Χριστούγεννα δίπλα στο κύμα

Δύο επισκέψεις μου στην πιο fine living χερσόνησο της Μεσογείου έγιναν αφορμή γι’ αυτό το άρθρο. Fine Christmas λοιπόν στο Cova της Astir Marina και το Mercato του Four Seasons.

cova astir hero

Ένα μεσημέρι στο ολοκαίνουριο Cova Astir Marina

Αυτή η τόσο χαρακτηριστική, - επιπέδου Yacht Club Monaco – όσο και σπάνια, αύρα της αυθεντικής, κλασικού τύπου, πολυτέλειας είναι ήδη αισθητή παντού στην Astir Marina και μάλιστα χωρίς να είναι ακόμα τα πάντα έτοιμα, ενώσω υπάρχει ακόμα κατά τόπους μια εσάνς εργοταξίου. Διευκρινίζω "κλασικού τύπου” πολυτέλεια για να μην συμβούν ατυχή μπερδέματα με διάφορα "barefoot luxury” παροδικά trends. Όχι, εδώ μιλάμε για την διαχρονική πολυτέλεια που είναι πέρα από τάσεις, αυτή την πολυτέλεια του αψεγάδιαστα σιδερωμένου λευκού τραπεζομάντιλου, της κομψής μπουαζερί σε earthy tones, των υπέροχων midnight blue βελούδινων καναπέδων, του εξαιρετικού service.

cova astir marina 2

Είναι Τετάρτη, στα μέσα της εβδομάδας, και αν και έχει μόλις κάποιες ημέρες που είναι ανοιχτό, φαίνεται πως το Cova Astir Marina έχει ήδη συναντήσει το κοινό του. Στα γύρω τραπέζια βλέπω κυρίους με τους Financial Times στο χέρι, κομψά ζευγάρια 30 sth με την "Holiday Collection 23” της Loro Piana επάνω τους, διακριτικές, χαμηλόφωνες αραβικές συμμετοχές που μάλλον έχουν το yacht τους από κάτω, και την αγαπημένη μου φυλή "ladies who lunch” η οποία μας δειγματίζει τις καλύτερες στιγμές από τις συλλογές των οίκων που τα καταστήματα τους αναμένεται να ανοίξουν το αμέσως προσεχές διάστημα στη Astir Marina: Louis Vuitton, Dior, Gucci, Dolce & Gabbana to name just a few.

cova astir marina 3

Θα τα αφήσω αυτά όμως – για λίγο – και θα συγκεντρωθώ στο φαγητό. Έχουμε ήδη δοκιμάσει κάποια εξαιρετικά tramezzini (αυτό με το κοτόπουλο και το avocado top), έχουμε κάνει τις επιλογές μας από το μενού του μεσημεριανού και ο Κωστής με τη χαρακτηριστική μπλε ποδιά Cova και το μαύρο παπιγιόν φέρνει στο τραπέζι μας το ένα μετά το άλλο την panzanella con gamberi, το risotto alla Milanese και τα rigatoni al bronzo con ragu. Και τα τρία πιάτα είναι άψογα γευστικά, προδίδοντας εξαιρετικές πρώτες ύλες και καλοδουλεμένες τεχνικές.

cova cotoletta milanese

Η κομβική στιγμή της "vera cotoletta alla milanese” έχει φτάσει και το τραπέζι μας επικεντρώνεται στο σωστό πανάρισμα και την χαρακτηριστική crispy υφή που αυτό δίνει σε ένα αυθεντικό Μιλανέζικο πιάτο με ιστορία αιώνων. Το γεύμα κλείνει – με τι άλλο – με την περίφημη "Coppa Cova” και το παραδοσιακό maritozzo, ένα από τα πιο κλασικά γλυκά της Ρώμης (ψωμάκια μπριός με σαντιγί). Δεν θα πω πολλά για την Coppa Cova (αυτό το υπέροχα ανάλαφρο επιδόρπιο που είναι signature του Cova, με την κρεμ πατισερί, τα φρούτα του δάσους και το θρυμματισμένο φιστίκι) απλώς ότι κάποιοι στο τραπέζι πήραν τη δική τους ατομική coppa, ξεχωριστά από τους υπόλοιπους…

Και ένα μεσημέρι ακόμα στο vibrant Mercato του Four Seasons

Το σχετικά ήσυχο lobby του Nafsika δεν μαρτυρά στο ελάχιστο αυτό που γίνεται ένα επίπεδο πιο κάτω, στο χώρο του Avra και του Mercato. Ένα ολοήμερο, vibrant, γιορτινό πανηγύρι για να το πω με 4 λέξεις είναι σε εξέλιξη. Η φήμη του "Pranzo della Domenica” (πες το και Κυριακάτικο brunch) του Mercato έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την πόλη και αυτό είναι εμφανές – δεν πέφτει καρφίτσα.

mercato baba au rum

Τι χρειάζεται ένα μεσημέρι Κυριακής για να γίνει πιο festive; Λίγα πράγματα. Στρείδια Fine de Claire, ένα ισορροπημένα σπιρτόζο carpaccio λαβράκι, ένα vitello tonnato του ονείρου και κάτι λαζάνια μπολονέζ που τα θυμάμαι ακόμα. Στο Mercato τα βρήκαμε αυτά όλα και πολλά ακόμα. Βρήκαμε ένα κομψά Χριστουγεννιάτικο σκηνικό (τόσες όσες οι μπάλες και τα γκι, όχι υπερβολές), καταπληκτικές dance επανεκδόσεις κλασικών κομματιών όπως το mambo italiano και έναν chef πραγματικό πρωταγωνιστή. O Sergio Favata είναι όλα όσα περιμένεις να είναι ένας Ιταλός padre di famiglia. Είναι ο οικοδεσπότης που σε κάνει να νιώθεις ότι έχεις πάει καλεσμένος στο σπίτι του. Όχι μόνο θα σου προτείνει τί να διαλέξεις αν σε δει να αμφιταλαντεύεσαι στον μπουφέ, αλλά στο τέλος του γεύματος θα περάσει ανάμεσα στα τραπέζια με ένα τρόλεϊ όπου πάνω υπάρχει ένα θηριώδες ταψί τιραμισού το οποίο θα μοιράσει ο ίδιος σε όλους. Είναι η στιγμή που πέφτει το instagram.

Σε όλο αυτό το κομψά φασαριόζικο μεσημέρι προσθέτεις και την υπέροχη θέα στον κόλπο μπροστά στο Four Seasons και έχεις τα τέλεια Μεσογειακά Χριστούγεννα δίπλα στη θάλασσα. Λείπει κάτι; Ένα Bellini ίσως στο Avra bar δίπλα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.