Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023, θα διεξαχθεί ο επετειακός 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες και θεατές να συγκεντρώνονται στα πέριξ του Παναθηναϊκού Σταδίου για τον τερματισμό του σημαντικού αθλητικού event. Αμέσως μετά όμως, άπαντες θα γράψουν μερικά ακόμη χιλιόμετρα, στην αναζήτηση του ιδανικού σποτ για καφέ, ποτό και φαγητό στις πλησιέστερες γειτονιές αλλά και λίγο πιο μακριά από αυτές. Ακολουθούν όλες οι απαντήσεις για το σημαντικό ερώτημα: "Μετά τον Μαραθώνιο, τι;".
Στην πλατεία Βραζιλίας
"Iguazu"
Το ολοζώντανο all day bar-resto πήρε το όνομά του από τους εντυπωσιακούς καταρράκτες ανάμεσα σε Αργεντινή, Παραγουάη και Βραζιλία και βαδίζει με παρεμφερή διακόσμηση. Ο βραβευμένος Γιάννης Παρίκος επιμελείται το μενού που κινείται σε λατινοαμερικανικές γεύσεις. Πολύ αξιόλογη και η λίστα των ποτών.
"Lot 51"
Το εξαιρετικά δημοφιλές all day cafe, που ουσιαστικά έκανε μόδα την πλατεία Βραζιλίας. Με χαλαρή ατμόσφαιρα, ενδιαφέρουσα αισθητική και κορυφαίο προϊόν. Από neighbourhood bar εξελίχθηκε μέχρι σε προορισμό για crowd κάθε ηλικίας και γούστου από όλες τις γειτονικές περιοχές - και όχι μόνο από αυτές.
Στα πέριξ του Χίλτον
"Βλάσσης"
Έχει κάτι ανακουφιστικό η ζεστή, αστική σάλα του "Βλάσση", με τα απαλά λευκά τραπεζομάντιλα και τη γοητεία του κλασικού, και το ήσυχο al fresco καθιστικό του, για όσο ο καιρός το επιτρέπει. Μια αίσθηση οικειότητας, σαν να επιστρέφεις σε μια Αθήνα άλλης εποχής, η οποία σε περιμένει πάντα εκεί. Τα πιάτα, προσιτά και γνώριμα, με κλασικές ελληνικές γεύσεις βγαλμένες από το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι και πάντα σε πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής.
"Αορίτης"
Το νέο εστιατόριο των Σήφη Μανουσέλη, Βάιου Κορομηλά, Μπάμπη Καζάνα, Δημήτρη Ψυχογιού και του σεφ Γιώργου Φουντουλάκη τιμά τη γευστική παράδοση της Κρήτης με τρόπο νόστιμο και γεμάτο μνήμες αλλά προσαρμοσμένο στο σήμερα, σε έναν όμορφο χώρο που θυμίζει παλιό αρχοντικό της μεγαλονήσου. Top το αντικριστό και το τηγανητό κουνέλι, pairing με κρητικό αμπελώνα και εμφιαλωμένες τσικουδιές.
"OX"
Το νέο εστιατόριο στη σκιά του (πρώην) Χίλτον ποντάρει στη νοστιμιά της κρεατοφαγικής απλότητας, συστήνοντας στο foodie κοινό της πόλης τη δική του εκδοχή για την παραδοσιακή ψησταριά. Οι ζυγισμένα upgraded ιδέες του Μιχάλη Νουρλόγλου συναντούν διαχρονικά καρνιβορικά φαβορί όπως το κοντοσούβλι, το παϊδάκι, την χοιρινή μπριζόλα και επεκτείνονται μέχρι ταρτάρ και T-bones.
"Cookoovaya"
Εδώ και λίγο καιρό, η "Cookoovaya" αποκάλυψε το φρέσκο της πρόσωπο, με τον χώρο της να έχει αναδιαμορφωθεί ολικά. Το δημοφιλές εστιατόριο όμως δεν περιορίζεται εκεί, καθώς συνεργάζεται πια με τον γνωστό bartender Ηλία Μαρινάκη, που θα δημιουργήσει μία μικρή λίστα cocktails σε απλές και ξεκάθαρες γεύσεις, με ποτά που θα συμβαδίζουν με την κουζίνα του Περικλή Κοσκινά.
