομικές, που πρωτογνωρίσαμε στο χρυσοσκουφάτο εστιατόριο "Noble" της Ρόδου. Έκτοτε άνοιξε τα φτερά του σε αστεράτα ρεστοράν του Βελγίου, όπως όμως εξηγεί η πρόταση εκ μέρους του συνδημιουργού του ομίλου, Χρίστου Αθανασιάδη, ήρθε σε μια στιγμή που επιθυμούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αποτελέσει κομμάτι της ακμάζουσας γαστρονομικής σκηνής της Αθήνας. 

nynesti2

Η πρόταση του στο "Nyn Esti" παρουσιάζει τη δική του οπτική για μια ελληνική κουζίνα σύγχρονη αλλά και σκεπτόμενη, που αγγίζει δηλαδή ζητήματα όπως η αειφορία και η βιωσιμότητα, κι έχει χαρακτήρα νατουραλιστικό και αρτιστίκ. Η μακρόστενη σάλα, λιτή και απέριττη σαν άγραφο ταμπλό βιβάν, θερμαίνεται εύστοχα από την φωτισμένη Ακρόπολη που εισβάλλει από τις μεγάλες τζαμαρίες και την ορθάνοιχτη κουζίνα όπου όλα ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια σου. Τα τραπέζια στρώνονται πρωτότυπα, έχοντας πάνω τους μικρά μνημεία της φύσης που βρίσκουν τη συνέχεια τους στα custom made σκεύη και πιάτα από ανακυκλωμένη πορσελάνη που εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

nynesti3

Το σερβίρισμα από την ίδια την μπριγκάδα κάνει την εμπειρία να θυμίζει διαδραστική περφόρμανς, έτσι όπως σου παρουσιάζουν για παράδειγμα ένα προς ένα τα σπέσιαλ χειροποίητα ψωμιά τους που συνοδεύονται από πρωτότυπα βούτυρα ή ψιλοκόβουν δίπλα σου ένα μπουκέτο από ολοζώντανα φυλλώματα τελειώνοντας έτσι στο τραπέζι μια εξαιρετική σαλάτα με καπνιστό λάδι, ξύδι και αλμυρό παγωτό από παπαρουνόσπορο. 

Έχει κι άλλα ωραία στιγμιότυπα το βασικό μενού γευσιγνωσίας Βιότοπος (€ 90) όσο ξεδιπλώνεται. Ένα ντολμαδάκι με στήρα, λεμόνι και ταραμά που εξελίσσεται "ταχυδακτυλουργικά" σε κύριο πιάτο από τα ίδια βασικά υλικά, μια υπέροχη μελιτζάνα "μπουκωτή" με σκόρδο και μαϊντανό όπου ο Μισομικές ξαναπιάνει το νήμα της ροδίτικης κουζίνας, αλλά και το εξαιρετικό επιδόρπιο χίλια φύλλα που δεν είναι μιλφέιγ αλλά μια γλυκιά βόλτα σε βαθύσκιωτο δάσος του φθινοπώρου. Εκτός από αυτό, σερβίρεται ακόμα το μενού Πανίδα (€ 75) που εστιάζει στο κρέας, το Αλς (€ 75) με πρωτεΐνες της θάλασσας και το χορτοφαγικό μενού Χλωρίδα (€ 55), ενώ υπάρχει επίσης η δυνατότητα επιλογής τριών πιάτων στα € 50. 

nynesti4

Περισσότερες πληροφορίες

Nyn Esti

Λεωφ. Συγγρού 51-53, Φιξ
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Noble / Ρόδος

Μια γαστρονομική performance χωρίς προηγούμενο, ένα εστιατόριο καλύτερο από ποτέ, τολμά να μεταμορφώνει την τοπική ροδίτικη κουζίνα σε ονειρεμένο fine dining με σύνθημα "γνώρισε, νοστάλγησε, μύρισε, γεύσου". Εμπειρία αξέχαστη!

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
08/08/2024

Over Water / Sani Resort, Χαλκιδική

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" παρουσιάζει τη γαστρονομική ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec μέσα από πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας, περασμένα από από Mediterranean - comfort φίλτρο.

Είναι το Dry Martini το ιδανικό κοκτέιλ για φαγητό;

Το ένδοξο κοκτέιλ με τη μοναδική ιστορία και το μοναδικό σεξ απήλ, είναι μετρ της one drink αρμονίας με τις πιο διαφορετικές γεύσεις.

Bungalow 7

Το εντυπωσιακά κοσμοπολίτικο beach bar restaurant στα Αστέρια της Γλυφάδας του Ομίλου Παπαθεοχάρη έχει μοδάτη αύρα, κομψό ντεκόρ και προσεγμένη κουζίνα από τον βραβευμένο Ντίνο Φωτεινάκη.

Χρήστος Σιδηρόπουλος: Γνωριμία με τον σεφ του νέου fine dining εστιατορίου "Agora" στη Σύμη

Ο 30χρονος ταλαντούχος σεφ του ολοκαίνουριου εστιατορίου στο boutique ξενοδοχείο "The Old Market" στο νησί των τριών Χαρίτων συστήνεται στο "α" μέσα από τις εμπειρίες και τη μαγειρική του φιλοσοφία.

"Dominicale": Θαλασσινό τραπέζι σε βενετσιάνικο σκηνικό και το Ιόνιο στο πιάτο

Στο Αργάσι της Ζακύνθου, πάνω στο κύμα και στη σκιά ενός βενετσιάνικου πύργου, εκεί που το μεγαλόπρεπο μεσογειακό τοπίο συναντά το λαμπρό ζακυνθινό παρελθόν, το Dominicale αποτελεί προορισμό για εκλεκτή ψαροφαγία.

Το "Nobelhart & Schmutzig" στο Βερολίνο είναι γροθιά στο παγκόσμιο γαστρονομικό κατεστημένο

Το μανιφέστο του εστιατορίου που δημιούργησαν οι Billy Wagner και Micha Schäfer στο Βερολίνο αποτελεί λόγο σύγκρισης της εξόδου για φαγητό με την προσφυγή στις κάλπες.