Προφανώς και βρισκόμαστε σε εκείνη την περίοδο του χρόνου, που τα openings σε νέα εστιατόρια, μπαρ και γενικότερα γευστικά σποτ δείχνουν ασταμάτητα. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη που εμφανίστηκαν στην αθηναϊκή σκηνή πρόσφατα, λίγες εβδομάδες ή μερικούς μήνες πριν, και ξεχωρίζουν, το καθένα για τους δικούς του λόγους.
'Gorlomi'
Η fine comfort ιταλική πρόταση που συναντά πια κανείς στο χώρο που κάποτε φιλοξενούσε το 'Messiah' βαπτίζεται από μία χαρακτηριστική σκηνή του 'Inglourious Basterds' του Κουεντίν Ταραντίνο και υποδέχεται τον επισκέπτη σε έναν εξαιρετικά φροντισμένο χώρο, που θα χαρακτήριζες αμέσως κάποιος κλασικό και κλασάτο. Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin για τη δουλειά του στο 'Pelagos' του 'Four Seasons', Luca Piscazzi, επιμελείται ένα περιεκτικό μενού ιταλιάνικων σπεσιαλιτέ, που πατούν στις στιβαρές βάσεις της γευστικής κουλτούρας της γείτονος.
'Gallina'
Το ολοκαίνουριο wine bistro του φιλότεχνου γκουρμέ Φίλιππου Τσαγκρίδη στο Κουκάκι σε κερδίζει αρχικά με τον καλοφτιαγμένο χώρο του -σε ένα combo από μπορντώ μαρμάρινα τραπέζια, τη ζεστασιά του ξύλου, designάτων επίπλων και το υπέροχο χειροποίητο μωσαϊκό- και την αύρα του.
Έπειτα, τη σκυτάλη παραλαμβάνει η κουζίνα του: Υπό την επιμέλεια του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Παύλου Κυριακή, οι Χρήστος Χήττος και Cæcilia-Sophia Stamatis παρουσιάζουν πιάτα καλής πρώτης ύλης και τεχνικής που συνορεύουν στο τριεθνές Ελλάδα-Γαλλία-Σκανδιναβία. Πολύ σημαντική παράμετρος στο 'Gallina' το εξαιρετικά φιλόδοξο wine program υπό τον Γιάννη Γκουγκουτούδη.
'Makris Athens'
Με την Ακρόπολη να επιβλέπει από ψηλά και ακριβώς απέναντι από την αρχαία Αγορά, το 'Makris Athens' σετάρει εδώ και λίγες εβδομάδες το δικό του πολυδιάστατο μωσαϊκό γεύσεων, με μία γαστρονομική φιλοσοφία που πατά στιβαρά στο τρίπτυχο 'Εντοπιότητα-Βιωσιμότητα-Haute Cuisine'.
Συνυπάρχει με το ελληνικό fine dining του σήμερα και όλα τα παρακλάδια του, τα οποία ο ταλαντούχος σεφ Πέτρος Δήμας εντάσσονται στη γενικότερη κοσμοθεωρία του και τα μεταφράζει σε έξοχα πιάτα όπως το μπαρμπούνι που ψήνεται με τα λέπια του, το βοδινό με τραχανά και γλυκάδι ή το αυγό ορτυκιού με αρακά και καπνιστό χέλι.
'Enso'
Στην αφετηρία της Φραγκοκκλησιάς και υπό τη σκιά του επιβλητικού βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων 'The Element', το συγκεκριμένο all day στοχεύει να πατήσει δυνατά στο τρίπτυχο καφές / φαγητό / ποτό.
Ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος είναι αυτός που έχει επιμεληθεί μια λίστα 7 signature cocktails (+2 mocktails), ενώ ο σεφ Γιώργος Τσαπάρας μεριμνά για μία comfort και ελαφρώς πολυσυλλεκτική κάρτα φαγητού, που δεν περιορίζεται γεωγραφικά, έχοντας χρώμα, οικείες αναφορές και, ασφαλώς, γεύση.
'Καφενείο Αλλιώς'
Στην Κυψέλη και την οδό Κερκύρας, ο -σχεδόν όνομα και πράμα- Κώστας Καφέτσης κάνει μία όμορφη προσπάθεια της αναβίωσης του αστικού καφενείου, σε ένα χαλαρό περιβάλλον, με προσεκτικά επιλεγμένο όμως ποτό και φαγητό. Για το τελευταίο, μεριμνά η Μαρίνα Φαρασοπούλου με πιάτα δίχως υπερβολές και οικεία νοστιμιά.