"Βασίλαινας"
Η ιστορία του μπορεί να πει κανείς πως κινείται παράλληλα με τη γευστική ιστορία της ίδιας της Αθήνας, ή πιο ορθά των Αθηνών και του Πειραιά. Από τις φτωχογειτονιές του δεύτερου άλλωστε ξεκίνησε η νόστιμη πορεία του, κάτι περισσότερα από 100 χρόνια πριν. Πλέον, το Βασίλαινας δε θυμίζει την αρχική μπακαλοταβέρνα του περασμένου αιώνα αλλά ένα κομψό αστικό εστιατόριο, με την ίδια όμως πάντοτε φιλόξενη ατμόσφαιρα και, φυσικά, το εξαιρετικό φαγητό. Και ο κόσμος το λατρεύει, όπως έκανε πάντοτε.
Στο Παγκράτι
"Lost Athens"
Με ένα ολόφρεσκο ολοήμερο concept και ανανεωμένο χώρο επέστρεψε στα δρώμενα της πόλης το "Lost Athens". Το δημοφιλές σποτ της Αρχελάου έχει εδώ και έναν χρόνο -μεταξύ άλλων- all day φιλοσοφία, αρκετά πιο ζεστό και οικείο χώρο και μία ανοιχτόκαρδη open kitchen.
"Άκρα"
Συνάντηση προχωρημένης τεχνικής και πιο αυθόρμητης μαγειρικής, με βάση εξαιρετικές πρώτες ύλες, το ολοκαίνουργιο project των Λουκάκη-Πεδιαδιτάκη. Ανοιχτό από το πρωί για breakfast και κατόπιν μεσημεριανό και βραδινό, με μια απρόσμενη ελληνική μπιστρονομία.
"Χατίρι"
Το ζεστό εστιατόριο ανάμεσα σε μπιστρό και τρατορία είναι ένα από τα πιο under the radar σημεία της πόλης, με απροσποίητα φιλόξενο χώρο και ρετρό έπιπλα. Ειδίκευση στο πιο value for money entrecôte της πόλης αλλά και πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα σε ελληνική (ειδικά τα μεσημέρια), ιταλική και γαλλική κουζίνα.
"Tre Sorelle"
Από το πιο ανοιχτόκαρδα όσο και κομψά στέκια της Αρχελάου, που κάνεις αμέσως καλύτερα τα πράγματα με το άχαστο combo πίτσας-cocktail, τόσο στην εντυπωσιακή μαρμάρινη μπάρα του όσο και στα πάντοτε ζωντανά καθίσματα του περάσματος.
"Abstract"
Το πολύ ιδιαίτερο street bar το συναντάς στην πολύ ενδιαφέρουσα γειτονιά ανάμεσα από την Ερατοσθένους και την πλατεία Προσκόπων. Ενδιαφέρουσα κάρτα cocktails, με 10 signature επιλογές βασισμένες σε κλασικές συνταγές, καλός καφές και νόστιμα σάντουιτς.
"Cupola"
Η contemporary trattoria συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα γνήσιας ιταλικής κουζίνας, παραμένοντας μία comfort και άνετη επιλογή, με σαφείς value for money κατευθύνσεις. Η βέρα ναπολιτάνικη πίτσα από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, τα προσεγμένα antipasti, η άψογη pasta και το εξαιρετικό τιραμισού είναι μόνο κάποια από τα highlights εδώ.
"Borghese"
Στο street food hit της Αρχελάου, βρίσκεις ένα μικρό μαγαζάκι που θυμίζει ιταλικό deli και το οποίο κλείνει νόστιμες ιδέες μέσα σε δύο φέτες ψωμί, παρουσιάζοντας κάποιες από τις πιο φρέσκιες εκδοχές σάντουιτς στην Αθήνα. Τις πλαισιώνει με piccolino spritz, Negroni και gin tonic σε σούπερ προνομιακές τιμές.
