Μία λατίνα φιέστα για τον ουρανίσκο και την ψυχολογία. Αν κάποιος μπορούσε να χωρέσει μέσα σε μία πρόταση τη φιλοσοφία των μεξικάνικων εστιατορίων γενικά, θα κατέληγε κάπου κοντά στην αμέσως προηγούμενη φράση. Και δικαιολογημένα, καθώς η τάση που κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα αποτελεί ένα διαχρονικό καταφύγιο αυθεντικότητας, τοπικών κουζινών, εντάσεων και fun πιάτων.
Ακολουθούν κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα μεξικάνικα εστιατόρια στην Αθήνα:
"Comal"
Το mexi bar-restaurant του Γιάννη Λουκάκου προστέθηκε πριν από ενάμιση χρόνο στη χαλανδριώτικη γευστική πιάτσα και στρέφει τη γαστρονομική του πυξίδα προς τη δημοφιλή χώρα της κεντρικής Αμερικής. Πολύχρωμη easy going σάλα, πιάτα στην παρεΐστικη λογική του μοιράσματος με πιο ελεύθερη ματιά και focus στη φρεσκάδα, αλλά και cocktails από τη βραβευμένη ομάδα του "The Bar In Front Of The Bar".
"Atole"
Το νέο εστιατόριο (άνοιξε στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού) μεταφέρει κάτι από την κουζίνα της Οαχάκα στη Γριβαίων, ερμηνεύοντας τη μεξικάνικη κουζίνα υπό το πρίσμα της ποιοτικής πρώτης ύλης. Ο σεφ-πατρόν Δημήτρης Αφεντάκης έκανε πράξη το όραμα που είχε για χρόνια στο μυαλό του και μετατρέπει την εμπειρία του στο πλευρό της Rosio Sanchez σε ένα μαζεμένο και ουσιαστικό μενού, που σταδιακά ανεβαίνει επίπεδο και εντάσεις και παίζει μαζί με προσεκτικά διαλεγμένες επιλογές σε τεκίλες και μεσκάλ ή ακόμη και σε pairings με κρασί.
"Te Kila"
Ένα μικρό και εξωστρεφές μεξικάνικο σύμπαν στήνει στο κέντρο της Αθήνας αυτή η πολύχρωμη σάλα, με την πάντοτε fun διάθεση. Ξεδιπλώνει στο μενού του όλα τα γευστικά φαβορί της χώρας των tacos και των enchiladas.
"Burros"
Ατμοσφαιρικό, με χρώματα να γεμίζουν τον χώρο και την καρδιά, με φιλόξενους και δημιουργικούς νέους ανθρώπους, αλλά και με ιδιαίτερες γεύσεις. Μεξικάνικη πανδαισία με burritos, tacos, fajitas, enchiladas, quesadillas και chimichangas, ενώ δε λείπουν και οι vegan επιλογές. Φινάλε με το πεντανόστιμο Churros loops με σάλτσα σοκολάτας γάλακτος και μπανάνα.
"Paloma's"
Η πιο πρόσφατη άφιξη στο ευρύτερο μεξικάνικο γευστικό φάσμα, επεκτείνει το απολαυστικό της εύρος σε ένα γενικότερο λατινοαμερικάνικο τερέν, υπό τον ταλαντούχο σεφ Χάρη Τζαν. Το μενού του 'Paloma’s' έχει φτιαχτεί στη λογική του μοιράσματος και προσφέρει μπόλικες επιλογές, δίχως να γίνεται κουραστικό, επενδύοντας (και) σε γεύσεις από τη Βραζιλία και το Περού. Η λίστα των cocktails προσαρμόζεται σε αντίστοιχο ύφος, με τα ποτά της -σε ύφος twisted classics αλλά με λατίνες ως επί το πλείστον πινελιές- να στέκονται τόσο στο πλευρό των πιάτων όσο και σόλο.
"Mexha"
Μυρωδιές Λατινικής Αμερικής σκορπά το αξιόλογο μεξικάνικο εστιατόριο των Βορείων Προαστίων, που σερβίρει tacos, burritos, quesadillas, power bowls και αφράτες σαλάτες, σε ένα urban pop σκηνικό που αφαιρεί το φολκλόρ από την εξίσωση, στρέφοντας την προσοχή στην αυθεντική γεύση. Κουζίνα που ξεφεύγει από ταμπέλες, με τον σεφ Χάρη Βέντη να προσφέρει νόστιμα, ελαφριά και υγιεινά πιάτα, βασισμένα στην ιδιοσυγκρασιακή και ενίοτε hot γευστική κουλτούρα.
