Το μετέωρο βήμα του Michelin στην Αθήνα

Κάλλιο αργά παρά ποτέ... Μπράβο για τα περισσότερα αστέρια Michelin στην Αθήνα, που δόθηκαν έστω και καθυστερημένα, αλλά περιμένουμε πολλά παραπάνω από τον διεθνή οδηγό για μια προσεκτικότερη αξιολόγηση της γαστρονομικής σκηνής της πρωτεύουσας. Συγχαρητήρια σε όλους τους βραβευμένους.

Tudor Hall Restaurant 'Tudor Hall'

Δεν μπορεί κανείς να μην χαίρεται μετά την ανακοίνωση των αξιολογήσεων του οδηγού Michelin για την Αθήνα όταν περιλαμβάνει τρία καινούργια εστιατόρια με αστέρι ("Hervé", "Tudor Hall" στο ξεν. "King George", "Patio" στο ξεν. "The Margi"), δύο καινούργια Bib Gourmand ("Jerár", "Fine Mess"), ένα καινούργιο πράσινο οικολογικό αστέρι ("Patio") και δύο καινούργια προτεινόμενα plates ("Seeds", "Simul"). Μετά από τα πρώτα χαμόγελα, όμως, έρχεται η ώρα της αποτίμησης αυτής της ούτως ή άλλως τιμητικής διάκρισης, και ομολογούμε ότι τα συναισθήματά μας είναι ανάμεικτα διότι μετά την πολυδιαφημισμένη συνεργασία του ΕΟΤ με τον Οδηγό Michelin βάσει συμβολαίου και αμοιβής για την προβολή της ελληνικής γαστρονομίας διεθνώς, περιμέναμε σαφώς περισσότερα. Και το περισσότερα σημαίνει ένα σαφώς πιο ευρύ αξιολογικό σκανάρισμα των εστιατορίων της Αθήνας για να αποφεύγονται κραυγαλέα λάθη.

Θα δώσουμε ένα πρώτο παράδειγμα από την προϊστορία του Michelin για να καταλάβετε τι εννοούμε. Επί σειρά ετών, μέχρι πέρυσι δηλαδή, όταν ο Guide Rouge ασχολιόταν περιστασιακά με την ελληνική πρωτεύουσα, το εξαιρετικό εστιατόριο "Tudor Hall" του ξενοδοχείου "King George", που φέτος δικαίως παίρνει αστέρι, δεν προτείνονταν καν από τον Michelin! Τέτοιου είδους λάθη όμως επαναλαμβάνονται, καθώς στις προτάσεις αθηναϊκών εστιατορίων προς το διεθνές κοινό των καλοφαγάδων υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις (υπογραμμίζουμε δύο κραυγαλέες: "Milos" και "Παπαϊωάννου"), ανάμεσα σε καμιά δεκαπενταριά εστιατόρια που πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα έπρεπε να προτείνονται επιπλέον των ήδη προτεινόμενων. Το λέμε αυτό διότι έχουμε φάει σε δεκάδες πάσης φύσεως εστιατόρια προτεινόμενα από τον Michelin σε όλο τον πλανήτη και καταλαβαίνουμε τα κριτήριά τους.

Hervé
"Hervé"

Έπειτα υπάρχουν και οι στατιστικές που επιβεβαιώνουν ότι αδικείται η Αθήνα. Δεν μπορεί η πανέμορφη Λουμπλιάνα των 295 χιλιάδων να έχει είκοσι ένα προτεινόμενα εστιατόρια και η Αθήνα με την πολύ δυναμική, μητροπολιτική εστιατορική σκηνή των σχεδών 4 εκατομμυρίων μόλις τριάντα ένα! Για να σας δώσουμε ένα μέτρο, η Ρώμη των 2.875.000 κατοίκων, έχει ογδόντα οκτώ προτεινόμενα εστιατόρια από τον Guide Rouge εκ των οποίων ένα τριάστερο, τρία διάστερα, δεκαέξι αστεράτα και δώδεκα Bib Gourmand, όταν η Αθήνα έχει ένα διάστερο, έντεκα αστεράτα, πέντε Bib Gourmand, τρία με Πράσινο Αστέρι και δεκατέσσερα ακόμη επιλεγμένα. Είναι πολύ καλό που δεν είχαμε ουσιαστικά απώλειες σε σχέση με πέρσι, αλλά η  γνώμη μας είναι ότι η Αθήνα δικαιούται τρία τουλάχιστον αστέρια ακόμη.

Το τραγελαφικό είναι πάντως ότι είκοσι μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση των βραβευόμενων εστιατορίων της Αθήνας για το 2023, που έγινε στις 17/10, ο ΕΟΤ σε εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Τουρισμού παρουσίασε ένα παλιομοδίτικο πολύπτυχο έκδοση Michelin, με τα είκοσι επτά προτεινόμενα εστιατόρια του - αν είναι δυνατόν – 2022, ένα εκ των οποίων μάλιστα είχε κλείσει! Περιμένουμε μια πιο συγκροτημένη αντιμετώπιση της Αθήνας από τον διεθνή θεσμό τη χρονιά που μας έρχεται, αλλά και με επέκταση των αξιολογήσεων στους καυτούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας τουλάχιστον, κάτι που είναι αυτή την περίοδο υπό συζήτηση με τον ΕΟΤ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Leandro Carreira και Πέτρος Δήμας σε 4 Hands dinner στο ‘Makris Athens’

Μία ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία στο βραβευμένο εστιατόριο, την Τετάρτη 22 Μαΐου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
19/05/2024

Το Greek Chefs Abroad του Ομίλου "MarBella Collection" επιστρέφει για 4η συνεχόμενη χρονιά

Τέσσερις διάσημοι Έλληνες chefs του εξωτερικού θα δημιουργήσουν μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία, εμπνεόμενοι από τις ελληνικές τους ρίζες και τις διεθνούς εμβέλειας εμπειρίες τους.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.