Δεν μπορεί κανείς να μην χαίρεται μετά την ανακοίνωση των αξιολογήσεων του οδηγού Michelin για την Αθήνα όταν περιλαμβάνει τρία καινούργια εστιατόρια με αστέρι ("Hervé", "Tudor Hall" στο ξεν. "King George", "Patio" στο ξεν. "The Margi"), δύο καινούργια Bib Gourmand ("Jerár", "Fine Mess"), ένα καινούργιο πράσινο οικολογικό αστέρι ("Patio") και δύο καινούργια προτεινόμενα plates ("Seeds", "Simul"). Μετά από τα πρώτα χαμόγελα, όμως, έρχεται η ώρα της αποτίμησης αυτής της ούτως ή άλλως τιμητικής διάκρισης, και ομολογούμε ότι τα συναισθήματά μας είναι ανάμεικτα διότι μετά την πολυδιαφημισμένη συνεργασία του ΕΟΤ με τον Οδηγό Michelin βάσει συμβολαίου και αμοιβής για την προβολή της ελληνικής γαστρονομίας διεθνώς, περιμέναμε σαφώς περισσότερα. Και το περισσότερα σημαίνει ένα σαφώς πιο ευρύ αξιολογικό σκανάρισμα των εστιατορίων της Αθήνας για να αποφεύγονται κραυγαλέα λάθη.
Θα δώσουμε ένα πρώτο παράδειγμα από την προϊστορία του Michelin για να καταλάβετε τι εννοούμε. Επί σειρά ετών, μέχρι πέρυσι δηλαδή, όταν ο Guide Rouge ασχολιόταν περιστασιακά με την ελληνική πρωτεύουσα, το εξαιρετικό εστιατόριο "Tudor Hall" του ξενοδοχείου "King George", που φέτος δικαίως παίρνει αστέρι, δεν προτείνονταν καν από τον Michelin! Τέτοιου είδους λάθη όμως επαναλαμβάνονται, καθώς στις προτάσεις αθηναϊκών εστιατορίων προς το διεθνές κοινό των καλοφαγάδων υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις (υπογραμμίζουμε δύο κραυγαλέες: "Milos" και "Παπαϊωάννου"), ανάμεσα σε καμιά δεκαπενταριά εστιατόρια που πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα έπρεπε να προτείνονται επιπλέον των ήδη προτεινόμενων. Το λέμε αυτό διότι έχουμε φάει σε δεκάδες πάσης φύσεως εστιατόρια προτεινόμενα από τον Michelin σε όλο τον πλανήτη και καταλαβαίνουμε τα κριτήριά τους.
Έπειτα υπάρχουν και οι στατιστικές που επιβεβαιώνουν ότι αδικείται η Αθήνα. Δεν μπορεί η πανέμορφη Λουμπλιάνα των 295 χιλιάδων να έχει είκοσι ένα προτεινόμενα εστιατόρια και η Αθήνα με την πολύ δυναμική, μητροπολιτική εστιατορική σκηνή των σχεδών 4 εκατομμυρίων μόλις τριάντα ένα! Για να σας δώσουμε ένα μέτρο, η Ρώμη των 2.875.000 κατοίκων, έχει ογδόντα οκτώ προτεινόμενα εστιατόρια από τον Guide Rouge εκ των οποίων ένα τριάστερο, τρία διάστερα, δεκαέξι αστεράτα και δώδεκα Bib Gourmand, όταν η Αθήνα έχει ένα διάστερο, έντεκα αστεράτα, πέντε Bib Gourmand, τρία με Πράσινο Αστέρι και δεκατέσσερα ακόμη επιλεγμένα. Είναι πολύ καλό που δεν είχαμε ουσιαστικά απώλειες σε σχέση με πέρσι, αλλά η γνώμη μας είναι ότι η Αθήνα δικαιούται τρία τουλάχιστον αστέρια ακόμη.
Το τραγελαφικό είναι πάντως ότι είκοσι μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση των βραβευόμενων εστιατορίων της Αθήνας για το 2023, που έγινε στις 17/10, ο ΕΟΤ σε εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Τουρισμού παρουσίασε ένα παλιομοδίτικο πολύπτυχο έκδοση Michelin, με τα είκοσι επτά προτεινόμενα εστιατόρια του - αν είναι δυνατόν – 2022, ένα εκ των οποίων μάλιστα είχε κλείσει! Περιμένουμε μια πιο συγκροτημένη αντιμετώπιση της Αθήνας από τον διεθνή θεσμό τη χρονιά που μας έρχεται, αλλά και με επέκταση των αξιολογήσεων στους καυτούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας τουλάχιστον, κάτι που είναι αυτή την περίοδο υπό συζήτηση με τον ΕΟΤ.