Είναι η πρώτη φορά που οι Χρυσοί Σκούφοι διοργανώνουν ένα πάρτι, εκτός από τη λαμπερή τους τελετή απονομής, και η επέτειος των 30 χρόνων τους ήταν μια δυνατή αφορμή για να το γιορτάσουν καταλλήλως, τιμώντας παράλληλα τις τιμητικές διακρίσεις Top Notch σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας. Και επειδή ωραίο πάρτι χωρίς καλό φαγητό, κρασί, ποτό και καφέ δεν γίνεται, η γαστρονομία της βραδιάς δεν θα μπορούσε παρά να είναι top notch και με ξεχωριστούς συντελεστές. Μια δυνατή πεντάδα από σεφ νέας γενιάς, όλοι τους βραβευμένοι με Χρυσό Σκούφο ή Top Notch, έριξαν περίφημες ιδέες, σήκωσαν τα μανίκια και τροφοδότησαν με απόλαυση τους εκατοντάδες καλεσμένους που παραβρέθηκαν και χειροκρότησαν τους βραβευόμενους. Οι Παναγιώτης Γιακαλής, Μιχάλης Μάρθας, Ζαν-Σαρλ Μεταγιέ, Γιάννης Λιόκας και Γκίκας Ξενάκης, με την υποστήριξη του executive chef του "Grand Hyatt Athens" Παναγιώτη Αναστασίου, ετοίμασαν χιλιάδες μικρές μπουκιές ερεθιστικού finger food, που έγιναν ανάρπαστες από τους καλεσμένους.
Ξεκινώντας την ξενάγησή μας αλφαβητικά, κάνουμε μια πρώτη στάση στις δημιουργίες του Παναγιώτη Γιακαλή (Χρυσός Σκούφος "Patio"), που, ως γνήσιος Μυτιληνιός, μεταμόρφωσε μια ελαφροπαστωμένη σαρδέλα σε σαντουιτσάκι με ορεκτική καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, ελιά, ένα γλυκόξινο ζελέ λεμονιού και αβγοτάραχο ως ενδεδειγμένη πινελιά θαλασσινής πικράδας.
Ανάρπαστο πάντως έγινε και το τολμηρό "σάντουιτς" με σουσαμάτο παστέλι και γέμιση από απαλό πατέ από συκωτάκια πουλιών και καπνιστό χέλι ενισχυμένο με γλυκοφάγωτη umami νοστιμάδα σόγιας.
O Γιάννης Λιόκας (Top Notch "Monzu") έκανε δύο πολύ μοντέρνες προτάσεις με βαθιά ελληνική ψυχή, αποδομώντας δημιουργικά δύο κλασικά φαγητά. Η αφαιρετική του χορτοτυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο ήταν μια αρωματική βόμβα με κρέμα από σέσκουλα, σπανάκι, δυόσμο και άνηθο, με γλυκύτατο σιγομαγειρεμένο πράσο και βραβευμένη φέτα Π.Ο.Π. ΔΩΔΩΝΗ ως ωραία αλμυρούτσικη κόντρα.
Ο "λαχανοντολμάς" του είχε ως βάση μια τραγανή κροκέτα ρυζιού και πάνω της ταρτάρ από διαλεχτό striploin του φανταστικού και διεθνώς αναγνωρισμένου κρέατος Ocean Beef της Metropolitan Foods από τη Ν. Ζηλανδία και μυρωδάτο τζελ λάχανου τουρσί να ντύνει με το χαρακτηριστικό άρωμά του την μπουκιά.
O Μιχάλης Μάρθας (Top Notch "Μαραθιά") έπλεξε άλλο ένα εγκώμιο στην τόλμη, παρουσιάζοντας μια τάρτα ξινούτσικου ταραμά, συνδυασμένου με πραλίνα από πέτσα κότας με μεγάλη επίγευση, κεντημένη με πιπεράτη μορταδέλα μπάφας και τσιπς γραβιέρας.
Η δεύτερή του πρόταση έγραφε στην κλασική της γεύση "Κυκλάδες", παίζοντας με φάβα Σχοινούσας, ντομάτα ημίλιαστη, κάππαρη Τήνου και "χαβιάρι" από χυμό κρεμμυδιού.
