Το μετέωρο βήμα του Michelin στην Αθήνα

Κάλλιο αργά παρά ποτέ... Μπράβο για τα περισσότερα αστέρια Michelin στην Αθήνα, που δόθηκαν έστω και καθυστερημένα, αλλά περιμένουμε πολλά παραπάνω από τον διεθνή οδηγό για μια προσεκτικότερη αξιολόγηση της γαστρονομικής σκηνής της πρωτεύουσας. Συγχαρητήρια σε όλους τους βραβευμένους.

Tudor Hall Restaurant 'Tudor Hall'

Δεν μπορεί κανείς να μην χαίρεται μετά την ανακοίνωση των αξιολογήσεων του οδηγού Michelin για την Αθήνα όταν περιλαμβάνει τρία καινούργια εστιατόρια με αστέρι ("Hervé", "Tudor Hall" στο ξεν. "King George", "Patio" στο ξεν. "The Margi"), δύο καινούργια Bib Gourmand ("Jerár", "Fine Mess"), ένα καινούργιο πράσινο οικολογικό αστέρι ("Patio") και δύο καινούργια προτεινόμενα plates ("Seeds", "Simul"). Μετά από τα πρώτα χαμόγελα, όμως, έρχεται η ώρα της αποτίμησης αυτής της ούτως ή άλλως τιμητικής διάκρισης, και ομολογούμε ότι τα συναισθήματά μας είναι ανάμεικτα διότι μετά την πολυδιαφημισμένη συνεργασία του ΕΟΤ με τον Οδηγό Michelin βάσει συμβολαίου και αμοιβής για την προβολή της ελληνικής γαστρονομίας διεθνώς, περιμέναμε σαφώς περισσότερα. Και το περισσότερα σημαίνει ένα σαφώς πιο ευρύ αξιολογικό σκανάρισμα των εστιατορίων της Αθήνας για να αποφεύγονται κραυγαλέα λάθη.

Θα δώσουμε ένα πρώτο παράδειγμα από την προϊστορία του Michelin για να καταλάβετε τι εννοούμε. Επί σειρά ετών, μέχρι πέρυσι δηλαδή, όταν ο Guide Rouge ασχολιόταν περιστασιακά με την ελληνική πρωτεύουσα, το εξαιρετικό εστιατόριο "Tudor Hall" του ξενοδοχείου "King George", που φέτος δικαίως παίρνει αστέρι, δεν προτείνονταν καν από τον Michelin! Τέτοιου είδους λάθη όμως επαναλαμβάνονται, καθώς στις προτάσεις αθηναϊκών εστιατορίων προς το διεθνές κοινό των καλοφαγάδων υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις (υπογραμμίζουμε δύο κραυγαλέες: "Milos" και "Παπαϊωάννου"), ανάμεσα σε καμιά δεκαπενταριά εστιατόρια που πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα έπρεπε να προτείνονται επιπλέον των ήδη προτεινόμενων. Το λέμε αυτό διότι έχουμε φάει σε δεκάδες πάσης φύσεως εστιατόρια προτεινόμενα από τον Michelin σε όλο τον πλανήτη και καταλαβαίνουμε τα κριτήριά τους.

Hervé
"Hervé"

Έπειτα υπάρχουν και οι στατιστικές που επιβεβαιώνουν ότι αδικείται η Αθήνα. Δεν μπορεί η πανέμορφη Λουμπλιάνα των 295 χιλιάδων να έχει είκοσι ένα προτεινόμενα εστιατόρια και η Αθήνα με την πολύ δυναμική, μητροπολιτική εστιατορική σκηνή των σχεδών 4 εκατομμυρίων μόλις τριάντα ένα! Για να σας δώσουμε ένα μέτρο, η Ρώμη των 2.875.000 κατοίκων, έχει ογδόντα οκτώ προτεινόμενα εστιατόρια από τον Guide Rouge εκ των οποίων ένα τριάστερο, τρία διάστερα, δεκαέξι αστεράτα και δώδεκα Bib Gourmand, όταν η Αθήνα έχει ένα διάστερο, έντεκα αστεράτα, πέντε Bib Gourmand, τρία με Πράσινο Αστέρι και δεκατέσσερα ακόμη επιλεγμένα. Είναι πολύ καλό που δεν είχαμε ουσιαστικά απώλειες σε σχέση με πέρσι, αλλά η  γνώμη μας είναι ότι η Αθήνα δικαιούται τρία τουλάχιστον αστέρια ακόμη.

Το τραγελαφικό είναι πάντως ότι είκοσι μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση των βραβευόμενων εστιατορίων της Αθήνας για το 2023, που έγινε στις 17/10, ο ΕΟΤ σε εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Τουρισμού παρουσίασε ένα παλιομοδίτικο πολύπτυχο έκδοση Michelin, με τα είκοσι επτά προτεινόμενα εστιατόρια του - αν είναι δυνατόν – 2022, ένα εκ των οποίων μάλιστα είχε κλείσει! Περιμένουμε μια πιο συγκροτημένη αντιμετώπιση της Αθήνας από τον διεθνή θεσμό τη χρονιά που μας έρχεται, αλλά και με επέκταση των αξιολογήσεων στους καυτούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας τουλάχιστον, κάτι που είναι αυτή την περίοδο υπό συζήτηση με τον ΕΟΤ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.