'NiDo'
Το gastrobar του Νίκου Θωμά και μικρό αδερφάκι του 'Simul' έκανε πρεμιέρα την προηγούμενη άνοιξη αλλά ουσιαστικά τώρα ετοιμάζεται για την πρώτη γεμάτη σεζόν του. Με ζεστό όσο και παιχνιδιάρικο χώρο και αλέγρο χαρακτήρα, βάζει την comfortιά του bar food σε μία λίγο πιο γαστρονομική τροχιά, συμπυκνώνοντας τη γευστική φιλοσοφία της κουζίνας του σε ένα περιεκτικό μενού.
'Το Ρίνι'
Σε ένα μάλλον απροσδόκητο σημείο για να δημιουργηθεί αυτό που ονομάζουμε πιάτσα -ανάμεσα από το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Πατησίων, την πλατεία Αιγύπτου και τη λεωφόρο Αλεξάνδρας- η νεαρή σεφ Μαρίνα Χρονά, μαζί με τον Νίκο Τσιλίδη, παρουσίασαν εντός του καλοκαιριού αυτό το comfort μπιστρο-μαγειρείο. Σε έναν άκρως φιλόξενο και μίνιμαλ χώρο, η κουζίνα επενδύει στην απλότητα, την εποχικότητα και τη value for money φιλοσοφία, με πιάτα που έχουν πρόσημο ελληνικό.
'Sonder'
Το πιο φρέσκο των πειραιώτικων μπαρ αντλεί τη φιλοσοφία αλλά και το όνομά του από τη συνειδητοποίηση πως ο καθένας "ζει μια ζωή τόσο ζωντανή και πολύπλοκη όσο η δική σου" – ο όρος συνδέεται με πολλές ψυχολογικές έννοιες που σχετίζονται με την ευημερία.
Στήνει τραπεζάκια και μια φιλόξενη μπάρα επί της οδού Μπουμπουλίνας, σερβίροντας εμπνευσμένα signature cocktails σαν το κατάλληλο για την εποχή One Autumn Leaf (με bourbon αρωματισμένο με μπανάνα, σιρόπι σφενδάμου και σοκολάτα) ή το Bitter Truth (Campari, gin, cordial μανταρινιού και καφές).
'The Zillers Pastry Bar'
Το καινοτόμο ζαχαροπλαστείο υπό την ομπρέλα του 'Τhe Zillers' φιλοδοξεί να εισάγει νέα ήθη στην αθηναϊκή σκηνή. Φέρει την υπογραφή του κορυφαίου chef pâtissier Γιώργου Πλατινού και της ομάδας του, σε ένα concept "ζαχαρο-εστιατορίου", με επιλογές που ανοίγουν από crème brûlée, baba au rhum και clafoutis μέχρι gâteau pistache Αιγίνης, φρουτοσαλάτα και ρυζόγαλο, ενώ σερβίρεται μέχρι και ένα menu dégustation τεσσάρων επιδορπίων, συν κάποιες αλμυρές προτάσεις του Παύλου Κυριάκη.
'Στέπα'
Στα Εξάρχεια και την οδό Ασκληπιού απλώνεται από το περασμένο καλοκαίρι αυτή η διαφορετική 'Στέπα'. Το all day bar -μια σύμπραξη των ανθρώπων του κυψελιώτικου χιτ 'It’s a Βίλατζ' και εκείνους του δημοφιλούς 'Λούβρου', στην Ερατοσθένους- με τον industrial χώρο, τις προσεγμένες λεπτομέρειες και τη μεγάλη μπάρα πατά σε ένα μουσικό μωσαϊκό από soul, indie, trip hop και old school house και hip hop κομμάτια, σε ένα γενικότερα ταιριαστό setup, που δίνει το ρυθμό. Μαζί με αυτά, τα twisted classics ποτά του Κώστα Χατζή και τα χωρίς σύνορα πιάτα του Αντώνη Μαλίκι.
'Esthio'
Σε όμορφο νεοκλασικό του Κουκακίου με αιχμή του δόρατος όσον αφορά την άνεση μία αεράτη βεράντα (αλλά και μία μικρή μέσα σάλα με καμπύλα stools), ο Έλβι Δημήτρης Ζύμπα σερβίρει γευστικά σουξέ από χώρες όπως η Σερβία, η Βουλγαρία, η Αλβανία και, φυσικά, η Ελλάδα, ποντάρει στη φρεσκάδα και τη νοστιμιά των υλικών, τα οποία ντύνει με μαγειρική κομψότητα και υψηλή τεχνική.
'Chico Athens'
Η οδός Βεΐκου και το Κουκάκι, υποδέχτηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο αυτό το easygoing new age bistrot, με πολύ όμορφα vibes, σε ένα γενικότερο περιβάλλον που δείχνει να του ταιριάζει απόλυτα.
