Είναι σαφές τα τελευταία χρόνια πως η εθνική μας γαστρονομία γνωρίζει μια πρωτόγνωρη άνθηση αλλά και πως τα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας, οι ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία αυξάνονται και πληθύνονται. Από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, και τις γειτονιές τους, ως τους λαμπρούς τουριστικούς προορισμούς μας σαν την Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Χαλκιδική και την Κρήτη, αλλά και από τις ζεστές γωνιές της Πελοποννήσου μέχρι τις πιο κρύες αλλά όχι λιγότερο γοητευτικές της βόρειας Ελλάδας, οι ταβέρνες και τα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας μας συναρπάζουν με τις γεύσεις τους και μας κάνουν να φουσκώνουμε από εθνική υπερηφάνεια.
Το bing bang της ελληνικής κουζίνας
Επιχειρώντας βέβαια μια μικρή ιστορική αναδρομή θα δούμε πως δεν ήταν πάντα έτσι. Σε παλαιότερες δεκαετίες οι γευστικοί μας κάλυκες αγαπούσαν περισσότερο τις συνταγές του εξωτερικού και τα ξενόφερτα υλικά, τα δικά μας προϊόντα θεωρούνταν παλιομοδίτικα και ξεπερασμένα, και τα εστιατόρια, οι ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία ελληνικής κουζίνας ήταν πραγματικά είδος προς εξαφάνιση. Χρειάστηκε να συμβούν σημαντικά γεγονότα όπως η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αλλά και να δημιουργηθεί μια μαγιά ταλαντούχων Ελλήνων σεφ που αποφάσισαν να ασχοληθούν συστηματικά με την γαλανόλευκη γεύση έως ότου οδηγηθούμε σε αυτό το big bang με εστιατόρια ελληνικής κουζίνας που ξεχωρίζουν και συχνά βραβεύονται.
Εστιατόρια ελληνικής κουζίνας, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία που κινητοποιούν συναισθήματα
Σήμερα συναντάμε ουκ ολίγα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας που δοξάζουν την παράδοση μας και επιμένουν στη ζεστασιά της, αλλά και εκείνα που δημιουργούν με όρεξη, ταλέντο και φαντασία τη σύγχρονη ελληνική γεύση. Επειδή βέβαια ο κίνδυνος της ξενομανίας και των μοντέρνων τάσεων που πλέον επιβάλλονται με ταχύτατους ρυθμούς ελλοχεύει πάντα, ίσως είναι χρήσιμο να ανατρέξουμε σε αυτό το σημείο στο μανιφέστο του αθηνοράματος για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, όπου αναφέρεται πως "οφείλει να ενσωματώνει στις δημιουργίες της τη συλλογική γευστική μνήμη των Ελλήνων, να δημιουργεί συνείδηση της ελληνικής ταυτότητας, να μην κόβει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, σύγχρονης τάσης και παράδοσης".
Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια πως τα πιάτα που σερβίρουν οι ταβέρνες και τα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας πρέπει πριν και πάνω απ’ όλα να "διαβάζονται" ελληνικά. Να κινητοποιούν αναμνήσεις και συναίσθημα, να τα αντιλαμβανόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο, σαν να βρισκόμαστε καθισμένοι γύρω από το ίδιο τραπέζι όποιο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας και να έχουμε επιλέξει για την έξοδο μας. Το αγαπημένο μεζεδοπωλείο της γειτονιάς μας, τη ζεστή ταβέρνα που θα ανακαλύψουμε σε κάποιο ορεινό χωριό τώρα που χειμωνιάζει, το λαμπερό και πολυτελές ρεστοράν που παρουσιάζει την ελληνική κουζίνα σε fine dining εκδοχή.
Είναι πραγματικά συναρπαστικό αυτό το νήμα που ξεδιπλώνουν τα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας σε ολόκληρη την επικράτεια, γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε ορισμένες από τις ενδιαφέρουσες πτυχές του για διαφορετικά στιλ σε ένα απολαυστικό αφιέρωμα. Ξεφυλλίζοντας το, σίγουρα θα βρείτε εκείνο ή καλύτερα εκείνα τα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία ελληνικής κουζίνας και ταβέρνες που ταιριάζουν στις διαθέσεις σας και θα γίνουν το επόμενο γαλανόλευκο στέκι σας.