Back to the classics στο νέο "Gallina" στο Κουκάκι

Το όμορφο εστιατόριο του φιλότεχνου γκουρμέ Φίλιππου Τσαγκρίδη στο Κουκάκι κάνει αίσθηση, και επαναφέρει στο τραπέζι μια κουζίνα που εστιάζει σε ξεχωριστά υλικά, και κλασσικές συνταγές.

Gallina

Το πρώτο πράγμα που με μαγνήτισε πριν καν μπω στο "Gallina" χαζεύοντας τη σάλα από το μικρό παρκάκι μπροστά της, ήταν αυτό το φανταστικό χαλί του Γιάννη Βαρελά από τη σειρά "Marlows' Dreams" που είχε εκτεθεί στη γκαλερί Breeder. Αυτή η ονειρική ζούγκλα σ' ένα ακτινοβόλο κόκκινο φόντο υφασμένη με διάφορες υφές σε μαλλί και μετάξι δεσπόζει, έχοντας δίπλα της την καλλιτεχνική ειρωνεία του έργου "Sexist" με την εγκυμονούσα φιγούρα του Tube Light.

Gallina

Ο χώρος, αρχιτεκτονημένος και ντηζαινάτος από τους διακεκριμένους Ελένη Πεταλωτή και Λεωνίδα Τραμπούκη (LOT & Objects of common interest) που δουλεύουν στη Νέα Υόρκη και στην Ελλάδα, υλοποιεί με πολύ ωραία αισθητική το κέλυφος ενός μπιστρό που τα χρώματα, τα υλικά, και όλα τα στοιχεία του δένουν σ ένα σύνολο ξεχωριστό. Μπορντώ μαρμάρινα τραπεζάκια, ζεστό ξύλο, πανέμορφο χειροποίητο μωσαϊκό, και δίπλα του άρτια αισθητικά ταιριασμένη η tailor-made Philip Chair φτιαγμένη από ατσάλι και ροζ τζελ, παρ ότι η χαμηλή της πλάτη δεν την κάνει και τόσο άνετη. Ο φιλότεχνος γκουρμέ Φίλιππος Τσαγκρίδης κατάφερε να δημιουργήσει έναν πολύ όμορφο χώρο που σφύζει από ζωή, έτσι καθώς νεαρόκοσμος κυρίως, beautiful people, γεμίζει τις καρέκλες του μέσα έξω, και τη μπάρα μπροστά στην ανοιχτή κουζίνα, με ατμοσφαιρική τζαζ στα αυτιά μας.

Gallina

Στο οπισθόφυλλο του καταλόγου άρωμα από après midi ενός Φαύνου δίπλα σε αρχαίες κολώνες, δίνει ίσως ένα υπονοούμενο κλασσικών διονυσιακών απολαύσεων, με μια πανέμορφη δυνατή κάβα γεμάτη κυρίως με κρασιά ήπιας οινοποίησης. Η κουζίνα είναι στραμμένη σε κλασσικά διαχρονικά πιάτα, με έμφαση σε Γαλλία και ολίγη από Ελλάδα και Σκανδιναβία, την επιμελείται ο Παύλος Κυριάκης με επικεφαλής σεφ τον Χρήστο Χίττο. Πηγαίνοντας μόλις την τρίτη μέρα λειτουργίας του εστιατορίου δεν περίμενα να το βρω τέλειο. Χωρίζω λοιπόν την πρώτη εμπειρία μου σε δύο κεφάλαια. Δεν μπορώ να πω ότι τα ορεκτικά που δοκίμασα με συγκίνησαν, θέλουν δουλειά. Από την Ceasar με την ωραία ιδέα προσθήκης ιωδίου και θαλασσινών λείπει η ορεκτική δύναμη του κλασσικού ντρέσινγκ ∙ τα σπαράγγια με σαλιγκάρια και μεδούλι έχουν γεύση συμβατική, δεν πείθουν ∙ το καλκάνι sashimi, ωραίο μεν ψάρι και με πρωτότυπο ντρέσινγκ ροζ γκρέιπ φρούτ, αλλά πιστεύω ότι θα κολακεύονταν πολύ αν οι φέτες του κόβονταν πιο χοντρές.

Gallina

Τα πράγματα αλλάζουν ριζικά στα κύρια. Το ψητό καλκάνι εξαιρετικό με τη σάρκα του αφράτη και πλούσια και πέτσα τραγανή έρχεται με μια πολύ ωραία βουτυράτη σάλτσα με οξύτητα Ασύρτικου και μετρημένη αψάδα κάπαρης να την συνοδεύει ιδανικά. Το πολύπλοκο pithivier κρύβει μέσα στη εξαιρετική σφολιάτα του έναν πετυχημένα ασυνήθιστο συνδυασμό από περιστέρι, φουαγκρά, χέλι και μανιτάρια, με σιροπάτη σάλτσα ζημιά δίπλα του. Το αρνίσια παϊδάκια είναι μαστόρικα αρπαγμένα από τη μια μεριά και σενιάν από την άλλη, και τη ντελικάτη σάρκα τους τη βουτάς σε φανταστική σάλτσα από καραμελωμένο jus κρέατος.

Gallina

Το παγωτό γάλα με τη βελούδινη υφή με τις πίκλες λαχανικών, ότι πρέπει σαν σκανδιναβικής κοπής entremet ανάμεσα σε φαγητά και επιδόρπια. Το βάσκικο τσηζκέικ, σέξυ, αφράτη κόλαση με τον πλούτο του να κοντράρεται υπαινικτικά από τη θαλασσινή αλμύρα μιας κουταλιάς χαβιάρι.

Μάρκου Μπότσαρη 49, gallina.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.