'Lisa'
Η Κυψέλη μοιάζει να απέκτησε -από τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου- μία αρκετά σοβαρή πιτσαρία, που αρκείται να αυτοσυστηθεί ως 'Contemporary Pizza'. Ο μαέστρος της ζύμης Σταύρος Τσάμης (που ίσως γνωρίζεις από τα 'Proveleggios' και 'The Foundry Hotel' ή το 'Τζετ' στο Κουφονήσι) προσαρμόζει τη ναπολιτάνικη φιλοσοφία σε μία λίγο πιο γκουρμέ κατάσταση, σε πίτσες ευφάνταστες, λεπτές, με μαζεμένο κορνιτσιόνε και ιδιαίτερα toppings.
'Ride'
Το cool και νόστιμο, μέσα-σε-συνεργείο/αντιπροσωπεία-της-Harley-Davidson-dive-bar 'Ride' προσφέρει, από τα μέσα του καλοκαιριού, οπότε και εμφανίστηκε, καλοφτιαγμένα ποτά και παγωμένες μπίρες, ψαγμένες μουσικές και διαβολεμένα απολαυστικά burgers.
Από τη μία η μπάρα, οι προθήκες των ποτών, τα βαρέλια, ο δερμάτινος καναπές, από την άλλη, ολοκαίνουργια ή μεταχειρισμένα μοντέλα μοτοσικλετών, αξεσουάρ, memorabilia και εξοπλισμός, κι ανάμεσά τους ένα γυαλί που χωρίζει και παράλληλα ενώνει τους δύο κόσμους, σε ένα ακομπλεξάριστο μέρος, που απευθύνεται στον καθένα και όχι μόνο σε... Χαρλεάδες.
'Σεράμικο'
Το 'Σέμπρικο' κατέβηκε από τη Θεσσαλονίκη και, επιλέγοντας τη γειτονιά του Κεραμεικού, δε θα μπορούσε να λέγεται παρά 'Σεράμικο'. Το μικρό αδερφάκι του βόρειου σουξέ επενδύει στην ίδια κιμπάρικη γευστικά φιλοσοφία και τρέχει στα λιβάδια της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, κυνηγώντας με επιμονή και στοχοπροσήλωση την καλή πρώτη ύλη. Ο σεφ Γιώργος Μποϊδάνης δημιουργεί με εποχική ματιά ενώ στο μενού υπάρχουν και προτάσεις της συμπρωτεύουσας. Τα ενδιαφέροντα γλυκά επιμελείται ο Γιώργος Χατζηπαναγιώτης.
'Paloma’s'
Μία κουζίνα Λατινοαμερικάνα, που βαπτίζεται από το ίσως δημοφιλέστερο cocktail της εποχής μας. Σε ένα ζωντανό περιβάλλον με παστέλ χρώματα και μία ανοιχτή κουζίνα, δοκιμάζεις σπεσιαλιτέ από το νότιο μέρος της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού και φροντισμένα cocktails σε αντίστοιχο ύφος.
'Link'
Στο Παγκράτι και τη ρετουσαρισμένη πιάτσα περιμετρικά της πλατείας Προφήτη Ηλία, το 'Link' είναι ένα ανοιχτόχρωμο και ανοιχτόκαρδο μπαρ, με γοητευτικό εσωτερικό και απλωμένα τραπέζια στο μάλλον πιο προνομιακό σημείο της γειτονιάς.
Ο bartender Αντώνης Δεδούσης έχει φροντίσει για όλα όσα θα πιεις εδώ, με μπόλικες επιλογές σε non και low alcohol drinks, πολύ ενδιαφέροντα twisted classics, φροντισμένα highballs, καθώς και λίγα αλλά statement signatures.
'Oh! Dio'
Δημιουργικά πιάτα ελληνικής γευστικής κατεύθυνσης και μία πολύ (πολύ) μεγάλη wine list που δείχνει λίγο μεγαλύτερη συμπάθεια στον ελληνικό αμπελώνα. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται το νέο all day wine restaurant των Φωτεινή Παντζιά και Άγγελου Δαμουλιάνου, που άνοιξε τις πόρτες του στις αρχές Σεπτεμβρίου στο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο του Ωδείου Athenaeum - εξού και το λογοπαίγνιο με το όνομα.
'Bless Me Father'
Το φρέσκο all day της Καρύτση δίνει μία νέα πνοή στο πάλαι ποτέ playground της αθηναϊκής εστίασης, σε έναν όμορφα διαμορφωμένα χώρο από τον Ζήση Παπαμίχο και τη Zita team architects. Οι ημέρες εδώ ξεκινούν από νωρίς το πρωί με speciality coffee και brunch, με το αυγό να τοποθετείται στο επίκεντρο των σχετικών πιάτων.
Έπειτα, υπάρχει η κάρτα φαγητού που φέρει την υπογραφή του Ασημάκη Χανιώτη, με προτάσεις που ισορροπούν ανάμεσα στο comfort και το high end. Παράλληλα και συμπληρωματικά, τα signature ποτά του Αλέξανδρου Γκικόπουλου.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.