"Τρίγωνο"
Το "Τρίγωνο" είναι από εκείνες τις περιπτώσεις των μαγαζιών που δείχνουν να υπήρχαν από πάντοτε στο ίδιο σημείο. Παρότι μετρά κάτι παραπάνω από 10 έτη ζωής, μπορεί να χαρακτηριστεί το κλασικότερο ίσως στέκι της Αρχελάου πια, με ατμόσφαιρα έντονου socializing στα μαρμάρινα τραπέζια του και γευστικούς, σχεδόν σπιτικούς μεζέδες.
"Μαύρος Γάτος"
Πέρα από τα διασημότερα παϊδάκια του κέντρου της Αθήνας, στην παραδοσιακή ταβέρνα στα πέριξ της πλατείας Προσκόπων θα βρεις ακόμη καλοφτιαγμένα μαγειρευτά και κρέατα της ώρας. Όλα τα απολαμβάνεις στα τραπέζια στο πεζοδρόμιο ή στη σάλα με τις σκαμπρόζικες τοιχογραφίες.
"Link"
Ανοιχτόχρωμο και ανοιχτόκαρδο, με φροντισμένο εσωτερικό και απλωμένα τραπέζια στο μάλλον πιο προνομιακό σημείο της πλατείας Προφήτου Ηλία. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Δημήτρης Μαλάμος έφτιαξε ένα ζωντανό all day bar, ακριβώς όπως το είχε φανταστεί.
"Ohh Boy"
Το minimal modern cafe-ζαχαροπλαστείο στην αρχή της Αρχελάου μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα από τα σημεία αφετηρίας για το σουξέ του εν λόγω δρόμου. Πιστό στη φιλοσοφία των small eats, του καλού καφέ και ροφημάτων, των vegan treats και, φυσικά, των πολύ αξιόλογων γλυκών του.
"Frater & Soror"
Industrial και ηθελημένα αφτιασίδωτος χώρος (αλλά με κομψές παρεμβάσεις), ενδιαφέρουσα κουζίνα που υπογράφει πια ο Άλεξ Ροβάκης και μία κορυφαία drinking list με πρωταγωνιστή το gin n tonic είναι εκείνα που έκαναν από ην πρώτη κιόλας ημέρα της λειτουργίας του σουξέ το "Frater & Soror".
"Musique"
Mix & match κοινό κάθε ηλικίας και status, ξεκάθαρο urban feeling, pet friendly λογική και ένα γενικότερο περιβάλλον όπου αργά ή γρήγορα ο καθένας νιώθει οικεία στα πέριξ της πλατείας Προσκόπων. Μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα με πρώτες ύλες από τη Νάξο, καλός καφές και ενδιαφέροντα ποτά.
Στο Μετς
"Κάιν"
Δημοφιλές μπαρ με οικεία ατμόσφαιρα, στην οποία πρωταγωνιστούν η μεγάλη μπάρα και η τοιχογραφία του Κάιν διά χειρός Δημήτρη Ταξή. Φημίζεται για την ενημερωμένη κάβα και τις ωραίες μουσικές με DJs που εναλλάσσονται καθημερινά.
"Joshua Tree"
Minimal χώρος με καθαρές γραμμές και pop αισθητική, αβίαστα cool χαρακτήρας και μουσικές που θέλεις να ακούς είναι δίχως αμφιβολία κάποια από τα δυνατά χαρτιά του all day spot. Το μενού του λογική του brunch food με αποκλειστικά vegan και vegetarian επιλογές, που ανταποκρίνονται τόσο στις ποιοτικές όσο και στις γευστικές επιθυμίες του καθενός.
"Ρεσιτάλ"
Συστήθηκε πριν 1,5 χρόνο σαν καφέ-ζαχαροπλαστείο και εστιατόριο γλυκών, φιλοδοξώντας να αναθερμάνει την old fashioned αστική συνήθεια των πάσης φύσεως ραντεβού σε τέτοια μέρη. Μέχρι στιγμής τα καταφέρνει περίφημα και γίνεται λόγος συζήτησης αλλά και αφορμή για κατεύθυνση προς την Αναπαύσεως.