Η προσέγγιση του Ζαν-Σαρλ Μεταγιέ (Χρυσός Σκούφος "Le Pavillon") ξεκίνησε με την all time classic ιδέα να βάζεις δίπλα δίπλα καπνιστό ψάρι με φρούτο, παίζοντας με μους καπνιστής πέστροφας και πεπόνι κονφί σε σιρόπι, προσθέτοντας όμως και μπισκότο χαρουπιού για να δώσει σοκολατένια επίγευση.
Η δεύτερη ιδέα του ήταν πολύ μεσογειακή: πολύ αφράτα νιόκι πατάτας με τη δύναμη της ελληνικής παράδοσης να εκπροσωπείται από χταπόδι στιφάδο μαγειρεμένο σε Μαυροδάφνη.
O Γκίκας Ξενάκης (Χρυσός Σκούφος "Aleria") είχε μία από τις πιο έξυπνες ιδέες εξέλιξης των ιερών της ελληνικής κουζίνας. Το "κεφτεδάκι" του ήταν στην πραγματικότητα μια σφαίρα ταρτάρ από κόντρα εξαιρετικού κρέατος Ocean Beef "παναρισμένη" με πούδρα τηγανητού καβουρμά, η οποία άφηνε την αγαπημένη αρωματική επίγευση της λιχουδιάς της μαμάς, ταιριασμένη μ’ ένα εκρηκτικό, πικάντικο ζελεδάκι ούζου, τηγανητό πατατάκι και πλούσιο, στραγγιστό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ.
Πολύ καλό επίσης το ταρτάκι του με ημίπαστη, ντελικάτη παλαμίδα, στεφανωμένη με μια κρέμα μυρωδικών, μαγιονέζα με πελτέ καπνιστής ντομάτας και για γλυκόξινη εξωτική νότα από σταφίδες με τζίντζερ και ξίδι xeres.
Δίπλα σ’ αυτή την τόσο μεγάλη γκάμα διαφορετικών γεύσεων μπήκαν τα κρασιά ενός πολύ βαριού ονόματος της ελληνικής οινοποιίας, όπως η Οινοποιία Μπουτάρη: το ιδιαιτέρως αρωματικό –γιασεμί, αχλάδι, ανανάς, μέντα, κηρήθρα, εσπεριδοειδή– Μοσχοφίλερο Μπουτάρη Cuvée Speciale, που είναι φτιαγμένο από σταφύλια 50χρονων αμπελιών· το Σημείο Στίξης Ροζέ από Μοσχοφίλερο και Cabernet Sauvignon, με εκρηκτικό φρουτώδες άρωμα και ωραία ισορροπία οξύτητας-γλύκας· και, τέλος, το εμβληματικό Grande Reserve Νάουσα Μπουτάρη 2013, με έντονη αρωματική πολυπλοκότητα, απαλή υφή και ευχάριστη οξύτητα.
Αντίστοιχα, τα finger food συνόδεψε έξυπνα η ευέλικτη μπίρα Kaiser Pilsner με δυνατό ατού της τη χαρακτηριστική πικράδα της. Στη διάρκεια της βραδιάς απολαύσαμε, επίσης, το εξαιρετικό ρούμι από τη Νικαράγουα Flor de Caña, 12 ετών, σκέτο με ευωδιές ψημένου μήλου και βανίλιας ή σε πολύ δροσιστικό Spritz με βερμούτ και τόνικ και Martini.
Φυσικά, τα finger food συνόδευσαν επίσης τα premium ιταλικά νερά, ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό S.Pellegrino από το Μπέργκαμο της Ιταλίας και φυσικό μεταλλικό Acqua Panna από την Τοσκάνη.
Στο φινάλε μας περίμενε ένας πύργος-πειρασμός με γλυκά macaron της Bridor και ένας μοναδικός θησαυρός σαν τον γλυκόπιοτο και με λεπτά αρώματα Galapagos από την Exclusive selection της Nespresso Professional, όπως και coffee-cocktails με γεύση passion fruit και strawberry.
Τα προϊόντα για τη δημιουργία των πιάτων επιλέχθηκαν από τη THE MART.
Χορηγοί Top Notch 2023
S.Pellegrino - Acqua Panna
Kaiser
The Mart
Nespresso Professional
ΔΩΔΩΝΗ
Boutari
Flor de Caña
Υποστηρικτές
Metropolitan Foods
Bridor
Παπαστράτος