"Picasso Athens"
Από το Χαλάνδρι και τον αριθμό 22 της Καραολή Δημητρίου σε μεταφέρει αβίαστα στην αύρα και τις γειτονιές του Μεξικό, με έναν άκρως φροντισμένο και χαλαρωτικό χώρο - ακριβώς όπως σε μία μεξικάνικη οικία, με ξύλινη οροφή και ανέμελο κήπο, φυσικά υλικά και γήινα χρώματα, καθώς επίσης και με όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που δημιουργούν το καταλληλότερο έδαφος για Tex Mex απολαύσεις.
"La Casa Azul"
Κατάφερε να γίνει πολύ γρήγορα all day στέκι με φανατικό κοινό στην πιάτσα του Περιστερίου. Η αύρα από το διάσημο Μπλε Σπίτι της Φρίντα Κάλο στην ατμόσφαιρα και ειδικά στην πολύχρωμη τροπική αυλή με το σιντριβάνι και τον λουλουδιασμένο χάρτη της Νότιας Αμερικής σε ταξιδεύει σε μακρινούς προορισμούς, όπως άλλωστε και το μενού που εστιάζει στη μοντέρνα διάσταση της λατινοαμερικάνικης κουζίνας.
"Dirty Sanchez"
Tο σποτ με το ιντριγκαδόρικο όνομα στο Νέο Ψυχικό πατά πάνω στις βασικές αρχές του μεξικάνικου bar restaurant, έχοντας από πίσω του γνωστά ονόματα του αθηναϊκού γίγνεσθαι της εστίασης. Στην κουζίνα του παρουσιάζεται μία πιο upper εκδοχή των πιο δημοφιλών μεξικάνικων πιάτων, επενδύοντας πάντοτε στις καλύτερες δυνατές πρώτες ύλες. Σε υψηλές στροφές κινείται και η μπάρα του, με τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο να είναι εκείνος που υπογράφει τη λίστα των ποτών.
"Cinco de Mayo"
Συνδυάζοντας τη θέρμη μιας παραδοσιακής hacienda με τη βαθιά νόστιμη μεξικάνικη γευστική κουλτούρα, το όμορφο αυτό στέκι της Νέας Φιλαδέλφειας πατά στην πολύχρωμη παλέτα της πόλης του Μεξικού με καμβά την πικάντικη γευστική της προσωπικότητα και διακριτικές πινελιές από την ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Ενδιαφέρουσα μπάρα, κοκτέιλ με βάση το μεσκάλ και την τεκίλα.
"Agavita"
Χαρούμενα χρώματα, ζωγραφιστοί κάκτοι, latin μουσικές, burritos, quesadillas και burgers σε ένα φιλικό μαγαζί με χειροποίητο ντεκόρ που κάνει τη Νέα Φιλαδέλφεια μεξικάνικο προορισμό. Γύρω από τα παραπάνω, συμπληρώνουν ντεκόρ και γεύση οι δεκάδες τεκίλες, λευκές, κίτρινες και παλαιωμένες.
"Balero"
Προικισμένο με υπέροχο κήπο, που αγκαλιάζει την αίσθηση χασιέντας του χώρου, το μεξικάνικο εστιατόριο της Νέας Ερυθραίας μιξάρει tacos, fajitas και μεξικάνικες σπεσιαλιτέ με αργεντίνικα ψητά και αμερικάνικα burgers, που ανταλλάσσουν γεύσεις με τα cocktails της μπάρας.
"Amigos"
Κάτω από το tex mex σομπρέρο των "Amigos" μοιάζουν να χωρούν όλα τα κλασικά (nachos, chili con carne, enchiladas, burritos) και μάλιστα σε γενναιόδωρες μερίδες, αλλά και άφθονη παγωμένη Margarita, παρέα με άλλα αγαυένια cocktails. Τα μεξικάνικα εστιατόρια "Amigos" μοιράζονται σε δύο χώρους, καθένα με την αυλή του, στη Γλυφάδα και στη Νέα Σμύρνη, με ανάλογο ταμπεραμέντο και αγάπη για τις latin μουσικές.
