Σε μια έκταση 32 στρεμμάτων στην περιοχή της Βραυρώνας, δυο νέοι καλλιεργητές πραγματοποίησαν το όραμά τους καλλιεργώντας τη γη όχι απλώς 100% οργανικά, αλλά σχεδόν βιοδυναμικά. Και προχωρούν ακάθεκτοι, καθώς γι αυτούς η φάρμα έχει γίνει τρόπος ζωής. Στο εγχείρημα μπήκε αθόρυβα αλλά ουσιαστικά ο όμιλος του Δειπνοσοφιστηρίου, με αποτέλεσμα το "Delta" -και όχι μόνο- να χρησιμοποιεί στα αστεράτα πιάτα του τα φυσικά προϊόντα της φάρμας: λαχανικά, καρποί, αβγά, πουλερικά, βρώσιμα λουλούδια. Να θυμηθούμε, ότι εκτός από τoν Χρυσό Σκούφο και τα 2 αστέρια Michelin, το "Delta" τιμήθηκε φέτος και με το Étoile Verte, το "πράσινο αστέρι" με το οποίο ο Michelin επιβραβεύει τη βιωσιμότητα.
Οι καλλιέργειές της φάρμας μεγαλώνουν χωρίς καμμία "ξένη" υποστήριξη, ουσιαστικά δέχονται μόνο νερό, ενώ η λίπανση και η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με φυσικές μεθόδους. Το εγχείρημα δένει απόλυτα με τις τάσεις της σύγχρονης εστίασης, που τοποθετούν στο επίκεντρο τα φυσικά προϊόντα, την τοπικότητα, το μηδενικό αποτύπωμα, με μια λέξη τη βιωσιμότητα και τις ανεπανάληπτες γεύσεις των παλιών σπόρων, όπου είναι εφικτό. Γιατί πλέον, πολυτέλεια στο τραπέζι δεν αποτελεί τόσο το χαβιάρι, όσο το λαχανικό, ο καρπός, το αβγό ή το πουλερικό που για να αναπτυχθούν πήραντον χρόνο τους, την προσωπική φροντίδα και ό,τι προσφέρει αποκλειστικά η φύση. Απαιτεί κόπο, χρόνο, αφοσίωση. Για τον καλλιεργητή που θα το τολμήσει, είναι τρόπος ζωής.
Η "Φάρμα στα Μεσόγεια" μας συστήθηκε επίσημα μ’ ένα βιωματικό event. Ξενάγηση από τους δυο ενθουσιώδεις νέους δημιουργούς της, Δημήτρη Χατζηδημητρίου και Ανδρέα Παξινό στις καλλιέργειες, τη σημασία της εποχικότητας και της τοπικότητας, τις αρχές και τη φιλοσοφία της "φυσικής" καλλιέργειας. Μαζί, ο executive chef και συνιδιοκτήτης του ομίλου Δειπνοσοφιστήριον Δημήτρης Σκαρμούτσος, εστίασε στο αποτέλεσμα, που είναι η χρήση αυτών των προϊόντων: "Aκολουθούμε ένα μοντέλο που αφήνει θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και συνειδητοποιούμε ότι είναι εφικτό. Δίνουμε προτεραιότητα στα λαχανικά και στα φρούτα, κοιτώντας πρώτα τι υπάρχει γύρω μας, δημιουργώντας με βάση την αρχή της τοπικότητας και της εγγύτητας, χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον και να ενθαρρύνουμε την εντατική παραγωγή".
Ένα βαθιά "ελληνικό" τραπέζι, με πολλά προϊόντα από τη φάρμα ετοιμάστηκε επί τόπου και στρώθηκε κάτω από τον γλυκό φθινοπωρινό ήλιο, με φόντο τον φράγκικο πύργο των De La Roche του 13ου αιώνα, που δεσπόζει στο πανέμορφο αττικό τοπίο των Μεσογείων. Ο Άρης Σκλαβενίτης, sommelier και wine director του Ομίλου, επέλεξε κρασιά που συμπλήρωσαν εξαιρετικά τις γεύσεις και μίλησε για τον ελληνικό αμπελώνα και τη θέση που διεκδικεί στην παγκόσμια σκηνή.
Η φάρμα, απλή, αυθεντική κι ανεπιτήδευτη είναι επισκέψιμη και πραγματικά αξίζει μια βόλτα μέχρι τη Βραυρώνα.