Στο Κολωνάκι
'La Suite Lounge'
Το 'La Suite Lounge Restaurant' στον 6ο όροφο του 'St.George Lycabettus' (βραβευμένο ως 'καλύτερη θέα στην Ευρώπη') ανήκει σε εκείνη την προνομιακή κατηγορία των αθηναϊκών εστιατορίων που προσφέρουν μία μοναδική οπτική της πόλης. Το σύγχρονο ντιζάιν της σάλας του βρίσκει τη συνέχειά του στη μοντέρνων αποχρώσεων κουζίνα. Αυτή την Κυριακή, το brunch του θα τρέχει μέχρι τις 16.00, ενώ αμέσως μετά ξεκινά η κάρτα του μενού, με την υπογραφή του executive chef Βασίλη Μήλιου.
"Fine Mess"
Το κομψό smokehouse του Κολωνακίου μεταφέρθηκε ακριβώς απέναντι από την παλιά του τοποθεσία, στον όμορφο πεζόδρομο της Δελφών. Και εδώ εξακολουθεί να τιμά τις γευστικές παραδόσεις του αμερικανικού Νότου με low & slow BBQ και άλλες προτάσεις σε μοντέρνο ύφος, αλλά και signature cocktails με βάση το bourbon.
"Paloma's"
Μία κουζίνα λατινοαμερικάνα, που βαπτίζεται από το ίσως δημοφιλέστερο κοκτέιλ της εποχής μας. Σε ένα ζωντανό περιβάλλον με παστέλ χρώματα και ανοιχτή κουζίνα, δοκιμάζεις σπεσιαλιτέ από το νότιο μέρος της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού και φροντισμένα κοκτέιλ σε αντίστοιχο ύφος.
"Queen Bee"
Η βιτρίνα με τα ψωμιά, τα κρουασάν και τα cinnamon rolls παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτό το hot spot του Κολωνακίου με τη νεοϋορκέζικη αύρα, που αναδεικνύει την τάση breakfast/brunch. Με το δικό του artisanal αρτοποιείο, το κομψό "Queen Bee" έχει και κάποιες προτάσεις σε ζυμαρικά και μπέργκερ για όσους θέλουν κάτι πιο στιβαρό για φαγητό.
"Brunello"
Μικρό wine bar & bistro με ζεστό χαρακτήρα, που σετάρει τυριά, αλλαντικά και πιάτα με ιταλική βάση (σε επιμέλεια του Μιχάλη Νουρλόγλου) με απεριτίφ, ανάλαφρα κοκτέιλ και 70 παλαιοκοσμίτικα κρασιά.
"Η Δεξαμενή"
Το ιστορικό καφενείο στην πλατεία Δεξαμενής ζει εδώ και μερικά χρόνια μια δεύτερη νιότη, με ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό κοινού. Ιδανικό για καφέ από το πρωί και, αργότερα, για μεζέδες με συνοδεία αποσταγμάτων.
"Mailo's"
Η μακαρονάδα αποκτά "street" διάσταση σε ένα εναλλακτικό και καινοτόμο concept που συνδυάζει την φρέσκια pasta με την street food κουλτούρα. Σε πρώτο πλάνο στο Κολωνάκι, φιγουράρει η μηχανή που φτιάχνει τα ολόφρεσκα ζυμαρικά ημέρας από βιολογικό ιταλικό σιμιγδάλι και νερό και οι μάγειροι που βρίσκονται υπ’ ατμόν ετοιμάζοντας τις παραγγελίες. Το μενού είναι απλό και περιεκτικό περιλαμβάνοντας 3 διαφορετικούς τύπους ζυμαρικών, με campanelle, casarecce και ριγκατόνι που συνοδεύονται από 10 διαφορετικές φρέσκες signature σάλτσες.
"Zurbaran"
Εντυπωσιακό στέκι που συνδυάζει με συναρπαστικό τρόπο το μοντέρνο με το οικείο, αντανακλώντας το σύγχρονο, μητροπολιτικό στιλ εξόδου. Μοντέρνα διεθνής κουζίνα με comfort βάση, που επιμελείται το δίδυμο Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος.
"Smash ‘n’ Bun"
Ο βραβευμένος σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου υπογράφει ποιοτικό street food με "πατητό" burger από ελληνικές αγελάδες σε πατατόψωμο ημέρας και βιολογικά παραφερνάλια, αλλά και vegan επιλογές, με μπίρες μικρών Ελλήνων ζυθοποιών για συνοδεία.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.