"Oh! Dio": Η Σταυριανή Ζερβακάκου στα πιο fine comfort της

Η Μανιάτισσα σεφ επέστρεψε στην Αθήνα για να αναλάβει την κουζίνα του νέου wine restaurant του Θησείου, φέρνοντας στον πεζόδρομο της Αδριανού την ελληνική φινέτσα που του αρμόζει.

Oh Dio Θησείο

Άλλη μία μέρα, άλλο ένα ιστορικό ακίνητο γίνεται ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας και κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με την εξέλιξη, προφανώς, αλλά όσο μονότονη κι αν έχει καταντήσει η μετατροπή ολόκληρου του ιστορικού Κέντρου σε μια μονοκαλλιέργεια φιλοξενίας, στην περίπτωση του κτηρίου που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε το Ωδείο Athenaeum τουλάχιστον, η μεταποίηση φέρνει κι ένα καλό μαζί της: την επαναφορά της σεφ Σταυριανής Ζερβακάκου στην εστιατορική καθημερινότητα της πόλης. Η οποία, όχι με μακρόθεν επιμέλεια, αλλά με τακτική παρουσία στις κουζίνες του "Oh! Dio", φέρνει στον ταλαιπωρημένο απ’ την τουριστικοποίηση πεζόδρομο της Αδριανού, την ελληνική φινέτσα που του αξίζει. Και το κάνει με το πιο fine comfort μενού που έχει παρουσιάσει ως ώρας.

Η αγάπη της σεφ για εξαιρετικά υλικά με ονομασία προέλευσης κι επιλεγμένους προμηθευτές εκφράζεται μέσα από λιχουδιές όπως τα πυκνόγνευστα φουντούκια απ’ το Άγιο Όρος, το βραβευμένο μέλι απ’ τη Τζιά, το εκφραστικό κουσκουσάκι Κρήτης ή τα μανιάτικα αλλαντικά όπως το σύγκλινο και το λουκάνικο με πορτοκάλι, ενώ τα απροσδόκητα παντρέματα στα οποία μας έχει συνηθίσει (είτε μέσω του προηγούμενο αθηναϊκού της πόστου, που έβαλε τον Νέο Κόσμο στο ραντάρ των διεθνών foodies, είτε στην ολόδική της "Aspasia", τη μαγειρική της έδρα στη Μάνη), εκφράζονται κι εδώ μέσα από πιάτα όπως οι πλιγουροκεφτέδες ζυμωμένοι με μελάσα ροδιού, και το ψάρι ημέρας σωτέ με φιδέ και λουκάνικο σε ζωμό γαρίδας, ή ποσέ με σελινόριζα λαδερή. Το καινούριο όμως που φέρνει σ’ αυτή την αθηναϊκή της επάνοδο, είναι μια ζεστή στρογγυλάδα που κάνει την κουζίνα της ακόμη πιο οικεία, φιλόξενη και αγαπησιάρικη από άλλες φορές.

Oh Dio Θησείο
Βελούδινες οξύτητες στη μαριναρισμένη παλαμίδα με γαρίδα, μανταρίνι, λωτό και χόρτα εποχής

Διαβάστε Επίσης

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ψαρόσουπα με κατσικίσιο κουσκουσάκι, αχνιστό μπακαλιάρο και μύδι, που ήρθε στο τραπέζι μας με υποδειγματική τσιμπητή οξύτητα, στρογγυλή υφή και βαθιά νοστιμάδα, γεμίζοντας το στόμα μας με γλυκά φθινοπωρινά αρώματα. Η παλαμίδα μαρινέ, που συνοδεύεται από κόκκινη γαρίδα, φέτες μανταρίνι, λωτό και σταμναγκάθι, φανερώνει με το βουτυρένιο, εκφραστικό της δάγκωμα ένα ψάρι σπουδαίας ευγένειας, την οποία η σεφ υπογραμμίζει με βελούδινες οξύτητες κι αρώματα που ξεδιπλώνονται σαν αγκαλιά από λουλούδια, ενώ το κατσικίσιο κιλότο, κομμένο σαν ταρτάρ, γοητεύει με το αφράτο του δάγκωμα, αφήνοντας τον τηγανισμένο πελτέ πιπεριάς – ντομάτας να γεμίσει το στόμα με μυρωδάτη γλύκα, που δίνει στη μπουκιά την υγρασία που χρειάζεται ώστε το αγιορείτικο φουντούκι να αποκαλύψει τη συμπυκνωμένη γεύση του.

