Κάπου θα έχει πάρει το αυτί και το μάτι σου τις τελευταίες εβδομάδες το 'Gorlomi', μία εκ των πιο πολυσυζητημένων αφίξεων της σεζόν στην πόλη, εντός μιας από τις πιο ασπιρισιονάλ γειτονιές της.
Η περσόνα του Enzo Gorlomi -που έχει λανσάρει ο Lt. Aldo Raine, τον οποίο υποδύεται ο Brad Pitt στο 'Inglourious Basterds' του Quentin Tarantino- είναι αυτή που βαφτίζει το κομψότατο και ατμοσφαιρικό εστιατόριο και δε θα μου προκαλούσε καμία εντύπωση αν ο εν λόγω τύπος βόλταρε με το -περίπου γαμπριάτικο- λευκό tuxedo του και το καλογκρουμαρισμένο λεπτό μουστάκι του στη φροντισμένη αυλή ή την εξαιρετικά καλαίσθητη σάλα.
Φίνος χώρος, φίνα κουζίνα
Η χωροταξική υπόσταση διαιρείται ομοιόμορφα ανάμεσα σε εσωτερικό και εξωτερικό, με τη μετάβαση από τα ξύλινα δάπεδα στα κεραμικά πλακάκια να διακόπτεται από το 'σύνορο' των δύο κόσμων, το γοητευτικό μαρμάρινο μπαρ. Γενικά και για να ανατρέξω σε ένα άλλο κινηματογραφικό σύμπαν, ο χώρος του 'Gorlomi' εύκολα σε κάνει να αναφωνείς 'Mamma Mia!' - σε αυτό βοηθά πολύ και η έξοχη επιλογή χρωμάτων με την αντίθεση μπλε μαρινέ/καμένου πορτοκαλί.
Πέρα από τους amici της διακριτικής πολυτέλειας και της προσεκτικά διαμοιρασμένης κομψότητας όμως, το εστιατόριο ανοίγει σοβαρό διάλογο με τους αληθινούς μύστες των εκλεπτυσμένων γευστικών ανησυχιών και των αυθεντικών γαστρονομικών εμπνεύσεων made in Italy.
To Italian Fine Comfort που υποσχόταν ήδη πριν το άνοιγμά του στα social media το 'Gorlomi' επιτυγχάνεται όντως, χάρη στον (βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin για τη δουλειά του στο 'Pelagos' του 'Four Seasons') Luca Piscazzi, στον ταλαντούχο chef de cuisine Σωτήρη Γιαννόπουλο (που μεταξύ άλλων έχει θητεύσει σε σημαντικές κουζίνες όπως αυτές των 'Hytra' και 'The Zillers') και την υπόλοιπη, καλορυθμισμένη ομάδα της κουζίνας.
Μία αφράτα απολαυστική φοκάτσια μαζί με μορταδέλα είναι τα πρώτα πράγματα που καταφθάνουν στο τραπέζι εδώ, πριν τα διαδεχθεί το αρμονικό vitello tonnato και ένα από τα πιάτα που σύντομα θα προστεθούν στο μενού: Μία άψογη προσέγγιση του ταρτάρ γαρίδας που κάθεται σε μία τραγανή ρυζένια βάση arancino alla pescatora, μαζί με αντίδι και μία πλούσια σάλτσα από καπνιστό τυρί provola.
Τα καλοφτιαγμένα reginette με μπρόκολο και πανσέτα είναι από τις προτάσεις που αντιπροσωπεύουν πλήρως τη φιλοσοφία της κουζίνας εδώ και δεν προκαλεί καμία απολύτως εντύπωση γιατί έχουν εξελιχθεί σε best seller - το αυτό ισχύει και για τα φινετσάτα σπαγγέτι vongole e bottarga, που όμως θα μπορούσαν να έχουν μία ζωντάνια παραπάνω. Και στις δύο περιπτώσεις η πάστα αποτελεί τον ορισμό του al dente.
Πολύ βαρύ χαρτί του εστιατορίου, το ριζότο με σαφράν και καραβίδα στέκεται σε πολύ υψηλά standards και ίσως είναι ένας καλός δείκτης σύγκρισης για αντίστοιχα ριζότι που σερβίρονται στην πόλη.
Συμπαθητικό το λαβράκι acqua pazza με ενδιαφέρουσα λεπτόρρευστη σάλτσα, στην οποία επιπλέουν vongole, φινόκιο και ντοματίνια, πριν ακολουθήσει ένα πληθωρικό ταξίδι μέχρι τη Λομβαρδία, με την κοτολέτα αλά Μιλανέζε.
Καταφθάνει στην orecchia d`elefante βερσιόν της, επαρκεί για δύο (ή παραπάνω) άτομα και είναι βουτυρένια, μαλακή και παράλληλα εξαιρετικά crispy (χρησιμοποιούνται για το παναρισμά της πάνκο, θρυμματισμένα κριτσίνια και breadcrumbs), ζουμερότατη.
Η ύπαρξη του τιραμισού à la minute στο μενού δημιουργεί προσδοκίες που προς το παρόν δεν εκπληρώνονται (το γλυκό είναι καλό, θα μπορούσε να είναι καλύτερο, κυρίως σε εκτέλεση) ενώ το έτερο dessert delizia al limone φέρνει κάτι από Αμάλφι στο τραπέζι, με αφράτο mini sponge cake και νόστιμα λεμονάτη custard.
Όλα τα παραπάνω βέβαια, θα μπορούσαν να έχουν λίγο πιο μαζεμένες τιμές αλλά το γεγονός δεν αφαιρεί κάτι από τη γοητεία του 'Gorlomi'. Είναι ρε παιδί μου ένα μέρος που θα σε κάνει να νιώσεις άνετα, να φας (πολύ) καλά και να ξοδέψεις ευχάριστα το χρόνο σου.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.