Άνοιξε τις πόρτες τον περασμένο Ιούλιο αλλά ουσιαστικά τώρα ξεκινά να συστήνεται στο αθηναϊκό κοινό, σαν ένα new age μπιστρό με ελληνική βάση στις γεύσεις του και μία μαγική θέα στην Ακρόπολη και την Πλάκα. Ok, το τελευταίο μπορεί να το έχεις διαβάσει/ διαπιστώσει/ επιβεβαιώσει και για αρκετά ακόμη σποτ αλλά στο 'Okra' σε κερδίζει, ήδη από τα πρώτα δευτερόλεπτα στο "έμπα" του αβίαστα άνετου χώρου και τη σύγχρονα ζεστή σάλα.
Αφού οι μπόλικες καρτποσταλικές εικόνες από τη μεγάλη τζαμαρία (που όταν ο καιρός το επιτρέπει, ανοίγει εντελώς) λειτουργήσουν σαν μία σειρά από απολαυστικά amuse bouche, θα διαπιστώσεις τη φιλοσοφία του 'Okra' να αποτυπώνεται πλήρως στην περιεκτική κάρτα του, η οποία φροντίζει να ελίσσεται εποχικά, να υπηρετεί μία zero waste τακτική, να παίζει με πιάτα στη λογική του μοιράσματος και να εμπιστεύεται για τις πρώτες ύλες της μικρούς Έλληνες παραγωγούς.
Στα του τρώγειν λοιπόν, ο σεφ Γιώργος Ζαχείλας δείχνει να συνεχίζει από εκεί που κάποτε -εντελώς προσωπικό αυτό- τον είχα αφήσει, δηλαδή στην πολύ καλή δουλειά που πριν μερικά χρόνια είχε παρουσιάσει στο δημοφιλέστατο "Lost Athens". Και να προχωρά παράλληλα και αρκετά βήματα πιο πέρα, έχοντας το νου του σε προσφιλείς γεύσεις της ελληνικής comfortιάς αλλά και με πιο σύγχρονες ιδέες να λαμβάνουν χώρα παράλληλα εντός και πάνω σε αυτές. Τι τρώς εδώ;
Ήδη από το καλωσόρισμα -ένα κριτσίνι με βύνη ζυθοποίησης, χώμα ελιάς και πουρέ ντομάτας- καταλαβαίνεις τι περίπου θα συμβεί, κάτι που επιβεβαιώνει και το σαν-μπριός-πατατόψωμο που σκεπάζεται από ένα πληθωρικό λαρδί χοιρινού.
Τα πλατιά φασολάκια tempura μπαίνουν απευθείας στα viral σνακ των αθηναϊκών εστιατορίων, ειδικά μετά τις βούτες στην προσεγμένη μαγιονέζα βασιλικού που καταφθάνει στο πλάι τους. Όσο για τον καλό ταραμά με κονφί λεμόνι που είχε προηγηθεί, θα τον προτιμούσα λίγο πιο ρουστίκ.
Οι ανθοί με τα κολοκύθια τους, κατσίκι, σιτάρι και αυγολέμονο, το ελληνικό Iberico με μήλο, σιναπόσπορο και γλυκό κρασί και το καλαμάρι κοντοσούβλι με κεφίρ και λαρδί είναι προτάσεις που δείχνουν να εκπροσωπούν με άμεσο και ικανοποιητικά νόστιμο τρόπο τη φιλοσοφία της κουζίνας του 'Okra', ωστόσο την πραγματική διαφορά την κάνει ο τυλιγμένος σε αμπελόφυλλα και ψημένος στα κάρβουνα μπακαλιάρος, με μία έξοχη μπερ μπλαν.
Όπου υπάρχει φαγητό, είθισται πια να υπάρχει και κρασί, με τον Γιώργο Καραμπίνη να είναι εκείνος που επιμελείται την γκάμα, με ποικιλίες και ετικέτες (κυρίως) ελληνικής παραγωγής - το αυτό ισχύει και για τις μπύρες και τα λοιπά αποστάγματα. Κερασάκι στην τούρτα, τα σένια γλυκά του Αλέξανδρου Κόνιαρη και το πραγματικά καλό σέρβις.
Info
Μητροπόλεως 82, Μοναστηράκι
Τηλ. 210 3217700
Ανοιχτά καθημερινά από τις 18.00, Σαβ., Κυρ. από 13.00
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.