Oh Dio Θησείο
Πιάτο υπογραφή το ψάρι με ψωμί

Κι αν το signature surf n turf πιάτο της σεφ, το ψωμί με ψάρι και σύγκλινο δηλαδή (εμπνευσμένο από τη νιότη της ως ξεναγού στην Κωνσταντινούπολη) συνδυάζει φινέτσα κι αλητεία στο δάγκωμά του (μην αγνοήσετε, δε, τη σαλάτα σταμναγκάθι στο πλάι, που δίνει σπιρτάδα στη μπουκιά), η πραγματική αποκάλυψη του μενού δεν είναι άλλη από τα αρνίσια γλυκάδια με μύδια και πορτοκάλι. Λιχουδιά ολκής, που θα εμφανίζεται βάσει διαθεσιμότητας ως πιάτο ημέρας, αποκαλύπτει την αφοσίωση της σεφ στην εξαιρετική πρώτη ύλη, και παντρεύει εξωτισμό και οικειότητα με τέτοια γευστική απαλότητα και ειλικρίνεια, που άνετα θα μπορούσε να του χαρίσει τον τίτλο του comfort πιάτου της σεζόν.

Oh Dio Θησείο
Απροσπέραστη η κάβα του "Oh! Dio", συγκεντρώνει τις οινικές αγάπες των συνιδιοκτητών του "Oh! Dio", Φωτεινής Παντζιά ("By the Glass") και Άγγελου Δαμουλιάνου (botilia.gr)

Παρεμπιπτόντως, εκτός από το βραδινό μενού, η Ζερβακάκου επιμελείται και τις ολοήμερες γεύσεις του "Oh! Dio", που ξεκινούν από το πρωί με ελληνόστροφο πρωινό και brunch. Φρέσκα φουρνίσματα γεμίζουν με μυρωδιές τον ατμοσφαιρικό χώρο, και τα τραπέζια υποδέχονται λιχουδιές όπως οι τραβηχτές μανιάτικες πίτες, οι οποίες έχουν ήδη μπει στο στόχαστρό μας για επόμενη επίσκεψη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Τα κορυφαία εστιατόρια των Κυκλάδων

Τα μέρη που επισφραγίζουν τη γαστρονομική υπεροχή του δημοφιλέστερου νησιωτικού συμπλέγματος της χώρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
18/03/2025

Η επόμενη πίστα του μεζεδοπωλείου σε 5 νέα μαγαζιά

Η κουλτούρα του μεζέ+κρασί/απόσταγμα στην πόλη έχει καινούρια σημεία αναφοράς.

Τι εννοείς κάνουν και στη Θάσο fine dining;

Ο ταλαντούχος σεφ Γιάννης Μαρινόπουλος ερμηνεύει τις σπεσιαλιτέ του νησιού με τρόπο καινοτόμα νόστιμο και σύγχρονες τεχνικές. Σερβίρει τις δημιουργίες του για ένα και μόνο βράδυ στην Αθήνα.

Τα νέα γευστικά highlights του Κεραμεικού

Οι πιο πρόσφατες προσθήκες στη φαγητογραφία της κουλ γειτονιάς.

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Τα εστιατόρια της Πάρου που ξεχώρισαν στο νησί που έκανε την έκπληξη

Η δημοφιλής Κυκλάδα παρουσιάστηκε εξαιρετικά φορμαρισμένη, με δύο νέους Χρυσούς Σκούφους αλλά και δύο νέα Top Notch.

Ο διάβολος έτρωγε Prada: τι συμβαίνει όταν οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας αποφασίζουν να μπουν στην κουζίνα;

Τί συμβαίνει όταν οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας φοράνε ποδιές και σκούφους; Ποια είναι τα πιάτα της μόδας; – στην κυριολεξία.

Τι γεύση έχει μια πίτσα των 52 ευρώ;

Κατ' αρχάς, τη γεύση του exclusivity που σερβίρει για πρώτο πιάτο το "Bagatelle Athens", με όλη την αίγλη που συνδέεται με το όνομα του μπολιασμένη στην ατμοσφαιρική αρχοντιά του, και γεύσεις φινετσάτες κι ευφάνταστες, που ταιριάζουν χάρμα στην εκλεκτική του αύρα. Διαβάστε περισσότερα στην κριτική μας!