"Dos Hermanos"
Το αλέγρο "Dos Hermanos" κρατά τα ηνία σαν το πιο παλιό μεξικάνικο εστιατόριο της Αθήνας ενώ αποτελεί και μία κλασική κηφισιώτικη αξία. Στον κατάλογό του θα βρεις όλες τις αγαπημένες γεύσεις της μεξικάνικης κουζίνας παρέα με νέες σπεσιαλιτέ καθώς και την Margarita-φίρμα.
"Ancho"
Τα μεξικάνικα εστιατόρια των "Ancho" σε υποδέχονται στα γνώριμα πόστα της πόλης (Κέντρο, Κηφισιά, Γλυφάδα, Χαλάνδρι) με ακαταμάχητο all-day street food με μεξικάνικo αέρα, do it yourself φιλοσοφία, self service φάση και eco friendly διάθεση. Χτίζεις το πιάτο σου με βάση, γέμιση, salsas και τα extras ή εμπιστεύεσαι τις signature προτάσεις τους. Συντροφεύεις με Frozen Mango Daiquiri ή Frozen Margarita σε strawberry/ lime εκδοχή.
"Mamacita"
Mια mamacita ανεμίζει φουριόζα τη φούστα της σε ολόσωμη τοιχογραφία, ο άλλος τοίχος είναι κεντημένος όλος με memorabilia της Dia de los Muertos και καδράκια της Φρίντα Κάλο, πάνω από τα τραπέζια κατεβαίνουν ψάθινα αμπαζούρ σε διάφορα χρώματα, σκορπίζοντας γλυκό φως στο χώρο, ενώ στο βάθος η κουζίνα και η μπάρα είναι ντυμένες μέχρι τη μέση με ένα "παραβάν" από φωτιζόμενα πλακάκια. Είναι πράγματι όμορφο αυτό το μεξικάνικο εστιατόριο στην Απόλλωνος. Βοηθάνε επιπροσθέτως η καλή σχέση ποιότητας-τιμής και το χαλαρό attitude του χώρου.
"Pueblo Chido Cocina Mexicana"
Μία ανάσα από την πλατεία της Νέας Σμύρνη, χρώματα που εναλλάσσονται, ένα ψηλοτάβανο εσωτερικό, old school ανεμιστήρες οροφής και ένα όμορφο μαρμάρινο μπαρ σε μεταφέρουν αμέσως σε κάποια λατινοαμερικάνικη γειτονιά. Την ίδια στιγμή, θα γνωρίσεις γεύσεις με σφραγίδα από το Μεξικό και cocktails σε ανάλογο ύφος.
"El Catrin"
Πολύχρωμες φιγούρες με αναφορές στη μεξικάνικη Ιστορία και λαογραφία, γκράφιτι και νέον επιγραφές βάζουν τη στάμπα τους στους τοίχους και στο μπαρ, το οποίο αγαπά ιδιαίτερα την τεκίλα, έχει ζωγραφιστά κρόσσια και μαξιλαράκια με λατινοαμερικάνικα μοτίβα στις καρέκλες συνθέτουν το μωσαϊκό του χώρου στο "El Catrin". Κουζίνα με μεξικάνικη βάση αλλά και διαρκή επιθυμία να διανθιστεί με ευρύτερα λατινοαμερικάνικα στοιχεία. Highlight οι Taco Tuesdays όπου το αγαπημένο έδεσμα προσφέρεται σε σπέσιαλ τιμές καθώς και το El Titan, το μεγαλύτερο μπουρίτο στην Ελλάδα που σερβίρεται με 3 διαφορετικά σιγομαγειρεμένα είδη κρέατος.
'Chilangos'
Το σουξέ του Χολαργού είναι μια καθαρόαιμη μεξικάνικη taqueria-tequileria, με ενδιαφέρον φαγητό και άφθονη τεκίλα. Στη μεξικάνικη αργκό έτσι ονομάζονται οι κάτοικοι του Νέου Μεξικού, μια ονομασία που ταιριάζει απόλυτα στην urban αισθητική του χώρου, που θυμίζει μια αυθεντική καντίνα σε κάποια συνοικία του Mexico City.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.